واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
نمایش جوانمردی و قدرت مردان کرمانی با انجام کشتی کویری
کشتى کویرى از جمله کشتىهاى محلی است که در استان کرمان رواج دارد و مردان کرمانی با انجام این ورزش جوانمردی و قدرت خود را به نمایش میگذارند.
به گزارش خبرگزاری فارس از کرمان، کشتى کویرى از جمله کشتىهاى محلی ایران و جزو بازیهای بومی و محلی است که در استان کرمان رایج و متداول است و مردان کرمانی با انجام این ورزش جوانمردی و قدرت خود را به نمایش میگذارند. نگاهی به بازیهای محلی کرمان استان کرمان با توجه به تاریخ و پیشینه گرانقدری که دارد دارای بازىهاى بومی و محلی بسیاری است که هر یک از آنها همراه با دنیایی شور و نشاط است. بازیهای محلی و بومی کرمان برای سنهای مختلف تعریف شدهاند و گرچه برخی از این بازیها فراموش شده و یا در حال فراموشی هستند، اما بعضی از بازیهای بومی و محلی کرمان همچنان رواج دارند.
آروسیو، اتصالو، از کجا زنو، استخوانبازی، اشکستبازی، الاکلنگ، برنجک، نازنازو، پا بالایو، پا ور دیوارو، ترنهبازی، تو خطو، جموجمو هویزه، جوسیا، چش تپهکا، چشم گریز پا، خاله ستاره، خاموشان، خرسک و خرگوشو از جمله بازیهای بومی و محلی استان کرمان هستند. از دیگر بازیهای بومی و محلی استان کرمان میتوان به خمپلی، دارپلان، دارتوپ، دستکی، دستمالبازی، روروقامی، زنجیرباف، سرگریزکو، سنگتقتقو، سهپى گودالو، شنبه یکشنبه، شینخونهبازی، طناببازی، عمو سبزىفروش، قاببازی، قلعهبازی و کشامشا اشاره کرد. همچنین کشتى کویری، کلاه دیوار، گردوبازی، گرگم به زمین، گرگم به هوا، گلها چه گل، گو سه نگهداری، گوشیطونو، لپربازی، مار اومده، موش اومده، مازندرون، من منی، ننه پیرزالو، هسبازی، و یه وردار دو وردار از دیگر بازیهای بومی و محلی کرمان است. کشتی؛ ورزش سنتی و ملی ایرانیها کشتی در ایران یکی از پرطرفدارترین ورزشهاست که ریشه در تاریخ و سنتهای ایرانی دارد بهطوری که به عنوان ورزش ملی ایران از آن یاد میشود. کشتی از دوران باستان در ایران تمرین میشده و در میان سبکهای گوناگون ملی و محلی کشتی پهلوانی فراگیرترین سبک آن بوده است. اما کشتیهای مختلفی در ایران داریم که کشتی پهلوانی یا زورخانهای در سراسر کشورمان رایج است. کشتی لوچو در روستاهای مازندران، کشتی با چوخه در سراسر خراسان، کشتی گیلهمردی در گیلان، کشتی زوران پاتوله در کردستان، کشتی لری در لرستان، کشتی جنگ یا زوران در منطقه الیگودرز، کشتی بغل به بغل در قزوین و کشتی عاشیرما در آذربایجان شرقی رواج دارد.
همچنین کشتی گوراش یا ترکمنی در مناطق ترکمننشین، کشتی عربی در میان ایلات و عشایر خوزستان، کشتی کمربندی در استان اصفهان، کشتی لشکرکشی در استان یزد، کشتی کجگردان در سیستان و بلوچستان به ویژه در روستاهای شهرستان زابل، کشتی دسته بغل در استان فارس، کشتی کمری در آذربایجان و ترکهای قزلباش و کشتی کویری در استان کرمان رایج است. نمایش قدرت مردان کرمانی با کُشتى کویرى کشتى کویرى از جمله کشتىهاى محلی ایران است که در استان کرمان رواج دارد، مردان کرمانی با انجام این بازی جوانمردی و قدرت خود را به نمایش میگذارند. کشتىگیران در کشتی کویری لباس عادى و یا لباس باستانی بر تن دارند و پس از بستن کمربند و گرفتن یکدیگر، کشتى آغاز مىشود، داورى این کشتى را هم پیشکسوتان و ریشسفیدان بر عهده دارند. کشتى گرفتن در این کشتی، کشتى آزاد است با این تفاوت که در این کشتى وزن و زمان مطرح نیست از جمله فنون این کشتى «رد دادن» و «لنگ کویری» است.
برنده کشتى کسى است که حریف را از پشت به زمین زده و شانههاى او را به خاک برساند و یا حریف خود را ضربه فنی کند و یا اینکه با اخطار کمتر کشتی را ببرد، این کشتی بهطور معمول بر روی شن برگزار میشود. توجه ویژه به کشتی کویری در جشنواره کشوری ورزشهای بومی و محلی شهر نوق شهرستان رفسنجان در خرداد ماه سال جاری میزبان جشنواره ورزشهای بومی و محلی ایران است و رشتههای شترسواری، کشتی کویری، ماچلوس و طنابکشی از مهمترین رشتههای ورزشی این جشنواره به شمار میآید. رئیس هیئت ورزشهای روستایی و بازیهای بومی استان کرمان گفت: ورزش کشتی کویری در جشنواره ورزشهای بومی و محلی ایران در نوق شهرستان رفسنجان احیا میشود. فرهاد نژادفصیحی بیان کرد: کشتی کویری از رشتههای کشتی استان کرمان بوده و به دست فراموشی سپرده شده است.
تواضع و فروتنی شاخصه اصلی کشتی کویری وی کشتی کویری همانند کشتی آزاد است، اما با لنگ یا شلوار باستانی و روی ماسه بادی انجام میشود، افزود: این کشتی در وزنهای مثبت 90 و منهای 90 کیلو گرم انجام میشود. نژادفصیحی تصریح کرد: تواضع و فروتنی در کشتی کویری حرف نخست را میزند. ============== گزارش از مهسا حقانیت ============== انتهای پیام/80019/ط40/د1000
93/02/01 - 10:49
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 208]