واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
رهبر حزب و ۶۸۲ عضو به اعدام محکوم شدند
«اخوان» درآستانه نسلکشی
رهبر «اخوان» هم به مرگ محکوم شد. این حکم، تنها منحصر به «محمد بدیع» نبود.
به گزارش نامه نیوز به نقل از شرق: قاضی مصری روز گذشته 683 نفر از حامیان و اعضای «اخوانالمسلمین» را هم به مرگ محکوم کرد. به گزارش الجزیره، در این دادگاه همچنین حکم اعدام 37 نفر از 529 نفری که پیش از این حکم اعدام گرفته بودند تایید شد. رهبر «اخوانالمسلمین»، پیش از این سرنگونی محمد مرسی، رییسجمهوری سابق مصر را «بدتر از تخریب کعبه با تبر» توصیف کرده بود.
بیرون دادگاه، بستگان و خانواده متهمان پشت در دادگاه به انتظار اعلام حکم نشسته بودند. با اعلام رای دادگاه زنان از حال رفتند و مردان شیون کردند. محمد المسیری، از اعضای عفو بینالملل که وضعیت دادرسی را رصد میکند، میگوید: «دادگاه فاقد ابتداییترین اصول عدالت بود.» او میافزاید: «این دادگاه مشروعیت و اعتبار سیستم قضایی مصر را زیر سوال میبرد.» بسیاری از وکیلها، دادگاه را تحریم کرده و خواستار برکناری قاضی شده بودند.
آنها او را «قصاب» میخواند. در صورت اجرای حکم اعدام محمد بدیع، او ارشدترین عضو «اخوانالمسلمین» خواهد بود که پس از سید قطب، رهبر و نظریهپرداز این گروه که در ۱۹۶۶ اعدام شد، اعدام میشود. محمد عبدالواهب که وکالت 25 متهم را برعهده دارد میگوید هیاتمنصفه تنها پنجدقیقه به هر متهم اجازه دفاع داد. او پیشتر هم گفته بود هر جلسه دادگاه در مجموع کمتر از چهارساعت طول کشید و قاضی از شنیدن هرگونه دفاع چالشی احتراز میکرده است. سعید یوسف، قاضی این دادگاه، نخستینبار در 24 مارس صدای نهادهای حقوق بشری را درآورد؛ روزی که در دادگاهی کوتاه 528 نفر را به اعدام محکوم کرد.
دادگاه دستهجمعی در بزرگترین دولت عربی، دوباره این ترس را در میان فعالان حقوق بشری زنده کرد که دولت نظامی تمام ابزارهای خشونت را به کار میگیرد تا مخالفان را خفه کند. سارا لین ویستون، دبیر اجرایی دیدهبان حقوقبشر میگوید: «این احکام احتمالا بزرگترین حکم مرگ دستهجمعی در تاریخ معاصر است. البته شاید بهلحاظ ابعاد استثنا باشد ولی بهلحاظ نوع، احکام اینچنینی را زیاد دیدهایم. به نظر من هدف این دادگاه ترسانداختن در دل کسانی است که با دولت نظامی روی کار مخالفت میکنند.» همچنین دیروز کمیساریای حقوقبشر اتحادیه آفریقا در نامهای به رییسجمهوری موقت مصر خواهان لغو حکمهای اعدام صادره علیه حامیان «اخوانالمسلمین» شد.
با هر معیاری، دولت موقت و نظامی مصر، با صدور حکم اعدام در چنین ابعادی دیگر نمیتواند ادعای مردمیبودن و دموکراسی داشته باشد. تنها چندماه پس از سرنگونی محمد مرسی، رییسجمهور پیشین مصر و در 25 دسامبر 2012، «اخوانالمسلمین» بهعنوان گروهی تروریستی معرفی شد و تمام فعالیتهای آن ممنوع شد. بهدنبال آن هزاران هوادار و عضو این گروه از جمله بسیاری از رهبرانش، به زندان افتادند؛ دههانفر دیگر نیز در درگیریهای خیابانی کشته شدند. به این ترتیب بهنظر میرسد دیگر چیزی تا نابودی کامل «اخوانالمسلمین» نمانده است.
جالبتر اینکه روز گذشته همزمان با صدور احکام مرگ، جنبش 6 آوریل نیز ممنوعالفعالیت شد؛جنبشی سکولار که در سقوط حسنی مبارک در سال 2011 نقشی اساسی داشت. سرکوبهای اینچنینی، سهسال پس از سقوط حسنی مبارک و امیدی که متعاقب آن برای دموکراسی سربرآورده بود، مساله تازهای پیشروی این حرکت مردمی میگذارد. به گزارش رویترز، این احکام، در آستانه انتخابات میتواند بار دیگر مصر را به صحنه اعتراض و درگیری بدل کند. بهویژه حکم محمد بدیع که مستعد این است که هواخواهان «اخوانالمسلمین» و محمد مرسی، رییسجمهور برکنارشده مصر را بهشدت خشمگین کند.
طبق قانون جزایی مصر حکم اعدام پس از آنکه به تایید قاضی رسید، باید مفتی اعظم الازهر نیز درباره آن نظر دهد. رای مفتی و مشاوره او به قاضی مخفی میماند. احکام صادرشده دیروز قابل تجدیدنظر است. در میان محکومانبهمرگ روز گذشته محمد بدیع از همه بیشتر به چشم میآید. او یکی از 77 متهمی است که اکنون در زندان است. بقیه بهطور غیابی محاکمه شدند. از سوی دیگر به گزارش اسکاینیوز، الجزایر با پیشنهاد عربستان و امارات برای تروریستیدانستن «اخوانالمسلمین» مخالفت کرده است.
کاری که اعضای «اخوانالمسلمین» بهخاطر آن مستوجب مرگ شناخته شدند به 14 آگوست سال گذشته برمیگردد که در آن پلیس دو محل تحصن هواداران محمد مرسی را در منیا، پاکسازی کرد. در آن حمله چندین هوادار مرسی بهعلاوه دو پلیس کشته شدند. متحصنان به چند پاسگاه پلیس و چند کلیسای مسیحیان حمله کرده بودند. متهمانی که در جلسه اول دادگاه حکم اعدامشان تایید نشد، هر یک به زندان تا 25 سال محکوم شدند.
همزمان با فاجعه قضایی روز گذشته، عبدالفتاح السیسی، وزیر دفاع سابق مصر و نامزد انتخابات پیشرو، از مردم این کشور خواست تا برای تعیین سرنوشت و آینده کشورشان در انتخابات ریاستجمهوری مشارکت گسترده داشته باشند. او این خواسته را در دیدار با چند سرمایهگذار مصری مطرح کرد.
او افزود: «از مردم مصر میخواهم بهخاطر تعیین سرنوشت کشورشان و با صرفنظر از اینکه رییسجمهوری آتی چه کسی خواهد شد، با مشارکت گسترده در انتخابات عشق و ارادت خود را نسبت به وطن خود ابراز کنند.» همچنین منابع مصری از وخامت اوضاع جسمانی حسنی مبارک در حین جلسه محاکمهاش خبر دادند.
1393/2/9
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]