تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هرکس نماز را سبک بشمارد ، بشفاعت ما دست نخواهد یافت.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826523036




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

روستای شواز | معرفی جاذبه های گردشگری ایران


واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: روستای شواز ، در فاصله ۹۵ کیلومتری جنوب شرقی استان یزد در ادامه سلسله جبال شرکوه قرار دارد. پشت روستا متصل به کوه و مقابل روستا باز و منتهی به دشت وسیع است.
این روستا از آبادی های قدیمی یزد است. قبرستان های قدیمی آن چه در شواز و چه در شواز کهنه و قلعه محکم و بزرگ و مرتفع آن ، دال بر کهنگی آبادی است . اما آنچه تاریخ زیست در این منطقه را ، به گذشته ای دور متصل می کند ، وجود سنگ نگاره هایی است که در یک مطالعه تطبیقی و در مقایسه با سنگ نگاره های کوه ارنان ( که قدمتی ۷ تا ۱۲ هزار سال دارد) مشابهتی را نشان می دهد که تاکنون مطالعات باستانی شناسی روی آن صورت نگرفته است.
موقعیت استقرار و شرایط توپوگرافی آن ، که مشابهت زیادی با روستای توران پشت نیر دارد ، وسعت زیاد کفه طاقستان را ، تحت تسلط خود دارد و کیفیتی اساطیری را به ذهن متبادر می سازد . این ویژگی باعث شده که بتواند خطر هجوم غارتگران و متجاوزین را که بیشتر از سمت کفه و منطقه فارس روستا را ، تهدید می کرده خنثی نماید و بدین وسیله دوری فاصله از مرکز و شهرهای بزرگ را جبران کند.
قلعه شواز ، نماد استواری علاوه بر موقعیت استراتژیکی روستا ، وجود قلعه رفیع در ارتفاع مناسب و در پیشانی روستا ، ضریب دفاعی آن را دو چندان نموده است.
ایرج افشار در کتاب یادگارهای یزد درباره این قلعه می گوید:”مهمترین قلعه کوهستانی که در خاک یزد بنا شده ، قلعه رفیع ، محکم و با عظمت و خوش منظر شواز است. این قلعه را بر فراز صخره ای سنگی از سنگ های سخت رسوبی به ارتفاع یکصد متر ، که از اطراف پرتگاه ها و خاکریزهای تند دارد ، بنا کرده اند و قلعه زیست و زندگی بوده است ، مساحت آن را ۵۰۰۰ متر مربع تخمین زده اند .
دیوارهای اصلی بنا از بیرون سنگی و از درون خشت است . جرزهای اتاق ها و سقف ها نیز غالبا از خشت بنا شده است و جزئی آجر در طاق سردرها به کار برده اند . درگاه ورودی قلعه ، از آجر است . قلعه در طرف شرق گاو ، پهلوی مرتفعی دارد که از آجر بنا شده است و از آن ، جهت کشیدن آب استفاده می کرده اند.
در سنگی قلعه از نوع سنگ های رسوبی همان تپه است و پاشنه گرد آن نیز از سنگ می باشد .این در بعد از مرمت قلعه توسط میراث فرهنگی به داخل قلعه منتقل شده و به جای آن یک درب چوبی نصب شده است . سقف یکی از اتاق های قلعه ، با تیرهای چوبی از جنس چوب سنجد ، پوشیده شده است.
این چوب نسبت به انواع دیگر از مقاومت و استحکام در برابر فرسودگی ، رطوبت و موریانه خوردگی برخوردار است . مصالح این قلعه از سنگ ، خشت و گل است .
ملاط ها از جنس گل و گاه با کاه خرد شده و ریگ اندود و دیوارها از گل است . خشت ها به لحاظ ساخت و فرم نیز سه گونه است.
مهم ترین قلعه کوهستانی که در خاک یزد بنا شده ، قلعه رفیع ، محکم و با عظمت و خوش منظر شواز است .
از ویژگی های دیگر این قلعه ، داشتن برج هایی برای دیدبانی و حفاظت از قلعه است که قسمت هایی از آن با سنگ ازاره و خشت ساخته شده است .
اما نکته قابل توجهی که در مورد این برج ها وجود دارد ، ساخت آنها است . به نحوی که پس از ساخت برج با خشت ، نمای آن را جهت استحکام بخشی و افزایش مقاومت در برابر حملات و تهاجم بیگانگان با سنگ کار شده است .
به اعتقاد دکتر جنیدی صاحب نظر در فرهنگ و تمدن پیش از اسلام ، این شیوه برج سازی اقتباسی از فرهنگ ساسانیان و متعلق به معماری آن دوره است. از خصوصیات بارز قلعه سنگی شواز وجود قوس ها متعلق به دوران پیش از اسلام است .برخی از قوس ها ی این دژ ، حالتی میان قوس دایره ای اشکانی ، ساسانی و جناقی پس از اسلام را دارند که نمونه آن در محل گنجینه آتشکده آذر گشب نیز دیده شده است . بر بدنه سنگی یکی از دیوارهای داخل قلعه ، سنگ نبشته ای متعلق به قرن ۶ کشف شده که تاکنون در هیچ منبعی به آن اشاره نشده است.
این سنگ نبشته در عین اینکه هنرمندانه نیست بسیار ابتدایی و با نوشتارهای بدترکیب بر روی هم و در مکانی که در معرض دید همگان نیست به شیوه نامناسب کتابت و حجاری شده است.
براساس مطالعاتی که بر روی سنگ نبشته های اسلامی استان صورت گرفته هنوز کتیبه ای متعلق به قرن ۶ در بنایی (قلعه ، مسجد ، مدرسه و…) که به اصطلاح کتبیه ساخت باشد ، دیده نشده است . تمام کتبیه های بررسی شده متعلق به قرن ۶ مربوط به سنگ قبر و سنگ محراب است ، که نمونه های آن نیز در قبرستان شواز موجود می باشد . اما سنگ نبشته مکشوفه داخل قلعه ، منحصر به فرد است و در تعیین تاریخ قلعه ، دارای اهمیت است. به اعتقاد دکتر جنیدی همانطور که برجهای ساسانی جهت استحکام بخشی و افزایش توان دفاعی با سنگ نماسازی می شده اند این قلعه نیز به شیوه معماری ساسانی ساخته شده است. چند قطعه سفال خاکستری مکشوفه داخل قلعه که دو قطعه آن با تزیین به شیوه کنده است احتمالا” از نوع سفال های خاکستری دوره تاریخی می باشند. وجود چند مغازه در داخل قلعه که در دل سنگ کنده شده اند حکایت از قدمت آبادی و شواز کهنه محلی است .
قبرستان شواز، از قبرستان های عجیب در خاک یزد است. بالای سر وپایین سر قبرها دو تخته سنگ نتراشیده و زمخت و کلفت و پهن به طور عمودی در زمین نصب شده و حدود نیم متر از زمین ارتفاع دارد. بر این سنگ ها هیچگونه مطلبی نقش نشده است . نمای عمومی قبرستان و ترتیب و رنگ سنگ ها و رنگ تیرگی آنها حکایت از کهنگی قبرستان دارد.
این قسمت از قبرستان، کهنه تر از قبرهایی است که دارای سنگهای مورخ قرن ۶ تا ۸ هجری است. اهم سنگ قبرهای نوشته دار قبرستان به خط نسخ بر روی سنگ ها نامنظم سیاه رنگ طبیعی است . تعدادی هم سنگ قبرهای مرمر از قرن ۱۰ و ۱۱ هجری نیز به دست آمده است.
این قبرستان در حال حاضر روبه تخریب کامل است و اکثر قبرهای آن توسط افراد غیربومی که به دنبال یافتن اشیا» عتیقه و قدیمی در آن بوده اند تخلیه شده است. سنگ قبرهای آن نیز به گفته اهالی روستا توسط میراث فرهنگی جمع آوری شده است.
شواز 1 620x465 روستای شواز

شواز 3 روستای شواز






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سیری در ایران]
[مشاهده در: www.seeiran.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 260]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن