واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
شرق:شرکای قدیمی، دوستان تازه
ایران و اروپا شرکای قدیمی سیاسی هستند. بعد از انقلاب روابط این دو بازیگر، تحتتاثیر فرازونشیبهای انقلاب و جنگ، عمدتا در زیرمجموعه بیاعتمادی و رکود پیش میرفت.
به گزارش نامه نیوز به نقل از شرق، پس از پایان جنگ و شروع سالهای سازندگی، نیاز متقابل ایران به کسب دانش فنی و سرمایهگذاریهای خارجی و نیاز اروپا به انرژی و بازارهای جدید، باعث شد تا روابط اقتصادی این دو شریک بیش از هر چیز بر محور بدهبستانهای اقتصادی تنظیم شود. درعینحال بعد سیاسی روابط، بر طیفی از گسترش روابط و ملاحظات فزاینده سیاسی و محدودکننده، قرارگرفته بود. اینچنین بود که روابط تهران با اروپا در گیومه «گفتوگوهای» انتقادی قرار گرفت. سالهای میانی دهه 70 خورشیدی، سالهایی بود که فصل تازهای در حوزه سیاست خارجی ایران آغاز شد. «تنشزدایی» و «گفتوگوی تمدنها» پیگیری و تقویت روابط اقتصادی را به میدان گشایش روابط سیاسی کشاند و اینچنین بود که ایران در سال 2003 و دقیقا در بزنگاه طرح برنامه اتمیاش، به سومین شریک بزرگ تجاری اتحادیه اروپا (بعد از عربستان و استرالیا) تبدیل شده و روابط سیاسی قابل اتکایی با اروپای متحد پیدا کرده بود.
اما دوره گفتوگوهای سازنده و سیاست خارجی اصلاحات با طرح پرونده اتمی وارد مرحله جدید و سنگینی شد. سایه پرونده هستهای ایران آنقدر سنگین شد که عملا همه دستاوردهای دو دهه قبلی را به محاق فرستاد. اتحادیه اروپا در اوایل 2010 شروع به تصویب مجموعه تحریمهایی کرد که در نوع خود شدیدترین تحریمی بود که تا آن تاریخ، مقامات اروپایی علیه کشوری تصویب میکردند. با این حال گفتوگوها بر سر پرونده هستهای با سه کشور اروپایی موسوم به «تروییکا» -وزرای خارجه آلمان، فرانسه و انگلستان - از سوی اتحادیه اروپا ادامه پیدا کرد. بعد از مدتی اتحادیه اروپا با ایجاد تغییراتی در ساختار نمایندگی روابط خارجی، «خاویر سولانا» دیپلمات کهنهکار اسپانیایی را بهعنوان اولین «مسوول ارشد روابط خارجی اتحادیه» منصوب کردند. سفر 2008 سولانا به تهران در چارچوب پیگیری حل پرونده هستهای اولین سفر بلندپایهترین مقام این اتحادیه در ساختار جدید نهادی آن بود. «کاترین مارگارت اشتون» مسوول ارشد سیاست خارجی 28کشور اروپایی در حالی این روزها به تهران آمده است که سفر هیاتهای مختلف پارلمانی اروپایی و وزیران خارجه لهستان، اسپانیا، ایتالیا و یونان در دو ماه گذشته نشاندهنده فصل جدیدی در روابط خارجی ایران با اتحادیه اروپا، این قدیمیترین شریک سیاسی و اقتصادی تهران است.
سفر «اشتون» به تهران در عین حالی که نشانگانی از بازشدن پنجره جدید در روابط تهران- اتحادیه اروپا بعد از رویکارآمدن تیم «روحانی-ظریف» دارد، به گفته خود خانم اشتون از چشماندازهای اقتصادی نیز غافل نیست. سفر «اشتون» به همان اندازه که میتواند تلاشی برای پیشبرد پرونده هستهای تفسیر شود، دیداری است که به بالابردن حجم روابط اقتصادی و البته ادامه گفتوگوهای نیابتی از سوی آمریکا هم نزدیک است. هر چند مسوول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا صراحتا تاکید کرده است که سفر او پیش از هر چیز بنمایهای اروپایی دارد.
1392/12/19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]