تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 13 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):همّت مؤمن در نماز و روزه و عبادت است و همّت منافق در خوردن و نوشيدن؛ مانند حيوا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837475777




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

انتشار كتاب «درياي خزر؛ چالش‌ها و چشم‌اندازها»


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: انتشار كتاب «درياي خزر؛ چالش‌ها و چشم‌اندازها»
کد خبر: ۳۹۷۹۴۰
تاریخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۱ - 04 May 2014


کتاب «دریای خزر؛ چالش‌ها و چشم‌اندازها» به قلم دکتر الهه کولائی (استاد گروه مطالعات منطقه‌ای دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران) و دکتر مهناز گودرزی، پژوهشگر مطالعات اوراسیای مرکزی در اواخر سال ۱۳۹۲ توسط نشر میزان منتشر شده است. کتابی که در آن به یکی از مهم‌ترین موضوع‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی منطقه و البته جهان که همانا کشورمان ایران نیز به واسطه سهم حقیقی و حقوقی که از دریای خزر دارد یکی از کشورهای ذینفع، دخیل و درگیر در آن است یعنی مسایل دریای خزر با رویکردی علمی پرداخته شده است. 


مولفان کتاب کوشش کرده‌اند که در چهار بهره و چهارده فصل، محتوایی را در اختیار مخاطبان قرار دهند که ضمن آشنایی مناسب و علمی با تاریخ و جغرافیای دریای خزر و حوزه‌های ژئوپلیتیکی آن، از مولفه‌هايی که هر یک به نوبه خود و یا به واسطه برهم‌نهی با یکدیگر، سبب فزونی یافتن اهمیت دریای خزر و منطقه پیرامونی آن در عرصه رقابت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به ویژه در دوره پس از فروپاشی شوروی شده و از سوی دیگر در پدید آمدن و تشدید چالش‌های آن ایفای نقش کرده‌اند، نیز آگاه گردند. یکی از مزیت‌های کتاب «دریای خزر؛ چالش‌ها و چشم‌اندازها» این است که مولفان کتاب چنان‌که در عنوان کتاب نیز ذکر شده است و با شیوه‌ای روشمند و علمی ضمن پرداختن به چالش‌های موجود در دریای خزر به چشم‌اندازهای پیشِ‌رو نیز پرداخته‌اند و به علاوه، در پایان کتاب راهکارهایی را نیز برای برون‌رفت از چالش‌های موجود عرضه کرده‌اند. 


در آغاز این کتاب مولفین ضمن اشاره به فزونی گرفتن آشکار نقش انرژی در اقتصاد جهانی، مولفه انرژی را در ارتباط مستقیم با موضوعاتی نظیر رشد اقتصادی و رکود و موازنه تجاری دانسته و خاطرنشان ساخته‌اند که کماکان انرژی (به طور مشخص نفت و گاز) نقطه حرکت و سنگ بنای توسعه در اقتصاد جهانی است و یادآوری کرده‌اند که به همین دلیل و دلایل دیگر انرژی بالذات از مولفه‌های تولید قدرت محسوب شده و امنیت آن از اهمیت راهبردی برای کلیه بازیگران صحنه قدرت جهانی به حساب می‌آید و مسیرهای انتقال انرژی چه از منظر اقتصادی و چه امنیتی رقابت‌های زیادی را در عرصه بین‌المللی به وجود آورده که به ویژه در فضای پس از شوروی کانون این رقابت‌ها در منطقه خاورمیانه، خلیج فارس، آسیای مرکزی و قفقاز متمرکز بوده است. دریای خزر که با بهره‌مندی از منابع انرژی در میان مناطق آسیای مرکزی، قفقاز و خاورمیانه و همچنین روسیه قرار دارد، در چنین فضایی به عرصه رقابت‌های کشورهای پیرامونی و بازیگری قدرت‌های فرامنطقه‌ای تبدیل شده است. قرارگیری روسیه در حاشیه دریای خزر به مثابه کنش‌گری که در سالهای اخیر همواره درصدد ارتقای نقش خود به منزله بازیگری اصلی در بازار انرژی بوده است، نیز بر پیچیدگی مسایل دریای خزر افزوده است، به ویژه آنجا که پس از فروپاشی شوروی شمار کشورهای همسایه دریای خزر از دو کشور به پنج کشور افزایش یافت و مسایل جدیدی به ویژه در حوزه موضوعات حقوقی در این دریا پدید آمد که بخشی از چالش‌های موجود نیز ناشی از این شرایط جدید است. 


هر چند این کتاب محور مباحث مطروحه را بر موضوع انرژی به مثابه مهم‌ترین مسأله دریای خزر قرار داده است، با مطالعه کتاب می‌توان دریافت که مولفان کتاب سایر مسایل و ظرفیت‌های دریای خزر نظیر منابع آبزیان، اهمیت دریای خزر از منظر جغرافیای سیاسی و جغرافیای اقتصادی و همچنین مسیرهای حمل و نقل و ارتباطی حوزه خزر را مغفول نگذاشته و به شکلی در خور توجه، بدان‌ها پرداخته‌اند. بهره اول کتاب «تاریخ و جغرافیای دریای خزر» نام دارد. بهره دوم به ظرفیت‌های اقتصادی دریای خزر اختصاص یافته است. بهره سوم کتاب به بررسی حوزه‌های ژئوپلیتیکی دریای خزر پرداخته است و به شیوه‌ای که دکتر کولائی در صورت‌بندی بسیاری دیگر از کتاب‌های خویش در حوزه روسیه و کشورهای مستقل هم‌سود بدان عمل کرده، موضوع به صورت کشور به کشور شامل فدراسیون روسیه، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان بررسی شده است که این شیوه سبب ارتباط بهتر مخاطب با موضوع و درک بهتر مسایل به صورتی طبقه‌بندی‌شده‌تر و نظام‌یافته‌تر می‌شود. در این بهره، هر یک از کشورها به منزله یکی از حوزه‌های ژئوپلیتیکی دریای خزر، ذیل سه بخش «جغرافیای طبیعی و انسانی فدراسیون روسیه»، «تحولات سیاسی»، «ساختار انرژی روسیه شامل منابع انرژی و خطوط انتقال انرژی» مورد بررسی قرار گرفته‌اند. در حالی‌که در فصل‌های اول تا سوم مخاطب داده‌های عام و اختصاصی مرتبط با موضوع کتاب را، که برای فهم چالش‌های دریای خزر آشنایی با آنها ضروری است، دریافت کرده است، در بهره چهارم کتاب با چالش‌های دریای خزر آشنا می‌شود. چالش‌هایی که در قالب پنج فصل معرفی شده‌اند و عبارتند از «بحران‌های منطقه‌ای»، «مسایل رژیم حقوقی دریای خزر»، «بازی بزرگ در منطقه خزر»، «تهدیدهای زیست محیطی دریای خزر» و «نظامی کردن حوزه دریای خزر». در پایان کتاب نیز ذیل عنوان نتیجه و جمع‌بندی، مولفین کتاب که از برجسته‌ترین اساتید و پژوهشگران حوزه مسایل دریای خزر هستند، چنان‌که پیشتر اشاره شد، پیشنهادهایی را عرضه داشته‌اند که نه تنها برای محققان و علاقمندان موضوع، بلکه برای سیاست‌گذاران و کارگزاران دستگاه سیاسی خارجی کشورمان نیز مفید و موثر است. 


یکی از مشخصه‌های مهم کتاب «دریای خزر؛ چالش‌ها و چشم‌اندازها» ورود علمی و حتی‌ا‌لمقدور جامع و مانع مولفان به مباحث است. برای نمونه در بهره چهارم کتاب ذیل فصل بحران‌های منطقه‌ای عناوین «بحران قره‌باغ»، «بحران چچن»، «بحران‌های گرجستان شامل جمهوری خودمختار آبخازیا، استان خودمختار اوستیای جنوبی و جمهوری خودمختار آجاریا» مطرح شده‌اند که مجالي را برای خواننده فراهم می‌کند که آشنایی دقیق‌تری با بحران‌های اصلی منطقه پیرامونی دریای خزر پيدا كند. در فصل دوازدهم نیز ذیل عنوان «بازی بزرگ در منطقه خزر»، بازیگران خارج از منطقه خزر را که در مسایل آن ایفای نقش پررنگ و یا اراده‌های جدی و مداوم برای کنشگری را جلوه‌گر ساخته‌اند، مورد بررسی قرار گرفته‌اند که عبارتند از آمریکا، اتحادیه اروپا، چین، ترکیه، اسرائیل، ژاپن و هند. گفتني است كه تعبیر جالب «بازی بزرگ» برای توصیف تحرکات این کنشگران یادآور «بازی بزرگ در آسیای مرکزی» در قرن نوزدهم بین روسیه و انگلستان است. مولفان کتاب با اختصاص دادن فصل سیزدهم کتاب به «تهدیدهای زیست محیطی در دریای خزر» و بررسی آن ذیل پنج بخش، یکی از مهم‌ترین و ناگوارترین معضلات این دریا را که در صورت تداوم، عواقب شوم آن بیش از گذشته مبتلابه کشورمان خواهد شد، مورد توجه قرار داده‌اند. صورت‌بندی کتاب در بخش «نظامی کردن حوزه دریای خزر» نیز به شکل کشور به کشور بوده و شامل پنج بخش می‌شود، محتوایی که می‌تواند برای کارشناسان و پژوهشگران خواندنی و مثمرثمر باشد. 


یکی از مسایل جالب توجهي كه مولفان کتاب بدان پرداختن، اختصاص فصل اول كتاب به نامهای دریای خزر است، موضوعی که در همان نخستین گام آشنایی علمی‌تر و عمیق‌تر با دریای خزر شمارِ بسیارِ اسامی این دریا در طول تاریخ را در برابر دیدگان خواننده کتاب قرار می‌دهد، تعدد اسامی‌ای که خود ناشی از دلایلی پرشمار از جمله وسعت زیاد این دریا و حضور اقوام و حکومت‌های گوناگون در طول تاریخ در کنار آن است. نام‌هایی که شمار بسیار زیادی از آن‌ها ریشه در تاریخ و گذشته ایران دارند و مؤید پیوندهای بسیار عمیق و کهن ایران به مثابه کانون تمدن عمده در جوار این دریا با آن در امتداد تاریخ هستند. 












این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن