واضح آرشیو وب فارسی:فارس: 4/ایرانگشت/ سیستان و بلوچستان
شهرستان هیرمند با جاذبههای تاریخی و طبیعی میزبان گردشگران
شهرستان هیرمند با جاذبههای طبیعی و گردشگری بکر میزبان گردشگران و مسافران نوروزی است.
![خبرگزاری فارس: شهرستان هیرمند با جاذبههای تاریخی و طبیعی میزبان گردشگران خبرگزاری فارس: شهرستان هیرمند با جاذبههای تاریخی و طبیعی میزبان گردشگران](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/12/07/13921207000115_PhotoA.jpg)
به گزارش خبرگزاری فارس از هیرمند، شهرستان هیرمند با جاذبههای طبیعی و تاریخی هر ساله میزبان بسیاری از گردشگران است. مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هیرمند در این زمینه اظهار داشت: آتشکده کرکو از آثار شاخص شهرستان هیرمند و متعلق به دوره ساسانی است که به نقل از کتاب تاریخ سیستان معبد گرشاسب و محل نگهداری آتش مقدس زرتشتیان بوده است. رضا بارانی افزود: آتشکده کرکو از معابد مهم دین زرتشت در دوره ساسانیان بوده که توسط کرتیر موبد قدرتمند آن دوران دستور ساخت آن صادر شده است.
![](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/12/07/13921207000110_PhotoA.jpg)
وی ادامه داد: امروزه از این آتشکده بقایای دیواری با مصالح آجر ساسانی به ابعاد 70*50 بر جای مانده که یک نمونه از این آجرها در موزه منطقهای جنوب شرق کشور در شهر زاهدان در معرض دید عموم قرار گرفته است. مدیر میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری هیرمند ادامه داد: همچنین در جوار بقایای آتشکده، بنایی مربوط به دوره قاجار به چشم میخورد که دارای کچ بری و کتیبه گچی است، بقایای آتشکده کرکو در در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده، این بنا در کیلومتر 25 مسیر مواصلاتی زابل - دوستمحمد و در مرکز روستای کرکو واقع شده است. ارگ جلالآباد
![](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/12/07/13921207000113_PhotoA.jpg)
این مسئول از «ارگ جلال آباد» به عنوان یکی دیگر از بناهای تاریخی منطقه یاد کرد و افزود: بنای ارگ جلال آباد در کیلومتر 18 جاده زابل هیرمند، در فاصله 600 متری جهت شمال جاده مذکور قرار دارد و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، این بنا در اواخر دوره قاجار تا اوایل دوران پهلوی محل سکونت ملک محمد علی خان کیانی مشهور به خان ملک بوده؛ به استناد شجره نامه باقیمانده از وی، نیای سی و هفتم ملک محمدعلی خان کیانی، شاه اسطورهای ایران زمین کیخسرو بوده است. بارانی تصریح کرد: این بنا مانند دیگر بناهای شاخص سیستان برای مصون ماندن از شر رطوبت و زه زمین بر روی تپهای طبیعی ساخته شده و دارای پلانی مربع شکل با حیاط مرکزی و چهار برج دیده بانی در گوشههای بنا است. وی بیان داشت: ارگ جلال آباد یکی از شاهکارهای معماری منطقه سیستان است که عناصر و جزئیات معماری ایرانی، در قالب جرزها، پوششها و تزئینات خشتی و گِلبُری زیبای ورودی در بطن این بنا مشهود است و به واسطه این توان بالقوه، میتوان از این بنا به نام "موزه معماری شمال سیستان(میانکنگی)" یاد کرد. مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هیرمند تصریح کرد: با توجه به وفور غلات و به استناد کتب تاریخی که از سیستان با نام انبار غله ایران یاد میکنند؛ مردم سیستان در گذشتههایی نه چندان دور با رام کردن نیروی باد و استفاده مثبت از بادهای موسمی منطقه، نظیر بادهای 120 روزه در تابستان و باد قوس در زمستان با ساخت آس بادهای عمود محور غلات را آرد کرده و نیاز غذایی خود و مردم سرزمینهای دور و نزدیک را مرتفع میساختند.
![](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/12/07/13921207000115_PhotoA.jpg)
«آسبادرنده» این مسئول گفت: آس باد رنده شهرستان هیرمند را میتوان قدیمیترین سازه مکانیکی ایران نامید، این اثر با ارتفاع تقریبی 12 متر دارای دو محور و دو آس خانه بوده که به همین دلیل به آس دو پره نیز مشهور است. بارانی اضافه کرد: همچنین بر روی جدار خارجی دیوار های مرتفع آن تزیینات خشتی به چشم می خورد که تا به امروز زینت بخش این اثر است، قدمت آس باد رنده که به قرون میانه اسلامی می رسد گواهی بر پیشرفت مهندسی بومی در این خطه از ایران اسلامی است که میتواند پشتوانه خوبی در راستای رشد و بالندگی میهن عزیزمان در راستای تولید انرژی پاک توسط احداث توربینهای بادی و تبدیل شهرستان هیرمند به منطقه ویژه انرژی شود. وی ادامه داد: این اثر تاریخی در کیلومتر 20 جاده زابل به دوستمحمد و در مجاورت روستای شندل قرار دارد در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است. جنگل نیاتک یکی دیگر از جاذبههای طبیعی هیرمند بارانی خاطرنشان کرد: جنگل نیاتک با مساحت 2 هزار و 400 هکتار در حوزه شهرستان هیرمند یکی از جاذبه های طبیعی منطقه به شمار میرود. مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هیرمند گفت: پوشش گیاهی، قالبا درختان طاق و گز بوده و عبور رودخانه فصلی نیاتک از میانه این جنگل و تشکیل آبگیرها و نیزار های متعدد، مناظر چشم نواز و تفرج گاهی بی نظیر را ایجاد کرده است. همچنین وجود تپه های ماسه ای بزرگ و جانوارانی نظیر روباه، راسو، گربه جنگلی، گراز وحشی، دراج، هوبره و چکاوک این جنگل را به هدف گردشگری طبیعت گردان بدل کرده است. وی خاطرنشان کرد: هر ساله در ایام نوروز و خصوصا روز 13 فروردین بازدید کنندگان زیادی از داخل و خارج شهرستان به منظور تفریح و تفرج از این جنگل دیدن کرده و اوقات شاد و مفرحی را در کنار آبگیرها و نیزارهای زیبای آن سپری می کنند. انتهای پیام/75004/ن۳۰
92/12/07 - 09:56
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]