واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:
مروری بر بیست و نهمین شماره خبرنامه مجمع عالی حکمت اسلامی خبرگزاری رسا ـ بیست و نهمین شماره خبرنامه مجمع عالی حکمت اسلامی با ویژه نامه حکیم طهران منتشر شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، بیست و نهمین شماره از خبرنامه مجمع عالی حکمت اسلامی که تحت نظر مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی، محمد باقر خراسانی است، در سال ششم ویژه بهمن ماه و اسفند 92 از سوی نشر اسرا منتشر شده است.
در این شماره آنچه که می خوانیم شامل سه بخش با عنوان های گزارش نشست علمی «برهان وجودی در اندیشه اسلامی، اخبار علمی فرهنگی مجمع عالی، گزارش اجمالی جلسات گروه های علمی مجمع عالی» به همراه ویژه نامه این شماره به نام حکیم طهران که شامل ده بخش «گزارش تفصیلی پیش نشست (دیدگاه های حکیم طهران در مباحث حمل)، حمل و قوانین آن، حمل الشیء علی نفسه در (رساله حملیه) و در فلسفه غرب، میزگرد علمی، گزارش تفصیلی پیش نشست (اثبات معاد جسمانی)، گزارشی از روند و برنامه های چهارمین پیش نشست، معاد جسمانی از دیدگاه حکیم زنوزی و نقد او بر ملاصدرا، معاد جسمانی در منظومه وجود منبسط از دیدگاه آقاعلی مدرس، پرسش و پاسخ پیرامون معاد جسمانی، معرفی حکمای حوزه فلسلفی تهران (7)؛ حکیم میرزا هاشم اشکوری گیلانی می باشد.»
در بخش گزارش اجمالی جلسات گروه های علمی مجمع عالی حکمت اسلامی از مباحثی در زمینه های گروه علمی عرفان، گروه علمی فلسفه، گروه علمی فلسفه و اخلاق، گروه علمی فلسفه دین، گروه علمی فلسفه سیاسی، گروه فلسفه علوم انسانی، گروه علمی کلام، گروه علمی معرفت شناسی بهره مند می شویم که در هر کدام از این گروه ها از صاحب نظران این زمینه استفاده شده است.
به عنوان مثال در قسمتی از بحث گروه علمی فلسفه درباره دیدگاه ملاصدرا آمده است: ملاصدرا معتقد است که وجود عالم جسمانی نیازمند به اثبات است، به اعتقاد او، از سویی وجود عالم جسمانی بدیهی نیست، و از سوی دیگر، به صرف ادراک حسی نمی توان تحقق خارجی عالم حسی را نتیجه گرفت، بلکه اثبات وجود عالم جسمانی نیازمند استدلال عقلی است. بر همین اساس، وی در ابتدای جلد پنجم اسفار، چهار دلیل برای این امر اقامه کرده است.
اما افزون بر اشکالاتی که در این استدلالها وجود دارد، نکته بسیار مهمی که باید بدان توجه داشت، این است که حتی با فرض تمامیت این استدلال ها باز هم مشکلی اساسی در میان است. توضیح آن که، مفاد این استدلال ها وجود عالم جسمانی در جهان خارج است، در حالی که آنچه مقصود نظر فلاسفه و معرفت شناسان می باشد، این است که آیا جهان جسمانی همان چیزی است که به ادراک قوای حسی ما درمی آید.
هم چنین در قسمتی از این خبرنامه در مورد حکیم طهران (آقا علی مدرس زنوزی) می خوانیم: مرحوم آقا علی مدرس همانطور که سخنرانان و اساتید فرمودند جامع عقول و نقول بودند؛ هم تدریس داشتند و هم منقول و در هر دو، استاد بودند به همین جهت به «مدرس» معروف شدند؛ ایشان تالیفات زیادی دارند از آن جمله «بدایع الحکم»، «تعلیقه بر اسفار»، «تعلیقه بر شواهد الربوبیه»، «تعلیقات بر حواشی الهیات شفا»، «تعلیقات بر شرح هدایه اثیریه»، «رساله ای در توحید»، «تعلیقه بر حاشیه سرالقدر»، «رساله ای در معاد» و کتاب های دیگری که در مجموعه مصنفات ایشان چاپ و منتشر شده است.
در ادامه این بحث آمده است: کتاب های ایشان همواره در طول تاریخ پس از خود، در مباحث حکمت متعالیه مورد رجوع و ارجاع بوده است؛ کتاب های ایشان معمولا در کتب فلسفی، آدرس داده می شود. فرمایشات ایشان در بحث «صرف الوجود بودن واجب تعالی» و همچنین در توضیح قاعده «واجب الوجود بالذات، واجب الوجود من جمیع الجهات است» و سایر بحث های مهمی که مرحوم آقا علی مدرس مطرح کردند مورد ارجاع دیگران بوده و است.
علاقه مندان به تهیه این خبرنامه می توانند با شماره 02537757610 تماس بگیرند یا به شماره 30009900091384 پیامک بزنند. مراکز پخش:انتشارات حکمت اسلامی، انتشارات اشراق و کتابفروشی فیاض پور./958/د102/ق
۱۳۹۳/۲/۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]