تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837732583
جنگ سرد دوم یا جنگ جهانی چهارم؟
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
جنگ سرد دوم یا جنگ جهانی چهارم؟ تهران - ایرنا - در یادداشتی که روز یکشنبه با عنوان « جنگ سرد دوم یا جنگ جهانی چهارم ؟» در روزنامه اطلاعات منتشر شد آمده است : جنگ سرد هرگز منجر به جنگ گرم مستقیم و رو در رو بین دو بلوک نشد اما ده ها جنگ نیابتی از سوی دو طرف در جای جای جهان رخ داد که تلفات و خساراتی بسیار بیشتر از دو جنگ قبلی روی دست مردم جهان قرار داد.
در این مطلب که به قلم « علی اکبر عبدالرشیدی» است می خوانید: با اتمام جنگ جهانی اول که به روایتی درنوامبر 1918 رسماً پایان یافت، پیمان ورسای در ژوئن 1919 به منظور تحمیل نظر فاتحان آن جنگ بر بازنده یعنی آلمان و متحدانش به امضا رسید.
مهمترین بند این پیمان یعنی بند 231 متضمن تحقیر کامل آلمان بود؛ یعنی عبارت از مجبور کردن آلمان به پذیرش مسئولیت جنگ جهانی اول و همه خسارات ناشی از آن بود. خلع سلاح آلمان، گرفتن امتیازات ارضی فراوان از این کشور و تحمیل خسارت 442 میلیارد دلاری بر آلمان از جمله این بندها بود.
در تقسیم غنائم جنگ هم، سهم متحدان به طور مساوی و یا به نحو کامل پرداخت نشد. مثلا ملتهایی از جمله ایتالیائیها با این سوال روبرو شدند که به چه قیمتی تن به جنگی خانمانسوز به نفع انگلستان داده اند؟
آلمان ها و متحدانشان برای امضای این پیمان با این تهدید روبرو شدند که اگر پیمان را امضا نکنند جنگ از سر گرفته خواهد شد. به اصطلاح امروزیها متفقین تهدید می کردند که در صورت استنکاف آلمان از تن دادن به مفاد پیمان ورسای گزینه نظامی روی میز خواهد ماند.
عده ای از مورخان قرن بیستم پیمان ورسای را عامل جریحه دار شدن احساسات ملی در آلمان و بروز واکنش های تند در این کشور و بین آلمانی زبان ها و همچنین در ایتالیا و بین ایتالیایی زبان ها دانستند که در نهایت به بروز فاشیسم در ایتالیا و سپس نازیسم در آلمان منجر شد.
فاشیسم در آغاز چه بود؟ شعار اصلی فاشیسم در ایتالیا متحد کردن ایتالیائیها و سرزمین های تجزیه شده دارای ایتالیایی زبان بود که در نتیجه جنگ پراکنده و آزرده شده بودند. این اندیشه در آلمان منجر به ظهور نازیسم شد که آن نیز داعیه بازسازی غرور جریحه دار شده آلمانیها را داشت.
به نظراین مورخان جنگ جهانی دوم احتمالا نتیجه «منطقی» تند روی و اشتباه تاریخی متفقین پیروز جنگ جهانی اول در تحمیل یکسویه نظرات سرمستانه خود بر شکست خوردگان آن جنگ بود.
شاید به دلیل همین شناخت و اعتراف بود که در پایان جنگ جهانی دوم پیمان های ناظر بر پایان جنگ روحی متفاوت از پیمان ورسای داشتند و در برخورد با شکست خوردگان به اصطلاح کمی ملایم تر و شاید منطقی تر ظاهر شدند.
دست بر قضا یکی از مهمترین این پیمان ها پیمان یالتا بود که در فوریه 1945 در شهر یالتا در شبه جزیره کریمه که امروز موضوع خبرهای روز در بحران اوکراین است به امضا رسید.
هدف از تحریر و امضای پیمان یالتا و پیمان های دیگر مانند پیمان پوتسدام، بازسازی اروپای بعد از جنگ جهانی دوم بود. اتفاقاً در همین پیمان ها تجزیه آلمان و حوزه های نفوذ متفقین در شرق و غرب اروپا به رسمیت شناخته شد.
قرار گرفتن دو حوزه نفوذ در غرب و شرق اروپا بلافاصله غرب و شرق را وارد جنگ دیگری کرد که جنگ سرد نامیده شد. غرب و شرقی که در جریان جنگ جهانی دوم در وضعیت اتحاد بودند بعد از جنگ به حالت تخاصم رو آوردند.
جنگ سرد در حقیقت جنگی بود عقیدتی- سیاسی مبتنی بر تنش نظامی دو بلوک تا دندان مسلح مدعی پیروزی در جنگ اما سازمان یافته در دو پیمان نظامی متخاصم ناتو و ورشو.
اما این بار دعوا بر سر حقوق آلمان یا ایتالیا جای خود را به دعوای بین حقوق شرق و غرب داد که هر دو طرف گزینه نظامی را علیه طرف مقابل روی میز باقی گذاشتند به این امید که هر یک از طرفین روزی بتواند بخشهای دیگری از اروپا را که حق خویش می دانست به اردوگاه خود ملحق کند. به نظر دو طرف انگار در تقسیم اروپا و شاید جهان کم فروشی شده بود و سهم مشارکت متفقین در نابود کردن آلمان نازی و ایتالیای فاشیسم مطابق با میزان هزینه طرفین تقسیم نشده بود.
جنگ سرد هرگز منجر به جنگ گرم مستقیم و رو در رو بین دو بلوک نشد اما ده ها جنگ نیابتی از سوی دو طرف در جای جای جهان رخ داد که تلفات و خساراتی بسیار بیشتر از دو جنگ قبلی روی دست مردم جهان قرار داد.
عده ای از مورخان، دوران جنگ سرد را اتفاقاً دوران جنگ جهانی سوم میدانند که به زعم آنان به مراتب جهانی تر از دو جنگ قبلی بود. تشکیل جنبش عدم تعهد نیز یکی از واکنش ها به جنگ های جهانی اول و دوم بود.
اما جنگ سرد در سال 1989 اتفاقاً پشت دیوارهای برلین متوقف شد. یعنی در همانجا که جنگ جهانی دوم شروع و سپس تمام شده بود، و در همان نقطه ای که تحقیر تجزیه بر ملت آلمان تحمیل شده بود.
با فروپاشی دیوار برلین در سال 1989 و متعاقب آن ظهور آلمان متحد و با فروپاشی اتحاد شوروی در سال 1991، در یک فرایند تدریجی و خزنده بخشی از اروپای شرقی از کنترل مسکو خارج شد. روسیه به عنوان میراث دار اتحاد شوروی به منظور کاهش هزینه ها و تعهدات مالی و نظامی خود از برگشتن به درون مرزهای خویش خشنود هم بود و به عبارتی عرصه را به طرف غربی واگذار کرد.
اما رهبران سیاسی و نظامی غرب بی اعتنا به هشدار متفکران و مورخان نسبت به تحقیر ملتهای دیگر از جمله تحقیر روسیه، از «پایان تاریخ» سخن راندند و نظام نوین جهانی را در قالب یک نظام تک قطبی به رهبری آمریکا طراحی کردند.
اصطلاح نظام نوین جهانی بعد از جنگ جهانی اول از سوی وودرو ویلسون و بعد از جنگ جهانی دوم از سوی وینستون چرچیل به کار رفته بود. اما هر دو بار مشخص شده بود که این نظام آنگونه که مورد نظر رهبران آمریکا و انگلیس بود شکل نگرفت. در پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد شوروی جرج بوش رئیس جمهور آمریکا برای بار سوم از نظام نوین جهانی یاد کرد.
این بار نیز رهبران غرب همان تحقیرهای تاریخی را بر برخی ملت های بازنده جنگ سرد تحمیل کردند. در غیاب پیمان ورشو، نیروهای پیمان ناتو تا پشت مرزهای روسیه و چین پیش رفتند به گونه ای که روسیه عملاً از غرب و جنوب غرب در محاصره و چین از مرزهای افغانستان در تیررس قرار گرفت.
از سال 1991 تا به حال آمریکا و متحدانش به منظور ایجاد یک نظام تک قطبی و شکل دادن به نظام نوین جهانی مطلوب خود، جنگ های فراوانی را چه به صورت مستقیم و رویارو و چه به شکل نیابتی و از طریق متحدان خود در نقاط مختلف جهان آغاز کردهاند که هنوز هم بعضی از آنها ادامه دارد. اما انگار آرزوی آمریکا و متحدانش یعنی اتحاد پیروزمندان جنگ سرد برای شکل دهی دلخواه نظام نوین جهانی محقق نشده است.
گرمای جنگ ها، هیجان مداخلات و تلاطم انقلاب های رنگین تاثیر پذیرفته از غرب که با هدف تصرف جغرافیایی و سیاسی سرزمین های متعلق به اتحاد شوروی سابق طراحی شده است اینک به نزدیکی شاهرگ روسیه رسیده است.
بحران جاری در اوکراین، نیروهای ناتو را به پشت دیوار پایگاه های نظامی روسیه در سواحل شمالی دریای سیاه کشانده است.
در سال های بعد از جنگ جهانی دوم سی و هشت پیمان مختلف و ده ها سند دیگر برای تضمین صلح در اروپا و جلوگیری از بروز جنگ مجدد در اروپا به امضا رسید که اتحاد شوروی به مرکزیت و محوریت روسیه در بسیاری از آنها حضور فعال داشت.
در نظام نوین مورد نظر واشینگتن گویا این پیمان ها و اسناد نادیده گرفته شده و تنها شعار باقیمانده از دوران های گذشته تکرار شده که همانا روی میز بودن گزینه نظامی است. نتیجه تحولات اوکراین و کریمه از یک سو و نتیجه تحولات در شمال آفریقا و خاورمیانه یعنی بخش های تجزیه شده امپراتوری عثمانی شاید تا حدی تکلیف تحلیلگران را در تشریح آینده جهان روشن تر کند.
اگر باور داشته باشیم:
* روسیه در دو دهه گذشته بخشی از غرور و حیثیت مخدوش شده خود را بازسازی کرده است،
* روسیه از لاک دفاعی بیرون آمده و به مطالبه بخشی از ادعاهای منطقه ای خود رو آورده است،
* روسیه می تواند با اهرم قدرتمند انرژی، غرب را به چالش بکشد،
* روسیه با متحدان تازه نفس در حال ظهور و بالقوه خود نقش جهانی جدیدی را برای خود تعریف کرده است که به قدرت اقتصادی، سیاسی، تجاری و حتی نظامی متکی شده است؛
باید در اندیشه این نکته باشیم که رفتار جدید ناتو در قبال روسیه و منافع روسیه در شرق اروپا و به خصوص در دریای سیاه می تواند یکی از همان واکنش های قبلی بعد از سه جنگ گذشته قرن بیستمی را موجب شود؟
و اگر چنین باشد در یک دورنمای قابل مشاهده باید منتظر چه باشیم؟
جنگ سرد دوم یا جنگ جهانی چهارم؟
اول**س.ن1744**1104
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
24/01/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
بمب جنگ جهانی دوم درتایلند منفجرشد
بمب جنگ جهانی دوم درتایلند منفجرشد براثر انفجار یک بمب بزرگ برجای مانده از جنگ جهانی دوم در یک انبار آهن قراضه در نزدیکی بانکوک پایتخت تایلند هفت نفر کشته و 19 نفر زخمی شدند کد خبر ۳۸۹۹۶۵ تاریخ انتشار ۱۳ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۸ ۳۱ - 02 April 2014 براثر انفجار یک بمب بزرگ برجای ماندهآخرین زیردریایی جنگ جهانی دوم + فیلم
آخرین زیردریایی جنگ جهانی دوم فیلم نمایشگاه کشتیهای معروف و شخصيتهای بزرگ مربوط به نيروی دريايی در آغاز جنگ جهانی دوم در انگلیس برگزار شد به گزارش گروه چند رسانهای باشگاه خبرنگاران نمایشگاه کشتیهای معروف و شخصيتهای بزرگ مربوط به نيروی دريايی انگليس در آغاز جنگ جهانی دوم۲۶ کشته و زخمی در پی منفجر شدن بمب جنگ جهانی دوم!
۲۶ کشته و زخمی در پی منفجر شدن بمب جنگ جهانی دوم بر اثر انفجار یک بمب بزرگ برجای مانده از جنگ جهانی دوم در یک انبار آهن قراضه در نزدیکی بانکوک پایتخت تایلند هفت نفر کشته و ۱۹ نفر زخمی شدند به گزارش ایرنا کارگران این انبار روز چهارشنبه در حال جابجایی و برداشتن پوسته این بمب بزرآلبومهای جنگ جهانی دوم
آلبومهای جنگ جهانی دوم جنگ جهانی دوم گستردهترین جنگی است که تاکنون در تاریخ به وقوع پیوسته است که طی آن بیش از ۱۰۰ میلیون نفر جنگیدند و بیش از ۷۰ میلیون نفر کشته شدند به گزارش سرویس تاریخ فرارو جنگ جهانی دوم یک جنگ فراگیر بین سپتامبر ۱۹۳۹ تا اوت ۱۹۴۵ بود که بسیاری از کشوبمب جنگ جهانی دوم درتایلند منفجرشد/ هفت نفر کشته و 19 نفر مجروح شدند
بمب جنگ جهانی دوم درتایلند منفجرشد هفت نفر کشته و 19 نفر مجروح شدند کوالالامپور – ایرنا – براثر انفجار یک بمب بزرگ برجای مانده از جنگ جهانی دوم در یک انبار آهن قراضه در نزدیکی بانکوک پایتخت تایلند هفت نفر کشته و 19 نفر زخمی شدند به گزارش ایرنا کارگران این انبار روز چهارشنبه دراشتون:بازگشت به دوران جنگ سرد را رد میکنیم/با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقیم
اشتون بازگشت به دوران جنگ سرد را رد میکنیم با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقیم مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه با رد بازگشت به دوران جنگ سرد بر تشکیل دولت مستقل فلسطینی تاکید کرد به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران کاترین اشتون در مصاحبه با روزنامه عکاظرؤياي صعود به دور دوم جام جهاني
رؤياي صعود به دور دوم جام جهاني خبرگزاري آسوشيتدپرس در گزارشي به بررسي وضعيت تيم ملي فوتبال ايران در راه جام جهاني پرداخت و ستارههاي اين تيم را مورد ارزيابي خود قرار داد خبرگزاري آسوشيتدپرس در گزارشي به بررسي وضعيت تيم ملي فوتبال ايران در راه جام جهاني پرداخت و ستارههاي اين تيورزشکاران گناوه درمسابقات جهانی دومیدانی کم بینایان چین حضورمی یابند
ورزشکاران گناوه درمسابقات جهانی دومیدانی کم بینایان چین حضورمی یابند گناوه-ایرنا- سرپرست ومربی تیم دومیدانی کم بینایان و نابینایان استان بوشهر گفت تیم دومیدانی کم بینایان و نابینایان این استان متشکل از شش تن از ورزشکاران شهرستان گناوه به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در مسابکی روش درکنفرانس لیسبون: صعود ایران به دور دوم جام جهانی یک هدف خیالی است
کی روش درکنفرانس لیسبون صعود ایران به دور دوم جام جهانی یک هدف خیالی است تهران - ایرنا- کارلوس کی روش سرمربی تیم ملی فوتبال ایران که برای شرکت در کنفرانسی با نامگپ وگفت فوتبالی به لیسبون رفته است در مصاحبه با شبکه RTP پرتغال هدف گذاری برای صعود ایران به دور دوم جام جهانی 2014 رامدیر کل فرودگاه گیلان خواستار شد ضرورت توجه اعضای شورا و شهرداری رشت به فرودگاه سردارجنگل
مدیر کل فرودگاه گیلان خواستار شدضرورت توجه اعضای شورا و شهرداری رشت به فرودگاه سردارجنگلمدیر کل فرودگاه گیلان گفت انتظار میرود اعضای شورای شهر و شهرداری رشت به تنها فرودگاه گیلان توجه ویژه داشته باشند به گزارش خبرگزاری فارس از رشت فتاح رضوانی عصر امروز در جلسه هماهنگی تعامل وفرودگاه سردار جنگل تاثير مستقيم و غير مستقيم بر درآمدزايي شهرداري رشت دارد
استانها شمال گیلان رضوانی فرودگاه سردار جنگل تاثير مستقيم و غير مستقيم بر درآمدزايي شهرداري رشت دارد رشت - خبرگزاری مهر مدیرکل فرودگاه گیلان گفت استقرار فرودگاه سردار جنگل در مركز استان بطور مستقيم و غير مستقيم در افزايش درآمد شهرداري كلانشهر رشت تاثير دارد به گزارش خبرگزاشتون: بازگشت به دوره جنگ سرد را نمیپذیریم/از تشکیل کشور فلسطین حمایت میکنیم
یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۰ مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا بر اهمیت هماهنگی میان این اتحادیه با کشورهای عربی به ویژه با عربستان جهت برقراری صلح عادلانه و فراگیر در خاورمیانه و تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس تاکید کرد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا کاترین اشتونفارس از جاذبههای تاریخی چهارمحال و بختیاری گزارش میدهد سیمای بناهای تاریخی اقوام بختیاری / از قلعه دزک تا قل
فارس از جاذبههای تاریخی چهارمحال و بختیاری گزارش میدهدسیمای بناهای تاریخی اقوام بختیاری از قلعه دزک تا قلعه سردار اسعد بختیاریاستان چهارمحال و بختیاری با داشتن بناهای تاریخی متعدد به ویژه قلعههای مستحکم به جا مانده از گذشته به یکی از کانونهای گردشگری کشور مبدل شده است به گنماینده ایران به مرحله دوم جام جهانی والیبال دانش آموزان صعود کرد
ورزشی توپ و تور نماینده ایران به مرحله دوم جام جهانی والیبال دانش آموزان صعود کرد تیم والیبال دانش آموزی مازندران نماینده کشورمان در رقابتهای جام جهانی دانش آموزان با صعود از گروه خود حریف ترکیه شد به گزارش خبرگزاری مهر و به نقل از فدراسیون ورزش مدارس کشور تیم والیبال دانش آمفرودگاه سردار جنگل رشت به منطقه آزاد انزلي ملحق می شود
استانها شمال گیلان نجفی فرودگاه سردار جنگل رشت به منطقه آزاد انزلي ملحق می شود رشت - خبرگزاری مهر استاندار گیلان از الحاق فرودگاه سردار جنگل رشت به منطقه آزاد انزلي خبرداد به گزارش خبرگزاری مهر محمد علی نجفی در دیدار با مدیرکل فرودگاه گیلان افزود الحاق اين فرودگاهدومین گل متوالی سردار آزمون در لیگ برتر روسیه+فیلم
دومین گل متوالی سردار آزمون در لیگ برتر روسیه فیلمسردار آزمون در روزی که تیمش شکست سنگینی را مقابل زنیت متحمل شد دومین گل متوالی خود در لیگ برتر روسیه را به ثمر رساند به گزارش خبرگزاری فارس تیم فوتبال روبین کازان در خانه زنیت به میدان رفت و با نتیجه شش بر دو متحمل شکست شد در اشتون: بازگشت به دوره جنگ سرد را نمیپذیریم
شتون بازگشت به دوره جنگ سرد را نمیپذیریمتاریخ انتشار يکشنبه ۱۷ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۰۹ ۴۲ مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا بر اهمیت هماهنگی میان این اتحادیه با کشورهای عربی به ویژه با عربستان جهت برقراری صلح عادلانه و فراگیر در خاورمیانه و تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس تاکید ک-
گوناگون
پربازدیدترینها