واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
راه اصلاح مسیر یارانه ها - مهدی تقوی مرحله اول هدفمندی یارانه ها از ابتدا به درستی اجرا نشد چرا که شاکله هدفمندی یارانه ها از دولت قبل بر اساس دیدگاه اقتصاددانان راستگرا بنا نهاده شد و آن ها بر اساس تجربیات سایر کشورها هدفمند کردن یارانه ها را در کشورمان پیاده سازی کردند اما هر کشوری بنا به صلاحدید و شرایط اقتصادی خود باید در مورد هدفمند کردن حامل های انرژی تصمیم گیری کند.
اقتصاددانان راستگرا از این مهم غافل شدند و هدفمندی یارانه ها را بر اساس وضع اقتصادی کشورمان طراحی نکردند.
همین امر سبب رکود تورمی و افزایش ضریب جینی شد. موضوعی که جامعه را به دو قسمت فقیر و غنی تبدیل کرد.
قبل از اجرای مرحله اول هدفمندی یارانه ها، کشور دارای چندین طبقه اجتماعی بود اما پس از آن برخی طبقه های اجتماعی در حال حذف شدن است و خانوارها به سمت دهک های پایین می روند.
نابرابری در درآمد باعث شد گروه های ضعیف جامعه ضعیف تر شوند و این امر در نهایت موجب رشد ضریب جینی شد.
اگر دولت احمدی نژاد به درستی در این مسیر حرکت می کرد و هدفمندی یارانه ها را با در نظر گرفتن همه جوانب طراحی می کرد قطعاً شرایط کشور به سمت دیگری حرکت می کرد اما ادامه روش قبلی در قالب مرحله دوم زیان های جبران ناپذیری را بر جای خواهد گذاشت.
ایران در دو مرحله شاهد افزایش ضریب جینی بود.
ابتدا زمانی که سیاست تعدیل اقتصادی آغاز شد و دیگری با شروع نادرست مرحله اول هدفمندی یارانه ها بود.
اگر اشتباهات مرحله اول حل نشود رکود تورمی ادامه خواهد داشت.
شاهکار هدفمندی یارانه ها در دولت احمدی نژاد دو قطبی شدن جامعه است.
باید بپذیریم که سیاست صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برای کشور جواب نمی دهد و نباید روش های توصیه شده آن ها را برای اقتصاد کشورمان اجرایی کنیم.
اگر مرحله اول هدفمندی یارانه ها به درستی برنامه ریزی شده بود صنعت کشور با رکود شدید روبه رو نمی شد.
در دوره گذشته پرداخت یارانه نقدی و نبود برنامه ریزی دولت در اجرای دقیق این قانون مهم ضربه مهلکی به اقتصاد کشور وارد کرد که به این زودی ها قابل جبران نیست.
دولت می بایست از ابتدا به جز گروه های هدف زیر پوشش نهادهای حمایتی، در پرداخت یارانه ها به سایر گروه های اجتماعی تجدیدنظر می کرد چرا که اکنون یارانه نقدی هیچ دردی را دوا نمی کند و یک دهم گرانی هایی است که با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به وجود آمده است.
یکی از انتقادها به هدفمندی یارانه ها، پرداخت یارانه نقدی است.
این موضوع در کوتاه مدت و با رشد قیمت حامل های انرژی اثرگذار است اما در طولانی مدت هیچ کمکی نمی تواند بکند.
از سویی ادامه آن باعث زایش مشکلات دولت می شود.
در حال حاضر دولت به دلیل پرداخت یارانه، بدهی سنگینی دارد.
معتقدم دولت به جای آن که به سمت یارانه نقدی برود باید بهداشت و درمان را رایگان کند و برای آموزش کشور نیز یارانه بدهد در این صورت می توان هدفمند حرکت کرد.
طبق نظریه مالی و علمی، دولت باید مالیات بگیرد و درآمد حاصل از آن را صرف رفاه اقتصادی - اجتماعی مردم کند ولی در شرایط فعلی این مالیات تنها از کارمندان دریافت می شود و صرف هیچ کدام از خدمات زیر بنایی برای مردم نمی شود.
اول**1104
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]