تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):تلخى حق را تحمل كن، و مبادا كه فريب شيرينى باطل را بخورى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836239127




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بیان تخاصم عقل و عشق به خاطر ناسازگاری فهم ماست


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:



فنایی اشکوری:
بیان تخاصم عقل و عشق به خاطر ناسازگاری فهم ماست خبرگزاری رسا _ عضو هیات علمی موسسه امام خمینی (ره) گفت: عرفان نظری نوعی هستی شناسی ارائه می دهد که مبتنی بر تحلیل عقلی داده های شهودی است. همچنین در آن از عقل به عنوان یک میزان برای سنجش یافته های شهودی استفاده می شود. پس عارفی که می خواهد وارد این راه شود نیازمند عقل و پس از ورود به این مسیر هم برای تجلیل داده ها به آن نیازمند است.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست علمی فلسفه اسلامی و مواجهه آن با چالش های فرارو صبح امروز با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا فیاضی و دکتر محمد فنایی اشکوری در سالن همایش های مدرسه عالی دارالشفای قم برگزار شد.
در این نشست علمی فنایی اشکوری، عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) درباره همههنگی عقل و عرفان گفت: همه حس و عقل را به عنوان دو منبع فهم قبول دارند حتی تجربه گرایان افراطی هم معرفت عقلی را قبول دارند لکن حوزه عقل را محدود به حوزه حس می دانند و معتقدند ما دانشی فراتر از آنچه مربوط به عالم طبیعت است نمی توانیم داشته باشیم. کانت هم همین دیدگاه را داشت.
وی ادامه داد: دیدگاه دوم این است که علاوه بر حس و عقل راه سوم شهود یا تجربه باطنی است. حتی کسانی که پیرو ادیان الهی نیستند نوعی شهود را می پذیرند. دیدگاه چهارم راه وحی است که راه معرفت برای کسی است که مستقیما آن را دریافت می کند و برای دیگران از راه اعتماد به پیامبر(ص) و راهی با واسطه است.
فنایی درباره میزان کارکرد حوزه عقل در فهم از واقع بیان داشت: در این مساله بین پیروان ادیان اختلاف وجود دارد. برخی حوزه عقل را فقط در محدوده فهم وحی می دانند نه منبع مستقلی برای فهم حقایق عالم و اختلاف بر سر تفکر فلسفی از همینجا ناشی می شود. با این بیان قلمرو فهم عقلی محدود به فهم وحی است.
وی با اشاره به این که برخی معرفت عرفانی را ملحق به معرفت شهودی می کنند اظهار داشت: گواهی عرفا از تجربه های خودشان دلیلی بر این نوع از معرفت است. در فرهنگ ها و ادیان مختلف این مساله وجود دارد و خیلی ها بر اساس این گواهی این ادعا را می پذیرند چرا که تواتر گسترده ای پشتوانه این گواهی است و نوعی اجماع در این زمینه وجود دارد.
عضو هیات علمی موسسه امام خمینی (ره) ادامه داد: معرفت عرفانی و شهودی را از طریق وحی نیز می توان ثابت کرد. در قرآن و روایات مطالبی آمده که این راه را تایید می کند. در قرآن آیات متعددی آمده که بین تقوا و هدایت ارتباط برقرار کرده است از جمله آیه «أُوْلَـئِکَ عَلَى هُدًى مِّن رَّبِّهِمْ وَأُوْلَـئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ» وآیه «ان تتّقوا الله یجعل لکم فرقانا» و آیات بسیار دیگر بر این مساله تاکید دارند.
وی درباره نسبت معرفت عرفانی و عقلی گفت: در طول تاریخ بسیاری از صوفیه و عرفا معرفت عقلی را مورد خدشه قرار داده اند و نزاعی بین عقل و عشق را مطرح کردند که گویی این دو هم دیگر را نفی می کنند و با هم متخاصمند. در مصباح الانس, اشعار حافظ و دیگر آثار ادبیات این مساله به وضوح دیده می شود لکن در این مساله باید تفکیک قائل شد که آیا همه اینها به رد و تخطئه عقل پرداخته اند یا منظورشان چیز دیگری بوده است.
فنایی بیان داشت: این عرفا در صدد این بودند که بگویند تنها راه معرفت، عقل و تنها نوع معرفت، معرفت عقلی نیست. البته همه آنچه عرفا در این مورد گفته اند قابل دفاع نیست. برخی اوقات گفته اند منظور ما عقل جزیی و عقلی است که در استخدام هوای نفس قرار گرفته است و اگر تنها سرمایه ما عقل باشد بهره ما از معرفت اندک خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: این دسته از عرفا در واقع به رد عقل نپرداخته اند بلکه به نقد و بررسی حدود آن پرداخته اند و نفی برتری و انحصار فهم عقلی کرده اند چون اگرعقل را به طور کلی رد کنند در حقیقت عرفان را هم نفی کرده اند چرا که سیر و سلوک مبتنی بر جهان بینی است که از راه عقل حاصل می شود. پس اگر عقل را تخطئه کنیم راهی برای ایمان و عرفان باقی نمی ماند. بنابراین آنچه عرفان اقتضا دارد این است که راه دیگری برای معرفت داریم.
استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: هرجا که شهود می رود عقل هم به آنجا راه دارد و برعکس لکن تفاوت در علم حضوری و حصولی است عرفا معرفت حصولی را رد نمی کنند ولی به آن قانع نیستند. خود عرفان و عقل با هم ناسازگار نیستند و موید هم هستند منتها هر کدام ما را به نوعی از معرفت می رسانند.
وی افزود: در معرفت شهودی ما نیازمند به عقل هستیم. عرفا در عرفان نظری تجربیات شهودی خود را تجزیه و تحلیل عقلی می کنند. عقل به تنهایی نمی توانند علم تجربی تولید کند در علم تجربی مشاهده و آزمایش داریم لکن آنچه علم به ما می دهد تجزیه و تجلیل عقلی آن است، شبیه این در عرفان نظری وجود دارد.
فنایی بیان داشت: عرفان نظری نوعی هستی شناسی ارائه می دهد که مبتنی بر تحلیل عقلی داده های شهودی است. همچنین در آن از عقل به عنوان یک میزان برای سنجش یافته های شهودی استفاده می شود. پس عارفی که می خواهد وارد این راه شود نیازمند عقل و پس از ورود به این مسیر هم برای تجلیل داده ها به آن نیازمند است. در آثار سهرودی و ملاصدرا اوج همکاری عقل و شهود را می توان دید.
وی خاطرنشان کرد: همان قدر که وحی موهبت الهی است عقل و دل هم موهبت الهی هستند و این سه با هم ناسازگاری ندارند. ناسازگاری در فهم ما رخ می دهد چرا که حقایقی در عالم وجود دارد که تنها با یکی از این راه ها می توان به آن رسید.
عضو هیات علمی موسسه امام خمینی (ره) بیان داد: نزاع بین عقل و دل وقتی در می گیرد که فقط یک راه را ببینیم. اگر نگاه انحصارگرایانه را کنار بگذاریم معرفتی که از طرق مختلف به دست می آید متنوع تر از معرفتی است که تنها از یک راه به دست آید./916/پ202/ع



۱۳۹۲/۱۲/۱۵






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[مشاهده در: www.rasanews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن