واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
روابط پکن - دهلی نو و تاثیر انتخابات هند بر این روابط پکن - ایرنا - چینی ها این روزها از این احتمال که سیاست خارجی هند با روی کار آمدن رهبران جدید در این کشور پس از انتخابات در قبال چین تندتر و رادیکال تر شود، ابراز نگرانی کرده اند.
به گزارش ایرنا، روابط چین و هند همواره پر فراز و فرود بوده و دوره مختلفی از مطلوبیت و تنش را تجربه کرده است.
روزنامه های چینی طی روزهای گذشته از تاثیر نتایج انتخابات هند بر سیاست خارجی این کشور اظهار نگرانی کردند و نوشتند که احتمال دارد سیاست خارجی هند در قبال چین در آینده و پس از انتخابات تغییر کند اما پکن نمی خواهد سیاست خارجی رادیکالی را از سوی هند شاهد باشد.
مرحله سوم انتخابات مجلس عوام هند امروز (پنجشنبه) آغاز شد.
منابع رسانه ای هند گزارش کرده اند ˈ مانموهان سینگ ˈ اقامتگاه رسمی نخست وزیری را قبل از اعلام نتیجه انتخابات در 26 اردیبهشت تخلیه خواهد کرد که این نشانه باخت حزب وی در انتخابات است و این مساله نگرانی چین را بدنبال دارد.
روزنامه چاینا دیلی نوشت: نتیجه انتخابات هند فقط برای این کشور مهم نیست بلکه تاثیرات جهانی آن حایز اهمیت است.
تارنمای چاینا ارگ نیز نوشت: این موضوع بر تمامی سطوح روابط چین و هند تاثیرگذار خواهد بود و چین می خواهد جایگاه خوبی در سیاست خارجی هند پس از انتخابات داشته باشد.
چین و هند دارای برخی منازعات ارضی هستند و یک بار در سال 1962 به همین سبب وارد جنگ شده اند، شرایطی که دو کشور دیگر در پی تکرار آن نیستند.
رسانه های چین ابراز امیدواری کرده اند که روابط اقتصادی پکن و دهلی نو پس از انتخابات نیز روند مطلوب خود را ادامه دهد، زیرا به نوشته آنها دو کشور نوعی وابستگی تدریجی به یکدیگر پیدا کرده اند.
چینی ها بر این باورند که در سال های 1998 تا 2004 دولتمردان هند بسیار تلاش کردند روابط دو طرف توسعه یابد، اما همزمان وجود دولت در تبعید دالایی لاما در دارماسالا هند باعث شد نوعی بدبینی در اذهان پکن نسبت به دهلی نو وجود داشته باشد و سایه اختلافات سیاسی بر روابط دو کشور در عرصه های مختلف نیز تاثیرگذار باشد.
چین و هند توانستند در سایه تلاش دولت های قبلی بخصوص در دهه قبل چند سند همکاری از جمله سند حراست از صلح و ایجاد گروه کار مشترک را امضا کنند.
چین بر اساس برنامه راهبردی خود و با نظرگرفتن برگزاری انتخابات هند، سال 2014 میلادی را سال تبادلات دوستانه چین - هند نامیده است تا از بدو روی کار آمدن رهبران جدید در آن کشور زمینه ساز بهبود روابط باشد و اجازه ندهد سیاست های ضد چینی در دولت جدید آن کشور شکل گیرد.
در چنین شرایطی این احتمال وجود دارد که با برنامه ریزی چین دید و بازدیدهای مقام های بلندپایه دو کشور در سال جاری میلادی افزایش یابد.
چینی ها بخصوص از ابتدای سال جاری میلادی تلاش زیادی کردند تا نفوذ در دولت هند را با هدف بهبود روابط افزایش دهند . از آن جمله می توان به دیدار ˈیانگ جیه چینˈ عضو ارشد شورای دولتی چین از هند و برگزاری دیداری میان مقام های ارشد دفاعی دو کشور اشاره کرد و اینکه مقام های بلندپایه چین در مراسمی که به مناسبت شصتمین سالگرد روز ملی هند در سفارت این کشور در پکن برگزار شده بود شرکت کردند .
روزنامه چاینا دیلی نوشت که چینی ها از معاون رییس جمهور هند برای سفر به چین در سال جاری میلادی دعوت کرده اند اما از آن مهمتر اینکه احتمالا تا پایان سال 2014 میلادی شی جین پینگ رییس جمهوری خلق چین سفر رسمی به هند انجام خواهد داد.
با این وصف نباید فراموش کرد که پدیده هایی چون فقدان اعتماد متقابل کافی میان دو کشور، مخصمه های سیاسی ، موضوع دالایی لاما و استقلال طلبان تبتی حامی وی، چالش های امنیتی میان دو کشور ، اختلافات ارضی و رقابت های تجاری همواره برای رهبران چین و هند معضلاتی بس پیچیده بوده است.
شاید برای حل این مشکلات لازم باشد که دو کشور از همه ظرفیت های تجاری و سیاسی و اقتصادی خود بهره گرفته و با استفاده از تجارب دیپلمات های ارشد دو کشور و بازدیدهای متقابل بلندپایه مسیر برد - برد را برای چین و هند رقم بزنند اگرچه فعلا باید منتظر نتیجه انتخابات هند بود و اینکه رهبران آینده این کشور چه طرحی برای همسایه پرجمعیت خود آماده کرده اند.
آساق ** 2100 **1611
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]