واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
ابعاد گوناگون اعطای عفو به زندانیان
چهره بشاش زندانیان از شنیدن خبر«عفو» از صحنههای خاص زنداناست؛ صحنهای که با تزریق «امید» و یادآوری «رأفت اسلامی» به زندانیان ، آنان را تشویق میکند تا در راه اصلاح و تربیت گام بردارند.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، تدبیری مثبت و تاثیرگذار که به همت مقام عالی قضایی کشور و با موافقت مقام معظم رهبری سبب شده تا هم از جمعیت زندانیان کشور کاسته شود و هم اعطای این عفوهای مناسبتی، راهکاری تشویقی برای بازگشت زندانیان به جامعه باشد. «حمایت» در گفتوگو با برخی از روسای کل دادگستریها، تاثیر«عفو» بر زندانیان را بررسی کرده است که در پی میآید.
حضور مستمر زندانی در فعالیتهای اصلاحی؛ معیاری برای عفو
رییسکل دادگستری استان مرکزی با تفکیک عفو به دو نوع عمومی و موردی، میگوید: عفو عمومی طبق شرایط مرسوم در دستورالعمل عفو و با پیشنهاد رییس قوه قضاییه به مقام معظم رهبری صورت می گیرد .
حجتالاسلاموالمسلمین«حکمتعلی مظفری» در گفتوگو با«حمایت» میافزاید: گاهی هم عفو به صورت موردی اتفاق میافتد که اساس آن بر رفتار و کردار زندانی در زندان است؛ به طوری که پیشنهاد اعطای عفو در کمیسیونی به همین نام ارایه و با درنظر گرفتن مواردی همچون شرکت زندانی در فعالیتهای مذهبی، اصلاحی و ... برای او درخواست عفو میشود.
وی با یادآوری موضوع رأفت اسلامی در نظام زندانبانی اسلامی، تصریح میکند: رأفت اسلامی بهترین عنوان برای عفوهای مناسبتی به زندانیان است؛ زیرا از یک سو میتواند تاثیر بزرگی بر ادامه رفتار زندانی در بیرون از زندان و خانواده آن بگذارد و از سوی دیگر، سایر زندانیان را نسبت به اموری مانند عفو در اعیاد و تشویق آنها برای رفتار پسندیده در زندان، آگاه کند. مظفری با بیان اینکه اعطای عفوهای مناسبتی از ویژگی بازدارندگی خوبی برخوردار است، نیز ادامه میدهد: به دلیل اینکه در زمان عفو به تمام جوانب و زوایا از جمله سوابق، نوع جرم، رضایت شاکی و روحیه خود زندانی توجه میشود میتوان در حقانیت این بخشش به زندانی اطمینان کرد زیرا عفو، کاربردی تشویقی برای سایر زندانیان دارد.
البته مقام ارشد قضایی استان مرکزی به این نکته نیز اشاره میکند که همه زندانیان با شرایط یکسان نمیتوانند ازعفو بهرهمند شوند، زیرا عفو و رأفت اسلامی شامل حال نافیان امنیت و مجرمان خشن نمیشود. مظفری در ادامه سخنانش به برخی معیارهای اعطای عفو نیز اشاره و بیان میکند: شرکت در مباحث اخلاقی معارف و فقه، حضور در فعالیتهای اصلاحی و تربیتی، فعالیتهای حرفهآموزی و اشتغال و... از معیارهای مطرح در کمیسیون عفو هستند.
وی تصمیمات و سیاستهای رییس قوه قضاییه را برای نظاممند کردن ارایه عفوهای مناسبتی بسیار مناسب ارزیابی میکند و یادآور میشود: مقامهای قضایی حاضر در کمیسیونهای عفو استانی این نگاه ویژه رییس قوه قضاییه را همواره مدنظر قرار میدهند زیرا اعطای عفوهای موردی و مناسبتی از راهکارهای کاهش جمعیت کیفری زندانهاست.
مشتریان دایمی زندان مشمول عفو نمیشوند
رییسکل دادگستری آذربایجانشرقی نیز درباره نظام تقسیمبندی زندانیان مشمول عفو به «حمایت» میگوید: گروهی از محکومان زندانها را افرادی تشکیل میدهند که در اثر غفلت و یا به جرم ناخواسته، در زندان به سر میبرند. به عبارتی این افراد یا محکومان جرایم غیرعمد هستند و یا اینکه برای نخستینبار است که محبوس شدهاند که با توجه به اثر تنبیهی زندان والبته با بررسی پرونده آنان، میتوانند مشمول عفو شوند.
حجتالاسلاموالمسلمین«مالکاژدر شریفی» ادامه میدهد: از سوی دیگر تعدادی از زندانیان هم هستند که متاسفانه با جرم و جنایت عجین شدهاند و عفو و خروج آنان از زندان، امنیت جامعه را به خطر میاندازد، بنابراین این گروه دوم که جزو مشتریان دایمی زندانها هستند به دلیل تعدد ارتکاب به جرایم مشمول عفو نخواهند شد.
وی یادآوری میکند: با وجود اینکه «تنبه» یکی از موارد مهم در اعطای عفو است، اما مدت زمان طی شده از محکومیت هم از جمله معیارهایی است که به آن توجه میشود. مقام ارشد قضایی استان آذربایجانشرقی در ادامه سخنانش با اشاره به تعداد مشمولان عفو در طول یکسال، نیز بیان میکند: در مجموع یک سال به رقم قابل توجهی در مورد عفو محکومان میرسیم اما به این نکته نیز باید توجه داشت که این رقم شامل حال زندانیان سراسر کشور میشود.
وی با نگاهی به عفوهای اخیر به مناسبت هفته زن هم ادامه میدهد: در عفو مناسبتی ولادت حضرت فاطمه(س) 40 نفر از زنان زندانی این استان با پیشنهاد عفو مواجه شدند که این موضوع هم منجر به کاهش جمعیت کیفری و هم سبب تغییرات بزرگی در اخلاق سایر زندانیان شده است.
تاثیر پیش فرض «تحت کنترل بودن» در رفتار زندانی
همچنین رییسکل دادگستری استان گیلان با بیان شرایطی که بر زندان حاکم است، اظهار میکند: زندانی با هر شرایط و وضعی که باشد، در فصای بسته و محدود زندان باید چارچوب و قوانین خاصی را تحمل کند که این موضوع ناخودآگاه باعث میشود گاه زندانی، رفتارهایی خلاف مقررات زندان در پیش بگیرد.
«احمد سیاوشپور» در گفتوگو با «حمایت» ادامه میدهد: در چنین شرایطی، زمانی که یک زندانی با در پیش گرفتن اخلاق مناسب به تشویق سایرین برای انجام امور مفید اقدام کند، میتواند در معرض توجه مسئولان قرار گرفته و خدماتی که ارایه میکند، با پاسخی تشویقکننده مواجه شود که اعطای «عفو» یکی از این موارد است.
وی با تاکید بر رأفت اسلامی میافزاید: بر اساس رأفت اسلامی امتیازاتی به زندانی ارایه میشود که عفو مشروط یا تعویق اجرای حکم، یکی از آنهاست اما تصمیم نهایی با مقام معظم رهبری و تفویض رییس قوه قضاییه است.
سیاوشپور اضافه میکند: برای اینکه زندانی بتواند از این رأفت اسلامی برخوردار باشد باید مواردی را رعایت کند که در میان آنها، در پیش گرفتن اخلاق و رفتار مناسب در زندان و تاثیرگذاری بر سایر همسلولیها، از نکات اصلی به شمار میرود.
رییسکل دادگستری استان گیلان همچنین یادآور میشود: کمیسیون عفو متشکل از سه نفر از مقامهای ارشد قضایی هر استان به گزارش وضعیت زندانی استناد و این موضوع را که آیا زندانی میتواند مشمول عفو شود بررسی میکنند.
به گفته این مقام قضایی، نظر مدیر کل زندان در ارایه عفو به زندانی مهمترین نظر در ارزیابیها به شمار میرود زیرا زندانی با این فرض که رفتارش تحت نظر است، همواره سعی میکند بهترین رفتار را از خود نشان دهد و مسیر اصلاح شدن را در پیش بگیرد.
تاریخ انتشار: ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۳:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]