محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830540556
«کارت زرد» از کجا به پارلمان آمد؟
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
«کارت زرد» از کجا به پارلمان آمد؟ تهران - ایرنا - «کارت زرد» واژه ای رایج در دنیای ورزش که چندسالی است پای خود را به پارلمان ایران نیز باز کرده است؛ اما در عرصه قانونگذاری منشاء قانونی ندارد، هر چند قانوگذاران بانی ترویج آن بوده اند.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، کارت زرد و قرمز برای جریمه کردن بازیکنان خطاکار در فوتبال و برخی رشته های ورزشی دیگر مورد استفاده قرار می گیرد؛ مهم نیست که چند سال از ورود آن به زندگی حرفه ای ورزشکاران می گذرد اما این دو کارت که یکی به اخطار و دیگری به اخراج تعبیر می شود، در دنیای نمایندگی مجلس معنای متفاوتی یافته است.
ماجرای کارت زرد در عالم سیاست بیش از آنکه منشاء قانونی داشته باشد، اصطلاحی است که از سوی برخی نمایندگان و رسانه ها رایج شد و داستان آن به مجلس هشتم و بازنگری قانون آیین نامه داخلی مجلس باز می گردد.
تا پیش از آن، اگر نماینده ای سوالی از یکی از وزرای دولت داشت، در صورت قانع نشدن در کمیسیون های تخصصی، موضوع در صحن مجلس مطرح می شد و وزیر به سوال نماینده پاسخ می داد و مجلس در یک رای گیری اعلام می کرد که آیا از توضیحات وزیر قانع شده است یا نه.
اما زمان اصلاح آیین نامه مجلس و از آنجا که وکلای ملت به دنبال تقویت بعد نظارتی خود بر دولت وقت (دولت اول احمدی نژاد) بودند، مقرر کردند تا پس از سوال وزیر، موضوع به رای نمایندگان گذاشته شود و کل مجلس درباره وارد بودن یا نبودن سوال اظهار نظر کند.
با این تغییرات و بر اساس ماده 211 آیین نامه داخلی مجلس، هرگاه در هر دوره مجلس سه بار با رای اکثریت نمایندگان حاضر سوالات نمایندگان از هر وزیر وارد تشخیص داده شود طرح استیضاح وزیر در صورت رعایت مفاد اصل 88 قانون اساسی و آیین نامه داخلی مجلس در دستور کار مجلس قرار می گیرد.
اصل 89 قانون اساسی ساز و کار روشنی درباره نحوه استیضاح وزرا دارد و به صراحت آورده است که نمایندگان مجلس می توانند در مواردی که لازم می دانند وزیر یا هیات وزرا را استیضاح کنند؛ استیضاح زمانی در مجلس قابل طرح است که با امضای حداقل 10 نفر از نمایندگان تقدیم مجلس شود.
همین صراحت قانونی سبب شد که مصوبه اولیه مجلس هشتم درباره فرجام سوالات نمایندگان از وزرا به استیضاح آنان ختم نشود و شورای نگهبان قانون اساسی با استناد به همین اصل 89 قانون اساسی که ساز و کار استیضاح وزرا را روشن کرده است، مصوبه را به مجلس بازگرداند تا وکلای ملت با قید عبارت «می تواند» اشکال وارده را رفع کنند.
از این رو، قانع نشدن نمایندگان از توضیحات وزیر در حین بررسی سوال در صحن و رای به وارد بودن سوال نماینده به خودی خود نمی تواند عاملی برای استیضاح وزیر باشد که از آن با قید «کارت زرد» یا اخطار نام می برند.
برای نمونه در زمان دولت دهم هشت وزیر در صحن علنی مجلس نتوانستند وکلای ملت را قانع کنند اما این مساله موجب استیضاح آنان نشد که برای نمونه می توان به «منوچهر متکی» وزیر اسبق امور خارجه اشاره کرد که به خاطر سوالاتی از قبیل آزادی معصومی نژاد و دمیرچی در ایتالیا، عملکرد شورای عالی ایرانیان و حضور در اجلاسی که حاشیه هایی داشت مورد سوال قرار گرفت و نتوانست مجلس را قانع کند.
** کارت زرد و ابهامات آن
همه می دانند که «کارت زرد» در عالم ورزش معنای اخطار دارد و بازیکن دو کارته باید از زمین اخراج شود اما سوال این است که آیا می توان همین تعبیر را در عالم سیاست و در مفهوم حقوقی آن نیز به کار برد؟
«محمدرضا میرتاج الدینی» که سابقه نمایندگی در کارنامه خود دارد و در دوره ای نیز معاون پارلمانی رییس جمهوری در دولت دوم احمدی نژاد بوده است، در این باره به ایرنا می گوید: عنوان کارت زرد قانونی نیست زیرا در ماده 210 آیین نامه داخلی مجلس تصریح شده است که در صورت قاﻧﻊ ﻧﺸﺪﻥ نماینده سوال کننده از اظهارات وزیر، ﺭییس ﺟﻠﺴﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﺠﻠﺲ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻣﻮﺭﺩ وارد بودن سوال ﺍﺧﺬ ﻣﻲﻛﻨﺪ.
به گفته میرتاج الدینی، ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﻛﻪ ﺍﻛﺜﺮ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﺣﺎﺿﺮ، ﻧﻈﺮ ﺑﻪ ﻭﺍﺭﺩ ﺑﻮﺩﻥ ﺳوﺍﻝ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﻩ ﻳﺎ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﺑﺪﻫﻨﺪ، ﺭییس ﻣﺠﻠﺲ ﻣﻮﻇﻒ ﺍﺳﺖ ﻣﻮﺿﻮﻉ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺭییس ﺟﻤﻬﻮﺭی ﺟﻬﺖ ﺭﺳﻴﺪﮔﻲ ﺍﺭﺟﺎﻉ دهد.
وی یادآور شد: گاهی اوقات پس از رای گیری آرای موافقان بیشتر از آرای مخالفان می شود ولی باز هم اعلام می شود که نمایندگان از پاسخ وزیر قانع نشدند در حالی که این سوال نماینده است که باید رای نصف بعلاوه یک را کسب کند نه پاسخ وزیر.
طبق آیین نامه مجلس، اکثریت مطلق در رای گیری به منزله نظر نصف بعلاوه یک نمایندگان حاضر است که این شیوه رای گیری در مواردی از جمله انتخاب رییس مجلس، رییس کل و دادستان دیوان محاسبات کشور، رای اعتماد و عدم اعتماد به وزیران و وارد بودن سوال نمایندگان از وزرا، کاربرد دارد.
به گفته میرتاج الدینی، بر این اساس اگر در جریان بررسی سوال از وزیری، نصف به علاوه یک رای موافق کسب شود یعنی این که نمایندگان مجلس سوال نماینده را وارد ندانستند و نباید به اصطلاح کارت زردی به وزیر تعلق گیرد.
این شائبه در جریان رای گیری درباره سوال حمید رسایی از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش آمد زیرا از 224 نماینده حاضر در صحن علنی 105 رای موافق اخذ شد در حالی که برای اعلام وارد بودن سوال نماینده از وزیر، حداقل 113 نماینده باید نظر موافق می دادند اما در نهایت اعلام شد که مجلس پاسخ وزیر را قانع کننده ندانسته است.
با این توصیف یکی از ابهامات موجود در زمینه رای گیری درباره سوال از وزرا این است که آیا «وارد بودن سوال نماینده» به رای گذاشته شده است یا «پاسخ وزیر» زیرا این دو موضوع تفاوت حقوقی بسیاری دارد و نیاز به رفع ابهام از سوی مجلس است.
«عزت الله یوسفیان ملا» رییس کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس با تایید وجود این ابهام در آیین نامه به ایرنا می گوید: این ابهام در قالب طرحی رفع و به هیات رییسه مجلس تقدیم شده است تا در صحن مجلس بررسی و تصویب شود.
وی افزود: اکنون در زمان رای گیری درباره سوال از وزرا برخی نمایندگان تصور می کنند که بحث قانع شدن از توضیحات وزیر مطرح است در حالی که طبق آیین نامه سوال نماینده به رای گذاشته می شود که همین ابهام، اشکالاتی را در رای گیری ها بوجود آورده است.
نماینده مردم آمل در مجلس، اشکال دیگر به شیوه فعلی را تصمیم برخی نمایندگان سوال کننده مبنی بر انصراف از رای گیری در صحن مجلس می داند و می گوید: برخی نمایندگان پس از ارایه توضیحات وزیر اعلام می کنند که قانع نشده اند اما در عین حال از هیات رییسه می خواهند، رای گیری نکند که این شیوه نیز غلط است.
** کارت زرد و جایگاه حقوقی آن
باید دانست به کارگیری عبارت «کارت زرد» درباره «وارد بودن سوال نماینده» جایگاه قانونی و حقوقی ندارد زیرا چنین اصطلاحی در آیین نامه داخلی مجلس نیامده است.
این در حالی است که در مسابقات ورزشی، وقتی داور یک مسابقه به بازیکنی کارت زرد اول را می دهد یعنی اینکه اگر اخطار دیگری مرتکب شود، با کارت زرد دوم از زمین اخراج می شود و از یک بازی دیگر هم محروم است که همین مفهوم ورزشی آن در ذهن افکار عمومی نیز نقش بسته است.
عزت الله یوسفیان ملا رییس کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس می گوید: «کارت زرد» اصلا در آیین نامه و قانون وجود ندارد و حتی اگر سه بار وزیر نتوانست مجلس را قانع کند، باز هم نمی توان بر مبنای آن وزیر را استیضاح کرد بلکه باید روال قانون اساسی در استیضاح وزرا رعایت شود.
وی افزود: اگر کارت قرمز را استیضاح قلمداد کنیم، این کارت زردها به کارت قرمز ختم نمی شود و الزامی برای استیضاح وزیر بوجود نمی آورد.
این نماینده مجلس بر این باور است که به کارگیری اصطلاح «کارت زرد» درباره واکنش مجلس به سوال از وزرا تنها برای افزودن بر بار روانی موضوع است زیرا اگر وزیر 10 کارت زرد هم بگیرد تا زمانی که طرح استیضاح وی با امضای حداقل 10 نماینده تدوین و تقدیم هیات رییسه نشود، به جریان نمی افتد.
عبدالرضا مصری سخنگوی هیات رییسه مجلس نیز در این باره به ایرنا گفت: «کارت زرد» اصطلاحی است که بین نمایندگان مجلس و وزرا رایج شده است وگرنه در آیین نامه داخلی مجلس چنین عنوان و اصطلاحی وجود ندارد.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس تاکید کرد: آیین نامه داخلی مجلس می گوید که اگر مجلس سوال نماینده را وارد دانست، رییس مجلس موظف است موضوع را به رییس جمهور ارجاع دهد، وگرنه عبارتی به نام کارت زرد در آیین نامه وجود ندارد.
وی در عین حال بکارگیری این اصطلاح را عاملی برای فهم بیشتر و بهتر موضوع، برای افکار عمومی دانست.
با این حال کارشناسان حقوقی و امور رسانه بر این باورند از آنجا که عنوان «کارت زرد» در قانون ذکر نشده و جایگاه قانونی ندارد، تکرار آن از طریق رسانه ها، مفهوم اشتباهی را به جامعه تحمیل می کند در حالی که مفاهیم حقوقی باید به شیوه درست به مردم آموزش داده شود.
در هفته پیش رو، سه «وزیر امور خارجه»، «راه و شهرسازی» و «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» راهی مجلس می شوند تا سوالات نمایندگان را پاسخ دهند؛ صرف نظر از این که آیا مجلس توضیحات وزیر را قانع کننده می داند یا به وارد بودن سوال نماینده رای می دهد، مهم این است که مردم از قانونگذاران پایبندی به روح قانون در گفتار و عمل را می آموزند.
از : لیلا جودی
سیام**2025 ** 1418
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
13/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]
صفحات پیشنهادی
«کارت زرد» از کجا به پارلمان آمد؟
کارت زرد از کجا به پارلمان آمد کارت زرد واژه ای رایج در دنیای ورزش که چندسالی است پای خود را به پارلمان ایران نیز باز کرده است اما در عرصه قانونگذاری منشاء قانونی ندارد هر چند قانوگذاران بانی ترویج آن بوده اند کد خبر ۳۹۷۷۲۰ تاریخ انتشار ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۴ ۲۱ - 03 Mayابراز نگرانی رئیس پارلمان لبنان از ورود کشورش به «خلأ سیاسی»
ابراز نگرانی رئیس پارلمان لبنان از ورود کشورش به خلأ سیاسیرئیس پارلمان پارلمان لبنان با اشاره به به حد نصاب نرسیدن جلسه چهارشنبه گذشته پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور جدید درباره مواجه شدن کشورش با خلأ سیاسی ابراز نگرانی کرد به گزارش خبرگزاری فارس نبیه بری رئیس پارلمان لبنانراه رییس مجلس شدن لاریجانی و حدادعادل از کانال «یک محمدرضای باهنر» میگذرد /بازی دشوار ریاست مجلس بر
راه رییس مجلس شدن لاریجانی و حدادعادل از کانال یک محمدرضای باهنر میگذرد بازی دشوار ریاست مجلس برای مرد لابیهای پنهان پارلمان خردادماه امسال رقابت علی لاریجانی و غلامعلی حدادعادل بر سر کرسی ریاست پارلمان وارد هفتمین سال خود میشود رقابتی که یک وزنه تاثیرگذار در هر دوره آن یکپروانههای زرد به پرواز درآمدند / آخرین وداع با خالق «صد سال تنهایی»
پروانههای زرد به پرواز درآمدند آخرین وداع با خالق صد سال تنهایی فرهنگ > ادبیات - مراسم یادبود گابریل گارسیا مارکز نویسنده فقید کلمبیایی دوشنبه در مکزیکوسیتی برگزار شد به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین طرفداران و خانواده گابریل گارسیا مارکز با گل و موسیقی برای آخرینانتخابات پارلمانی در نگاه عراقیها/7 چرا شیوخ عرب با سومین دوره نخستوزیری «مالکی» مخالفت میکنند
انتخابات پارلمانی در نگاه عراقیها 7چرا شیوخ عرب با سومین دوره نخستوزیری مالکی مخالفت میکنندانتخابات پارلمانی عراق درحالی قرار است اواخر ماه جاری میلادی در این کشور برگزار شود که بسیاری از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس مخالف نخست وزیری مجدد نوری المالکی و روی کار آمدن ائتلاف دولمعرفی احزاب و جریانهای تأثیرگذار در انتخابات عراق-4 «ائتلاف متحدون»، مهمترین جریان سنی حاضر در انت
معرفی احزاب و جریانهای تأثیرگذار در انتخابات عراق-4ائتلاف متحدون مهمترین جریان سنی حاضر در انتخابات پارلمانی عراقائتلاف متحدون به رهبری اسامه النجیفی که ریاست پارلمان عراق را هم اکنون برعهده دارد مهمترین جریان سنی حاضر در انتخابات پارلمانی عراق به شمار میآید به گزارش خبرنگاطرحها و لوایحی که هفته آینده در مجلس بررسی میشوند/ «انتقال پایتخت» در صحن علنی پارلمان
طرحها و لوایحی که هفته آینده در مجلس بررسی میشوند انتقال پایتخت در صحن علنی پارلمان سیاست > مجلس - فارس نوشت نمایندگان مجلس هفته آینده «طرح انتقال پایتخت» را در صحن علنی پارلمان بررسی میکنند نمایندگان مجلس شورای اسلامی روزهای یکشنبه و سه&zwnjسبد رای خاتمی، احمدینژاد و روحانی از کجا آمد؟/ موجسازی «رایهای خاکستری» در انتخابات ریاستجمهوری
سبد رای خاتمی احمدینژاد و روحانی از کجا آمد موجسازی رایهای خاکستری در انتخابات ریاستجمهوری بررسی تاریخ سیاسی نظام جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد که مردم ایران در انتخابات ریاست جمهوری هیچگاه دو جریان یکسان را برای 16 سال متوالی انتخاب نکردهاند مصطفی داننده هنوز هم بسیارانتخابات پارلمانی در نگاه عراقیها-5 تکذیب ائتلاف جریان شهروند با «متحدون»/احتمال ائتلاف با «دو
انتخابات پارلمانی در نگاه عراقیها-5تکذیب ائتلاف جریان شهروند با متحدون احتمال ائتلاف با دولت قانونیکی از نمایندگان ائتلاف شهروند عراق ضمن تکذیب اخبار منتشره درباره ائتلاف جریان شهروند با متحدون از احتمال ائتلاف این جریان با دولت قانون خبر داد حبیب الطرفی یکی از نمایندگان ائاعلام نتایج اولیه انتخابات پارلمانی عراق «ائتلاف دولت قانون» از رقبا پیش افتاد+آمار
اعلام نتایج اولیه انتخابات پارلمانی عراقائتلاف دولت قانون از رقبا پیش افتاد آمارنتایج اولیه شمارش آرا انتخابات پارلمانی عراق حکایت از پیش افتادن ائتلاف دولت قانون از دیگر رقبا در این انتخابات دارد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بغداد نتایج اولیه و غیر رسمی شمارش آرا انتخاباتزبان قبیله اژدهادوست «بازی تاج و تخت» از کجا آمد؟
زبان قبیله اژدهادوست بازی تاج و تخت از کجا آمد فرهنگ > تلویزیون - دیوید پیترسن زبانشناس در مصاحبهای از اختراع زبان دوتراکی در سریال بازی تاج و تخت گفت به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین٬ زبان دوتراکی شاید زبان خوشآهنگی نباشد٬ اما این زبان والرینها که زبادر آستانه انتخابات پارلمانی عراق صورت گرفت اعلام توافق نهایی بر سر تشکیل دولت کردستان عراق/واکنش حزب «طال
در آستانه انتخابات پارلمانی عراق صورت گرفتاعلام توافق نهایی بر سر تشکیل دولت کردستان عراق واکنش حزب طالبانیجنبش تغییر و حزب دموکرات کردستان عراق به دنبال توافق برسر تشکیل کابینه جدید منطقه کردستان بیانیهای درباره سهم جنبش تغییر از دولت آینده و نحوه همکاری دو حزب منتشر کردند بهرئیس پارلمان عراق: به هیچ وجه با «مالکی» ائتلاف نمیکنم
رئیس پارلمان عراق به هیچ وجه با مالکی ائتلاف نمیکنم رئیس پارلمان عراق تاکید کرد که به هیچ وجه با نوری المالکی همپیمان نخواهد شد به گزارش نامه نیوز اسامة النجیفی رئیس پارلمان عراق نیز با حضور در هتل الرشید بغداد در انتخابات شرکت کرد و ادعا کرد که نیروهای امنیتی خود مانع رسید/اخبار لحظه به لحظه مرحله دوم انتخابات عراق/ برگزاری مرحله دوم انتخابات پارلمانی عراق/«طالبانی» در آ
اخبار لحظه به لحظه مرحله دوم انتخابات عراق برگزاری مرحله دوم انتخابات پارلمانی عراق طالبانی در آلمان رای دادنیروهای امنیتی و کارمندان وزارت بهداشت عراق امروز در سراسر این کشور نمایندگان مورد نظر خود برای دور جدید پارلمان را انتخاب میکنند به گزارش خبرگزاری فارس نخستین مرحله انموضع آیت الله سیستانی درباره انتخابات پارلمانی عراق/مرجعیت از هیچ نامزدی حمایت نمی کند
بین الملل آفریقا و خاورمیانه موضع آیت الله سیستانی درباره انتخابات پارلمانی عراق مرجعیت از هیچ نامزدی حمایت نمی کند مرجع عالیقدر شیعیان عراق تاکید کرده است از نامزد خاصی در انتخابات پارلمانی عراق حمایت نمی کند به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از النشره احمد الصافی نماینده مرجعیتنشریه تاگس آنسایگر: «سوئیس»، سرخط رسانههای ایران!
نشریه تاگس آنسایگر سوئیس سرخط رسانههای ایران نشریه سوئیسی تاگس آنسایگر نوشت همزمان با تعطیلات عید پاک تعدادی از اعضای شورای ملی حزب مردم سوئیس SVP به ایران سفر کردند به گزارش نامه نیوز تحریمها علیه ایران اشتباه بود این جمله سرخط روزنامه ایرانی تهران تایمز بود کهعکس/ ژنرال «سلیمانی» زیر قیچی
عکس ژنرال سلیمانی زیر قیچی حاج احمد سلیمانی به شهادت رسید اما قاسم سلیمانی ماند تا میراث دار شایسته خون همرزمان شهیدش باشد به گزارش مشرق تصویری که در پیش رو دارید در اوایل دهه شصت شمسی و در جبهه خوزستان به ثبت رسیده عکس دقیانوس و برادر احمد سلیمانی-
گوناگون
پربازدیدترینها