واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
اسفراین و نخستین میزبانی بین المللی مسابقات کشتی باچوخه اسفراین - ایرنا - شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی که هرساله در ایام نوروز میزبان بزرگترین مسابقات کشتی باچوخه کشور بوده است، امسال برای نخستین بار این رقابت ها را در سطح بین المللی میزبانی می کند.
مسابقات بین المللی کشتی باچوخه فردا، 13 فروردین، با حضور 4 تیم از کشورهای آذربایجان، ترکیه و گرجستان و 12 تیم از استان های کشور در محل ˈگود زینل خانˈ اسفراین با حضور دهها هزار نفر از تماشاگران مشتاق این رشته پرطرفدار ورزش آیینی و بومی برگزار می شود.
کشتی باچوخه از مهم ترین ورزش های بومی و محلی ایران است که خاستگاه اصلی آن خطه خراسان بوده و گود زینل خان در اسفراین نماد و مکان اصلی برگزاری کشتی باچوخه در استان خراسان شمالی است.
اصلی ترین مسابقات کشتی باچوخه خراسان همه ساله در روز 14 فروردین در اسفراین برگزار می شد که امسال به دلیل مصادف شدن این روز با ایام فاطمیه، این مسابقات در روز سیزدهم با حضور پهلوانان داخلی و خارجی برگزار می شود.
این کشتی که فنون آن به رشته ورزشی جودو شباهت بسیاری دارد، به دلیل استفاده ورزشکاران از لباس پشمی و زبری که ˈچوخهˈ نامیده می شود، به کشتی ˈباچوخهˈ معروف است و این لباس از سه قسمت بالاپوش، شال و شلوارک تشکیل شده است.
در مسابقات باچوخه با نواختن ساز و دهل، دو حریف وارد میدان شده و با اجازه داور که معمولا از بزرگان و پیشکسوتان این رشته است کشتی را آغاز می کنند.
کشتی باچوخه از دیرباز معمولا در دل طبیعت و محیط های باز برگزار می شده، چنانچه اکثر گودهای کشتی باچوخه کنونی که از قدیم الایام نیز دایر بوده اند، در مناطق تفریحی و دامن طبیعت قرار دارند.
کشتی بر روی خاک نرم و با حضور انبوه تماشاگران از زن و مرد و پیر و جوان برگزار می شود و هنگام برگزاری این کشتی دو نوازنده سرنا و دهل با نواختن موسیقی کرمانجی حال و هوای خاصی به این آیین می دهند.
نوازندگان این موسیقی زمانی که زورآزمایی کشتی گیران به اوج می رسد بر سرعت چوب طبل و سرنا می افزایند که این موسیقی مقامی معروف به ˈکوراوغلیˈ است که با تم های سنگین و رزمی نواخته می شود.
مسابقه کشتی با چوخه در اصل رقابتی بودن مدت زمانی مشخص بوده است و وقتی فردی در آن پیروز میدان اعلام می شده که بتواند سه بار تخت پشت یا شانه های حریف را به خاک برساند اما مسابقه های امروزین این رشته در وقت 10 دقیقه ای برگزار می شود که اگر در پایان پیروزی نداشته باشد سرنوشت برنده به وقت اضافی 5 دقیقه ای موکول خواهد شد ضمن اینکه اجرای فن در خاک و گرفتن زیر زانوی حریف خطا محسوب می شود و کشتی گیران در 4 یا 5 وزن دسته بندی می شوند.
کشتی با چوخه فنون اصیلی دارد که می توان به لنگ، کمر، کمرپیچ، راسته پیچ، قل پیچ، سیخه گیر، پاپیچ، سرشاخ، لنگ کردی اشاره کرد.
7183/626/587
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]