محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827053759
«سردرگمی عمدی» در مواضع چین در قبال اوکراین
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: «سردرگمی عمدی» در مواضع چین در قبال اوکراین
دكتر بهزاد شاهنده
کد خبر: ۳۸۵۸۲۶
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۴ - 11 March 2014
اتفاقات اوكراین میتواند سرفصل جدیدی را در روابط بینالملل رقم بزند. اوكراین قدرتهای بزرگ جهان را بر حسب منافع ملی آنها، مجبور به موضعگیری كرده است. جمهوری خلق چین كه هم اكنون بزرگترین قدرت تجاری دنیاست و بنا بر ادعای تحلیلگران جهانی با پیشی گرفتن از ایالات متحده امریكا در سال ٢٠٢٥ ابرقدرت نخست اقتصادی دنیا خواهد شد، موضع مبهمی در برابر بحران اوكراین در پیش گرفته و به قولی به نعل و میخ زدن روی آورده است. پکن نتوانسته یا بهتر بگوییم نخواسته، موضع شفافی در این باره ارائه دهد و به اعلام نظرهای متضاد بسنده كرده است.
اما اولویت برای چین، حفظ وضع موجود است كه این كشور را در جهانی به دور از تنش یاری دهد و بارزگانیاش را همه رورزه فربهتر کند تا اینكه «امپراتوری میانه» ( نامی كه چین برای خود به عنوان یك كشور قائل است) بتواند به قدرت تمام عیار جهان مبدل شود. چنین هدفی كه مدت زمان طولانی در بر خواهد داشت، پکن را وادار كرده، در هر بحران جهانی خواهان حفظ آرامش، خویشتنداری و حل و فصل درگیریها با مصالحه شود كه به اقتصاد رو به رشد چین ضربه نرساند و به هر قیمتی از پویایی اقتصادی خود پاسداری كند.
تجارت جهانی چین كه موتور رشد اقتصادی این كشور بوده، آنچنان با حكومت گره خورده كه مشروعیت آن در گرو تداومش است و بقای آن بدان متكی است. در چنین وضعیتی است كه پکن با اعمال و ادامه سیاست «عمل گرایی» (Pragmatism) متحدینی نه در میان كشورهای بزرگ دارد و نه در میان كشورهای در حال توسعه!
این سیاست به شدت «پراگماتیستی» چین را حتی در كشورهای همسایه خود در مركز و جنوب شرق آسیا منزوی كرده است كه بازتاب آن را در عدم حمایت و بلكه مخالفت با سیاست جدید این كشور در اعلام «منطقه شناسایی دفاعی هوایی» در ماه نوامبر ٢٠١٣، به وسیله تمامی كشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا میبینیم... در افریقا كه چینیها بزرگترین شركای تجاری آن قاره هستند، همین سیاست محافظهكارانه و حمایت نکردن از كشورهای به اصطلاح دوست چین، موجب ناخرسندی آنها شده است (برخیها بر این باورند كه پکن میتوانست در شورش خونین سال ٢٠١١ لیبی كه با دخالت غرب شكل گرفته بود، نقش میانجی داشته و باب گفتوگو با معمر قذافی را گشوده و این كشور را كه تا كنون از زمان سقوط قذافی، نزدیک به صد هزار قربانی داده، نجات دهد (چینیها به واسطه پیوندهای گسترده تجاری ـ نفتی با رژیم طرابلس كه از سال ٢٠٠٣ جاری شده بود، نفوذ چشمگیری داشتند).
چین به واسطه قدرت اقتصادیاش منافع جهانی دارد، ولی یك بازیگر استراتژیست و جهانی نیست و عملاً هیچ گونه ابتكاری در جهت دادن سیاستهای بینالمللی ندارد و منافع محدودی را دنبال میكند كه به تداوم رشد اقتصادی چین لطمه نزند و آن كشور را از امضای قراردادهای تجاری بازندارد. به زعم برخی از چین شناسان، این كشور را میتوان در بهترین وضعیت یك «قدرت غیر كامل» ( An Incomplete Power) دانست.
بحران اوكراین برای پکن بسیار نامطلوب و ناگوار است. روسیه نیروهای خود را به آن كشور گسیل كرده و غرب به سرکردگی امریكا از مخالفین سابق در این كشور حمایت میكند كه هم اكنون در اوكراین قدرت را در دست گرفتهاند. چین در موضعش سردرگم بوده و صرفا به اعلامیههای تو خالی و در بیشتر اوقات نا مفهوم بسنده كرده است.
پکن كه سالها كوشیده از مسکو جانبداری كند و روابط محكمی داشته باشد، در بحران اوكراین موضع حمایتی نداشته و در خصوص پشتیبانی از اقدامات روسیه غیر شفاف عمل كرده است.
«شی جینگ پینگ» رئیس جمهوری چین پس از به قدرت رسیدن در پایان سال ٢٠١٢ در نخستین سفر رسمی به خارج از كشور به روسیه رفت و به تازگی نیز در «سوچی» كه بازیهای زمستانی المپیك در آن برگزار شد، به رغم تحریم دیگر رهبران كشورهای بزرگ جهان برای حضور در آن مراسم، به دیدار ولادیمیر پوتین شتافت. در مقابل نیز در ارتباط با اوكراین از اصول همیشگی خود كه همانا دخالت نکردن در امور داخلی دیگر كشورهاست، به روشنی حمایت نكرده است (تجارت دوجانبه چین و اوكراین در سال ٢٠١٣ بالغ بر یازده میلیارد دلار بوده است). با وجود اینكه اعلام داشته، استقلال اوكراین باید مورد احترام قرار گیرد و از حاكمیت و تمامیت ارضی این كشور حراست شود، از اقدامات مسكو هیچ انتقادی نكرد!
مسأله جالب توجه اینكه «بیجینگ»، دخالت نکردن در امور داخلی كشورها را به ویژه درباره نظامهایی كه اقتدارگرا و دارای سیستم كلیتگرا هستند، همیشه مورد تأكید قرار داده است، زیرا آن رژیمها بیشتر شركای بزرگ تجاری چین به شمار میروند و اینكه چین در خصوص دو منطقه حساس خود (شین جیانگ ـ سینكیانگ و تبت) همواره كوشیده كه خواستههای بیشتر مردم این نواحی را نادیده گیرد. آن دو منطقه در قانون اساسی جمهوری خلق چین، «مناطق خودمختار» شناخته شدهاند (چین داری پنج منطقه خود مختار است).
اما پکن به شدیت نگران امنیت در مناطق خودمختار خود بوده و نسبت به مسائل مرزی در مناطق همجوار با روسیه بسیار حساس است و همچنین درباره اینكه آیا از اقدامات روسیه دفاع كند و یا آنها را نوعی دخالت در امور داخلی اوكراین بداند، موضع شفافی در پیش نگرفته، ولی اعلام كرده كه با تحریمهای احتمالی علیه روسیه مخالف است (در مورد ایران چین همواره به تحریمها رأی داده و هنوز هم پس از موافقتنامه ژنو پولهای بلوكه شده ایران را آزاد نكرده، زمانی كه ژاپن و كره جنوبی بدان اقدام كردهاند).
چین گاه به طور انتخابی به عنوان یك كشور معمولی عمل میكند و گاه به عنوان یك ابر قدرت. در خصوص جاه طلبیهای چین جای هـیج شكی وجود ندارد.
«شی» از زمان به قدرت رسیدنش در نوامبر ٢٠١٢ همواره كوشیده كه «آرزوی چین» كه شعار وی بوده، جامه عمل بپوشاند. رئیس جمهور چین كه برای یك دهه زعامت امور را در اختیار خواهد داشت، در آرزوی احیای تمدن درخشان چین است كه به مدت چندین هزار سال مركز ثقل جهان بود و همراه با ایران بر آسیا تسلط داشت. جالب توجه است كه از دیرباز مردم چین خود را شهروندان «امپراتوری میانه» (The Middle Kingdom) دانسته و هنوز هم نام كشور چین به زبان چینی همان «امپراتوری میانه» است.
چنین آرزویی، نیازمند این است كه چین از دستاوردهای اقتصادی خود مراقبت کرده و آنها را تعمیم بخشد. لازمه آن ایفای نقش متناسب با آن است كه مشاركت همه جانبه این كشور در صحنه جهانی را میطلبد. انزوای سیاسی چین از جریانات جهانی در عمل حراست از قدرت اقتصادی عظیم این كشور را بر عكس نظر رهبران چین تأمین نخواهد كرد. نمیتوان صرفا یك تاجر بیتفاوت بود؛ تاجری كه فقط ثروتاندوزی بدون مسئولیت پذیری را پیشه كند.
پکن باید در سیاست خارجی خود تجدیدنظر کرده و هم پایه قدرت اقتصادیاش عمل کند، ولی هنوز سرگرم گذار از یك كشور ضعیف به یك كشور قدرتمند است كه باعث شده تضاد بزرگی را در دیپلماسی خارجی خود داشته باشد. چین همان گونه كه در بالا بر آن تأكید شد، استراتژی فراگیر و همهجانبه نداشته و بیشتر اوقات در سیاست خارجی خود سیستماتیك و یكپارچه اقدام نكرده، زیرا باعث شده كه كشورهای دیگر بر آن اتكا نكنند (رویه تجاری و بازرگانی چین از این كشور یك شریك غیر قابل اعتماد ساخت كه همه چیز را در سود آنی و ...خلاصه كرده است).
معضل سیاست خارجی چین كه در بحران اوكراین آن را دیدیم، ناشی از این است كه كشوری در حال توسعه و در ضمن توسعه یافته است؛ هم یك كشور ضعیف است و هم قدرتمند و كشوری فقیر و هم غنی است و كشوری معمولی و هم یك ابرقدرت.
در نتیجه سیاستهای متضاد را دنبال میكند كه نقش بینالمللی آن را مخدوش و چین را كشوری معرفی كرده كه قابل اعتماد نیست. نگاه به موضعگیریهای پکن در قبال اوكراین كه نامفهوم و گیجكننده بودند، نشان دهنده این است كه چین با تعقیب سیاست های متضاد، سیاستی مبهم و نامشخص را در جهان دنبال میكند كه از چین یك كشور غیر عادی ساخته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]
صفحات پیشنهادی
چین خواستار خویشتنداری آمریکا در قبال تحولات اوکراین شد
بین الملل آمریکا اروپا چین خواستار خویشتنداری آمریکا در قبال تحولات اوکراین شد رئیس جمهورچین در تماسی تلفنی با همتای آمریکایی خود خواستار خویشتنداری آمریکا در قبال تحولات اوکراین شد به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گاردین شی جینپینگ رئیس جمهور چین در تماسی تلفنی با باراک اوبامگفتوگوی تلفنی وزرای خارجه چین و روسیه لاوروف: مواضع مسکو و پکن درباره اوکراین همسو است
گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه چین و روسیهلاوروف مواضع مسکو و پکن درباره اوکراین همسو استوزرای خارجه روسیه و چین درباره شرایط اوکراین و مواضع خود نسبت به تحولات در این کشور با یکدیگر گفتوگو کردند به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه با همتای چینیچین موضعش را در قبال بحران اوکراین مشخص کرد
چین موضعش را در قبال بحران اوکراین مشخص کرد وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که در تماس تلفنی که با همتای چینی خود داشته وی از سیاست های روسیه در قبال اوکراین به طور کامل حمایت می کند به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز سایت خبری اسکای نیوز نوشت درحالی که تمام قدرت های جهان اقدام نظدوگانگی مواضع غرب در قبال بحرین و اوکراین
بین الملل آفریقا و خاورمیانه رسانه آمریکایی بررسی کرد دوگانگی مواضع غرب در قبال بحرین و اوکراین یک رسانه آمریکایی با اشاره به دوگانگی مواضع غرب در قبال حوادث بحرین و اوکراین از نبود شواهد درباره دخالت ایران در اوضاع بحرین خبر داد به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه المنامهمسکو دیگر به غرب اعتماد ندارد کرملین: میلیونها روسی از مواضع پوتین در قبال اوکراین حمایت میکنند
مسکو دیگر به غرب اعتماد نداردکرملین میلیونها روسی از مواضع پوتین در قبال اوکراین حمایت میکنندسخنگوی کاخ کرملین با تاکید بر اینکه دهها میلیون روسی از اقدامات رئیسجمهوری روسیه در قبال اوکراین حمایت میکنند گفت بعد از نقض توافقات 21 فوریه مسکو دیگر نمیتواند به شرکای غربی خودچورکین: اقدامات روسیه در اوکراین مغایرتی با مواضع مسکو در قبال سوریه ندارد
چورکین اقدامات روسیه در اوکراین مغایرتی با مواضع مسکو در قبال سوریه نداردنماینده دائم روسیه در سازمان ملل با تاکید بر اینکه اقدامات کشورش در اوکراین مغایرتی با مواضع مسکو در قبال سوریه ندارد گفت روسیه خواستار رعایت کامل توافقات 21 فوریه بین یانوکوویچ و مخالفان و حفظ جان اتباعرئیسجمهور چین خوشتنداری آمریکا در قبال اوکراین را خواستار شد
دوشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۵۹ رئیس جمهوری چین در یک مکالمه تلفنی به همتای آمریکایی خود گفت که همه طرفهای مرتبط با اوضاع اوکراین باید خویشتنداری نشان دهند تا از افزایش تنشها جلوگیری کنند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از صدای روسیه شی جینپینگ رئیس جمهوری چیناقدامات روسیه در قبال اوکراین کاملاً مناسب است
پوتین خطاب به مرکل اقدامات روسیه در قبال اوکراین کاملاً مناسب است رئیس جمهوری روسیه اقدامات مسکو در قبال اوکراین را کاملا متناسب با رویدادهای این کشور و در خطر بودن جان اتباع روس در اوکراین دانست و نخستوزیر روسیه نیز ویکتور یانوکوویچ را رئیس جمهوری قانونی اوکراین نامید خبرگزآمریکا در قبال اوکراین خویشتندار باشند
رئیس جمهور ی چین آمریکا در قبال اوکراین خویشتندار باشند رئیس جمهوری چین در یک مکالمه تلفنی به همتای آمریکایی خود گفت که همه طرفهای مرتبط با اوضاع اوکراین باید خویشتنداری نشان دهند تا از افزایش تنشها جلوگیری کنند شی جین پینگ رئیس جمهوری چین در مکالمه تلفنی با همتای آمریکاییروسای جمهور روسیه و چین تحولات اوکراین را بررسی کردند
روسای جمهور روسیه و چین تحولات اوکراین را بررسی کردند تهران-ایرنا- کاخ کرملین اعلام کرد که روسای جمهور روسیه و چین روز سه شنبه تلفنی جدیدترین تحولات اوکراین را مورد بررسی قرار دادند به گزارش خبرگزاری رویترز ولادیمیر پوتین و شی جینپینگ روسای جمهور روسیه و چین در این گفت وگویچین حل بحران اوکراین از طریق مذاکره را خواستار شد
چین حل بحران اوکراین از طریق مذاکره را خواستار شد تهران-ایرنا- وزارت خارجه چین روز یکشنبه اعلام کرد که به شدت نگران تحولات اخیر در اوکراین است بگزارش خبرگزاری رویترز وزارت خارجه چین در بیانیه خود خواستار مذاکره برای یافتن راه حل سیاسی برای بحران اوکراین شد تحرکات نظامی روسیه درگفتگوی مرکل و رئیسجمهوری چین در مورد بحران اوکراین
دوشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۷ ۵۷ صدراعظم آلمان و رئیسجمهوری چین تلفنی در مورد بحران اوکراین گفتگو و بر لزوم حلوفصل این بحران از طریق ابزار دیپلماتیک تاکید کردند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز سخنگوی دولت آلمان اعلام کرد آنگلا مرکل صدراعظم آلفرمانده سپاه فتح کهگیلویه و بویراحمد مطرح کرد سیاست دوگانه آمریکا در قبال عربستان و روسیه/تفاوت اشغالگری از من
فرمانده سپاه فتح کهگیلویه و بویراحمد مطرح کردسیاست دوگانه آمریکا در قبال عربستان و روسیه تفاوت اشغالگری از منظر آمریکا در بحرین و اوکراینفرمانده سپاه فتح استان کهگیلویه و بویراحمد گفت باید معلوم شود که تفاوت اشغالگری در بحرین و اوکراین از منظر آمریکا در چیست به گزارش خبرگزاری فاوباما برای رایزنی در مورد اوکراین با رئیسجمهور چین تماس گرفت
اوباما برای رایزنی در مورد اوکراین با رئیسجمهور چین تماس گرفترئیسجمهور آمریکا شب گذشته طی تماس تلفنی با همتای چینیاش با وی در مورد آخرین تحولات اوکراین و شبهجزیره کریمه گفتوگو کرد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رویترز باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا شب گذشتهروسای جمهوری روسیه و چین درباره بحران اوکراین گفتگو کردند
روسای جمهوری روسیه و چین درباره بحران اوکراین گفتگو کردند مسکو- ایرنا - ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه و شی جین پینگ رییس جمهوری چین درمکالمه ای تلفنی درباره بحران اوکراین گفتگو و تبادل نظر کردند به گزارش ایرنا دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین روز سه شنبه اعلام کرد ولادیمیر پوتین و شاشتون: روسیه همانند یک همسایه خوب در قبال اوکراین رفتار کند
اشتون روسیه همانند یک همسایه خوب در قبال اوکراین رفتار کند مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز سهشنبه گفت روسیه باید همچون یک همسایه خوب در قبال اوکراین رفتار کند و اجازه دهد تا کییف نسبت به راهی که پس از سه ماه ناآرامی و درگیری انتخاب کرده رو به جلو پیش برود آفتاب بهاستقبال از نمایشگاه نقاشان ایران در شانگهای چین
استقبال از نمایشگاه نقاشان ایران در شانگهای چین پکن - ایرنا - نمایشگاه نقاشی بانوان هنرمند ایرانی در شهر شانگهای چین با استقبال خوب چینی ها مواجه شد به گزارش ایرنا این نمایشگاه که در شهر شانگهای در شرق چین به عنوان بزرگترین مرکز فرهنگی این کشور برپا شده است مورد استقبال هنردوست-
گوناگون
پربازدیدترینها