واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رقابتهای سراسری کشتی باچوخه در فیروزه آغاز شد مشهد - ایرنا - رییس اداره تربیت بدنی فیرزوه گفت: رقابتهای سراسری کشتی باچوخه روز چهارشنبه در روستای گرماب این شهرستان آغاز شد.
ˈعلی فاضلیˈ در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: در این حدود 200 چوخه کار از استانهای خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، تهران، سمنان، همدان، گلستان، مازندران و کرمانشاه به مدت یک روز در گود کشتی باچوخه پهلوان شورورزی روستای گرماب رقابت می کنند.
وی گفت: شرکت کنندگان در اوزان 70، 80، 90 و بیشتر از 90 کیلوگرم توانمندیهای خود را نشان می دهند و در پایان به نفرات نخست تا سوم هر وزن جوایز نفیسی از جمله یک راس قوچ، قالی 12 و شش متری اهدا می شود.
او در ادامه افزود: استقبال از مسابقات کشتی باچوخه روستای گرماب شهرستان فیروزه هر سال نسبت به سال قبل افزایش یافته لذا پیش بینی می شود حدود 9 هزار نفر رقابتهای امروز را از نزدیک تماشا کنند.
وی اظهار داشت: تمهیدات لازم برای برگزاری هرچه با شکوهتر این مسابقات اندیشیده شده و مسوولان ذیربط از جمله فرماندار شهرستان فیروزه از هیچ تلاشی در این زمینه دریغ نکردند.
رییس اداره تربیت بدنی فیروزه گفت: سعی شده تا با بهره گیری از تجارب سالهای گذشته در زمینه های قوانین و مقررات و وزن کشی حقوق کشتی گیران ضایع نشود.
وی اظهار داشت: گود کشتی باچوخه شورورزی روستای گرماب شهرستان فیروزه با سابقه بیش از 70 سال همه ساله شاهد برگزاری مسابقات سراسری و استانی کشتی باچوخه و پذیرای کشتی گیران و علاقه مندان این ورزش از سطح کشور است.
کشتی و از جمله کشتی سنتی باچوخه یکی از ورزشهای ریشه دار و سنتی در کشور و به خصوص استانهای خراسان رضوی و خراسان شمالی است که قدمت آن به هزاران سال قبل برمی گردد که از این میان شهرستانهای قوچان، فیروزه و اسفراین از سابقه خاصی برخوردارند.
کشتی پهلوانی چوخه یا به اصطلاح متداول ˈکشتی باچوخهˈ سابقه دیرینه ای در این خطه دارد که همه ساله در مناسبتهای رسمی و غیررسمی، آیین عروسی یا برای پر کردن اوقات فراغت انجام می شده است.
ˈچوخهˈ نوعی پوشاک پشمینه بدون آستین و بسیار زبر و ضخیم است که مردان و جوانان مناطق سرد سیر شمال خطه خراسان در فصول سرد سال برتن می کنند.
کشتی چوخه با نواختن ساز و دهل و سرنا آغاز می شود و در ابتدا دو کشتی گیر با بوسیدن صورت یکدیگر کشتی را آغاز می کنند و تمام توان خود را بکار می برند تا پشت حریف را به خاک بمالند.
در کشتی سنتی چوخه فنون سنتی و مدرن بکار گرفته می شود ولی مشهورترین آنها فن ˈلنگ کردیˈ است که اصطلاحا به آن ˈیام باشˈ نیز می گویند.
از دیگر فنون خاص این کشتی ˈفن جوانمردیˈ است بدین صورت که کشتی گیر نبایستی از پشت به حریف هجوم ببرد یا فن ˈلنگˈ را در مواقع غیرضروری استفاده کند.
تمام پهلوانان بنام این ورزش سنتی از روحیه جوانمردی و مردانگی برخوردارند و این خصلتها باعث شده است که در بین مردم به عنوان پهلوان شناخته شوند.ک/3
7490/659
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]