واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تاثير تنشهاي غرب باروسيه بر مذاکرات هستهاي
با توجه به اينکه دور جديد مذاکرات بين گروه پنج به علاوه يک و ايران در هفتم آوريل 2014 ميلادي در شهر وين پايتخت اتريش برگزار خواهد شد، تهديدهاي روسيه درباره اقدامات تلافي جويانه اين کشور ضد غرب تا چه حد جدي است؟
کد خبر: ۳۸۹۴۳۸
تاریخ انتشار: ۱۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۷ - 30 March 2014
روسيه از سه راه مي تواند در روند مذاکرات ايران با گره پنج بعلاوه يک اختلال ايجاد کند.
به گزارش آريا، پائول جي. ساندرز در مطلبي که سايت المانيتور آن را منتشر کرده است، به تاثير تنش هاي غرب با روسيه بر مذاکرات ايران و گروه پنج بعلاوه يک پرداخته است.
با توجه به اينکه دور جديد مذاکرات بين گروه پنج به علاوه يک و ايران در هفتم آوريل 2014 ميلادي در شهر وين پايتخت اتريش برگزار خواهد شد، تهديدهاي روسيه درباره اقدامات تلافي جويانه اين کشور ضد غرب تا چه حد جدي است؟
روسيه از سه راه مي تواند در روند مذاکرات ايران با گره پنج بعلاوه يک اختلال ايجاد کند.
1- روسيه يکي از اعضاي دائم شوراي امنيت سازمان ملل است و مي تواند از حق وتوي اين کشور استفاده کند.
2- روسيه يکي از اعضاي گروه پنج بعلاوه يک است و مي تواند از نفوذش در اين گروه براي اقدامات تلافي جويانه ضد غرب استفاده کند.
3- روسيه مي تواند از نزديکي روابطش با ايران به عنوان اهرمي ضد غرب استفاده کند.
مذاکرات گروه پنج بعلاوه يک با ايران قرار است در ماه ژوئيه 2014 پايان يابد، و شوراي امنيت نيز به احتمال زياد پس از اين تاريخ براي بررسي نتيجه اين مذاکرات تشکيل جلسه خواهد داد، به همين دليل روسيه قادر نيست تا آن زمان از حق وتوي خود استفاده کند.
اگر حصول توافق نهايي بين ايران و گروه پنج بعلاوه يک با حمايت دو طرف از اين توافق توام شود ، استفاده از گزينه "وتو" براي روسيه هزينه بر خواهد بود.
در عين حال، اگر مذاکرات ايران و گروه پنج بعلاوه يک شکست بخورد ، مسکو با افزايش فشارها بر تهران مخالفت خواهد کرد.
در خصوص حضور روسيه در گروه پنج بعلاوه يک نيز بايد گفت اين کشور مي تواند در يک اقدام تلافي جويانه ضد غرب به حضورش در اين گروه پايان دهد.
اين اقدام روسيه تنها مي تواند باعث به تاخير افتادن زمان توافق ايران با غرب شود.
از سوي ديگر، به دليل عدم حمايت چين از الحاق منطقه کريمه به روسيه، بعيد است پکن در مذاکرات غرب با ايران کارشکني کند.
پاسخ دادن به اين پرسش که اختلاف آمريکا و کشورهاي اروپايي با روسيه درباره منطقه کريمه، چگونه بر موضع غرب درباره همکاري هاي هسته اي ايران با روسيه تاثير خواهد گذاشت، بسيار مشکل است.
به نظر مي رسد غرب در مذاکرات اش با ايران درباره چرخه سوخت هستهاي، نقشي براي روسيه قائل نشود.
بايد در نظر داشت که روابط مسکو -تهران به نظر پيچيده و همراه با بي اعتمادي است.
در صورتي که روسيه در تصميم خود درباره امتناع از تحويل سامانه دفاع ضد موشکي اس-300 به ايران تجديد نظر کند، مذاکرات غرب با تهران با مشکل روبرو خواهد شد.
در صورتي که مسکو حاضر شود سامانه دفاع ضد موشکي اس-300 را در اختيار تهران قرار دهد، حسن روحاني رييس جمهوري ايران مي بايست بين دو گزينه؛ ادامه مذاکرات با غرب و تحويل گرفتن اين سامانه از روسيه، يکي را انتخاب کند.
مقام هاي آمريکايي تاکيد کرده اند که موضع مسکو در قبال مذاکرات ايران با گروه پنج بعلاوه يک تغيير نکرده است.
آمريکا حمايت روسيه از مذاکره گروه پنج بعلاوه يک با ايران را در جهت منافع مسکو مي داند و به همين دليل مقام هاي آمريکايي تغيير کردن موضع روسيه در قبال اين مذاکرات را بعيد مي دانند.
البته چنين گمانه زني هاي سطحي اي مي تواند براي آمريکا گران تمام شود.
با وجودي که روسيه، ايران هسته اي را تهديدي براي امنيت منطقه مي داند، حساسيت هاي مسکو با حساسيت هاي واشنگتن در اين خصوص متفاوت است.
بر خلاف آمريکا ، روسيه با تغيير نظام در ايران ،مداخله نظامي در اين کشور و تشديد تحريم هاي ايران به شدت مخالف است و چنين اقداماتي را نيز باعث بي ثبات شدن منطقه مي داند.
همچنين ، ايران براي روسيه و متحدان اين کشور تهديدي محسوب نمي شود.
ايران هسته اي، منطقه خاورميانه را بي ثبات خواهد کرد.
تغيير نظام سياسي در ايران، منطقه آسياي مرکزي را ناآرام خواهد کرد.
به دليل منافع حياتي و استراتژيک روسيه در منطقه آسياي مرکزي، ثبات اين منطقه از ثبات منطقه خاورميانه براي روسيه پر اهميت تر است.
ازسوي ديگر در صورت حصول توافق نهايي بين ايران و گروه پنج بعلاوه يک، ميزان تجارت و سرمايه گذاري خارجي در ايران افزايش خواهد يافت.
با وجود مخالفت دولت آمريکا، کشورهاي چين، ژاپن و کشورهاي عضو اتحاديه اروپا خواستار روابط نزديک تر با ايران هستند.
باز شدن بازارهاي ايران به روي کشورهاي خارجي، در راستاي منافع روسيه نيست.
افزايش روابط ايران با ديگر کشورها، ايران را به قدرتي مستقل و تاثير گذار در منطقه تبديل خواهد کرد.
منافع روسيه در ايران و همکاري هسته اي مسکو-تهران مانع از اقدام هاي تلافي جويانه روسيه ضد غرب نخواهد شد.
روسيه بيشتر خواستار آن است که بدون لطمه وارد کردن به مذاکرات ايران با غرب، از گروه پنج بعلاوه يک خارج شود.
مقام هاي روسيه به خوبي نسبت به اين موضوع آگاه هستند که مسائل مربوط به ايران در راس اولويت هاي امنيتي آمريکا قرار دارد.
روسيه همچنين نسبت به اثرات مخربي که شکست احتمالي مذاکرات غرب با ايران مي تواند بر تحولات اوکراين بگذارد، آگاه است.
روسيه براي بهره برداري سياسي از مذاکرات ايران و غرب مي بايست به ناآرامي هاي اوکراين دامن زده و به آن ابعاد گسترده تري بدهد، که اين امر ممکن است منافع روسيه را به خطر بيندازد.
ديدگاه متفاوت مقام هاي روسيه، اتحاديه اروپا و آمريکا نسبت به تحولاتي که به وخامت اوضاع در منطقه مي انجامد، بزرگترين خطري است که ثبات منطقه را تهديد مي کند.
روسيه، سياست آمريکا درباره ناآرامي هاي سوريه و مذاکرات سازش بين تشکيلات خودگردان فلسطين با اسرائيل را تلاش واشنگتن براي کاهش نفوذ مسکو در منطقه مي داند.
ناآرامي هاي اوکراين باعث شده، تمرکز مقام هاي روسيه از مذاکرات ايران با گروه پنج بعلاوه يک برداشته شده و معطوف مسائل مهمتري شود.
کد خبر: 20140329113948279 داغ کن - کلوب دات کامارسال به فیسبوکارسال به توئیترارسال به بلاگرارسال به مای اسپیسارسال به Stumble Uponارسال به Diggارسال به Deliciousارسال به Redditارسال به Google+ارسال به Googleارسال به یاهو
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]