تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837772399
جنگ هستهاي از نگاه روسيه
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: جنگ هستهاي از نگاه روسيه
دکتر جهانگیر کرمی
کد خبر: ۳۹۷۲۲۰
تاریخ انتشار: ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۲:۰۳ - 01 May 2014
این روزها در پرتو تشديد بحران اوكراين در رسانه های غربی موضوع جنگ هسته ای كم و بيش مطرح مي شود و پنج دهه پس از بحران موشكي كوبا بار ديگر كابوس جنگ هسته اي مورد توجه جهانيان قرار گرفته است. زاچاري كيسك در گزارشي در سايت ديپلمات با توجه به خبر رزمايش آمادگي موشكي سربازان روسيه به شرائط جديد و احتمال جنگ هسته اي پرداخته است.
همچنين پيتر وبر در مطلبي در سايت ويك به وضعيت هسته اي روسيه و ناتو در آستانه جنگ در اوكراين اشاره كرده و آسيب پذيريهاي روسيه را بيان كرده است. لیندون لاروش نیز در گفتگو با پرس تي وي معتقد است که جنگ آمریکا با روسیه به معنای جنگ هسته ای است و اين موضوعي است كه امريكا توان آن را ندارد. اما نشریه آمریکایی فوربس در گزارشی چهار گزینه ممکن برای تبدیل بحران اوکراین به یک جنگ هسته ای را مطرح نمودهاست. در این میان، به ویژه سناریوی احتمالي شكست جديتر است كه در صورت بروز جنگ میان ناتو و روسیه، قاعدتا یک طرف در نهایت در این درگیری شکست می خورد و ممکن است يكي از طرفها هر زمان احساس کند شکست خورده است، از تاکتیک سلاح های هسته ای استفاده کند.
اما نكته اصلي آنست كه اساسا جنگ هسته اي چه جايگاهي در نظام سياسي و دفاعي روسيه و نزد مقامات بلند پايه اين كشور دارد و در اسناد راهبردي روسيه چه تعريف و كاربردي براي اين جنگ افزار مطرح شده است؟ به بيان روشن تر آستانه به كارگيري سلاح هسته اي در ذهنيت و نگرش دولتمردان روسي در كجاست؟ در اين نوشته من كوشيده ام تا به بررسي اين موضوع بر اساس تحول رهنامه نظامي روسيه و دكترين هسته اي آن كشور بپردازم.
از پايان جنگ جهاني دوم تا فروپاشي اتحاد شوروي، نيروي زميني قدرتمند و يگانهاي تانك و مكانيزه، همچنان سنگ بناي قدرت نظامي مسكو بودهاند. حتي در اوج همپايگي راهبردي ميان مسكو و واشنگتن از نيمه دوم دهه 1960 و تا اواخر دهه 1980، روسها همواره به نيروي زميني مستقر در شرق اروپا به عنوان قدرت اصلي خود نگاه ميكردند. استراتژي هستهاي پيمان ناتو نيز در واكنش به اين وضعيت طراحي شده بود. راهبرد انتقام گسترده تا سالهاي مياني دهه 1960، و سپس واكنش انعطافپذير كه حتي با وجود اين استراتژي، ناتو همواره گزينه ضربه نخست را براي نيروهاي هستهاي تاكتيكي مستقر در خط مقدم دفاع از اروپاي غربي براي خود حفظ ميكرد بخوبي نشاندهنده اهميت اين وضعيت براي روسيه بود. از اين رو، مادامي كه جنگ به سطح هستهاي تصاعد نيافته بود، مسكو برگ برنده را در هر جنگي با غرب در دست داشت و اروپا را بهراحتي تسخير ميكرد. اين مسئله باعث شد تا در تعاملات روسيه و غرب، عامل هستهاي براي مسكو نسبت به غرب، كمتر در مركز دكترين نظامي قرار گيرد. گورباچف دكترين نظامي كرملين را به گونه اي جدي تر دگرگون نمود و بدينترتيب، نفي كامل جنگ و از جمله جنگ هستهاي به عنوان يك اصل اساسي در دكترين امنيتي شوروي مطرح شد.
اما پس از فروپاشي شوري بار ديگر تغييراتي گسترده در نگاه به سلاح هسته اي و جايگاه آن در دكترين نظامي اين كشور روي داد. در روسيه جديد، اهميت جنگافزارهاي هستهاي بهطور اساسي در دكترين نظامي روسيه افزايش يافت. از يك سو، ارتش روسيه از شرق اروپا عقبنشيني نمود و روسيه جديد و فاقد متحد، در محاصره كشورهاي دارنده جنگافزارهاي هستهاي قرار داشت، و از سوي ديگر، دولت روسيه و ارتش آن، بمراتب ضعيفتر از دوره شوروي بوده و به خاطر مشكلات اقتصادي، امكان دستيابي به برابري در تكنولوژيهاي جديد مورد استفاده ارتش آمريكا و كشورهاي غربي در جنگ عراق(1991-1990) و جنگهاي پس از آن، وجود نداشت.
در اين سالها امريكا نيز در جستجوي برتري هسته اي خود درصدد ايجاد شبكه اي بزرگ و موثر از موشك ها براي وارد كردن ضربه نخست، در سال 2002 از پيمان اي.بي.ام خارج شد و بحث استقرار ده سامانه دفاع موشكي در لهستان و يك سامانه راداري در چك تا سال 2013، و سپس استقرار در روماني و تركيه موضوع جدي تري شد. از نگاه مسكو، نصب اين سامانه ها، با بي ارزش كردن قدرت هسته اي و موشكي روسيه، قابليت ضربه هسته اي نخست و دوم را از اين كشور خواهد گرفت و اروپا را از تيررس روسيه خارج مي كند و البته اين بيشتر به لحاظ رواني اهميت دارد تا عملياتي. در واقع، با بهم خوردن برتري روسيه نسبت به اروپا ( 1991)، وضعيت تعادل سالهاي 1991 تا 2000 نيز كم كم دارد به هم مي خورد و معلوم نيست اين روند در كجا متوقف شود.
در همه اين سالها در امريكا علاوه بر موج تبليغات در مورد هژموني اين كشور، بر برتري هسته اي اين كشور و پايان وضعيت تعادل هسته اي چهار دهه گذشته كه مبتني بر " نابودي مطمئن متقابل" بود، تاكيد زيادي مي شود، بطوري كه ادعا مي شود " عصر MDA پايان يافته و براي نخستين بار در دهه هاي اخير، زرادخانه هسته اي روسيه با يك ضربه هسته اي نخست خلع سلاح خواهند شد.
مجموعه اين مسائل به تجديد نظر اساسي در دكترين هستهاي مبتني بر ”عدم استفاده از ضربه هستهاي نخست" انجاميدو آستانه بهكارگيري جنگ افزارهاي هستهاي به «هر حملهاي به تأسيسات هستهاي و پايگاههاي حساس روسيه» كاهش يافت و لذا تأكيد بر ضربه هستهاي نخست، امري واقعبينانهتر پنداشته شد و در بيست و پنج سال اخير، رويكرد غالب در روسيه كنوني نسبت به جنگافزارهاي هستهاي بر بنيان گزاره هاي زير قرار گرفت:
الف. جنگافزارهاي هستهاي، پايه و بنياد امنيت ملي هستند، چون از جنگ ميان قدرتهاي بزرگ جلوگيري ميكنند.
ب. اين سلاحها، تأثير مستقيمي بر وضعيت سياسي جهان ندارند. كمااينكه نتوانستهاند مانع از گسترش پيمان ناتو شوند.
ج. از طريق تهديد به وارد آوردن خسارت غيرقابل قبول به دشمن، امنيت روسيه را تضمين ميكنند.
د. بايستي يك قابليت انتقامي، به هر هزينهاي، حفظ شود و اين جنگافزارها به عنوان يك ابزار تهديد و ارعاب سياسي كارايي داشته باشند.
ه. موازنه استراتژيك، پديده جامعي است كه علاوه بر جنگافزارهاي هستهاي، ساير تسليحات و تجهيزات متعارف را نيز دربرميگيرد.
و. موازنه استراتژيك اصلي ميان سه كشور آمريكا، روسيه و چين است.
ز. تعادل هستهاي بايستي محدود به پنج دولت داراي سلاح هستهاي كه منافع و رفتارهاي آنها به نسبت با ثبات است، الگوهاي ائتلاف آنها شناخته شده و رفتار آنها بهطور منطقي قابل پيشبيني است، محدود بماند.
ح. با توجه به ضعف روسيه در جنگافزارهاي متعارف نوين، ضربه انتقامي عليه حمله متعارف، مستلزم استفاده از سلاح هستهاي است و از اين رو، مسكو در شرائط جديد و بر خلاف گذشته بر استراتژي "ضربه نخست هسته اي" تأكيد دارد.
منطق بهكارگيري ضربه هستهاي نخست به عنوان عاملي براي جبران ناكافي بودن بازدارندگي متعارف در روسيه امروز، نشان ميدهد كه بايستي دشمن يا دشمناني وجود داشته باشند كه در قابليتهاي متعارف برتر بوده و بتوانند منافع كشور را با انجام عمليات هجومي متعارف و موفقيتآميز به خطر افكنند. از سوي ديگر، بهكارگيري نيروي هستهاي بايد به عنوان يك عامل تهديد معتبر باشد. به اين معنا كه منافع ذهني بايستي در عمل براي توجيه جنگ هستهاي اهميت حياتي داشته باشند، و اين عمل بايستي امتيازات روشني در قابليتهاي هستهاي به منظور دستيابي به اهداف نظامي، منع تصاعد جنگ، و جلوگيري از اقدام ضدهستهاي از سوي دشمنان، كه ممكن است اين دستاوردها را انكار كرده يا خسارات گستردهاي بر كشور وارد كنند، دربر داشته باشد.
به هر حال واقعيتهاي موجود و ديدگاههاي رسمي منتشر شده در روسيه نشان مي دهند كه در نخستين دهه هاي عصر هسته اي، مسكو بر ”جنگ هستهاي محدود" تأكيد داشت، اما در دوره همپايگي راهبردي در دكترين نظامي مسكو و پيمان ورشو آمده بود كه «شوروي نخستين كشوري نخواهد بود كه از جنگافزارهاي هستهاي استفاده ميكند». اما با فروپاشي شوروي و تغيير موازنه نيروها در اروپا و جهان، اين موضوع دچار يك تحول اساسي شد. در دكترين نظامي سال 1993 روسيه اعلام شد كه «روسيه در مقابله با حمله به مراكز هستهاي و موشكياش از سلاحهاي هستهاي استفاده خواهد كرد». در برنامه امنيت ملي سال 1997 اين وضعيت به ”در مخاطره قرار گرفتن موجوديت روسيه" كاهش يافت. و سرانجام در دكترين نظامي سال 2000 و 2003، آستانه بهكارگيري سلاحهاي هستهاي بار ديگر تقليل يافته و به ”هرگونه تجاوز نظامي" به روسيه و از همه تند تر به وضعيت ”پيشدستي روسيه در ضربه هستهاي" و عمليات پيشدستانه هسته اي رسيد.
در حقيقت، ميبينيم كه پا به پاي كاهش قدرت نظامي روسيه، از آستانه بهكارگيري جنگافزار هستهاي نيز كاسته شده و روسيه براي استفاده از جنگ افزار هسته اي آمادگي بيشتري پيدا كرده است. در چنين وضعيت ذهني و مفهومي و عملياتي جديدي ست كه مي توان گزينه كاربرد جنگ افزار هسته اي را در ذهن دولتمردان روسي و در سناريوهاي عملياتي اين كشور به ويژه در فضاي مبهم و پيچيده آينده بحران اوكراين نه به عنوان صرف يك تهديد بلكه ابزاري براي امنيت ملي در شرائط وخيم مورد توجه قرار داد و اين موضوعي است كه نگراني هاي موجود در غرب را براي تصاعد بحران در اوكراين توجيه مي كند. كمتر كسي باور مي كند كه امروز مانند سالهاي 1854 تا 1856 است كه ارتش و تزار روسيه كريمه را رها كرده و با دست خالي به مسكو برگردند و از اين نگاه شكست نظامي روسيه در اوكراين نيز موضوعي نيست كه فقط در مرزهاي اوكراين به پايان برسد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
روسیه خروج کشتیهای جنگی اوکراین از کریمه را آغاز کرد
روسیه خروج کشتیهای جنگی اوکراین از کریمه را آغاز کردروسیه در راستای تنشزدای در روابط با اوکراین سیزده ناوشکن اوکراینی مستقر در بندر سواستوپول را به این کشور بازگرداند به گزراش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری آی آر ای روسیه 13 ناوشکن از مجموع 70 ناوشکن و کشتی پشتیبانی اوکلاوروف: غرب جنگ روانی علیه روسیه به راه انداخته است
جمعه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۲ وزیر امور خارجه روسیه گفت کمپین اخیر ضد روسی در نتیجه اوضاع اوکراین به تازگی به وجود نیامده و این یک جنگ روانی محسوب میشود به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خبرگزاری شینهوا سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در جریان یک نشست دریشه های بی اعتمادی در روابط روسیه و آمریکا ازنگاه پوتین
ریشه های بی اعتمادی در روابط روسیه و آمریکا ازنگاه پوتین ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه ضمن هشدار به سران آمریکا با اشاره به فضای بی اعتمادی حاکم بر روابط روسیه و آمریکا اظهار داشت اعتماد به دو کشور پس از حمله آمریکا و متحدانش به لیبی و سرنگونی حکومت معمر قذافی رهبر معدوم لیبچهار جنگجوی مسلح در درگیری با نیروهای امنیتی روسیه کشته شد
چهار جنگجوی مسلح در درگیری با نیروهای امنیتی روسیه کشته شد مسکو- ایرنا- چهار جنگجوی مسلح در درگیری با نیروهای امنیتی در منطقه قفقاز روسیه کشته و سه نیروی دولتی نیز مجروح شدند به گزارش ایرنا به نقل از کانال دوم تلویزیون دولتی روسیه جنگجویان روز سه شنبه در حومه مخاچ قلعه پایتختوزیر خارجه اوکراین: در صورت حمله ارتش روسیه با آنها میجنگیم
وزیر خارجه اوکراین در صورت حمله ارتش روسیه با آنها میجنگیموزیر امور خارجه دولت موقت اوکراین از آمادگی اوکراین برای رویارویی نظامی با ارتش روسیه در ضورت حمله به خاک این کشور خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از آسوشیتدپرس آندره دشچیتسیا وزیر امور خارجه دولت موقت اوکراینآمریکا: روسیه پیشرفت زیادی در جنگ تبلیغاتی داشته است
یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۰ ۳۷ معاون وزیر امور خارجه آمریکا در حوزه دیپلماسی عمومی تأکید کرد روسیه از ده سال پیش در زمینه جنگ تبلیغاتی پیشرفت قابل ملاحظهای داشته است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان ریچارد استنگل معاون وزیر امور خاروسیه دور جدید تحریم ها را آغاز جنگ سرد خواند
روسیه دور جدید تحریم ها را آغاز جنگ سرد خواند بین الملل > اروپا - ایسنا نوشت یک دیپلمات ارشد روس با انتقاد از دور جدید تحریمهای آمریکا علیه روسیه آنها را اقداماتی غیرقانونی وغیر مدنی خوانده و عنوان کرد که تحریم صادرات فناوری آمریکا به روسیه بازشگلاوروف: منافع روسيه تهديد شود، مانند جنگ گرجستان پاسخ ميدهيم
لاوروف منافع روسيه تهديد شود مانند جنگ گرجستان پاسخ ميدهيم روند تحولات در شرق روسيه به سمتي است كه فقط بايد خوشبين بود تا از احتمال يك جنگ داخلي تمام عيار و رويارويي نظامي غرب با روسهاي حامي مردم شرق اوكراين سخن نگفت روند تحولات در شرق روسيه به سمتي است كه فقط بايد خوشبين بشکست های اوباما ؛ از ناتوانی در مقابله با برنامه هسته ای ایران تا جنگ علیه حضور روسیه در اوکراین
گلوبال ریسرچ شکست های اوباما از ناتوانی در مقابله با برنامه هسته ای ایران تا جنگ علیه حضور روسیه در اوکراین پس از عقب نشینی واشنگتن برای مهار برنامه هسته ای ایران اوکراین به میدان دیگری برای اثبات ناتوانی اوباما در سیاست گذاری های موفق در خارج از کشور تبدیل شد به گزارش&nاوکراین آماده جنگ با روسیه
اوکراین آماده جنگ با روسیه خبرگزاری رسا ـ تنش در منطقه مرزی روسیه و اوکراین ادامه دارد و سیستم دفاع موشکی در جنوب اوکراین در حالت جنگ آماده شده است به گزارش سرویس مانیتورینگ خبرگزاری رسا رادیو چین در خبری گفت تنش در منطقه مرزی روسیه و اوکراین ادامه دارد و سیستم دفاع موشکی در جنگاه تردید آمیز روسیه به آمریکا
گزارش تحلیلی رویترز نگاه تردید آمیز روسیه به آمریکا تهران- ایرنا- خبرگزاری رویترز در گزارشی تحلیلی به بررسی فراز و نشیب های روابط مسکو و واشنگتن طی سال های گذشته پرداخته و واکنش تند روسیه در قبال بحران اوکراین را ناشی از اشتباهات گذشته آمریکا و نگاه تردیدآمیز کرملین به کاخ سفیدجنگندههای روسی در حریم هوایی اوکراین/هشدار دوباره رهبران غربی به روسیه
شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۰ وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد شب گذشته جنگندههای روسیه بارها حریم هوایی اوکراین را نقض کردند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا همزمان متوقف شدن یک اتوبوس حامل ناظران بینالمللی توسط شبهنظامیان جداییطلب در شرق اوکراین تنشها در شرق این کشورنظریه پردازان نگاه عدالت پیشه در انقلاب، پس از جنگ تئوری پرداز جریان رفاه زده شدند
فرهنگ و ادب ادیبات ایران عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نظریه پردازان نگاه عدالت پیشه در انقلاب پس از جنگ تئوری پرداز جریان رفاه زده شدند محمد حسین صفار هرندی گفت کسانی که نظریهپرداز نگاه عدالتپیشه در انقلاب بودند در سالهای پس از دفاع مقدس تئوریپرداز جریان رفاهزده شدند که دجنگنده های روسیه به مرز ژاپن رسیدند
جنگنده های روسیه به مرز ژاپن رسیدند روابط روسیه و ژاپن در سالهای اخیر گرم بوده است با این حال آنان درباره مالکیت چند جزیره اختلاف نظر دارند به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز ایتسونوری اونودرا وزیر دفاع ژاپن میگوید پرواز هواپیماهای نیرویروسیه: تهاجم نیروهای اوکراینی به معترضان سرآغاز جنگ داخلی است
روسیه تهاجم نیروهای اوکراینی به معترضان سرآغاز جنگ داخلی است مسکو- ایرنا- کنستانتین دولگوف نماینده تام الاختیار وزارت امور خارجه روسیه در امور حقوق بشر و دمکراسی گفت کی یف بر خلاف ادعاهای صلح دوستانه تهاجم به معترضان در جنوب و شرق این کشور را شروع کرد و این حادثه ممکن است سرآغاپایان جنگ زرگری آمریکا و روسیه درباره اوکراین
پایان جنگ زرگری آمریکا و روسیه درباره اوکراین سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه از موافقت مسکو برای خلع سلاح نیروهای تجزیه طلب در مناطق شرقی اوکراین و همچنین عقب نشینی نظامیان این کشور از این مناطق خبر داد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به نقل از خبرگزاری آلمان در خبر فوجن ساکی: تحریمهای روسیه تاثیری بر روند مذاکرات هستهای با ایران ندارد
چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵ ۵۳ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تاکید کرد که تحریمهای کشورش علیه روسیه هیچ تاثیری بر مذاکرات ایران و گروه 1 5 نخواهد داشت به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری روزانه خود در پاسخ به این سو-
گوناگون
پربازدیدترینها