تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 23 آبان 1403    احادیث و روایات:  ghhhhhh
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828780158




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ضرورت برقراري رابطه ي مدرسه و جامعه


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۱۸:۲۷ب.ظ)
ضرورت برقراري رابطه ي مدرسه و جامعه نظام آموزشي به منظور تحقق اهداف چند بعدي جامعه برپاشده و مدارس در خدمت نيازهاي اجتماع هستند.از اين جهت برقراري ارتباط موثر ميان مدارس و اجتماع امري طبيعي و ارزشمند به نظر مي رسد.
به گزارش خبرگزاري موج کرمانشاه؛هدف از برقراري روابط ميان مدرسه و اجتماع،ايجاد اعتماد متقابل از طريق اطلاع رساني به مردم درباره ي وضعيت کار مدارس است تا بدين وسيله حمايت قاطع آنان را براي حل و فصل مشکلات گوناگون مدارس جلب نمايند . با برقراري رابطه اي اثربخش مي توان زاويه ي نگرش مردم را نسبت به تعليم و تربيت ، رسالتها و اهداف آن ، موقعيت مدرسه و اهميت وضرورت برنامه هاي آن تغيير داد و با احساس تکليف مردم نسبت به موضوع،زمينه ي مناسب براي برخورداري از حمايت ، مشارکت و کمک هاي اجتماعي آنان به مدارس فراهم آورد.
مردم با کسب علم و آگاهي بيشتر از اهميت آموزش و پرورش به مشارکت در سرنوشت آموزشي و تربيتي فرزندان خود ترغيب مي شوند .مدارس هم منقابلاً ازنظرات ونيازهاي مردم و جامعه اطلاع يافته به تجديدنظر و تغيير در برنامه ها و مقاصد آموزش و پرورش ملزم مي گردند.
مقدمه
تشکيل شوراهاي آموزش و پرورش، شوراهاي آموزشي ، محلي ، انجمن هاي اوليا و مربيان، برقراري ارتباط با رسانه هاي گروهي،کتابخانه ها و ساير مراکز خدمات فرهنگي و اجتماعي مي توانند مراکز آموزشي را در ايفاي مربوط به روباط مدرسه و اجتماع به طور موثر معاضدت کنند . " نظام آموزشي به منظور تحقق اهداف متعدد جامعه شکل گرفته است و مدرسه در خدمت نايزهاي جامعه است ". (علاقه بند1371). موفقيت آن نظام در انجام رسالتش مستلزم برخورداري از حمايت هميشگي جامعه است .
مشارکت جامعه،بايد نمايش زنده اي از يک نگرش يا گرايش باشد(يک مشارکت پويا، با نگرشي سخاوتمندانه)، روح مشارکت آنچنانهنرمندانه در اين وادي بوزد که دانش آموزان از آن احساس آرامش و غرور نمايند.
محيط ها مکمل همديگجر بوده و يکديگر را تقويت مي کنند اين تأکيد بيانگر اين موضوع است که تعمق و واکاوي عالمانه خانواده و اجتماع در امورات مدارس بهينه سازي نظام آموزشي و افزايش توانمندي مديران مدارس را موجب مي شود . بنابراين برقراري روابط موثر بين مدرسه و جامعه امري طبيعي و اجتناب ناپذير است . ضرورت برقراري رابطه ي مدرسه و جامعه
يکي از شاخص هاي ارزشمند جامعه ي انساني برتر،وجود پديده ي مشارکت در ميان افراد، نهادها و سازمان هاي آن جامعه است . مشارکت در واقع نوعي احساس همبستگي و تعلق و تلاش دسته جمعي ميان افراد يک جامعه به منظور نيل به نظام عادلانه ي اجتماعي است . مشارکت داراي مباني فلسفي عميق و گسترده اي مي باشد که مي توان آنرا از چندين بعد مورد بررسي قرار داد . (رهنورد،1371)
بررسي هاي صورت گرفته نشان مي دهد در حال حاضر،مشارکت اولياي دانش آموزان و جامعه در امور مدارس محدود مي باشد و اين امر مشکلاتي را بر سر راه مدارس جهت تحقق اهداف شان ايجاد نموده است . آموزش و پرورش به عنوان يک سيستم اجتماعي به منظور انجام مأموريت ، منابع مورد نياز خود را به صورت درون داد(دانش موجود در جامعه، ارزش هاي معتبر موجود،اهداف مطلوب ، منابع مادي و مالي)از جامعه مي گيرد، پس از طريق يک سلسله فراگردهاي پيچيده اي که مستلزم به کار گيري ساختارسازماني ، افراد،تکنولوژي و ايفاي وظايف معين است ، دانش آموز را پرورش مي دهد . و بالاخره نتيجه ي کار (برون داد) خود را به صورت افرادي که از جهات مختلفي تغيير يافته و صلاحيت و شايستگي پيدا کرده اند تحويل جامعه مي دهد،بنابراين بايداين واقعيت را بپذيريم که آموزش و پرورش مي بايستي در ارتباط تنگاتنگ با جامعه و خانواده باشد . و تحول واقعي مدارس همزمان با برقراري پيوندهاي بهتر ميان مدرسه و خانواده صورت گيرد. به عبارت جالب تر مدارس بدون مشارکت معنا دار اولياء دانش آموزان نمي توانندبه برنامه هاي تعليم و تربيت دست يابند.
تاجوي ها به هم و موها با هم نپيوندند، نه سيلاب تحقق مي يابد و نه طناب شکل مي گيرد . مدارس زماني همگام و هماهنگ در مسير تکامل و توفيقات خود گام بر مي دارند که همه ي افراد اجتماعي و صاحب نظران را در دايره ي هدف هاي برنامه ي سالانه و روزانه ي خود بگنجانند.
خط مشي و جهت گيري هر فضاي آموزشي بايد مبتني بر، برآيند اراده اي متشکل فردفرد اولاي دانش آموزان باشد. کاخ رفيع مشارکت جامعه و خانواده در مدارس برسه ستون استوار و ارزشمند بنيان نهاده شده است : تلاش آگاهانه ي اولياء ، تسهيم عادلانه ي مسئوليت و تصميم سازنده و علمي مدارس.
مشورت و مشارکت عالمانه ي اجتماع در مدارس پنجره اي به باغ سبز و خرم انديشه ها در مدارس باز مي شود که منجر به اتخاذ تصميمات بهتر و دقيقتر و کيفيت کار آموزشي و پرورشي مطلوب تر و بهتر مي گردد . هرگاه اولياء فرصت بيان انديشه هاي خودرا بيابند و در اتخاذ تصميمات مدارس شرکت جويند، به آفرينندگي ، نوآفريني و نوجويي بيشتر روي مي آورند و به پذيرش مسئوليت بيشتر دلبسته مي شوند . استقبال مقامات مدارس از نظرات ارزشمندخانواده ها از جمله ي امتيازاتي است که باعث موفقيت يک مدير مي شود . درگير کردن اجتماع
درگيري به معناي مشارکت پويا و فعال مردم در برنامه ها و فعاليت هاي مدرسه است . تدريس خوب معلمان و ارتباط مناسب آنها با والدين و اطلاع رساني به آنها و نظر خواهي و اطلاع گيري از آنها براي بهبود برنامه ها مي تواند ساز و کار موثري در ايجاد و بهبود رابطه ي موثر مدرسه و خانه ( اجتماع ) باشد.
فرهنگ " احترام به معلم و عشق به دانش آموز " بايد سرلوحه ي باورهاي اولياء و مورد اهتمام آنها باشد . و به عنوان جامعه ي محلي از طريق خودياري ، نقش فعالي در تجهيز و توسعه ي مدارس ايفا نمايند. والدين بايد از نيازهاي علمي هر يک از برنامه هاي مدرسه باخبر و اظهار نظر عالمانه داشته باشند.
تشکيل جلسات مستمر معلم، دانش آموز و والدين راه موثري براي درگير نمودن والدين درطرح ريزي و مشارکت در انجام برنامه هاي آموزشي دانش آموز وگزارش پيشرفت اوست،لذا آنها مي توانند بزرگترين منبع ارتباطي و انتقال اطلاعات بين مدرسه و اجتماع باشند. اين ارتباط اثر بخش به توانايي مدير براي تعيين بهترين وسيله ي ارتباطي براي انتقال پيام، تهيه ي دقيق و متناسب پيام( متناسب با گيرندگان،وسيله و موقعيت برقراري ارتباط) و فراهم آوردن فرصت باز خورد براي طرفين بستگي دارد. توجه به اين عناصر اساسي باعث بهبود ارتباط مي شود . درگير کردن والدين دانش آموزان براي رفع نقايص فضاهاي آموزشي و تهيه ي نرم افزارهاي آموزشي ، هوشمندسازي از نکات قابل توجه است . پدران و مادران فراگيرندگان بنا به شغل و تجارب ارزنده ي خود ، در صورتي که به درستي توجيه شوند، بايد خدمت به مدارس ار از وظايف بسيار مهم تلقي کنند. گاه اين خدمات در سطح معاضدت فکري به مقامات مدارس است و بسياري اوقات بايد جنبه ي عملي و اجرايي داشته باشد و آنان ، عملاً دست اندر کار احداث يا ترميم عناصر فيزيکي موجوددرمدرسه شوند . يکي از دلايل ناکارآمدي و عدم توفيقات انجمن هاي اولياء و مربيان مدارس، نهادينه نکردن فرهنگ مشارکت جدي و معني دار والدين در امور مدارس است . در صورتي که اين محتوا به درستي تبيين و تشريح گردد ، بخش مهمي از مشکلاتي که مقامات مدارس با آن روبه رو هستند ، مرتفع خواهد شد .ارائه ي گزارش هاي واقعي و اطلاع رساني به هنگام مديران و عوامل اجرايي مدارس به والدين در خصوص مدارد هزينه شده از طريق مشارکت هاي مالي آنان نيز تأکيد مي گردد . در صورتي که مردم نتايج معاضدت فکري و مالي خود را به صورت شفاف و محسوس مشاهده کنند و آنچه را که درجلسات مي شنوند، با آنچه که عملاً انجام شده است ، منطبق سازند، به طور طبيعي از حضور و ارائه ي خدمات مشفقانه به مدارس استقبال خواهندکرد . فرهنگ سانسور واقعيات و بزرگ نمايي خدمات انجام نشده و درج گزارش هاي خيالي نه تنها مردم را به ياري رساندن به مدارس تشويق نخواهد کرد ، بلکه به اهرمي براي گريز و اشمئزاز مردم از اين وظيفه ي بسيار مهم تبديل خواهد شد . دراين زمينه نقش نظارتي واحدهاي بازرسي ادارات آموزش و پرورش بسيار حياتي است . تشويق و تقدير از افرادي که درزمنه ي مشارکت هاي مردمي به مدارس منشأ اثرند، براي استمرار فعاليت هاي عمراني و انساني مقامات مدارس بسيار ضروري است ، استفاده از تجربيات افرادي که درزمنه ي ايجاد روحيه ي نشاط وشادابي و دلبستگي به مدرسه موفقيت هايي کسب کرده اند ، بسيار حايز اهميت است . مقامات مدارس به صحبت هاي والدين دانش آموزان گوش کنند و از آنان بخواهند، که براي بهسازي عملکرد و بهينه گزيني پيشنهاد دهند ، روابط واليدن و مقامات مدارس بايد بر مبناي احترام متقابل و درک پذيرش همراه با گرمي ، محبت و صميميت پايه گذاري گردد تا آن ها را علاقه مند به مسئوليت بيشتر در قبال مدارس کنند . " يکي از مهمترين مهارتهاي مديرانعصر حاضر ، مهارت ارتباطي است"(رضائيان1379). ارتباطات به عنوانشريان حيات مديريت نقش کليدي در موفقيت مدارس دارد . اهميت ارتباطي مديران مدارس از آن جا ناشي مي شود که نمي توانند به تنهايي از عهده ي همه ي وظايف برآيند ، هر چه حضور اولياء بيشتر و جدي تر باشد ، دامنه ي توفيقات مدارس گسترده تر خواهد شد.
مشارکت جدي پدران و مادران دانش آموزان در برنامه ريزي مدارس باعث"رشد يافتگي ، پختگي برنامه ها و توسعه ي مه جانبه مکان هاي آموزشي ، اصلاح و بهبوداثر بخشي آموزش و پرورش است " . همچنين ممديران موفق در ايجاد روحيه ي گروهي تلاش مي کنند،با دبيران و اولياي دانش اموزان ارتباط دارند، نسبت به اجراي امور مختلف نظارت دارند . مشارکت محوري مقامات مدارس موجب تحول در نظام اداري کاهش محسوس از وظايف و حجم اداري و نيروي انساني آن ، و ايجاد سمت و سوي حرکمت در مسير هدايت ، نظارت ، و حمايت از عملکرد استقلال جويانه ي مدارس مي گردد . "هدف از برقراري روابط ميان مدرسه و اجتماع ، ايجاد اعتماد متقابل از طريق اطلاع رساني به مردم درباره ي وضعيت کار مدارس است تا بدينوسيله حمايت آنان براي حل و فصل مشکلات گوناگون مدارس جلب شود... در نتيجه ي چنين روابطي ، سوء تقاهمات درزمينه ي اهداف و اقدامات آموزشي کاهش مي يابد و ميان مدرسه و اجتمع پيوند و يگانگي پديد مي آيد و استفاده ي موثر از فرصت ها و منابع و منابع امکان پذير مي شود " . ( علاقه بند 1376 ) مدرسه متلق به مدرم است ، اگر چه در بسياري مواقع مشارکت آنها به عناوين مختلف از جمله ي ضرورت اثر بخشي مدرسه محدود شده است . اما واقعيت اين است که براي گرفتن از اجتماع در حل مشکلات ، عملاً احتمال اثر بخشي تلاشها را بيشتر مي کند . در جريان اين ارتباط ممکن است عقايد جالب و کارسازي ارائه شوند يا زمينه ي استفاده از امکانات و تسهيلات ويژه اي که اجتماع براي کمک به عملي شدن برنامه هاي تربيتي در اختيار دارد ، فراهم شود. (شوستر1973)
رابطه ي مدرسه و اجتماع فرآيندي تعاملي و مداوم است ، نفوذ مدرسه بر اجتماع بسيار لطيف ، بلندمدت و غير مستقيم است ، در حالي که تأثير اجتماع بر مدرسه آشکارتر ، مستقيم تر وفوري تر است . از منظري ديگر مي توان گفت : مدرسه متعلق به اجتماع و در خدمت و وابسته به آن است و اجتماعي دائماً در حال تغيير است. بنابر اين ، مدارس براي انجام صحيح رسالت و اهداف خود و برخورداري از حمايت اجتماع،ملزم به تغيير خود درهمسويي با اجتماع است . مشارکت جدي و موثر اجتماع و خانواده آن است که ميزان همکاري،تصميم سازي و اطمينان را در مدارس افزايش و تعارض را کاهش دهد . به عبارت ديگر ، هدف الويه ، تقويت کيفيت زندگي شغلي دانش آموزان در مدرسه است .
هدف اصلي بهسازي روابط اجتماع ، خانواده ، مدرسه اصلاح اثر بخشي مدارس براي دست يابي به هدف هاي آموزشي و پرورشي به طور کارآ و علمي است . مکان هاي آموزشي وظيفه ي تعليم و تربيت افراد را به عهده دارند و مردم ، اکثر سالهاي عمر خود را درآن سپري مي کنند . مدرسه ، در حکم يک سازمان حساس اجتماعي ، در توصعه ي اقتصادي و اجتماعي جامعه و پاسخ گويي به نيازهاي علمي، اخلاقي ، معنوي ... نقش مهمي ايفا مي کند . اما ايفاي اين نقش به نحو موثر و تحقق اهداف آموزشي و پرورشي، در گرو تعامل،همراهي و هم افزايي خانواده ، اجتماع و مدرسه است . نتيجه گيري امروزه در عرصه هاي جديدعلوم و فنون،"تعليم و تربيت ، مدرسه ، معلم،مناسبات اجتماعي و اقتصادي" را بايد دوباره تعريف کرد . عرصه ي آموزش و پرورش ، ميدان هزينه کردن و سرمايه گذاري کمک هاي فکري ، اقتصادي و معنوي اولياء براي دست يابي فرزندان آنها به مقاصد متعالي است . لذا تجديد نظر اساسي از سوي والدين و جامعه نسبت به مساعدت هاي همه جانبه ي آنان به مدارس صورت پذيرد. مديران مدارس نيازمند شناخت و درک اجتماع هستند . آنها بايد ارزش هاي ، نگرش ها و فشارهاي اجتماعي را که نقشي تعيين کننده در اثر بخشي اقدامات و فعاليت هاي مدارس و نهايتاً اثر بخشي مکان هاي آموزشي خواهد داشت تشخيص بدهند و حتي بتوانند در بسياري مواقع به نحو مقتضي از آن درجهت مقاصد تعليم و تربيت استفاده کنند ، يا آثار منفي آن را تا حد ممکن خنثي سازد ودر شرايطي که تأثير گذاري بر آن ممکن نباشد ، حداقل تأثير آن را درطرح ريزي ها ، اقدامات و فعاليت هاي آموزشي و تربيتي مدنظر قرار دهند .
منابع
1-اسماعيلي ، عزيزا... ، همکاري خانه و مدرسه ، فرهنگ مشارکت،شماره ي 3 و 4 ، 1374
2-بدري،علي،تحقق مدرسه محوري ابزار بسياري مي طلبد، روزنامه ي اطلاعات ، 6آبان،1378
3-برنجي،محمدرضا: مديريت آموزشي و آموزشگاهي ، تهران 1374
4-برنامه ريزي و نيروي انساني وزارت آموزش و پرورش:آذر1378
5-توراني،حيدر، مديريت فرآيندمدار در مدرسه ، انتشارات تزکيه:1382
6-رضائيان،علي،اصول مديرت، انتشارات سمت :1369
شاهرضا بيگي مدرس دانشگاه پيام نور














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن