واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۲ اسفند ۱۳۹۲ (۱۲:۴۹ب.ظ)
از آتشکدههاي کرمانشاه چه مي دانيد؟ معاون ميراث فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کرمانشاه گفت: استان کرمانشاه به واسطه داشتن تمدن و تاريخي کهن مملو از آثار تاريخي بي بديلي است که آتشکده هاي دوران مختلف باستان از جمله اين آثار هستند.
به گزارش خبرگزاري موج، عليرضا مرادي بيستوني در اين خصوص اظهار کرد: استان کرمانشاه آتشکده هاي بسياري دارد که در ايام تعطيلات نوروز مي توانند جاذبه اي براي گردشگران تلقي شوند.
وي گفت: يکي از اين آتشکده هاي استان کرمانشاه، آتشکده «ميل ميله گه» در شهرستان اسلام آبادغرب است که متعلق به دوران ساسانيان مي باشد.
مرادي بيستوني افزود: چهارتاقي معروف به «ميل ميله گه» در روستاي سياه سياه ميله گه باباخان از توابع دهستان حومه جنوبي بخش مرکزي شهرستان اسلام آباد غرب واقع شده است.
اين مقام مسئول تصريح کرد: اين آتشکده به فاصله 100 متري شرق روستاي مذکور و بر فراز پشته اي کم ارتفاع از سنگهاي ماسه اي، مشرف به زمينهاي کشاورزي پست اطرف ساخته شده است.
وي يادآور شد: آتشکده «ميل ميله گه» يکي از آتشکده هاي دوره ساساني است که همانند بسياري از آتشکده هاي آن زمان با مصالح لاشه سنگ و ملات گچ ساخته شده است. چهارتاقي مذکور که هسته اصلي باقي مانده از بناي بزرگتري است، متشکل از چهار جرز سنگي در ابعاد مختلف مي باشد که پيرامون آن را راهرو طوافي احاطه کرده است.
معاون ميراث فرهنگي استان کرمانشاه افزود: در داخل اين آتشکده سکويي جهت قرار گرفتن آتشدان و تعدادي پايه گچي و سنگي قرار دارد که در نوع خود منحصر به فرد مي باشند.
وي خاطرنشان کرد: آتشکده ميل ميله گه طي سالهاي اخير مورد کاوش باستان شناسان قرار گرفته است.
مرادي بيستوني، چهارقاپي قصرشيرين را يکي ديگر از آتشکده هاي کرمانشاه عنوان کرد و گفت: چهارقاپي بنايي به صورت چهارتاقي، مربوط به دوران ساساني است که در شمال شهر قصرشيرين واقع شده است.
اين مسئول تصريح کرد: اين اثر در تاريخ ۲۲ تير ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۷۴۶ بهعنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
وي افزود: در رابطه با کاربري چهارتاقي ها هنوز توافق نظري وجود ندارد. از يک سو برخي اين ساختمان ها را آتشکده به معناي آدريان دانسته اند. اما برخي ديگر در کاربري مذهبي آن ها ترديد کرده و آن را صرفاً آتشگاه، به معناي مکاني غيرمقدس براي برداشتن آتش مورد نياز در زندگي روزمره عنوان کرده اند.
معاون ميراث فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کرمانشاه همچنين در خصوص آتشکده شيان، گفت: آتشکده شيان در 3 کيلومتري روستاي قلعه شيان از توابع دهستان شيان، بخش حميل، شهرستان اسلام آبادغرب واقع شده است.
وي تصريح کرد: اين آتشکده در سال 1384 توسط هيأتي از سوي اداره کل ميراث فرهنگي با هدف نجات بخشي از آثار تاريخي محدوده سد مخزني شيان مورد کاوش قرار گرفت. آتشکده مورد بحث به ابعاد 14.5 در 14.5 متر است که با استفاده از مصالح لاشه سنگ و ملات گچ ساخته شده است.
مرادي بيستوني يادآور شد: اين چهارتاقي همانند ساير چهارتاقي هاي هم عصر خود از چهار پايه مکعب مستطيل جدا از هم تشکيل شده که در زمان خود تاقهايي از دو سو آنها را به يکديگر مرتبط کرده و گنبدي مدور اجزاء اين مجموعه را به هم پيوند مي داده است. در محل تلاقي اجزاء داخلي اين پايه ها، گوشه هايي به طول و عرض متوسط 70 سانتيمتر ايجاد شده که در سطوح بالاتر، در داخل آنها گوشواره پايه گنبد قرار مي گرفته است.
اين مسئول گفت: در داخل فضاي چهارتاقي، سکويي به ابعاد 3.15 در 3.15 متر، تعدادي پايه گچي با تزئينات قاشقي و صندوقچه هاي گچي وجود دارد. در حد فاصل پايه ها، ورودي هايي در چهار جهت اصلي قرار دارد که همانند بسياري از چهارتاقي هاي دوره ساساني به راهرو طواف پشت جرزها مرتبط مي شوند. در ضلع شمالي اين چهارتاقي ، اتاقي به ابعاد 3.75 در 14.5قرار دارد.
مرادي بيستوني افزود: به عقيده کاوشگر اين آتشکده طي چهار مرحله ساخته شده که مرحله اول تا سوم متعلق به دوره ساساني و مرحله چهارم مربوط به اوايل دوره اسلامي است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]