واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
قلعه سالار محتشم خمین بنایی ماندگار از دوران قاجار خمین – یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان خمین ˈقلعه سالار محتشم ˈاست که از نظر ساخت کالبدی و معماری، بنایی ارزنده است و هر ساله با استقبال مسافران و میهمانهای نوروزی مواجه می شود.
سبک معماری فضای داخلی، نوع مصالح و اسکلت ساختمانی آن را به صورت یک پدیده معماری بی نظیر در منطقه خمین در آورده است که در مجموع سازمان فضایی شهر خمین، تنها عنصری که با بیت امام(ره) قابل مقایسه است، قلعه سالار محتشم است.
این قلعه یک پدیده شاخص در مجموعه شهر بوده و دیوارهای بلند و سردر باشکوه و جالب توجهی دارد.
سابقه کارکرد حکومتی این قلعه خیلی بیشتر از بیت امام است، ولی برخی خصوصیات آن مثل مشرف نبودن به شهر و دوری نسبی آن از مراکز اصلی شهر، معایبی برای این مرکز حکومتی است.
وجه تشابه این دو قلعه، آن است که در مجاورت هر دوی آن ها کوچه های بن بست و واحدهای همبستگی متعددی وجود داشته که آن ها نیز قلعه ای نفوذ ناپذیر بوده این قلعه که متعلق به نوادگان محتشم است، 173سال پیش احداث شده و 11 سال قبل در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این بنای تاریخی دارای عکاس خانه اختصاصی بوده و اکنون عکس های بسیاری از آن به جای مانده که علاوه بر ارزش هنری، از نظر شناخت تاریخ خمین نیز حایز اهمیت است.
قلعه متعلق به میرزا علی خان کمره ای فرزند علی قلی خان از صاحب منصبان لشگری دوره قاجار بوده که به دلیل خدمات خود از طرف دولت وقت ملقب به سالار محتشم می شود.
قلعه سالار محتشم ، عمارت مسکونی بزرگی است که در گذشته باغ مشجری آن را فرا گرفته و اطراف آن را دیوارهای بلند محصور کرده بود.
این بنا شامل یک بخش شبستانی در پایین و یک بخش اعیان نشین در بالاست، هشت اتاق در بخش شبستان وجود دارد که طرح و اندازه آنها متفاوت است، از طریق سه پله در نقاط مختلف شبستان می توان به طبقه اعیان نشین وارد شد.
ایوان طبقه اعیان نشین دارای هجده ستون چوبی است که روی آنها را با گچ مزین کرده اند.
گچبری و آثار زیبای شکارگاهی، آجرکاری ، نقوش اسلیمی و ختایی و همچنین در ها ، پنجره ها و سقف های چوبی این بنا بسیار زیبا و جالب توجه است.
این بنا پس از مرمت و تجهیز، در خردادماه سال 1385 به موزه مردم شناسی خمین تبدیل شد و با نصب پیکره هایی رسومات قدیمی این شهر از جمله ˈشب چلهˈ، ˈکردعلی به کوهˈ و ˈکوسه ناقالدی در آن به نمایش گذاشته شده است.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی ،گردشگری وصنایع دستی استان مرکزی گفت: طرح آماده سازی، نظافت و زیباسازی فضای این قلعه با بنر و پوستر برای میهمانان نوروزی در حال اجرا است.
سید ˈمحسن رحمتی ˈافزود: نمایشگاه صنایع دستی و موزه مردم شناسی نیز در معرض دید علاقه مندان و میهمانان نوروزی قرار خواهد گرفت.
وی گفت: جشنواره بازی های محلی و موسیقی سیار قبل از ایام فاطمیه و در ایام فاطمیه نیز موسیقی به چاوشخوانی ،پرده خوانی ونقاله خوانی تبدیل می شود.
رحمتی برپایی ایستگاه صلواتی ،فال حافظ و مسابقه فرهنگی استان شناسی را از دیگر برنامه های تدارک دیده شده برای تعطیلات نوروز در این بنای تاریخی بیان کرد.
وی گفت: برپا کردن سفره هفت سین و حضور یک کارشناس مجرب برای راهنمای مسافران در ایام نوروز از دیگر تمهیدات لازم برای میهمانان نوروزی در این جاذبه گردشگری است.ک/4
7276/555
انتهای پیام /*
12/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]