تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 15 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):دانش منافق در زبان او و دانش مؤمن در كردار اوست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1838138351




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بزرگترین تاجران سلاح در جهان


واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: بزرگترین تاجران سلاح در جهان


موسسه بین المللی مطالعات صلح استکهلم، موسسه‌ای است که فعالیت‌های آن به صورت تخصصی درحوزه‌های منازعات مسلحانه دردنیا،کنترل تسلیحات،خلع سلاح وامنیت بین المللی متمرکز است. موسسه بین المللی مطالعات صلح استکهلم ،هرساله گزارشی از هزینه‌های نظامی و وضعیت خرید و فروش اسلحه در جهان  گزارشی ارائه می‌دهد.درگزارش جدید این موسسه، اعلام شد هزینه‌های نظامی جهان در سال ۲۰۱۳ بالغ بر ۱۷۵۰ میلیارد دلار بوده است. آمریکا به مانند سال‌های پیشین با ۶۴۰ میلیارد دلار بودجه نظامی در صدر کشور ها قرار دارد.پس از آمریکا، چین، روسیه و عربستان سعودی به ترتیب با ۱۸۸، ۸۸ و ۶۷ میلیارد دلار بیشترین بودجه نظامی را در سال گذشته میلادی به خود اختصاص دادند. اما مهمترین فروشندگان سلاح‌های جنگی در جهان در سال 2013 کشورهای آمریکا، روسیه، آلمان، چین و فرانسه معرفی شدند که بیشترین سهم از کل معاملات اسلحه در جهان را از آن خود کرده‌اند. شنیدن این آمار این سئوال را در ذهن مطرح می‌کند که استفاده کنندگان از این ابزار جنگی چه کسانی هستند و منافع حاصل از تجارت اسلحه به سود چه کسانی است ؟
سوخت ماشین جنگ، "اسلحه" است؛ اسلحه‌ای که در سال‌های اخیر تجارت قانونی و نیز غیرقانونی آن به شدت افزایش یافته و سال‌های آغازین هزاره سوم را به سال‌های درگیری و جنگ‌های پایدار و ناپایدار در اقصی نقاط جهان تبدیل کرده است. آمارهای خشونت و کشتار مسلحانه در جهان ناامیدکننده است: هر ساله حدود 12 میلیارد فشنگ در سراسر جهان تولید می‌شود. روزانه حدود 1500 نفر قربانی خشونت‌های مسلحانه هستند و در اثر این خشونت‌ها اکنون بیش از 43 میلیون نفر در سراسر جهان بی خانمان و آواره شده‌اند.
بصورت میانگین در هر دقیقه یک انسان در دنیا جانش را به دلیل خشونت‌ها و درگیری‌های نظامی از دست می‌دهد. وقوع این جنگ‌ها به تجارت اسلحه و تجهیزات نظامی رونق ویژه‌ای بخشیده است.امروزه سوداگری اسلحه اولین شاخه بزرگ اقتصاد جهان را تشکیل می‌دهد. ازحجم کل تجارت جهانی در سال حداقل 16 درصد آن مربوط به تجارت اسلحه است. به عبارت دیگر، تقریباً روزی بیش از دو میلیارد دلار صرف اسلحه می‌شود. این در حالیست که اگر هر سال فقط 40 میلیارد دلار صرف مبارزه با بیسوادی و فقرزدایی شود، پس از ده سال جهل و فقر ریشه کن شده و تمامی مردم دنیا از سواد و بهداشت و تغذیه کافی برخوردار می‌شوند. جنگ برای دلالان سلاح، بازار پر سودی است و فروش سلاح از سوی تاجران سلاح همیشه مورد توجه دلالان و جنگ‌افروزان بوده است. بنابراین در جهان امروزی، نبود جنگ، رویایی دست‌نیافتنی برای مردم جهان خواهد بود چرا که نفوذ اسلحه‌سازان بزرگ دنیا در امور سیاسی و تصمیم‌گیری‌های کلان، انکارناپذیر است. بارزترین نمود این موضوع مربوط به آمریکا است.
تولیدکنندگان سلاح


شرکت‌های عظیم سازنده تسلیحات در آمریکا یکی از بزرگترین تامین‌کنندگان هزینه‌های تبلیغاتی نامزدهای ریاست جمهوری و کنگره هستند. در سال های 1997 -1998 چهار کمپانی درجه اوّل تسلیحاتی آمریکا 34 میلیون دلار در انتخابات هزینه کردند و در انتخابات سال 2000 با صرف مبالغ بیشتر از جرج بوش و حزب جمهوریخواه حمایت کردند. ویلیام هارتنگ، پژوهشگر ارشد انستیتوی سیاست جهانی، می نویسد: حمایت سازندگان اسلحه از جمهوری‌خواهان بی‌دلیل نیست. از سال 1995 که جمهوری‌خواهان در کنگره قدرت یافتند هر ساله 5 تا 10 میلیارد دلار بر بودجه پنتاگون افزودند.یکی از دلایل اهمیت تجارت تسلیحات، رابطه معنادار آن با تنش و جنگ در مناطق استراتژیک جهان است که بر تقاضای دولت‌های بزرگ غربی برای خرید اسلحه تأثیر مستقیم می‌گذارد و گاه آن را به شدت افزایش می‌دهد. برای مثال، در سال 1991 و در ماجرای حمله صدام به کویت، دولت ایالات متحده آمریکا 60 میلیارد دلار صرف لشکرکشی موسوم به جنگ خلیج فارس کرد و در جریان جنگ بالکان، آمریکا روزانه بین 40 تا 100 میلیون دلار خرج بمباران خاک یوگسلاوی نمود. این حوادث برای کمپانی های تسلیحاتی دنیای غرب بسیار سودآور بود.

علاوه بر قدرت‌های جهانی، خاورمیانه نیز بزرگ ترین بازار اسلحه است. بر پایه گزارش سیپری گرچه هزینه‌های نظامی در سال ۲۰۱۳ در کشورهای پیشرفته صنعتی دراروپا و آمریکا کمی کاهش نشان می‌دهد اما در کشورهای درحال توسعه و مناطق متشنج جهان هزینه‌های نظامی بیشترشده است. در منطقه خاورمیانه جایگاه عربستان سعودی از رتبه هفتم به چهارم در جهان رسیده است. این کشور در سال 2013، 67 میلیارد دلار به هزینه‌های نظامی اختصاص داده است.خانم کارینا سولمیرانو، پژوهشگر ارشد انستیتوی پژوهش صلح استکهلم درباره دلایل رشد هزینه‌های نظامی در خاورمیانه می گوید: رشد هزینه‌های نظامی در خاورمیانه در سال ۲۰۱۳ بیشتر مربوط به عربستان می‌شود که حدود ۱۴درصد رشد داشته، اما هزینه‌های نظامی در بحرین و عراق هم افزایش چشمگیری نشان می دهند.

از دلایل مهم افزایش تسلیحات در منطقه خاورمیانه می‌توان به خصومت‌های سیاسی فراوانی اشاره نمود که اکنون خاورمیانه با آن دست به گریبان است. به عنوان مثال در هیچ نقطه‌ای از دنیای کنونی به اندازه خاورمیانه چالش‌وبحران وجود ندارد. علاوه بر زخم کهنه اشغال فلسطین و تهدید های نظامی رژیم صهیونیستی برای منطقه، عراق نیز پس از اشغال از سوی امریکا و نیز بعد از خروج نظامیان امریکا از این کشور با چالش های سیاسی و تهدید های امنیتی مورد حمایت عربستان مواجه شد. در بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس نیز رقابت های پنهان وآشکار و اختلافات مرزی تنش های زیادی را بوجود آورده است. شش کشور عربی این منطقه یعنی عربستان ، امارات، قطر، کویت، بحرین و عمان، هریک با کشورهای همجوار خود با چالش ها و ادعاهای ارضی و مرزی مواجهند که بعد از سال‌های طولانی کماکان به صورت لاینحل باقی مانده‌اند.

از منظر ایدئولوژیک نیز خاورمیانه به یکی از متنوع‌ترین عرصه‌های برخورد ایدئولوژی‌های مختلف تبدیل شده است. گروه‌ها و جریان‌های متصل به حلقه های سلفی گری و وهابیون با گرایش های افراطی و انحرافی به نام اسلام‌ با رویکردهای بنیادگرایانه، منطقه حضور فعالی دارند و بعنوان ابزار سیاسی ازسوی حاکمان سنتی در این کشورها منطقه را به جولانگاه مداخله بیگانگان در منطقه به بهانه حضور با افراط گرایی و تروریسم تبدیل کرده اند. همه این مولفه ها امنیت منطقه را تحت‌الشعاع خود قرار داده اند. به موازات این جریانات، سیاست ایران هراسی از سوی غرب نیز کشورهای این منطقه را به سوی خریدهای بیهوده تسلیحاتی سوق داده است.

وجود چنین زمینه هایی می تواند به اوج‌گیری رقابت های تسلیحاتی در خاورمیانه منجر شوند، اما نمی توان عوامل اصلی عرصه رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه را از یاد برد. در واقع دلایل اصلی بروز بحران در منطقه خاورمیانه از خارج از مرزهای این منطقه نشات می‌گیرد. منافع سیاسی، اقتصادی، امنیتی و نظامی قدرت‌های غربی به ویژه آمریکا در پنجاه سال گذشته به خصوص برای سیطره بر منابع انرژی خاورمیانه از مهمترین عواملی هستد که سبب گردیده که خاورمیانه به منطقه پر تنش تبدیل شود. بسیاری از چالش‌های ارضی و مرزی خاورمیانه میراثی است که کشورهای استعمارگر قرن بیستم بویژه انگلیس در منطقه از خود به جای گذاشته‌اند.
تولیدکنندگان سلاح 1

ریشه بسیاری از چالش های ایدئولوژیکی، قومیتی، نژادی و فرهنگی خاورمیانه نیز به عملکرد قدرت‌های استعماری مربوط است. بارزترین و بزرگترین مثالی که در این رابطه می‌توان به آن اشاره کرد، حمایت‌های قدرت‌های غربی از رژیم صهیونیستی است. رژیم صهیونیستی  در شرایط کنونی به موتور محرک رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه تبدیل شده است. اشغال سرزمین فلسطین، اتخاذ سیاست‌های نظامی‌گرایانه، عدم پایبندی به قوانین بین المللی، داشتن بیش از 200 کلاهک هسته‌ای، و داشتن بالاترین سرانه نظامی از جمله عواملی هستند که دیگر کشورهای منطقه را به واکنش واداشته است. چون اکثر قریب به اتفاق کشورهای خاورمیانه به گونه‌ای رژیم صهیونیستی را نوعی تهدید برای خود به شمار می‌آورند.

علاوه بر موضوع رژیم صهیونیستی، از دیگر مسائلی که سبب شده فرایند رقابت تسلیحاتی در منطقه خاورمیانه به مرحله فعلی برسد، وجود رژیم‌های دیکتاتوری است که در صدد حفظ قدرت هستند. اکثر رژیم‌های خاورمیانه په خصوص کشورهای عربی منطقه خلیج فارس اکنون به گونه‌ای با بحران مشروعیت مواجه‌اند. ماهیت این کشورها و نظام های سیاسی آنها به گونه‌ای است که توسل به ارتش و نظامی‌گری جزو ذاتی آنها محسوب می‌شود. این نکته را نیز نباید از یاد برد که این رژیم ها عمدتا با کمک کشورهای غربی به قدرت رسیده‌اند و هم اکنون نیز از متحدان آنها در خاورمیانه به شمار می‌روند بنابراین سیاست فروش تسلیحات به این رژیم‌ها همواره در دستور کار قدرت‌های‌ غربی قرار داشته است.

بسیاری از صاحب نظران مسائل خاورمیانه بر این باورند که رقابت تسلیحاتی جاری در خاورمیانه پیامدهای وخیمی در کوتاه مدت و بلندمدت برای منطقه و جهان خواهد داشت. اولین پیامد منفی این فرایند را می‌توان به تعویق افتادن فرایندهای توسعه سیاسی در خاورمیانه دانست. رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه و فروش تجهیزات مدرنی که در طول سال های اخیر به طور گسترده‌ای در اختیار کشورهای این منطقه قرار گرفته، این کشورها را به انبار تسلیحات و مهمات تبدیل کرده است که قادرند تحرکات نظامی وسیعی را در منطقه از خود به نمایش بگذارند و فجایع انسانی گسترده‌ای را به وجود آورند. *خویی


شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۲۰:۰۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: شبکه خبر]
[مشاهده در: www.irinn.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن