واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: میزبانی پرحاشیه قطریها در جامجهانی ۲۰۲۲ در هالهای از ابهام
یک سال پس از این ماجرا و در حالی که همچنان بسیاری از تصمیم فیفا، مبنی بر دادن میزبانی به قطر ابراز ناراحتی کرده بودند، بار دیگر با مطرح شدن شایعه رشوه دو میلیون دلاری قطریها به یکی از مقامات بلندپایه فیفا، عدهای از قطعی نبودن میزبانی قطریها در جامجهانی سخن گفتهاند.
کد خبر: ۳۸۷۸۱۰
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۴۰ - 19 March 2014
درست یک سال پس از اینکه سپبلاتر از احتمال بازپسگیری میزبانی جامجهانی ۲۰۲۲ از قطریها سخن گفت، بار دیگر اخباری از میزبانی قطریها منتشر و موجب شده بسیاری در توانایی و استحقاق این کشور برای میزبانی جامجهانی تشکیک کنند.
به گزارش «تابناک»، ماه مارس سال گذشته بود که در پی انتقادات گستردهای که از میزبانی قطریها در جامجهانی شده بود، سپ بلاتر از امکان بازپسگیری میزبانی از این کشور حاشیهای خلیج فارس سخن گفته بود.
یک سال پس از این ماجرا و در حالی که همچنان بسیاری از تصمیم فیفا، مبنی بر دادن میزبانی به قطر ابراز ناراحتی کرده بودند، بار دیگر با مطرح شدن شایعه رشوه دو میلیون دلاری قطریها به یکی از مقامات بلندپایه فیفا، عدهای از قطعی نبودن میزبانی قطریها در جامجهانی سخن گفتهاند.
این نخستین باری نیست که روزنامههای انگلیسی علیه میزبانی قطر در جامجهانی افشاگری میکنند. آنها که یکی از گزینههای میزبانی جامجهانی ۲۰۲۲ بودند و رقابت را به قطریها باختند، ماه گذشته با انتشار خبری در روزنامه گاردین، از مرگ چهارصد کارگر نپالی در جریان ساخت ورزشگاههای جامجهانی سخن گفتند که موجب ایجاد جو منفی فراوانی علیه برگزارکنندگان جامجهانی شد و حتی فیفا و اتحادیههای کارگری وارد عمل شدند تا به بررسی فجایعی که در این ورزشگاهها رخ داده، بپردازند.
این بار اما یک روزنامه انگلیسی دیگر، از دست داشتن محمدبن همام در دادن رشوه به یکی از اعضای بلندپایه فیفا خبر داد؛ جک وارنر، نائب رئیس اول فیفا از سوی این روزنامه متهم شده تا از یک شرکت قطری، نزدیک دو میلیون دلار رشوه دریافت کرده و این مبلغ پس از مسجل شدن میزبانی قطر در جامجهانی به حساب او واریز شده است.
وارنر که در سال ۲۰۱۱ از هیأت مدیره فیفا کنار کشید و به چهارده سال حضورش در این نهاد به عنوان نایب رئیس پایان داد، یکی از ۲۲ تنی بود که به میزبانی روسیه از جام جهانی ۲۰۱۸ و میزبانی قطر از جام جهانی ۲۰۲۲ رأی داد.
دیلیتلگراف مدعی شده، شرکتی که متعلق به محمد بن همام، رئیس سابق کنفدراسیون آسیا بوده، به آقای وارنر و پسرش بیش از یک میلیون پوند پرداخت کرده است. بن همام برای سالهای پیاپی، یکی از شخصیتهای بانفوذ فیفا بود، ولی در سال ۲۰۱۲ کمیته اجرایی فیفا او را به دلیل «تضاد منافع» در زمان ریاستش بر کنفدراسیون آسیا، تا آخر عمر از هرگونه فعالیت مرتبط با فوتبال منع کرد.
دیلی تلگراف همچنین ادعا داشته که مدارکی از این مراوده مالی دارد و حتی قرار است آن را در اختیار مقامهای پلیس و قضایی گذارد. یکی از افرادی که شاید نسبت به انتشار این خبر و در اختیار داشتن مدارک حساس شود، مایکل گارسیا، مأمور ویژه تحقیق اخلاقی فیفا که به طور مشخص بر نحوه اعطای میزبانی دو جام جهانی ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ به روسیه و قطر کار میکند.
اما مطرح شدن این ادعاها، موجب شده تا هم مقامهای قطری برگزار کننده جامجهانی ۲۰۲۲ و هم مسئولان فیفا به آن واکنش نشان بدهند. فیفا در بیانهای که صبح امروز منتشر کرد، گفت: «فیفا در این موضوع هیچ اظهارنظری نخواهد کرد. هر گونه مدرکی که دال بر وجود تخلف باشد، میتواند به هیأت بازرسی کمیته مستقل اخلاق فیفا برای بررسی تحقیقات بیشتر ارائه شود».
مسئولان کمیته برگزاری جام جهانی قطر در واکنش به انتشار این گزارش تأکید کردهاند که آنها همه قوانین مرتبط برای کسب میزبانی جام جهانی را رعایت کردند و در بخش دیگری از بیانیه آمده است: «این کمیته هیچگونه اطلاعی از اتهامات مطرح پیرامون روابط اقتصادی بین دو فرد حقوقی ندارد».
در بخش دیگری از بیانیه مسئولان برگزاری جام جهانی قطر آمده است: «مسئولان کمیته نامزدی قطر برای جام جهانی ۲۰۲۲ به شدت از قوانین فیفا ـ که متکی بر موارد اخلاقی است ـ پیروی کردند.
کمیته ویژه برگزاری و همه افرادی که در جریان نامزدی قطر برای جام جهانی ۲۰۲۲ نقش داشتهاند، هیچ گونه اطلاعی از اتهامات مطرح در مورد روابط اقتصادی بین دو فرد حقوقی نداشتهاند».
میزبانی قطریها در جامجهانی، یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی فیفا در سالها آینده است. پس از آنکه فیفا برای توسعه فوتبال، تصمیم گرفت تا هر دوره جامجهانی در یک قاره برگزار کند و پس از نخستین تجربه میزبانی آسیاییها با دو میزبان در سال ۲۰۰۲ نخستین میزبانی جامجهانی عربی و خاورمیانهای به کشور کوچک قطر رسید که به لطف منابع گازیاش، یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیاست.
اما ثروت بیحد و حصر آنها و وعدههای عجیب و غریبی که برای راضی کردن مسئولان برای برگزاری جامجهانی دادهاند هم نتوانسته تا خیال فوتبالیها را از یک میزبانی راحت و بیسرو صدا راحت کند. گرمای هوا و استقبال کم تماشاگران در این کشور از فوتبال، دو مورد از بزرگترین دغدغهها برای میزبانی آبرومندانه جامجهانی است.
حتی وعده قطریها برای استفاده از فناوری که دمای ورزشگاهها را از ۴۰ درجه به ۱۹ درجه تقلیل دهد، هم کارگر نبود و هیمن روز گذشته بود که پله یکی از اسطورههای فوتبال دنیا از این انتخاب ابراز نگرانی کرد.
پله در این باره گفت: «درک این تصمیم دشوار است، چرا که تغییر بزرگی در تصمیم گیری در مورد محل برگزاری جام جهانی بود. فکر میکنم با چالش بزرگی برای اینکه سایر دنیا خود را وفق دهند، روبهرو هستیم. زمان تماشای بازیها در برخی کشورها دو یا سه بامداد است؛ حتی فیفا هم نمیداند چه کار کند».
میزبانی قطر همچنان به رغم حمایت برخی مسئولان فیفا از آنها در هالهای از ابهام است و اگر مدارکی که دیلی تلگراف به آن اشاره میکند، درست باشد، شاید در تغییر تصمیم مسئولان فیفا تأثیرگذار باشد.
به هر روی، میزبانی قطر در جامجهانی همچنان روی لبه تیغ حرکت میکند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]