تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):خداوند روزه را واجب كرد تا به وسيله آن اخلاص خلق را بيازمايد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827781522




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ديكتاتورها به پايان بازي رسيده اند


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ديكتاتورها به پايان بازي رسيده اند
کد خبر: ۳۹۴۸۶۵
تاریخ انتشار: ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۰:۱۴ - 22 April 2014


ديپلماسي ايراني نوشت:

انقلاب خاموش به كشورهاي حوزه خليج فارس رسيده و مكررا تابوهاي اجتماعي در اين جوامع در هم ‏مي‏شكند. امواج سهمگين جهاني‏ شدن حتي تاروپودهاي سنتي عربي را دچار تحول اساسي كرده است. همچنين طبقه متوسطي در شوراي همكاري خليج فارس بوجود آمده كه باعث شكاف نسلي عمده‏اي در اين جوامع شده است. روند اصلاحات سياسي در كويت، عمان، بحرين و عربستان پس از خيزش‏هاي مردمي با محافظه‏ كاري دنبال شده و ترس از ازدياد مطالب سياسي و اجتماعي و حكمراني خوب تحقق آرمان حكومت مشروطه و دموكرات در اين كشورها را به مخاطره انداخته است.

"نفت"، "حمايت غرب"، "مذهب و سنت" سه مولفه كليدي ثبات در اين رژيم‏هاي موروثي است ولي مولفه‏اي دروني و مهم؛ سازوكارهاي قدرت در اين كشورها را تهديد مي‌كند و آن "شكاف نسلي" است. طي چندين دهه انسجام ميان نخبگان سياسي جوامع عرب حفظ شده ولي گفتمان سياسي- اجتماعي جديد بويژه در ميان نسل جديد اين كشورها، ملاحظات امنيتي جديدي را براي حاكمان موروثي خليج فارس ايجاد كرده است.

جهاني شدن و ايجاد "جامعه مدني مجازي عرب" مهمان ناخوانده ‏اي است كه پيش از پيش مشكل آفرين شده است.مضافا جوانان در كشورهايي همچون كويت، عربستان و بحرين از ورود به قدرت نااميد شده و راههاي تحقق كنش سياسي جديدي را طلب مي‏كنند. يكي از اين راه‏ها تسري پديده "باسم يوسف" طنزپرداز مصري است كه با شوخي و طنز، قدرت حاكمه در مصر را هدف قرار داده اين پديده به شكل كامنت و پيام در فيسبوك و توييتر، جوامع رانتي خليج فارس رواج يافته و به گفتماني روزمره تبديل شده است.

جوامع عرب اين حوزه در تلاشند تا از دولت‏هاي رانتي به "دولت‏هاي پسارانتيري" تغييير موضع داده و بخشي از قدرت بويژه قدرت اقتصادي را به جامعه مدني و طبقه متوسط واگذار كند، ولي اين مساله براي نمونه در كويت به شكست انجاميده است. راهبردهاي اجتماعي- سياسي در كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس گرچه در كشوري مثل امارات و قطر موفقيت آميز بوده ولي در عين حال عربستان مرحله دشواري را مي‏گذراند. علت اين امر، مقاومت نهادهاي ديني در عربستان در مقابل گسترش آزادي‏هاي مدني و سياسي در اين كشورپادشاهي است. در عربستان سعودي نوك حملات و اعتراضات جوانان،خاندان آل سعود را نشانه رفته و در كويت جنبش جوانان خواستار مشزوطه سلطنتي و افزايش قدرت پارلمان‌اند. در بحرين، جنبش اعتراضي خواستار اعطاي بخشي از قدرت آل خليفه به مخالفان شيعي هستند.

شكاف بين نسلي در جوامع عرب خليج فارس باعث شده تا متغيرهاي واسطي همچون جنبش‏هاي اسلامي و قبائل را به واكنش وادارد.همگرايي در ميان جنبش‏ جوانان عرب در خليج فارس وارد مرحله ‏ي نويني شده است. براي نمونه، در اعتراضات سال 90، جوانان بحريني و عماني در تلاش براي ايجاد نشست‏هاي مجازي برآمدند تا از اين طريق، منويات سياسي خود را سامان دهند.مضافا ؛جوانان كويتي نيز از اصلاح سازوكارهاي انتخابات سالم حمايت كرده و جوانان سعودي در فيسبوك،صفحاتي در خصوص عمل داوطلبانه براي سيل‌زدگان جده در سال 88 به راه انداختند.
اين موج جديد اجتماعي در جوامع عرب نشان ‏دهنده تحول مفهوم حكومت و دولت در اين كشورها است. اين مرحله را شايد بتوان مرحله "پايان شيوخ" و پسا شيخوخيت در خليج فارس ناميد. اين مسير، پايان بازي نفت و رانت با منويات سياسي در كشورهاي عرب خليج فارس است. البته هرچند كه ثبات سياسي در اين كشورها به طور ظاهري حفظ شده ولي زيرپوست شهرهاي مدرن عرب روندي ديگري را نشان ميدهد. اشكال جديد كنش سياسي در اين كشورها متاثر از پديده غالب حكمراني جهاني جديد است. پديده ‏اي كه اعراب خليج فارس سعي در همگرايي با آن بر آمده‌اند. امارات الگويي از اين تركيب سنت و مدرنيت است ولي همين امارات مدرن از تحقق خواسته‏‌هاي جنبش‏‌هاي اسلامي و احزاب محافظه‏ كار طفره رفته و به امنيتي كردن ايستارهاي برخي احزاب همچون اخوان المسلمين دست زده است.

با وجود اين، پديده جديد ديگر، شكل‏ گيري جنبش دانشجويي در برخي از اين كشورها است. فعاليت سياسي دانشجويان در اين كشورها جديدا زير ذره بين دولت قرار گرفته و كنترل‏هاي سياسي در برخي دانشگاه‌هاي سعودي افزايش چشمگيري داشته است. دسترسي گسترده به شبكه ‏هاي اجتماعي همچون فيسبوك، توييتر، انستگرام، وواتساپ، باعث شده كه كشورهاي عضو شوراي همكاري 85 درصد كاربران و فعالان اينترنتي در كل جهان عرب را تشكيل بدهند. براي نمونه عربستان در بين كشورهاي جهان مقام نخست استفاده از توييتر را به نسبت جمعيت خود كسب كرده است. ايجاد صفحات اعتراضي همچون "انتفاضه مرواريد" در بحرين يا "كرامت وطن" در كويت، زاويه ديگر جامعه شناسي سياسي جديد اين كشورها است.

جوانان زير 25 سال 54 درصد جمعيت كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس را تشكيل مي‏دهند. فرهنگ جديد جوانان اين جوامع به علاوه نهاد سنتي دولت، ترتيبات قبيله ‏اي را به چالش كشانده‏‌اند. در كويت،جوانان در انتخابات از نامزدهاي وابسته به قبائل استقبال نكرده و درسلطنت نشين عمان كار به استهزاي شيوخ قبائل رسيده است.

در مناطق شيعه نشين شرق عربستان و بحرين، جوانان معترض شيعي در تلاشند تا مسير سنتي اعتراض را تغيير دهند. آنها از احزاب رسمي فاصله و به كنش ‏هاي سياسي جديد روي آورده‏‌اند. هم ذات پنداري شيعي به نوعي فرهنگ جديد سياسي در بين جوانان شيعه بحرين و شرق عربستان تبديل شده است.

در نتيجه، سرمايه جديد اجتماعي در اين كشورها باعث شده كه نخبگان غير حكومتي در صدد استفاده از اين اشكال جديد قدرت برآيند. در عربستان "سلمان العوده" در ميان جوانان سني و "شيخ نمر النمر" در ميان جوانان شيعه به جذب آنها روي آورده‌اند. در كويت "مسلم البراك" فعال سياسي مردمي نيز به روش‏هاي نوين جذب جوانان كويتي ناراضي دست زده است. بيداري جوانان در اين كشورها براي ايجاد حكومت‏هاي مشروطه و دموكرات روز به روز در حال افزايش است و اين كنش سياسي جديد به خلق گفتماني جديد منجر شده كه چالشي جدي براي ثبات اين رژيم هاست. اين شايد پايان بازي سنتي نفت و ثبات سياسي باشد. شيخوخيت ديگر گفتماني مطرود تبديل شده كه قلعه فتح نشدني آن در حال فروپاشي است. جهاني شدن به بيداري جوانان عرب در جوامع سنتي انجاميده امري كه مستلزم بررسي‏هاي ژرف جامعه ‏شناسانه و روانشناسانه در اين كشورها است.

هرچند اين كشورها شايد براي يك دهه بتوانند در مقابل اين كنش سياسي جديد جوانان مقاومت كنند ولي بالاخره يا به اصلاحات سياسي گسترده تن در خواهند داد يا با انقلاب‏ها و اعتراضات سياسي عميق مواجهه خواهند شد. به گفته بسياري از تحليلگران عربي و غربي موج دوم انقلاب‏هاي عربي از دل كناره‏‌هاي ساحلي و شني كشورهاي عربي خليج فارس برميخيزد البته تا اين خودآگاهي عميق و كناررفتن تابوهاي اجتماعي فاصله، چندان نزديك نيست ولي محتمل است.














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن