واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
سرمایههای مردم در سال گذشته چه شد؟/ ورود 120 هزار میلیارد پول سرگردان به بورس
پولهای سرگردان، سرمایههایی هستند که وارد بانکها و بورس نمیشوند و پتانسیل ایجاد شوک در هر بازاری اعم از دلار، طلا، خودرو و مسکن را دارند.
به گزارش نامه نیوز، فرهیختگان در گزارشی نوشت:
در سال گذشته بیش از 120 هزار میلیارد تومان از پولهای سرگردان اقتصاد ایران وارد بازار بورس شد. پولهای سرگردان، سرمایههایی هستند که وارد بانکها و بورس نمیشوند و پتانسیل ایجاد شوک در هر بازاری اعم از دلار، طلا، خودرو و مسکن را دارند. تا پایان سال 91 میزان کل نقدینگی سرگردان اقتصاد ایران 209 هزار میلیارد تومان بود که با توجه به آمارهای اعلامی از سوی بانک مرکزی این رقم تا پایان بهمن ماه پارسال به 84 هزار میلیارد تومان رسید. از این 125 هزار میلیارد تومان نقدینگی سرگردان کاهش یافته، حدود پنج هزار میلیارد تومان به سپردههای دیداری بانکها اضافه شده و 120 هزار میلیارد تومان دیگر به ارزش جاری بازار سهام اضافه شده است.
جدای از این 120 هزار میلیارد تومان نقدینگی سرگردان وارد شده به بورس در 11 ماهه نخست پارسال، 116 هزار میلیارد تومان نقدینگی دیگری که میتوانست جذب بانکها یا سرمایههای سرگردان شود به بورس رفته است. این پولها، سرمایههایی هستند که از بازار مسکن یا بازار ارز و طلا یا شاید هم از بخشهای مولد و تولیدی کشور حرکت کردهاند و به بورس رسیدهاند. این در حالی است که پارسال مقامات بورس بارها هشدار دادند که مردم با فروش داراییهایی مانند مسکن و خودرو وارد بورس نشوند. به این ترتیب ارزش جاری بازار سهام از 170 هزار میلیارد تومان در سال 91 به 406 هزار میلیارد تومان تا پایان بهمن ماه پارسال رسید.
بر اساس جدیدترین گزارش بانک مرکزی در واقع ارزش بازار سهام در 11 ماهه پارسال 2/3 برابر نسبت به سال 91 رشد داشته است. همزمان با اضافه شدن 236 هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید به بازار سرمایه، شاخص بورس نیز تا بهمن ماه پارسال حدود 43 هزار واحد رشد داشته است. شاخص بورس در ابتدای پارسال 38 هزار واحد بود که در پایان بهمن ماه پارسال به حدود 81 هزار واحد رسید. موضوع قابل توجه این است که میزان ورود نقدینگی جدید به بازار سرمایه و همچنین میزان رشد شاخص بورس در پارسال بیشتر از کل نقدینگی بورس و شاخص آن در ابتدای پارسال بود. در واقع در یک سال به اندازه کل نقدینگی جذب شده بورس در سالهای اخیر نقدینگی وارد این بازار شده است. شاید به همین دلیل هم بوده که برخی نسبت به حبابی بودن بازار سرمایه هشدار میدادند. کارنامه روزهای اخیر بورس نیز نشان میدهد که این پولهای سرگردان هنوز چندان تثبیت نشدهاند. چرا که از ابتدای امسال تا پایان هفتهای که گذشت هفت هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه ایران خارج شده که این میزان 1/7 درصد از کل نقدینگی بورس است. به عبارتی در 43 روز امسال(11 درصد از روزهای کل سال) 1/7 درصد نقدینگی کل بورس از این بازار خارج شده است.
در عین حال برخی مقامات بورس این روند را همچنان طبیعی میدانند و از سوی دیگر دولت در روزهای اخیر به اشکال مختلف این بازار را تقویت کرده است. این اشکال حمایت از تزریق چهار هزار میلیارد تومان به بورس به دستور وزیر اقتصاد تا در نظر گرفتن چهار صندوق زمین و ساختمان، طلا، ارز و ضمانت تسویه معاملات بوده است. اما از نگاه برخی کارشناسان، دولت پیش از این باید با افزایش عرضه در بازار سرمایه این بازار را تقویت میکرد که دیگر شائبه حبابی بودن بورس مطرح نشود و نگرانی بابت خروج سرمایهها از بورس وجود نداشته باشد. با این حال باید دید بورس ایران در امسال چه میزان از 406 هزار میلیارد تومان نقدینگی خود را میتواند حفظ کند.
1393/2/13
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]