واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
کشتی باچوخه سنتی دیرینه و محبوب در میان مردم شیروان شیروان - ایرنا - کشتی باچوخه از ورزش های آیینی و پهلوانی خطه شمال خراسان است که در میان ساکنان شهرستان شیروان، همچون دیگر مناطق استان خراسان شمالی طرفداران بسیاری دارد.
به گزارش ایرنا هر ساله در روز 12 فروردین، سالگرد تاسیس جمهوری اسلامی، مراسم باشکوه کشتی باچوخه در محل کوهستان پارک ˈشیرکوهˈ شیروان برگزار می شود.
ورزشکاران و پهلوانان در این مراسم در میان استقبال کم نظیر اقشار مختلف مردم این خطه که از جای جای این منطقه برای تماشای این مسابقات به شیروان می آیند، به رقابت پرداخته و با هم سرشاخ می شوند.
با توجه به علاقه بسیار مردم این شهرستان به این ورزش دیرینه هم اکنون روزهای جمعه هر هفته کشتی باچوخه در بین اهالی شهرستان در روستای ˈخانلقˈ برپا می شود که بسیاری از مردم از روستاهای اطراف و شهر برای تماشای به آنجا مراجعه می کنند.
کشتی باچوخه که مورد علاقه بسیاری از مردم شیروان می باشد برای نخستین بار در سال 1341 با همت مفسر و قهرمان سابق کشتی کشور استاد ˈمنوچهر لطیفˈ در محل شهرداری کنونی شیروان، که در آن روزگار زمینی بایر بود، برپا شد.
کشتی گیران باچوخه برای انجام کشتی از لباس خاصی استفاده می کنند که از قسمت های مختلفی به این شرح تشکیل شده است:
چوخه: نیم تنه ای است بدون آستر و یقعه، ربع آستین و جلو باز که قد آن تا زیر باسن و شبیه سدره زرتشتیان که دور یقعه و سر آستین ها را با نوار محکمی قرار داده و چرخ می کنند تا هنگام مبارزه مقاوم باشد و دو دامن(اتی) چوخه از پهلوها و قسمت پشت چوخه از پایین به زیر کمر می برند( جنس چوخه از پشم گوسفند است)
کمربند: که بر روی چوخه کمربندی بسته می شود که جنس آن نیز از پشم است.
تنبان: به شلوار کشتی گیران گفته می شود که از جنس کرباس مشکی رنگ استفاده می شود و هنگام کشتی باچوخه آن تا بالای زانو لوله می شود تا به صورت دستگیر برای حریف در آید.
بند تنبان: نواری محکم از جنس پنبه بسیار مقاوم که تنبان به وسیله آن به کمر کشتی گیر محکم می شود.
عرق گیر: که در زیر چوخه پوشیده می شود.
فنون کشتی باچوخه:
یانباش( نوعی لنگ)، لنگ کمر، لنگ سرکش، لنگ دو دست یک دست از وسط پا، لنگ پیشرو، لنگ آرنج، لنگ مغربی، قل پیچ( دو دست حریف توسط یک دست قفل شود و سپس اجرای لنگ می کرد) و پس لنگ از داخل مچ پا از جمله فنون کشتی باچوخه هستند.
پس لنگ از طرفین مچ پا، انواع کندن ها( یک پا، دو پا، درخت کن و...)، گاو تاب، پلنگ شکن، چنار انداز، انواع پیچیدن و انواع تابیدن از دیگر فنون کشتی باچوخه از زمان قدیم تاکنون بوده اند.
یک مربی و عضو هیات کشتی باچوخه شیروان می گوید: کشتی باچوخه از سالیان قدیم در بین مردمان کرد رایج بوده و پیشینه بسیاری دارد.
ˈابراهیم محبوبˈ با بیان اینکه لباس پهلوانان از پارچه های ضخیم مانند جاجیم، کت آستین دار، شلوار زیر زانو، زیر پوش و شال آبی یا قرمز عنوان کرد و افزود: رسم است در جشن های عروسی پهلوانان ادعای کشتی دارند و به صورت قندی با یکدیگر مبارزه می کنند.
وی گفت: کشتی گیران باچوخه هر ساله از اول تا 14 فروردین ماه در میادین خاکی به صورت تفریحی کشتی می گیرند که بعد از انقلاب حدود 25 سال است که در 12 فروردین روز جمهوری اسلامی و یا عید فطر مسابقات باشکوه این رشته در شیروان برگزار می شود.
محبوب افزود: در این مسابقات پهلوانان زیادی شرکت می کنند که به نفرات اول تا سوم هر وزن جوایز ارزنده ای اهدا می شود و براساس کمیته فنی کاپ اخلاق به کشتی گیر با اخلاق داده می شود.
وی ˈمنوچهر لطیف، نصرت الله و قدرت الله اوغازیان، باباقنبر گیفانی، محمدعلی زاهد، عباسقلی آذری، قربان جواهریˈ را از پیشکسوتان عرصه کشتی باچوخه شهرستان ذکر کرد که برخی از آن ها مرحوم شده اند.
رییس اداره ورزش و جوانان شیروان با اشاره به برگزاری مسابقات کشتی باچوخه در 12 فروردین هر سال گفت: امسال بیش از 150 کشتی گیر از سه استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی در این مسابقات به رقابت می پردازند.
ˈمصیب اکبرزادهˈ در گفت و گو با ایرنا بابیان اینکه 30 نفر از این شرکت کنندگان شیروانی هستند، افزود: برای نخستین بار این مسابقات در پنج وزن 65، 75، 85، 95 و 95+ کیلوگرم و با حضور مسوولان کشوری، استانی و شهرستانی برگزار می شود.
وی با بیان اینکه عصر یازدهم فروردین ماه وزن کشی کشتی گیران باچوخه در محل خانه کشتی شیروان صورت می گیرد، گفت: مسابقات مزبور از صبح تا عصر روز 12 فروردین در محل کوهستان پارک شیرکوه شیروان برگزار خواهد شد که در پایان به نفرات برتر هر وزن جوایزی اهدا می شود.
شیروان با 157 هزار نفر جمعیت دومین شهر پرجمعیت خراسان شمالی است. ک/4
7186/626
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 161]