واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
سبک جدید هدفمندی تهران - ایرنا - «سبک جدید هدفمندی» عنوان یکی از یادداشت های روز شنبه روزنامه اعتماد در ستون نگاه است که «هادی حق شناس» در آن راهکارهای مختلف هدفمندی یارانه ها را بررسی کرده است.
در این مطلب آمده است: آنچه طی سه سال گذشته در اجرای هدفمند کردن یارانه ها اتفاق افتاده است متناسب با هدف قانونگذار نبود.
قانونگذار در سال 89 بر دولت تکلیف کرده بود که 50 درصد یارانه ها توزیع شود و مابقی بین بخش تولید و جبران هزینه های دولت تقسیم شود.
ولی آنچه در این چند سال رخ داده نه تنها چیزی نصیب بخش تولید و همچنین دولت نشد، بلکه از سایر منابع استقراض صورت گرفت تا بین مردم توزیع شود.
عملا بخشی از تورمی که در سه سال گذشته بر کشور حاکم بود علاوه بر سوءمدیریت ها از طریق همین یارانه ها صورت گرفت.
لازم است که در آستانه اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها از این منظر که اشتباهات گذشته تکرار نشود یک آسیب شناسی جدی مورد توجه قرار بگیرد.
نخستین نکته این است که پولی که از محل افزایش یارانه ها به دست می آید حداکثر به همان میزان توزیع شود و از سایر منابع به آن اضافه نشود.
متاسفانه نتیجه اجرای فاز اول هدفمندی در سال 92 توزیع بیش از 40 هزار میلیارد تومان پول بین مردم بود که اصطلاحا از آن به هزینه های جاری یاد می شود، در حالی که کار عمرانی و آنچه می توانست تبدیل به ثروت شود در حدود 10 هزار میلیارد تومان بود، طبیعی است که این روند غیرقابل ادامه است و باید یک راهکار جدیدی توسط دولت انتخاب می شد.
در چند ماه اخیر راهکارهای متعددی پیشنهاد شد و طبیعی است که وجوه مشترک همه آنها بهره مندی اقشار آسیب پذیر از آن و توزیع به همان میزانی که از محل افزایش هدفمندی به دست می آید بود.
پولی که بین همه مردم توزیع می شود از یک سو برای دهک های ثروتمند جامعه اصلا رقمی نیست و از سوی دیگر برای دهک های پایین جامعه با توجه به نرخ تورم 35 درصدی سال 92بسیار ناچیز است.
نمی شود در مسائل اقتصادی راهکاری انتخاب شود که تماما مزیت باشد.
هر راهکاری در اقتصاد هم دارای مزایا و هم دارای عوارض است.
قطعا راهکار جدید دولت مبنی بر اختصاص یارانه ها به اقشار کم درآمد، کمترین هزینه را در پی خواهد داشت.
با این راهکار یقینا معیارهایی همچون دارایی، مسکن، حداقل درآمد و زندگی در منطقه جغرافیایی خاص اثرگذار است.
اما به نظر می رسد هزینه ها و عوارض این راهکار نسبت به بقیه راهکارها کمتر باشد اگرچه دولت همراه آن می توانست از یک سو کسانی که تحت پوشش نهادهایی همچون کمیته امداد و بهزیستی هستند چون از قبل شناسایی شده اند را از اعلام نیاز مجدد مستثنی کند که در این صورت بخشی از تقاضاها که به همین افراد مربوط می شود کم می شد و از طرف دیگر همه کسانی که جزو تجار، پزشکان، مهندسان هستند و یا همه اقشاری که درآمدشان قابل تخمین زدن است می توانستند مستقیما توسط دولت حذف شوند.
در مجموع راهکار دولت با حداقل عوارض اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در کشور اجرا خواهد شد که در این صورت اولا: در فاز دوم هدفمندی یارانه ها نه تنها پرداخت ها کمتر می شود بلکه از محل کاهش بخشی از یارانه هایی که در سنوات گذشته پرداخت می شد، می توان به سراغ اتمام پروژه های نیمه تمام کشور رفت.
دوما: انتظاری که ایجاد شده بود که یارانه ها ممکن است تا سال های سال ادامه یابد متوقف خواهد شد.
سوما: افزایش معقول قیمت حامل های انرژی در این فاز از هدفمندی علامتی خواهد بود برای بخش تولید کشور که به اصلاح ساختار تولید خود بپردازد.
خوشبختانه دولت یازدهم از منظر اقتصادی بسیار متفاوت تر از دولت قبلی به اقتصاد نظر دارد و می خواهد اقتصاد کشور را اداره کند و این امر نشانه خوبی است برای همه فعالان اقتصادی تا در عرصه یی که دولت هدفمندی یارانه ها را با سبک و رویه جدید اجرا می کند، در بالابردن ظرفیت تولیدی کشور تلاش کنند.
اول ** 581 **1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
10/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]