واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
درگیری سعودی – قطری/ افزایش نگرانی ها در لبنان بیروت – ایرنا – لبنانی ها با اهتمامی ویژه و از نزدیک درگیری اخیر بین عربستان سعودی و قطر را دنبال می کنند و نگران پیامدهای منفی آن بر کشورشان بویژه در سایه تبادل نظرها و تعلل ها در خصوص درج بند مقاومت در بیانیه وزارتی دولت «تمام سلام» هستند.
به گزارش ایرنا ، روزنامه لبنانی السفیر در شماره روز دوشنبه خود افزود : این درگیری همزمان با مجموعه ای از تحولات شده که از جمله تصمیم قاهره برای در تنگنا قرار دادن جنبش حماس با تعطیل دفاتر و فعالیت های آن در مصر است.
ادامه گزارش السفیر به شرح زیر است:
تصمیم عربستان سعودی بر قرار دادن اخوان المسلمین در کنار داعش ، جبهه النصره ، القاعده و حزب الله عربستان در فهرست تروریسم و همچنین ادعای رژیم اسراییل در مصادره یک کشتی حامل سلاح ایران برای جنبش حماس در نوار غزه نیز بخشی دیگر از این تحولات است.
ملت لبنان می دانند که سعودی ها نقشی فعال و قطری ها هم نقشی موثر در لبنان دارند و به همین دلیل درگیری این دو کشور و ادامه آن با توجه به این تحولات جدید و نقش ریاض و دوحه در لبنان، موجب نگرانی آنها شده است.
علاوه بر این درگیری عربستان و قطر تاثیرمستقیمی بر تحولات در سوریه دارد و آزادی راهبه های معلولا با مداخله مستقیم قطر می تواند یکی از پیامدهای این درگیری باشد،هر چند به نظر مثبت می رسد اما سئوال این است که عربستان سعودی چگونه واکنش نشان خواهد داد؟
5 سال قبل یک شاهزده سعودی هواپیمایی اختصاصی به بیروت فرستاد و یک شخصیت ملی شناخته شده را برای درمان به عربستان سعودی برد و بعداز دو هفته به اتفاق هم به بیروت آمدند، البته پزشکان بعداز 7 ماه از او خواستند که برای ادامه درمان به ریاض بازگردد.
بعداز مدتی این شخصیت که السفیر به نام او اشاره نمی کند، برای همان شاهزاده سعودی پیام فرستاد که زمان برای درمان فرارسیده است اما هر چه منتظر شد هواپیمایی به بیروت نیامد و حتی بطور ناگهانی به این شخصیت گفتند که اجازه ورود به عربستان سعودی را ندارد زیرا از مقاومت حمایت و با برخی از سیاست های سعودی مخالفت کرده است.
این شخصیت در واکنش گفت: وای بر کشوری که از یک موضع گیری می ترسد.
این داستان باردیگر تکرار شد هنگامی که عربستان سعودی بطور مستقیم وارد جنگ در سوریه شد و بطور همه جانبه بویژه نظامی ، سیاسی و مالی از گروه های تکفیری حمایت کرد، اما در گامی جلوتر از مواضع مقامات سعودی آن شخصیت یکی از این مسئولان سعودی را به عنوان « فرمانده محور جبهه های جنگ علیه نظام سوریه» توصیف کرد.
یک دیپلمات کهنه کار در باره اختلافات کنونی میان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس می گوید که « تصمیم عربستان سعودی ، امارات و بحرین برای فراخواندن سفرای خود از قطر شکی باقی نمی گذارد که این یک تصمیم عادی نیست و اما دو نشانه بزرگ به همراه دارد.
1- نشان می دهد که عربستان سعودی دیگر آقا ، رییس و فرمانده شورای همکاری خلیخ فارس نیست و تنها یکی از 6 کشور عضو آن و همه آنها با ریاض همراه نیستند.
2- نشان می دهد عربستان آنقدر ضعیف شده است که حتی نمی تواند تاثیری بر یک کشور کوچک در جهان بگذارد که تعداد جمعیت آن از ساکنان منطقه ای از مناطق حومه ریاض هم کمتر است.
واکنش قطر به اقدام ریاض حساب شده بود و اعلام کرد که سفرای خود را از ریاض ، ابوظبی و منامه فرانمی خواند و این نشان از درک قطر ازپیامدهای این گام است اما رهبران سعودی ، بحرین وامارات به آن توجه نکردند.
این دیپلمات در عین حال تاکید کرد که قطر در سیاست های حمایتی خود از اخوان المسلمین اشتباه کرده و انقلاب های در مصر ، لیبی ، تونس و بحران درسوریه را « بهار عربی» خواند همانطور که این اشتباه را در شورای امنیت سازمان ملل مرتکب شد و رودروی روسیه ایستاد و نتیجه این اشتباهات را هم دید و تغییر ساختار در حاکمیت آن یکی از این نتایج است.
قطر از این درس ها آنچه را باید نیاموخت اما اکنون انتظار می رود که امیر جدید آن با عبور از اشتباه های حاکمان سابق حمایت از اخوان المسلمین را در کشورهای عربی متوقف و روابط خود با مصر و رهبری نظامی آن را بازنگری کند و مانع فعالیت های نگران کننده رسانه های مورد حمایت شود.
این دیپلمات خاطرنشان کرد: البته اینها اشتباهات عربستان سعودی را توجبه نمی کند و ریاض باید خطر این اشتباهات را درک کند و هوشیار شود.
خطرهای اشتباه عربستان سعودی از قطر کمتر نبوده است زیرا ریاض از گروه های تکفیری در مصر ، سوریه ، لیبی ، تونس وحتی لبنان حمایت کرده است و می کند.
دستور دیرهنگام پادشاه سعودی برای زندانی کردن کسانی که در خارج سرزمین عربستان می جنگند، کافی نیست بویژه اینکه هزاران سعودی تکفیری در افغانستان و چچن ، عراق و سوریه در حال جنگ هستند.
این منبع دیپلماتیک از مواضع عمان و کویت برای کشیده نشدن در این درگیری و راه نیفتادن پشت سر عربستان سعودی و یا قطر استقبال کرد و گفت که این موضع به دو کشور فرصت بزرگی می دهد تا برای اصلاح امور در منطقه و حل و فصل مشکلات نقش مهمی را در آینده بازی کنند.
وی خاطرنشان کرد که مصلحت بزرگ لبنان این است مانند کویت و عمان خود را از درگیری این 4 کشور عرب حوزه خلیج فارس خارج نگه دارد و همه طرف ها با درک پیامدهای بحران سعودی – قطری نباید اجازه دهند که لبنان به صحنه تنش های سیاسی سعودی – قطری تبدیل شود و این نگرانی لبنانی ها را افزایش داده است.
خاورم ** 1324
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]