تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 17 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):آنچه دوست ندارى درباره‏ ات گفته شود، درباره ديگران مگوى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805369034




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

هنر و هنر دینی در کلام مقام معظم رهبری


واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: هنر و هنر دینی در کلام مقام معظم رهبری


هنر امروز ایران، هنر «مقاومت» است، نه هنر«تسلیم وسازش». این گونه هنر، شرط اصلی آگاهی وزمان‏شناسی ونیز شجاعت وگستاخی در برابر تهاجم وحشیانه ‏ای است که در آن از همه ابزارها برای سرکوبی و به ذلت کشانیدن ملت ما استفاده می ‏شود. هنر،عبارت است از:کیفیت بیان وادای یک مطلب به شکلی زیبا وظریف وتوأم با ذوق.این را ما هنرمی‏گوییم که شامل: سخن گفتن، شعر گفتن، داستان نوشتن، نویسندگی‏ های هنرمندانه وانواع واقسام شاخه ‏های گوناگون، هنرمی شود. درهنراصل این است که آن هنرمند، یک پیام ومقصود ومضمونی درذهن داشته باشد و بخواهد آن را به مخاطبین خودش تعلیم بدهد و به ذهن‏ ها و دل‏ ها برساند و درآن رسوخ بدهد. دوم این که آن کار را با ظرافت و زیبایی و به صورت جاذبه دار انجام دهد؛ که این را ما هنر می‏گوییم و هنر را به این ترتیب تعریف می‏کنیم.(1)
می‏دانید هنراین خصوصیت را دارد که به خاطرملایمت با طبع آدمی، بی شک درطبع او اثر می‏کند. هرهنری درطبع آدمی اثر می‏گذارد، اگرچه آن کسی که مورد اثر قرار گرفته، نتواند آن هنر را تحلیل کند. هنر اثرخود را می‏گذارد؛ یعنی دل را منقلب می‏کند و اثری درروح باقی می‏ گذارد. (2)
  هنر، مکمل وجود انسان وجامعه است(3) و «هنر برای هنر»، حرفی است بی معنا.(4)
  هنر، یک شیوه‏ی بیان ویک شیوه‏ی ادا کردن است؛ حقیقت هنرچیزی جز این نیست. منتها این شیوه‏ی ادا واین شیوه‏ی بیان، وقتی که هنر به معنای حقیقی کلمه شد از همه چیز دیگر، ازهرتبیین دیگر، رساترودقیق‏تر و سازگارتر است.(5)
  هنر، بیان کننده‏ احساس انسان است و بدون هنر اتصال دوره های مختلف تاریخ انسان میسر نیست.(6) هنردقیق ترین و رساترین وسیله‏ ی انعکاس اندیشه ها و آرمان‏های شریف می‏باشد.(7)
  هنری که درخدمت حق، انسانیّت وراستی و درستی قرارداشته باشد، ارزشمند محسوب می‏شود.(8) اگردرجامعه درخشش هنروجود داشته باشد، فضای جامعه درخشان می‏شود.(9)
  مردم را باید با مؤثرترین ابزارها با مسایل آشنا کرد که البته باید روی ابزارهای هنری تکیه و تأکید بیش‏تری بشود ویک مجموعه ‏ی هنری دراین رابطه به صورت مبانی کاری، مشغول فعالیت باشند.ما در زمینه ی کارهنری درگذشته و پیش ازانقلاب خیلی کم کاری داشته‏ ایم.(10)
  من روی این مسأله‏  هنرخیلی اهتمام دارم؛ ما ازلحاظ هنرعقب هستیم. دنیا از ابزارهنرعلیه انقلاب به شدّت استفاده می‏کند. البته این را هم عرض بکنم که من با این که این ارشاد وهدایت واقعی را قبول دارم و شدیداً به آن معتقد هستم، سخت‏گیری نسبت به بعضی چیزها را قبول ندارم. لذا هرچیزی را که می‏خواهید مقرربکنید، سعی بشود ازیک بینش فکری و منطقی قابل دفاع ناشی شده باشد.(11)
  اگر یک انقلاب و یک فرهنگ، یک تمدن و یک حقیقت به میدان هنر راه نیابد و از شیوه‏ های هنری برای مطرح شدن بهره‏ گیری نکند، آن انقلاب، فرهنگ و تمدن در جامعه رشد نخواهد کرد.(12)
  شکی نیست که کسانی که تفکر یا انگیزه یا اَهوای غلط دارند، از هنر استفاده خواهند کرد. هنر چیزی است که همه‏  صاحبان شعور در جهان می‏خواهند ازآن استفاده کنند. اصلاً در دنیا هیچ صاحب عقلی وجود ندارد که نخواهد ازهنراستفاده کند. یکی ازانواع استفاده هم این است که اندیشه ‏ ناپاکی را به وسیله‏ ی هنردرذهن انسان‏ها بریزند.(13)
  هنراسلامی یعنی هنری که با محتوا وهدف‏ها و آرمان‏های اسلامی به وجود بیاید تا بتواند در مقابل آن هنری که انسان‏ها و جوان‏ها را گمراه می‏کند، بشر را با سرگرم کردن به چیزهایی غیرواقعی و دروغ از آرمان‏ها و ایده های خودش بازمی‏ دارد ودرصحنه های علمی به ظلم های عالَم کمک می‏کند، ازمظلومین عالم هرگزدفاع نمی‏کند ودرخدمت زر و زور استکبار است، بایستد.(14)
  هنر، بهترین وسیله برای انعکاس مفاهیم اسلامی و انسانی است. انقلاب و جامعه ‏اسلامی برای برقراری ارتباط و ابلاغ مکنونات قلبی خود به مخاطبینش به هنر فاخر و برجسته نیاز دارد. لذا دانشجویان ما باید هنر را مغتنم بدانند و آن را در جهت انعکاس مفاهیم و ارزش‏های اسلامی مردم به کار ببرند.(15)
  کاری که به نظر بنده باید بشود این است که: مفاهیم اسلامی و ارزش‏های اسلامی درست شناخته و دانسته شده تا سرچشمه‏ های گوناگون هنری به خودی خود بجوشد و بروز کند.(16)
  در یک جامعه ‏ اسلامی، هنر باید منطبق با موازین اسلامی باشد و انحراف در مسایل هنری به هر شکل که باشد، پذیرفته نیست.(17)
هنر درصورتی ارزش دارد که یک محتوایی داشته باشد و یک چیزی را بیاموزد. خطی را که مردم آن را تعقیب می‏کنند، روشن کند. درکل برای سعادت و رستگاری مردم، یک عامل باشد؛ این هنر را هنر متعهد می‏ نامند.(18)
  پیغمبر اسلام (ص) از همه  ابزارهای ممکن برای حمل همین فکری که شما هنرمندان به دنبال این هستید، استفاده کردند. در این راه از فاخرترین  نوع هنر که در قرآن متجلی است، بهره جستند. شما اگر در قرآن کریم و بیانات حضرت رسول ( ص ) دقت کنید، خواهید دید که در مفهوم «توحید»، دشمنی با شرک و بت و شیطان، که مظهر پلیدی است، تصمیم بر تلاش و کار خستگی ‏ناپذیری، محبت به مردم و تکریم انسان و انسانیت و حمایت از مظلومان و مستضعفان، در سرار آن موج می‏زند. یعنی کلیه ‏ اصول اسلام و مسایلی که جزء پایه ‏های اساسی انقلاب به شمار می‏رود، در تمام قرآن و ادبیات درست صدراسلام موج ‏می‏زند و هیچ‏گونه ‏حرکت‏ زیگزاگی ‏درآن ‏نیست.(19)
  در زمینه‏ ی هنر و تربیت هنری، ما در گذشته و پیش از انقلاب متأسفانه خیلی کم کاری داشتیم و این باید جبران بشود.(20)
هزاران چشمه‏  جوشنده را دست‏های پلید و خائن آلوده کردند؛ نه فقط در دوران رژیم ستم شاهی وابسته که اوج محنت و نکبت بود، بلکه در طول قرن‏ها. ما از لحاظ هنری ملتی هستیم که استعدادمان از ملت‏های دیگر کم‏تر نیست؛ تاآن حد که من با هنر و هنرمندی آشنا هستم، می‏بینم که ما خیلی سابقه داریم. مضامینی که در شعرهای ما، در قصه‏ ها و در برخی از انواع دیگر هنر در کشور و ملت ما هست و از دیرزمان وجود داشته، برجسته است. در زمان خودمان هم، آن دوران محنت بزرگ تاریخ ملت ایران که آّمده بودند تا همه چیز را غارت کنند و ببرند و خورده بودند، می‏دیدیم استعدادهای بسیار برجسته ای در زمینه ‏ شعر، در زمینه ‏ قصه‏ نویسی و در زمینه‏ فیلم و عکس و چیزهای دیگر وجود داشت، اما این سرچشمه‏ ها را با دست‏های آلوده‏ خودشان آن چنان آلودند که نه فقط تشنگی رابر طرف نمی‏ کرد، نه فقط شفابخش نبود، که کشنده بود.(21)
  وقتی انقلاب شد، همه چیز ما عوض شد. همه‏  جریان‏ها تغییر پیدا کرد. هنرهم همین‏طور. بگذریم از تعداد هنرمندی که باز هم‏ حاضر نشدند با مردم راه بیایند و در خدمت قرار بگیرند.(22)
  هنر در جمهوری اسلامی یک وسیله و ابزار و از شمار بهترین‏هاست. اگر جمهوری اسلامی حرفی برای گفتن و یا ایده‏ای برای عرضه کردن دارد، این عرضه باید با بهترین شیوه‏ ها که همان هنر است، انجام گیرد.(23)
  شک نباید کرد که انقلاب به هنر نیازمند است. هنر انقلاب از آن جا که باید حامل مفاهیمی نو و آشنا باشد و از آن جاکه باید با همه ‏ معارضه‏ ها و خصومت‏هایی که هیچ انقلابی از آن مصون نیست، درگیر شود و از آن جاکه باید معارف نوین را در ذهن‏ها راسخ و ماندگار سازد، ناگزیر باید هنر، ممتاز و فاخر و پیشرو باشد.(24)
  امروز با حاکم شدن ارزش‏های الهی و با ورود توده ‏های مردم در صحنه های جدّی و واقعی زندگی، میدان هنر آزمایی به روی همه باز است. فضای انقلابی، آن هم انقلابی به معنای حقیقی کلمه که متکی به دست و دل مردم است، خود، بزرگ‏ترین مشوق است. مفاهیم انقلابی و حماسه های مردمی و آرمان‏های انقلاب، وسیع‏ترین عرصه ‏ جولان ذهن شاعر و هنرمنداست. هر ذهن آفریننده می‏تواند: درشرف و شجاعت این مردم، در مبارزه به خاطر زندگی شایسته با گرگان درنده‏ی استکبار، در شکستن بت‏های زرو زور و تزویر، در صفای دل جوانان، در استحکام و مقاومت مادران، در افراشتن پرچم حمایت از مستضعفین و درصدها جلوه‏  انقلاب اسلامی، مسحور کننده ‏ترین زیبایی‏ ها را ببیند و با سرانگشت ذهن خلاق خود برای دیگران ترسیم کند. این طبیعی‏ترین توقعی است که انقلاب از شاعر و هنرمند امروز دارد. انقلاب، بی‏شک چشم به راه آن‏ها که می گفتند «بر طاغوت»اند، امّا در عمل با «طاغوت» رفتند، نخواهد ماند. بیش‏ترین تکیه  انقلاب بر نیروهای زاییده از انقلاب و پرورش یافته در مهد آن است.(25)
  هنر امروز ایران، هنر «مقاومت» است، نه هنر «تسلیم وسازش». این گونه هنر، شرط اصلی آگاهی و زمان‏شناسی و نیز شجاعت و گستاخی در برابر تهاجم وحشیانه‏ ای است که در آن از همه‏ ابزارها برای سرکوبی و به ذلت کشانیدن ملت ما استفاده می ‏شود.
  بقایای هنر دوران طاغوت که تسلیم در برابر تهاجم فرهنگی بیگانگان، روح و ویژگی اصلی آن بود، نمی‏تواند در بنای فرهنگ و هنر انقلابی این روزگار نقش و سهمی داشته باشد.(26)
عزیزان توجه داشته باشید! هنری که امروز به نام «هنر اسلامی» و «هنر انقلابی» ارایه می‏شود، آبروی جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی است. لذا باید هم از لحاظ تکنیک و هم از لحاظ محتوا همواره در منتهای قوّت باشد. ما امیدوار هستیم که آن اوج و جهش را بعد از چندسال به دست بیاوریم. باید محتوای هنر و قالب هنر، هر دو با هم و به موازات هم، ترقی و پیشرفت داشته باشد.(27)
  هنر اسلامی اساساً غیر از هنر مسلمانان است. این را من بارها در صحبت‏ هایم گفته ‏ام. غالبا هنر مسلمانان با هنر اسلامی اشتباه می‏شود. خوب، اگر یک مسلمانی یک آهنگ یا یک فیلم ساخت، آن آهنگ یا فیلم ساخته‏  یک مسلمان است، امّا لزوما اسلامی نیست.
  هنر اسلامی آن چیزی است که در آن عنصر سازنده‏ای از اندیشه‏ اسلامی وجود داشته باشد. یعنی در قالب هنریِ آن، نه فقط در محتوا، چیزی از اسلام و اندیشه ‏ اسلامی وجود داشته باشد. این می‏شود هنر اسلامی. بروید دنبال این که بتوانید سررشته‏  هنر اسلامی را پیدا کنید.(28)
بنده از ته‏دل و از بن دندان، ایمان راسخ و قطعی دارم که هنر آینده‏ی این کشور، هنری جوشنده و هنری برتر خواهد بود. همان‏طور که در میدان‏های دیگر مشاهده کردیم.(29)
پی‌نوشت‌ها:
(1) روزنامه‏  جمهوری اسلامی، 21/1/64.
(2) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 4/1/65.
(3) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 22/3/61، در جمع شعرا و هنرمندان.
(4) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 6/9/72، در دیدار از اولین نمایشگاه نگارگری اسلامی.
(5) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 29/9/65، در سومین کنگره‏ی شعر و ادب.
(6) مجله‏ سروش، 2/12/58.
(7) مجله‏ سروش، 14/1/61.
(8) روزنامه سلام، 25/4/70.
(9) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 29/3/61.
(10) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 3/4/66، در مراسم سالگرد تأسیس سازمان تبلیغات.
(11) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 5/9/71، در دیدار با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی.
(12) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 22/3/61.
(13) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 15/7/70.
(14) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 6/11/71.
(15) روزنامه‏ اطلاعات، 2/8/70.
(16) روزنامه‏ کیهان، 12/7/73.
(17) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 5/9/71.
(18) مجله‏ پیام انقلاب، 4/3/59.
(19) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 22/8/68.
(20) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 3/4/66.
(21) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 16/12/63.
(22) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 31/6/63.
(23)روزنامه‏ جمهوری‏ سلامی،12/3/63،
(24) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 14/8/65.
(25) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 27/9/63.
(26) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 15/2/64.
(27) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 31/6/63.
(28) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 16/11/60، پیام به شرکت‏ کنندگان در مسابقات بین المللی قرائت قرآن.
(29) روزنامه‏ جمهوری اسلامی، 16/12/63، در گشایش تالار اندیشه.


یک شنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۳ - ۲۰:۱۳





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: شبکه خبر]
[مشاهده در: www.irinn.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن