محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844396902
نقش ایران در روابط عربستان و آمریکا
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نقش ایران در روابط عربستان و آمریکا
کارشناس مؤسسه مطالعات خاورنزدیک واشنگتن بر این باور است که شکست سیاستهای آمریکا در خاورمیانه کاملاً به ضرر عربستان سعودی تمام شده است.
کد خبر: ۳۹۰۳۱۰
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۲:۳۹ - 05 April 2014
کارشناس مؤسسه مطالعات خاورنزدیک واشنگتن بر این باور است که شکست سیاستهای آمریکا در خاورمیانه کاملاً به ضرر عربستان سعودی تمام شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از مؤسسه مطالعات خاورنزدیک واشنگتن، پس از برکناری مهره کلیدی روابط عربستان و آمریکا، بندر بن سلطان، این روابط دچار موانعی شده است. روز جمعه، بیست و هشتم مارس، بازیگر کلیدی روابط ایالات متحده و عربستان سعودی در دیدار باراک اوباما و ملک عبدالله حضور نداشت، اما بیتردید روح او بر این دیدار حاکم بود. شاهزاده بندربنسلطان، برادرزاده پادشاه عربستان، مسئول سرویس اطلاعاتی سعودی و سفیر سابق عربستان در واشنگتن در آن روز احتمالاً در مراکش به سر میبرد و دوران نقاهت پس از جراحی شانهاش را سپری میکرد. اما به رغم همه اخبار و شایعاتی که پخش شده، او همچنان بازیگر کلیدی روابط عربستان سعودی و ایالات متحده است.
دو ماه پیش با ناپدید شدن بندر، زمزمههایی در میان مقامات سعودی پیچید که از برکناری او خبر میداد، برکناری سایه فرّاری که دیدگاههایش در مورد ایران و جنگ داخلی در سوریه به شکل آزاردهندهای با دیدگاه ایالات متحده تضاد داشت. واقعیت این است که در شرایطی که پسر عموی او، محمد بن نایف، وزیر کشور عربستان با ایالات متحده هماهنگی تام دارد، بندر همچنان شخص محوری سیاست سعودی در سوریه است. و از دیدگاه ریاض، اگر مردی که زمانی به دلیل نزدیکی به محافل قدرت جمهوریخواه «بندر بوش» نام گرفت، صدای دولت اوباما را در آورد، دیگر نمیتوان هیچ کاری کرد.
نقطه قوت بندر در همه این سالها، تحقق بخشیدن به دیدگاه ملک عبدالله در امور سلطنت و در خاور میانه است. پادشاه میخواهد بشار اسد در سوریه سقوط کند، نایبان ایران همچون حزبالله محدود شوند و «سر مار» که در نظر پادشاه، ایران است، قطع شود. در حالی که بندر به این موضوعات با جزئیات رسیدگی میکرد، این پادشاه است که مسیر و دامنه سیاست عربستان سعودی را تعیین میکند و شاید از فرمانده اطلاعاتی خود جنگطلبتر باشد. بندر در مقایسه با پادشاه، به قول خودش یک «پیشی» است.
ملاقات قبلی اوباما و ملک عبدالله یک کارزار سیاسی و دیپلماتیک از کار درآمد. دیدار اول آنها در آوریل 2009 تصویر مشهور اوباما در نمای تعظیم به پادشاه ارائه کرد و مستمسکی به دست منتقدین اوباما داد که او را بیش از حد چاپلوس پادشاه بخوانند. دو ماه بعد، اوباما پیش از ایراد نطق مشهورش در قاهره، در ریاض توقف داشت و در ملاقات با ملک عبدالله «آغازی تازه» در روابط آمریکا با مسلمانان و جهان عرب وعده داد، دورانی جدید بعد از تجاوزات نظامی بوش به افغانستان و عراق. در این ملاقات، اوباما از ملک عبدالله خواست با اختصاص حقوق آزاد پروازی برای جتهای اسرائیلی به عنوان اقدامی برای آغاز فرایند صلح خاورمیانه موافقت کند. عبدالله از این درخواست ناگهانی و بیمقدمه که نشانهای از خامی و سادگی تیم اوباما بود، رنجیدهخاطر شد و تنها یک کلمه گفت: «نه!»
تقلای دولت اوباما به برقراری رابطه با ایران به دردسرهایی در رابطه با ریاض منجر شده است. ملک عبدالله از مفاد توافقنامه موقت هستهای با تهران ناراحت است و در ملاقات جانفرسای دوم نوامبر با جان کری به گونهای رفتار کرد که کری از ناراحتی او مطلع شود. سعود الفیصل، وزیر امور خارجه عربستان در نشست خبری پس از این ملاقات گفت: «یک رابطه شایسته میان دوستان بر صداقت، صمیمیت و خلوص نیت بنا میشود» تعابیر او، دلالتهای دیپلماتیک بود بر اینکه این ملاقات یک صحنه داد و فریاد بوده است. از قرار معلوم، ملک عبدالله دو ساعت تمام گلایه کرده و کری هم مجبور بوده فقط گوش کند.
در این دور از گفتگوها، هر دو طرف یک لیست طولانی در خور توجه داشتند. ریاض در مورد پرونده هستهای ایران، بحران سوریه، اقدامات خرابکارانه ایران در بحرین و در استان نفتخیز شرق عربستان و حمایت از رژیم نظامی مصر ابراز نگرانی کرد. واشنگتن در مورد هر یک از این مسائل دیدگاه متفاوتی دارد و همچنین درخواست کرد مسائل دیگری در دستور کار گفتگوها قرار گیرد، به ویژه روند صلح فلسطین و اسرائیل و حقوق زنان در عربستان.
دولت اوباما از عربستان سعودی میخواهد همچنان در روند صلح خاورمیانه به حمایت در ضمن فشار بر رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین محمود عباس ادامه دهد. به رغم روابط سرد عربستان و اسرائیل، ابتکار سعودیها در مذاکرات صلح سال 2002، صراحتاً از یک راهحل دوجانبه پشتیبانی میکند و کاخ سفید به دنبال این است که آن اظهارات سعودیها را عملیاتی کند. در همین حال، اصلاحات سیاسی در عربستان میتواند نشان دهد که پادشاهی این کشور با مرگ حکومتهای استبدادی در سرتاسر خاورمیانه مخالف نیست، اگرچه احتمالاً این یک امید واهی است. مخالفت عربستان با رانندگی زنان بدین جا خواهد انجامید که بسیاری از آمریکاییها از روابط نزدیک کشورشان با عربستان بپرسند. فعالان زن سعودی بر آنند که برای سرپیچی از این قانون روزی را با عنوان «روز رانندگی» طراحی و اجرا نمایند.
بندر برای سیاست عربستان بسیار تعیینکننده است، چرا که پادشاه فکر میکند واشنگتن به مسائلی که برای ریاض مهم است، عمل نمیکند. عربستان سعودی به شدت از ضعف مشهود ایالات متحده نگران است، چه این ضعف از باخت در کارزار با ولادیمیر پوتین در کریمه باشد و چه از انفعال در سوریه در حالی که اسد مهار قدرت را در جنگ داخلی به دست میگیرد. اگر واشنگتن غایب باشد، عربستان سعودی برای حراست از منافعش در منطقه به مهره خود نیاز دارد.
ملک عبدالله به ایران به عنوان ریشه تمامی مشکلات در خاورمیانه نگاه میکند و به دنبال آن است که مقابل رقیب ایرانیاش بایستد، به گونهای که از قدرت شبه هژمونیک ایران در خلیج فارس بکاهد و به حمایت ایران از اسد پایان دهد. پادشاهی عربستان میتواند جدا از موضعگیری قاطع، دست به تهدید بزند. در نهایت، عربستان برای تقویت احساس امنیت خود همیشه میتواند از اسلامآباد تسلیحات هستهای جدید خریداری کند. این گزینه مستقیماً با هسته اصلی سیاست خارجی دولت اوباما یعنی منع گسترش تسلیحات هستهای تضاد دارد، اما واشنگتن به جز اظهار تأسف، کار چندانی نمیتواند انجام دهد.
عربستان سعودی همچنین میتواند با افرایش حمایت از شبهنظامیان اسلامگرا در سوریه که از شورشیان میانهرو نفوذ بیشتری دارند، واشنگتن را تحت فشار بگذارد. بندر از این مبارزان رذل با تعبیر «حرامزادههای قاتل» نام برده که از هیچ کاری فروگذاری نمیکنند. عربستان سعودی اخیراً شهروندان خود را از رفتن به سوریه منع کرده، بنابراین این «حرامزادهها» احتمالاً از جای دیگری آمدهاند. دولت اوباما به شدت نگران است که بیش از 1000 تن از این مبارزان پاسپورتهای آمریکایی و اروپایی دارند و میتوانند روزی به خانه برگردند، از شور اسلامی و تعلیم فنون جنگی فارغ شوند و تمایل پیدا کنند جهادشان را به غرب ببرند.
مطرح کردن تمامی این مباحث در یک ملاقات که چندان بیش از دو ساعت طول نکشید، دشوار است. ملک عبدالله 91 سال دارد و بیتردید این روزها از پا افتاده است، او اضافه وزن دارد و نمیتواند بدون واکر بایستد. آن چنان که از اخبار بر میآید، عادل الجبیر، سفیر عربستان در آمریکا و مترجم محبوب پادشاه نیز در این ملاقات حضور داشته، اما صرفنظر از او، اطلاع از اینکه در اتاق ملاقات چه کسی حضور داشته، جذاب خواهد بود. همکاری متقابل اوباما و برادر ناتنی 77 ساله پادشاه و ولیعهد عربستان، شاهزاده سلمان گویای نکات مهمی است. شاهزاده که در نوبت نشستن بر تخت پادشاهی است، به تازگی از سفرهای رسمی دنبالهدارش به پاکستان، ژاپن، هند، مالدیو و چین بازگشته و شایع است که قدرت و توان کمتری از ملک عبدالله دارد. البته مطابق یک فرمان سلطنتی در بیست و هفتم مارس، برادر ناتنی کوچکتر پادشاه، مکرین، به سمت معاون ولیعهد منصوب شد. سمت جدیدی که شاید برای در حاشیه قرار دادن شاهزاده سلمان وضع شده است.
با این حال، ولیعهد بودن سلمان به این معنا نیست که او پادشاه آینده عربستان است. کاخ سفید نسبت به این موضوع حساسیت دارد و در جستجوی فردی است که بیشترین اقبال پادشاهی را دارد تا روی او سرمایهگذاری کند. آن شخص هر که باشد، بندر نخواهد بود، او دیگر نه مجلسآرای میهمانی رئیس جمهور ایالات متحده خواهد بود و نه رهبر آینده کشورش. اما همچنان که امروز بندر به تماشا ایستاده، عربستان به نسل جدیدی از شاهزادگان سعودی نیاز دارد تا این کشور را در سالهای پرالتهاب پیش رو هدایت کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]
صفحات پیشنهادی
عربستان مانع بهبود روابط ایران و آمریکا
عربستان مانع بهبود روابط ایران و آمریکا روزنامه السفیر چاپ لبنان به تحرکات اخیر عربستان اشاره کرد و نوشت این تحرکات حامل پیامهائی است اول اینکه عربستان می خواهد نقش رهبریت را در منطقه پس بگیرد و در این راستا از نفوذ اقتصادی خود در منطقه استفاده کند دیگر اینکه این پیام را به واشروابط ایران و عربستان چگونه بهبود خواهد یافت؟/ ماکت ناو هواپیمابر آمریکایی یا دکور یک فیلم؟!
روابط ایران و عربستان چگونه بهبود خواهد یافت ماکت ناو هواپیمابر آمریکایی یا دکور یک فیلم در پی دو روز انتشار اخبار ناصحیح درباره ساخت ماکت یک ناو هواپیمابر آمریکایی در خلیج فارس افشای پشت پرده این ماجرا سبب شد رسانه های غربی اخبار قبلی خود در این زمینه را تصحیح کنند به گزارایران و عربستان به دنبال تقویت روابط
ایران و عربستان به دنبال تقویت روابط کد خبر ۳۸۸۱۸۰ تاریخ انتشار ۰۱ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۰ ۰۴ - 21 March 2014 معاون عربی و آفریقاى وزارت خارجه ایران در دیدار با سفیر جدید عربستان گفت جمهوری اسلامى ایران به دنبال تقویت روابط با عربستان در همه أبعاد است چرا که معتقدیم تأثیر گذارى و پت«جان کری» هم عید نوروز را تبریک گفت/صدور مجوز برای ارتقا روابط دانشگاهی ایران و آمریکا
جان کری هم عید نوروز را تبریک گفت صدور مجوز برای ارتقا روابط دانشگاهی ایران و آمریکاوزیر خارجه آمریکا نیز همزمان با رئیسجمهور این کشور با صدور بیانیهای عید نوروز را به ایرانیها تبریک گفته و از صدور مجوزی برای تسهیل روابط دانشگاهی میان دو کشور خبر داده است به گزارش خبرگزاری فاجان کري بر تقويت روابط فرهنگي آمريکا با ايران تأکيد کرد
۱ فروردين ۱۳۹۳ ۱۳ ۴۶ب ظ جان کري بر تقويت روابط فرهنگي آمريکا با ايران تأکيد کرد وزير امور خارجه آمريکا در پيام تبريک عيد نوروز به ايرانيان گفت تقويت روابط فرهنگي و دانشگاهي بين دو کشور به نفع هر دو ملت است وزير امورخارجبه گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج جان کري وزير ام«جان کری» هم عید نوروز را تبریک گفت/ روابط دانشگاهی ایران و آمریکا ارتقا می یابد
جان کری هم عید نوروز را تبریک گفت روابط دانشگاهی ایران و آمریکا ارتقا می یابد وزیر خارجه آمریکا نیز همزمان با رئیسجمهور این کشور با صدور بیانیهای عید نوروز را به ایرانیها تبریک گفته و از صدور مجوزی برای تسهیل روابط دانشگاهی میان دو کشور خبر داده است آفتاب جان کری وزیر ختضمینهای رئیسجمهور آمریکا به عربستان درباره ایران
تضمینهای رئیسجمهور آمریکا به عربستان درباره ایران تضمین آمریکا به عربستان سعودی در موضوع ایران و سوریه ادعاهای یک مقام ارشد آمریکایی درباره سیاست های منطقه ای ایران اظهارنظر یک مقام پاکستانی درباره مرزبان های ربوده شده ایرانی و بازتاب سخنان فرمانده ناجا در این زمینه و سخنان یپادشاه عربستان نگاه مثبتی به روابط به ایران دارد/ تلاش برای توسعه روابط در همه زمینه ها
سیاسی سیاست خارجی سفیر جدید عربستان در تهران پادشاه عربستان نگاه مثبتی به روابط به ایران دارد تلاش برای توسعه روابط در همه زمینه ها سفير عربستان با اشاره به نگاه مثبت ملك عبدالله پادشاه سعودي به روابط با جمهوري اسلامى ايران إظهار داشت با توجه به ظرفيت هاى بالاى دو كشور در جتنش جدید در روابط آمریکا و اسرائیل بر سر ایران/ تماس جان کری با نتانیاهو
تنش جدید در روابط آمریکا و اسرائیل بر سر ایران تماس جان کری با نتانیاهو جان کری روز چهارشنبه به اظهارات موشه یعلون وزیر جنگ اسرائیل درباره آمریکا اعتراض کرد به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز یعلون گفته بود که آمریکا در سطح بینالمللی ضعیف شده است و اسرائیل نمیترفع نگراني رياض درباره ايران و سوريه؛ هدف ديدار مقامات آمريکا و عربستان
۹ فروردين ۱۳۹۳ ۱۴ ۳۰ب ظ گزارش موج از سفر اوباما به عربستان رفع نگراني رياض درباره ايران و سوريه هدف ديدار مقامات آمريکا و عربستان اوباما در سفر خود به رياض به مقامات عربستان درباره محتاط بودن غرب در دستيابي به توافق هسته اي با ايران اطمينان داد به گزارش خبرنگار بين الملل خبرالجزیره: روابط ایران و عمان نقش مهمی در تقویت همزیستی مسالمت آمیز در منطقه دارد
الجزیره روابط ایران و عمان نقش مهمی در تقویت همزیستی مسالمت آمیز در منطقه دارد تهران - ایرنا - احمد مرهون مدیر کل بازار اوراق بهادار مسقط گفت روابط تجاری ایران با عمان و کشورهای خلیج فارس در تقویت همزیستی مسالمت آمیز در منطقه نقش مهمی دارد مرهون در گفت و گو با پایگاه اینترنشرق الاوسط: شیفتگی پنهانی اوباما به طرز فکر ایرانیان/ تهران به دنبال جلوگیری از تاثیرگذاری عربستان بر رئیس جمه
شرق الاوسط شیفتگی پنهانی اوباما به طرز فکر ایرانیان تهران به دنبال جلوگیری از تاثیرگذاری عربستان بر رئیس جمهور آمریکا الشرقالاوسط نوشت یک دیپلمات عرب میگوید بین طرز فکر باراک اوباما و ایران شباهتهایی وجود دارد ایران نمیخواهد از ایدئولوژی خود یعنی شعار مرگ بر آمریکا دست بکتحریم های آمریکا عامل دوری در روابط تجاری ایران و پاکستان است
روزنامه اوصاف تحریم های آمریکا عامل دوری در روابط تجاری ایران و پاکستان است اسلام آباد - ایرنا - روزنامه اوصاف روز جمعه گزارش داد تحریم های غربی بویژه فشارهای آمریکا علیه ایران باعث شده تا همکاریها میان جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به منظور افزایش حجم تجارت فاصله بگیرد بهادعای سفیر سابق آمریکا در عربستان درباره ایران
ادعای سفیر سابق آمریکا در عربستان درباره ایران سفیر سابق آمریکا در عربستان مدعی شد که ایران در کشورهای حوزه خلیج فارس مداخله می کند به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه تلویزونی المیادین جیمز اسمیت در سخنانی اظهار داشت روابط آمریکا و عربستان بسیار بامعاون وزیر خارجه:ایران به دنبال تقویت روابط با عربستان در همه ابعاد است
معاون وزیر خارجه ایران به دنبال تقویت روابط با عربستان در همه ابعاد است سیاست > دیپلماسی - فارس نوشت معاون عربی و آفریقاى وزارت خارجه ایران در دیدار با سفیر جدید عربستان گفت تهران به دنبال تقویت روابط با ریاض در همه ابعاد مى باشد و تأثیرگذارى دو کشور توان جهت دهى تپیام «کری» و ارتقا روابط آکادمیک ایران و آمریکا
پیام کری و ارتقا روابط آکادمیک ایران و آمریکا پیش از این باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا طی یک پیام ویدئویی عید نوروز را تبریک گفته و ابراز امیدواری کرده بود که سال جدید با توافق هستهای همراه باشد خبرگزاری فارس وزیر خارجه آمریکا نیز همزمان با رئیسجمهور این کشور با صدور بیاتوصیه تحلیلگر پاکستانی: اسلام آباد در بهبود روابط ایران و عربستان میانجی شود
توصیه تحلیلگر پاکستانی اسلام آباد در بهبود روابط ایران و عربستان میانجی شود اسلام آباد - ایرنا - یک تحلیلگر امور سیاسی و امنیتی پاکستان روز چهارشنبه به دولت محمدنواز شریف توصیه کرد برای بهبود روابط ایران و عربستان سعودی میانجیگری کند به گزارش روز چهارشنبه روزنامه اردو زبان اکس-
گوناگون
پربازدیدترینها