تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837202956
رویوران: قطر قطر هیچگاه نمی تواند متحد ایران شود اما می تواند همسایه خوبی باشد
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
رویوران: قطر قطر هیچگاه نمی تواند متحد ایران شود اما می تواند همسایه خوبی باشد بین الملل > خاورمیانه - یک کارشناس مسائل جهان عرب در خصوص بحران روابط عربستان و قطر گفت سعودی ها خود را متولی و حامی جهان عرب و اسلام می دانند.
زهره نوروزپور می توان گفت تنش اخیر بین دوحه و ریاض ریشه در نگاه متفاوت آنها به اخوان المسلمین و انقلاب مصر دارد. قطری ها با استفاده از شبکه الجزیره تمام و کمال از اخوان المسلمین که مورد خصومت سعودی ها است ، در قبال ارتش مصر حمایت کردند.
مقامات سعودی به بستن دفاتر الجزیره در کشورهای عرب و فراخواندن سفرای خود از قطر بسنده نکردند و این کشور را به تحریم های جدی تهدید کردند. در این بین انتقادات شدید شیخ یوسف القرضاوی حامی سرسخت اخوان المسلمین از سران آل سعود در خطابه نماز جمعه مسجد عمر، در دوحه مقامات این کشور را بیشتر خشمگین کرد. با تهدیدها و فشارهای عربستان سعودی و امارات متحده عربی و پادشاهی بحرین سران قطر اعلام کردند که زین پس قرضاوی خطابه و منبر نخواهد داشت اما دفتر این شیخ جنجالی در همان روز ، وعده خطبه دیگر را به هواداران داد. با این همه خشم اعراب فروکش نکرد تا اینکه سند ریاض در شورای همکاری خلیج فارس روی میز آمد و قطر با دو گزینه مواجه شد یا شرایط سند را بپذیرد یا قطع کامل روابط با همسایگان عرب خورد را که این تهدیدی بود از سوی عربستان سعودی و در اخر اینکه قطر مجبور به امضای سند شد. در این خصوص با کارشناس مسائل جهان عرب حسین رویوران گفتگویی کرده ایم که از نظر می گذرانید.
امضای سند میان دو کشور عربستان و قطر ، اینده سیاسی دوحه را به چه سمتی سوق می دهد؟
اتفاقی که بین عربستان و قطر افتاده است به نوع نگاه این دو کشور به اخوان المسلمین بر می گردد. قطر ب کشور حامی اخوان محسوب می شود در حالی که عربستان سعودی احساس دیگری دارد. سعودی خود را حامی و متولی جهان اسلام می داند. بنا براین هیچ رقیبی را نمی پذیرد. اخوان در بیش از 30 کشور تشکیلات دارد و عربستان تحمل گسترش این تشکیلات و قدرت اخوان را ندارد. به عبارت دقیقتر حوادث مصر عربستان را در مقابل قطر قرار داد. درمصر کودتایی صورت گرفت علیه دولتی که اخوانی و منتخب مردم بود، ارتش با حمایت عربستان اخوان المسلمین را از صحنه سیاسی مصر حذف کرد که سر آغاز تنش میان قطر با عربستان شد و رابطه این دو کشور با مشکل مواجه شد.حمایت قطر از اخوانی ها و مقابله با کودتا چیان برای ادامه اعتراض، دوحه را بیشتر مقابل عربستان قرار داد. به همین دلیل اتفاقات مصر در روابط این دو کشور انعکاس پیدا کرد و اصلی ترین مساله بحث حمایت قطر از اخوان است.
دولت مصر در حال حاضر احساس می کند اگر اخوان المسلمین را آزاد بگذارد همان طور که در انتخابات قبلی رای اول را به دست آوردند این بار هم رای اول خواهند بود و اگر آنها به قدرت برسند قطعا از ارتش انتقام خواهند گرفت. دلیل ریشه کن کردن اخوان از مصر هم بر پایه همین فرضیه بود. از همین رو آنها را از صحنه خارج کردند. برنامه ارتش مصر برای اخوان المسلمین چیست؟
استراتژی ارتش در حال حاضر برخورد حذفی با اخوان المسلمین است که به طور کامل اخوان از قدرت حذف شود. این گونه ارتش مصر احساس امنیت می کند . با این همه استراژی سیسی، عربستان و قطر را مقابل هم قرار داده است و منجر به امضای سندی شد که قطر حق هیچ گونه دخالتی در امور کشورهای عربی را ندارد و سعودی دیگر بر روی سیاست دوحه نه در شورای همکاری و نه در تعاملات حساب چندانی باز نخواهد کرد. خصومت عربستان با اخوان المسلمین ریشه در کجا دارد؟
ریشه خصومت عربستان با اخوان به رهبری جهان اسلام بر می گردد. اهل سنت عربستان در چارچوبی سنتی با اتکا به وهابیت سعی می کند این جایگاه را به دست بیاورد. و همین طور اخوان در جایگاه یک تشکل و افکاری که مطرح کرده است سعی می کند این جایگاه را برای خود دست بیاورد.
در دوره جمال عبدالناصر اخوان المسلمین تحت فشار بودند، و سرکوب و روانه زندان می شدند. در آن برهه از زمان خیلی از جماعت اخوان به سعودی پناه بردند و عربستان از آنها در برابر ناصر حمایت کرده بود. حال چگونه شد که آل سعود از از حمایت این جماعت دست کشیده است و این گونه برخورد می کند؟ در حالی که در گذشته با اینها بر اساس تسامح برخورد می کرد؟ به دلیل تحولاتی که در مصر اتفاق افتاد. اخوان قبل از به قدرت رسیدن، به دولت خلافت اعتقاد داشتند. اما محمد مرسی در مصر چارچوب یک حکومت مدنی بر اصل انتخابات را پایه گذاری کرد نه حکومت خلافتی. اخوان ها به این نتیجه رسیدند که اولا تئوری غلبه، یعنی "حمایت از حاکم" و کسی که بر ساختار سیاسی یک ملت غالب شده است ، که این تئوری از سوی دولت مرسی کنار گذاشته شد. و دوم اینکه حاکم باید منتخب مردم باشد و مرسی منتخب مردم بود. این با تفکر عربستان که معقتد است مردم راهی جز اطاعت از حکام ندارند در تعارض کامل است. لذا گسترش تفکر اخوانی تهدیدی برای نظام و ساختار سیاسی در عربستان است که متکی بر اطاعت بی چون و چرا از حکام است. عربستان درخصوص فسخ سند از سوی قطر، دوحه را به بستن مرزهای هوایی ، زمینی و نهایتا براندازی نظام تهدید کرده است به نظر شما این تهدیدات تا چه اندازه جدی و قابل اجرا است؟
در عین حال که یکی از عوامل اصلی در تنش بین عربستان و قطر بحث اخوان المسلمین است باید دانست که لزوما تنها عامل نیست. موضوع اخوان بخشی از این تنش است. زمانی که شیخ تمیم علیه پدرش کودتا کرد، شیخ حمد متحد عربستان بود، و در آن زمان بود که عربستان با قطر با مشکل مواجه شد.
زمانی که شبکه الجزیره در قطر شروع به فعالیت کرد، اساس کار این رسانه فرهنگی بود و همان موقع هم با عربستان در تضاد بود به طوری که تا به امروز این سیاست این شبکه بارها از سوی سعودی محکوم شده است تا حدی که امروز در سند شاهد منع فعالیت های این شبکه هستیم.
مسائلی از این قبیل تراکم مشکلات را بین این دو کشور پدید آورد و اظهارات قرضاوی جرقه ای بود برای بالا گرفتن این تنش. اکنون صبر عربستان لبریز شده است و احساس می کند در این شرایط راهی جز برخورد با قطر و حفظ امنیت و منافع ملی راهی باقی نمانده است. از سوی دیگر دیپلماسی دوحه هم حاضر به تسلیم در مقابل ریاض نیست.
عمده شیخ نشین های حاشیه خلیج فارس مثل بحرین و امارات،متحد عربستان هستند تلاش قطر در میان این کشورها بر آن است که تشخص خودش را حفظ کند. و چون به دنبال حفظ تشخص است، به همین دلیل دو کشور هیچکدام از سیاستشان چشم پوشی نخواهند کرد و این تضاد همچنان باقی می ماند.
عقیده من این است که قطر سیاست تسلیم را در مقابل عربستان پیش نمی گیرد. به همین دلیل من تصور می کنم که این تضاد همچنان به قوت خود باقی بماند و تهدید های عربستان هم قابل اجرا و عملی نخواهد شد سطح تنش این دوکشور بالاتر از این حد نخواهد رفت. اقای عطوان تحلیلگر مسائل عرب و سردبیر روزنامه الرای الیوم در یاداشتی گفته است که قطر خودکشی سیاسی کرده است ، اما عقیده شما برعکس این است ، می گویید قطر تسلیم نمی شود.اما امضای سند به معنی تسلیم است.
قطر یک کشور ذره بینی در خلیج فارس است با یک امپراطوری رسانه ای و یک امپراطوری مالی، که از درآمد گاز سعی کرده است جایگاهی در سطح منطقه کسب کند. قطر فاقد آن امکاناتی است که تبدیل به یک قدرت منطقه ای شود. امضای این سند به این معنی است که دوحه عملا از جاه طلبی های منطقه ای چشم پوشی خواهد کرد و دراین زمینه اقای عطوان درست می گویند می توان گفت این یک خودکشی سیاسی است.
چشم پوشی از این جاه طلبی ها که تا قبل از امضای این سند وجود داشت قطر را به حجم طبیعی خود به عنوان یک کشور ذره بینی باز می گرداند اما سوال این است که ایا حاکمان قطر واقعا جاه طلبی در منطقه را کنار خواهند گذاشت یا اینکه همچنان به دنبال آن هستند؟ پاسخ این است که بله هستند، با آمدن پسر به جای پدر، بخشی از سیاست قطر تعدیل شد اما جاه طلبی به عنوان رکن سیاست خارجی این کشور همچنان به چشم میخورد. بخشی از تنش این دو کشور آیا به موضع قطر در قبال ایران مربوط می شود؟ دیپلماسی ایران نظرش بر این است که رابطه کشور ما با قطر بهبود یافته است، اساسا بهبودی در کار است؟
قطر به سمت هماهنگی با سیاست ایران نیامده است و همچنان تعارضات بین ایران و این کشور وجود دارد. بزرگترین پایگاه هوایی امریکا در قطر است، قطر یک کشور وابسته است، هیچگاه نمی تواند رابطه اتحاد و ائتلاف با ایران داشته باشد، اما می تواند یک رابطه همسایگی خوب داشته باشد اما بیش از این ارتقا پیدا نمی کند.
این کشور سیاست خود را در چارچوب اتحاد و ائتلاف با غرب تعریف کرده است. من تصورم این است که قطر با دادن پایگاه به غرب، شبکه الجزیره و دخالت در بی پی، تونس، سودان و سوریه سعی کرد تبدیل به قدرت منطقه ای شود.
قطر در قبال رابطه با ایران همه این امتیازات را از دست خواهد داد و اینکه این کشور از حالت فعلی بخواهد برگردد به گذشته ممکن است به قیمت فروپاشی نظام قطر تمام شود. قطر ابزارهای زیادی به تناسب این نقش تعریف کرده است. مانند شیخ قرضاوی. دوحه به این روحانی اهل سنت و حامی اخوان پناه داد مسجد و منبر داد و او را مرجع اهل سنت جهان اسلام معرفی کرد و این برای عربستان قابل پذیرش نیست و نمی خواهد شخص قرضاوی حتی مطرح شود. لذا دوحه در قبال رابطه با ایران باید از قطر فعلی چشم پوشی کند. عربستان به چه دلیل نمی خواهد قرضاوی مطرح شود؟
به دلیل اینکه عربستان مراجع سنی و علمای وهابی خودش را مرجع جهان اسلام می داند . سعودی هیچگاه مرجع قطر را قبول نخواهد کرد. چون عربستان خود را رهبر مسلمانان و جهان عرب می داند و حاضر نیست این رهبری را با کشور دیگری سهیم شود. آینده امپراطوری الجزیره را چه طور پیش بینی می کنید؟
شبکه الجزیره بی هویت می شود. نمی تواند دیگر مثل سابق نقش ایفا کند. در رابطه با عربستان و جهان عرب نمی تواند اظهار نظر کند و این مسائل برای قطر امکان پذیر نیست. اینجا می توان گفت که واقعا دوحه دست به یک خودکشی سیاسی زده است که معادلات این بازی را در اینده باید دید. 49261
پنجشنبه 4 اردیبهشت 1393 - 07:30:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]
صفحات پیشنهادی
در مصاحبه با شینهوا آمانو: آژانس نمیتواند نتیجه گیری کند که برنامه هستهای ایران صلح آمیز است
در مصاحبه با شینهواآمانو آژانس نمیتواند نتیجه گیری کند که برنامه هستهای ایران صلح آمیز استمدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه روز سهشنبه خود با شینهوا تصریح کرد که آژانس برای حل سریعتری موضوع هستهای به همکاری با تهران نیاز دارد و همچنان نمیتواند نتیجه گیری کند که باستکبار و در رأس آن آمریکا نمیتواند جنگ نظامی علیه ایران راهاندازی کند
استانها شرق خراسان رضوی حجت الاسلام مصباحی مقدم استکبار و در رأس آن آمریکا نمیتواند جنگ نظامی علیه ایران راهاندازی کند مشهد – خبرگزاری مهر رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت در حال حاضر استکبار و در رأس آن آمریکا نمیتواند جنگ نظامی علیه ایران راهاندازی کاتحادیه اروپایی نمی تواند ذره ای ایران اسلامی را زیرفشار قرار دهد
اتحادیه اروپایی نمی تواند ذره ای ایران اسلامی را زیرفشار قرار دهد بوشهر - ایرنا - نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر گفت اتحادیه اروپا و کشورهای استعمارگر باید بدانند که با رهبری های مقام معظم رهبری و توانمندی های نیروهای مسلح هیچ گاه نمی توانند حتی ذره ای ایران اسلامیجیمی کارتر: آمریکا نباید به خاطر سلاح هستهای به ایران حمله کند/اسرائیل هم 300 بمب هستهای دارد/اسرائیل نمیتو
جیمی کارتر آمریکا نباید به خاطر سلاح هستهای به ایران حمله کند اسرائیل هم 300 بمب هستهای دارد اسرائیل نمیتواند برای حمله به ایران 1200 مایل مسافت را طی کند جیمی کارتر رئیس جمهور اسبق آمریکا در گفتگو با ام اس ان بی سی گفت که معتقد است که آمریکا نباید ایران را بمباران کند حتی اگحراجی کریستی نمیتواند به هنر ایرانی جهت دهد
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۱ ۰۸ یک هنرمند مجسمهساز معتقد است حراجی کریستی نمیتواند به هنر ایرانی جهت دهد چون هنرمندان مستقل از بین نرفتهاند قدرتالله عاقلی در گفتوگو با خبرنگار هنرهای تجسمی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دربارهی تاثیر حراجی کریستی بر هنرهای تجسمی اظهار کرهیچکس نمی تواند حقوق هسته ای ایران را نادیده بگیرد
خطیب جمعه کاشمر هیچکس نمی تواند حقوق هسته ای ایران را نادیده بگیرد کاشمر- ایرنا- خطیب جمعه کاشمرگفت هیچکس نمی تواند حقوق هسته ای ایران و استفاده صلح آمیز از آن را نادیده بگیرد به گزارش ایرنا حجت الاسلام سید قاسم یعقوبی در خطبه های نماز جمعه کاشمر با اشاره به فرا رسیدن بیستم فرجیمی کارتر: ایران هستهای هم شود آمریکا هرگز به آن حمله نمی کند/ جنگنده های اسرائیل نمی تواند ایران را هدف قرا
جیمی کارتر ایران هستهای هم شود آمریکا هرگز به آن حمله نمی کند جنگنده های اسرائیل نمی تواند ایران را هدف قرار دهد رئیس جمهوری اسبق آمریکا ضمن اعلام اینکه واشنگتن هرگز به ایران حمله نخواهد کرد اذعان کرد که رژیم صهیونیستی بیش از 300 کلاهک هسته ای در اختیار دارد به گزارش نامه نیوکارشکنی ها نمیتواند مانع حل پرونده هستهای ایران بشود/ افکار عمومی آمریکا با ماجراجویی جدید در خاورمیانه مخال
سیاسی سیاست خارجی فایننشال تایمز کارشکنی ها نمیتواند مانع حل پرونده هستهای ایران بشود افکار عمومی آمریکا با ماجراجویی جدید در خاورمیانه مخالفند فایننشال تایمز با ذکر دشواریهایی که سر راه رسیدن به راه حل برای پرونده هستهای ایران وجود دارد مینویسد که توافق با ایران آنقدراتحادیه اروپا نمیتواند در ایران دفتر داشته باشد
سهشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۳ ۴۸ رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس گفت افرادی که بهواسطه ارتکاب جرم در ایران مجازات میشوند از سوی غربیها مجرمان سیاسی قلمداد میشوند الهیار ملکشاهی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان با انتقاد از اینکه نمیدانیمدانشگاه ایرانیان نمیتواند دانشجو پذیرش کند/ نگاه به دانشگاه نباید سیاسی باشد
در گفت و گو با مطرح شد دانشگاه ایرانیان نمیتواند دانشجو پذیرش کند نگاه به دانشگاه نباید سیاسی باشد خبرگزاری پانا عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به مساله مجوز فعالیت دانشگاه ایرانیان گفت دانشگاه ایرانیان در حال حاضر نمی تواند اقدام به پذیرش دانشجو کند ۱۳۹۳ جمعه ۲۲نقوی حسینی در گفتوگو با فارس: غرب نمیتواند با فشار، تهدید و تحریم ملت ایران را از داشتن فناوری صلحآمیز هسته
نقوی حسینی در گفتوگو با فارس غرب نمیتواند با فشار تهدید و تحریم ملت ایران را از داشتن فناوری صلحآمیز هستهای محروم کندسخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت غرب با موانع مختلفی نظیر فشار تهدید تحریم و ترور و اخیرا از طریق مذاکرات هستهای سعی دارد تا جلوی پیشرفت مفیروزی در نطق میان دستور: قطعنامههای بیهویت و تحریمهای هوشمند نمیتواند نظام ایران را زمینگیر کند
فیروزی در نطق میان دستور قطعنامههای بیهویت و تحریمهای هوشمند نمیتواند نظام ایران را زمینگیر کندنماینده نطنز در مجلس گفت قطعنامههای بیهویت اروپا و تحریمهای هوشمند نمیتواند نظام جمهوری اسلامی ایران را که متکی بر نظام مردمسالاری دینی است زمینگیر کند به گزارش خبرنگار پاگرتس: تراکتورسازی میتواند بهترین حریف تدارکاتی پیش از جام حذفی قطر باشد
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۰ سرمربی تیم فوتبال لخویا بازی با تراکتورسازی را بهترین بازی تدارکاتی پیش از جام حذفی قطر خواند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا اریک گرتس در کنفرانس خبری پیش از بازی با تیم تراکتورسازی تبریز اظهار کرد هر دو تیم از دور مسابقات حذف شدندچرا ایران نمیتواند جایگزین روسیه در تامین گاز اروپا باشد؟
شنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۰ ۱۱ از زمان شروع بحرانها در اوکراین بسیاری از تحلیلگران سیاسی اتحادیه اروپا و ایالات متحده از کشورهای اروپایی خواستهاند که خرید گاز از روسیه را متوقف و یک گزینهی جایگزین برای واردات این انرژی پیدا کرده تا به دنبال این اتفاق بودجه مسکو کاهش یابد بههیچ قدرتی نمی تواند حق استفاده ازانرزی هسته ای را از ملت ایران بگیرد
هیچ قدرتی نمی تواند حق استفاده ازانرزی هسته ای را از ملت ایران بگیرد یزد - ایرنا - امام جمعه بافق انرژی هسته ای را حق طبیعی مردم دانست و گفت هیچ قدرتی نمی تواند این حق مسلم را از مردم انقلابی ایران بگیرد حجت الاسلام سید جواد سلیمانی در گفت و گو با ایرنا ضمن گرامیداشت 20 فرورآژانس نمی تواند صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران را تائید کند
بین الملل ایران در جهان یوکیا آمانو آژانس نمی تواند صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران را تائید کند مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در اظهارتی دو پهلو گفت ماهیت واقعی سیاست هسته ای ایران تغییری نکرده است به گزارش خبرگزاری مهر یوکیو آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتموافق حمله نظامی به ایران نیستم/ گمان نمیکنم که توان نظامی اسرائیل از ١٢٠٠ مایل تجاوز کند و بتواند به ایران ض
جیمی کارتر در مصاحبه با ام اس ان بی سی موافق حمله نظامی به ایران نیستم گمان نمیکنم که توان نظامی اسرائیل از ١٢٠٠ مایل تجاوز کند و بتواند به ایران ضربه نظامی بزند جیمی کارتر رئیس جمهوری سابق آمریکا در تازهترين مصاحبه خود گفت که موافق حمله نظامی به ایران نیست به گزارش س-
گوناگون
پربازدیدترینها