واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
معاون سازمان محیط زیست: در مسایل محیط زیست دریایی غفلت شده است چابهار - ایرنا - معاون حفاظت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تاکنون در کشور آنطور که باید به مسایل زیست محیط دریایی اهمیت داده نشده و در حقیقت در این حوزه دچار غفلت شده ایم.
ˈپروین فرشچیˈ روز شنبه در هفتمین نشست کمیته ملی مقابله با شکوفایی مضر جلبکی موسوم به ˈکشند سرخˈ و کارگاه آموزشی آشنایی با روشهای نمونه برداری از فیتوپلانکتونهای عامل کشند سرخ افزود: از مجموع 20 منطقه دریایی جهان دو منطقه در ایران قرار دارد.
وی گفت: سواحل دریای عمان در جنوب و خزر در شمال ایران از مهمترین نواحی زیست محیط دریایی هستند که مطالعات و ملاحظات لازم زیست محیطی متناسب با شاخصهای کلان و واقعیتهای موجود در آنها انجام نشده است.
او با اشاره به برخی طرحهای مطالعاتی و تحقیقاتی انجام شده در حوزه محیط زیست دریایی به ویژه در زمینه کشند سرخ افزود: متاسفانه حتی همین معدود مطالعات انجام شده در این حوزه، در عرصه تصمیم سازی و مدیریتی کشور از جایگاه لازم برخوردار نیست.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: این در حالی است که مطالعات تخصصی و کارشناسی مهمترین راه رسیدن به توسعه پایدار و آینده سازی متناسب با شاخصهای زیست محیطی است.
وی گفت: توجه کشورها به محیط زیست و مسایل و مشکلات آن به نوع نگاه و اهمیت انسان در فرایند مدیریتی برمی گردد و در هر کشوری که محیط زیست و چگونگی رشد انسانی اهمیت داشته حداکثر تلاشها را برای حفاظت از محیط زیست انجام می دهند.
فرشچی یکی از نارساییهای موجود را فقدان ارتباطهای لازم در حوزه های تخصصی و پژوهشی بین پژوهشگران و در مرحله بعد فقدان بانک ملی از پروژه های انجام شده دانست که باعث شده گاه بسیاری از مطالعات و اقدامات به صورت موازی و تکراری صورت گیرند.
وی همچنین با اشاره به اکتشاف نفت در ایران در دهه 40 و معطوف شدن نگاهها به توسعه فعالیتهای نفتی گفت: این در حالی است که در دریا فقط نفت فرصت و مزیت نیست بلکه دهها فرصت و مزایای دیگر از جمله صید و صیادی، آبزی پروری، حمل و نقل دریایی و دیگر موارد از نظر اقتصادی و زیست محیطی مطرح است که باید چالشهای آن به موقع رسیدگی شود.
او تاکید کرد: دریاها آخرین سنگر زیست انسانی است و در آینده نزدیک با توجه به فرسایشهای موجود در فضای سرزمینی، دریاها شاهد هجوم همه جانبه انسان نه تنها برای کسب طعام و معیشت بلکه برای زندگی کردن نیز خواهد شد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: بر همین اساس توجه به شاخصهای زیست محیط دریایی و جلوگیری، شناسایی و کنترل آفتها و آسیبهای دریایی برای ادامه حیات بشری از اولویت بسیار بالایی برخوردار است.
وی ادامه داد: انعکاس برنامه های زیست محیط دریایی در برنامه چهارم توسعه کشور بسیار ضعیف بود و بعد از تلاشهای بسیار مقداری در برنامه پنجم دیده شده است.
او گفت: فعالیتهایی برای تهیه برنامه ششم در حال انجام است که باید با تلاش پژوهشگران و نخبگان دغدغه های زیست محیط دریایی در این برنامه در جایگاه مناسبی قرار گیرد.
فرشچی افزود: در حوزه محیط زیست دریایی در سطح ملی باید فرابخشی عمل کرد و به ویژه بخشهای خصوصی و همکاریهای منطقه ای در اولویت قرار گیرد زیرا اگر همکاری منطقه ای وجود نداشته باشد هیچ برنامه ای موفق نخواهد شد.
وی ادامه داد: آلودگیهای دریایی به راحتی در تمام دریاها و اقیانوسها قابل انتقال است و به هیچ عنوان نمی توان بدون در نظرگرفتن این واقعیت هیچ برنامه زیست محیط دریایی را برای جلوگیری و کنترل آلودگیها عملیاتی کرد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست همچنین اظهارداشت: انتظار می رود با انجام فعالیتهای مطالعاتی علل ریشه ای ˈکشند سرخˈ پیدا شود تا بتوان به درستی برای مقابله با آن برنامه ریزی کرد.
ˈکشند سرخˈ نام معمول پدیده شکوفایی فیتوپلانکتون یا همان افزایش ناگهانی جمعیت فیتوپلانکتونها به ویژه گونه های متعلق به داینوفلاژله ها و دیاتومه ها است.
یکی از علل مهم در این زمینه افزایش دما و ورود مواد مغذی نظیر نیترات و فسفات به دلیل فعالیتهای انسانی و تخلیه فاضلابهای انسانی و زه آبهای کشاورزی است.
هفتمین نشست کمیته ملی مقابله با شکوفایی مضر جلبکی و کارگاه آموزشی آشنایی با روشهای نمونه برداری از فیتوپلانکتونهای عامل کشند سرخ به مدت سه روز حضور کارشناسان کشوری و استانهای ساحلی در چابهار ادامه دارد.
1744/2729
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
20/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]