تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 13 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):فاطمه بانوى زنان بهشت است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837217126




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کلیدر؛ روستایی با شب های پرستاره اما بی فروغ


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

کلیدر؛ روستایی با شب های پرستاره اما بی فروغ تهران - ایرنا - روستای کلیدر که معروفیت خود را در پهنه جغرافیای ایران، وام دار رمان سه هزار صفحه ای محمود دولت آبادی نویسنده معاصر کشورمان با همین نام است، برای خبرگزاری مهر سوژه گزارشی خبری با هدف معرفی بخشی از جاذبه های گردشگری این روستا قرار گرفته است.


در این گزارش با عنوان «غربت هزار ساله آثار باستانی در کلیدر» منتشر شد می خوانید: کلیدر روستایی با خانه های خشت و گلی است که غربت، نور شب های پرستاره اش را بی فروغ ساخته و کهنه زمانی است که داغ ناآشنایی گردشگران با آثار باستانی این منطقه، قلب اهالی هنر دوست و شیفته گنجینه های تاریخی کلیدر را به درد آورده است.
روستای کلیدر به عنوان یکی از روستاهای پرجاذبه و زیبا دارای گنجینه ای از آثار باستانی است و شاید هیچ ثروتی برای مردم کلیدر بالاتر از تماشای آثار تاریخی این منطقه نباشد، مردم این سرزمین دوست دارند تا گردشگران یک بار هم که شده برای نگریستن به گنجینه های تاریخی به کلیدر سفر کنند.
غربت هزار ساله آثار باستانی در کلیدر
ایمان محبی که یکی از اهالی کلیدر است می گوید: هرگز هیچ گردشگری تاکنون به بهانه نگریستن به گنجینه های تاریخی کلیدر گام به این سرزمین نگذاشته است و این موضوع نشانگر غربت هزار ساله آثار باستانی این منطقه است.
او ادامه می دهد: این منطقه با توجه به آثار تاریخی متعدد، دارای شبهای پرستاره اما بی فروغ است چرا که اغلب گردشگران به دلیل عدم اطلاع رسانی مسئولان میراث فرهنگی از وجود آثار باستانی در این منطقه بی خبرند و تنها از مناظر و جاذبه های طبیعی این روستا بازدید می کنند.
عملکرد ضعیف میراث فرهنگی
او معتقد است که میراث فرهنگی نسبت به اطلاع رسانی نسبت به وجود آثار تاریخی در این منطقه عملکرد ضعیفی داشته است و این امر به هیچ وجه قابل قبول نیست.
محبی با اشاره به مهمترین بنای این روستای تاریخی، بیان می کند: معروف ترین بنای این روستا گنبد تاریخی کلیدر است و این بنا در داخل روستا واقع و از تخته سنگ های صاف ساخته شده و گنبدی کم ارتفاع دارد ، این بنا، چه در داخل و چه از خارج فاقد تزئینات است. در حال حاضر از ورودی ایوان بنا فقط دیوار های جانبی باقی مانده و سقف آن از بین رفته است.
رونق درآمد زایی و تردد گردشگران
یکی دیگر از اهالی این منطقه نیز می گوید: کلیدر روستایی با جاذبه های طبیعی و تفریحی فراوان است اما متاسفانه هیچ گاه در زمینه آثار باستانی این منطقه تبلیغاتی برای گردشگران و مسافران از سوی دستگاه های متولی امر صورت نگرفته است و شاید اگر اقدامی در این خصوص صورت می گرفت می توانستیم روز به روز شاهد تردد و رفت و آمد گردشگران و رونق درآمدزایی باشیم.
نقی شمخانی می افزاید: این روستا به لحاظ تاریخی نیز یکی از روستاهای قدیمی سرولایت محسوب می شود و وجود آثار تاریخی در آن بیانگر این موضوع است و از سویی مهمترین اثر تاریخی این منطقه گنبد تاریخی کلیدر است و این بنا در داخل روستا واقع و از تخته سنگ های صاف ساخته شده و گنبدی کم ارتفاع دارد.
ضعف برنامه ریزی برای معرفی منطقه کلیدر
یک پژوهشگر آثار تاریخی نیز با انتقاد از عملکرد ضعیف میراث فرهنگی نسبت به عدم شناساندن آثار تاریخی کلیدر به مهر می گوید: با توجه به وجود آثار تاریخی متعدد، کسی کلیدر را با آثار تاریخی آن نمی شناسد و اغلب گردشگران و مسافران تنها برای استفاده از آب وهوای این منطقه به این روستا سفر می کنند وعلت این امر ضعف برنامه ریزی برای معرفی منطقه است.
سهیل رفیعی عنوان می کند: میراث فرهنگی می توانست با اطلاع رسانی و تبلیغات موثر، گردشگران و مسافران بسیاری را به این منطقه بکشاند اما در حال حاضر با توجه به ضعف برنامه ریزی گنجینه هزار ساله کلیدر در غبار فراموشی به سر می برد.
گنبد کلیدر یکی از معروف ترین بناهای تاریخی
وی با اشاره به معنای منطقه تاریخی کلیدر بیان می کند: در پژوهش های انجام شده روی نام کلیدر، گروهی بر این باورند که کلیدر واژه ای پهلوی است که از دو بخش ˈکلیˈ به معنای محکم و ˈدرˈ به معنای قلعه تشکیل شده است.
وی یکی از زیباترین و معروف ترین بناهای این روستا را گنبد کلیدر دانسته و می افزاید: این بنا در داخل روستا واقع و از تخته سنگ های صاف ساخته شده و گنبدی کم ارتفاع دارد. به دلیل فرسایش خاک و بالا آمدن خاک زمین های اطراف در حال حاضر ارتفاع این بنا از کف زمین های اطراف در حدود یک متر پایین تر است. در داخل بقعه یک سنگ قبر دیده می شود که به گفته اهالی روستا در گذشته در این محل دو سنگ بوده که یکی از آنها به سرقت رفته است.
وی توضیح می دهد: گنبد کلیدر در وسط روستای کلیدر، یا به قول ساکنان منطقه در ˈمون دهˈ واقع شده است. این بنا در کنار پل داخل روستا قرار دارد، این اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است ومربوط به حدود قرن هشتم و نهم و دوران حکومت ایلخانیان و تیموریان است. این بنا به صورت یک چهارطاقی زیبا ساخته شده است که ضلع شرقی آن با یک جلوآمدگی به صورت ایوان و ورودی درآمده است، مصالح به کار رفته در آن تخته سنگ های صاف شبیه آجر است. نما از داخل به صورت یک نیم کاسه و از بیرون با نمای سنگ به صورت ناهمواری درآمده است، این بنا منسوب به جوشن بیک بیات و خانیک السلطان است و به گفته دهیار روستا در داخل دو سنگ قبر وجود داشت که یکی از آن ها چندین سال قبل به سرقت رفته بود که با پیگیری های متعدد کشف شد وهم اکنون در موزه کاروان سرای شاه عباسی نیشابور از آن نگهداری می شود. سنگ قبر دوم نیز در محل موجود است؛ در حال حاضر از ورودی ایوان فقط دیوارهای جانبی باقی مانده و قسمتی از سقف آن نیز فرو ریخته، با این حال استحکام این بنا بسیار زیاد است.
این پژوهشگر آثار تاریخی اظهار می کند: در بخش شمالی بنا یک خانه از خانه های روستا به دیواره بقعه چسبیده است و دیواره این دو بنا با هم مشترک اند، در داخل این بنا دو سنگ قبر بزرگ نیز وجود داشته که از محل اصلی خود خارج شده و به موزه نیشابور منتقل شده اند تاریخ یکی از سنگ ها 902 هجری و دیگری 912 هجری است که هر دو دارای تزئینات زیبا هستند.
قلعه کهنه
وی بنای قلعه کهنه، قلعه کمری، بنای خواجه ابوالقاسم، غار قلعه حاجی، قلعه خراب، حمام نادری، آثار رباط عباسی و امامزاده یحیی بن زید را از دیگر آثار تاریخی و زیبای روستای کلیدر دانست.
این پژوهشگر آثار تاریخی عنوان می کند: تپه قلعه کهنه که قدمت آن به قرن هفتم تا یازدهم هجری قمری برمی گردد، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این تپه با کوه های اطراف متفاوت است و دارای سفال های بسیار زیادی است که هر یک رنگ و نقش متفاوتی دارد، این تپه در قسمت غربی روستای کلیدر در حدود 25 متر از سطح روستا بالاست. این تپه دارای پستی و بلندی های بسیاری است که نشان دهنده وجود حیات در مقطعی از تاریخ در این مکان است.
به گفته وی قلعه حاجی هم یکی دیگر از آثار تاریخی منطقه است که در شمال روستا و رو به روی تپه قلعه کهنه قرار دارد. از این قلعه تنها بخشی از حصار دور آن باقی مانده است. باقیمانده بنا نشان از قلعه ای مستحکم دارد که از سنگ های بزرگ ساخته شده است.
رفیعی با تاکید بر اینکه آثار تاریخی موجود در کلیدر نشانگر قدمت این روستاست، بیان می کند: بنای امام زاده یحیی(ع) نیز مربوط به دوره تیموری، ایلخانی و صفوی، آثار قلعه کمری مربوط به دوره اسلام، آثار رباط شاه عباسی مربوط به دوره صفوی و بنای حمام نادری مربوط به دوره افشاریه است.
کِلیدَر که به اشتباه کُلِیْدَر نیز تلفظ می شود، نام کوهی مابین شهرهای سبزوار، نیشابور، و قوچان در خراسان رضوی است.
محمود دولت آبادی روایت زندگی یک خانوادهٔ کرد ایرانی را که به سبزوار خراسان کوچانده شده اند را در قالب رمانی با عنوان کِلیدَر نگاشته که بین سال های 1357 تا 1363 به چاپ رسیده است .
داستان کلیدر که متأثر از فضای ملتهب سیاسی ایران پس از جنگ جهانی دوم است بین سال های 1325 تا 1327 روی می دهد.
اول**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن