تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس براى خدا دانش بياموزد و به آن عمل كند و به ديگران آموزش دهد، در ملكوت آسمانها ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1825991477




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ساز وکار خودگزيني براي يارانه


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۷ اسفند ۱۳۹۲ (۹:۴۵ق.ظ)
دنياي اقتصاد: ساز وکار خودگزيني براي يارانه
به گزارش خبرگزاري موج، دنياي اقتصاد نوشت: يارانه‌ها يا پرداخت‌هاي انتقالي دولت‌ها که با اهداف توزيعي انجام مي‌گيرد گاه براي گروه‌هايي است که تشخيص آنها براي دولت به راحتي امکان‌پذير است. مثالي در اين باره، توزيع کارت سفر براي افراد بالاي 60 سال است که به واسطه موجود بودن اطلاعات سجلي گروه مزبور کاملا قابل ‌شناسايي است. حالت ديگر که معمول‌تر است، پرداخت يارانه براي گروه‌هاي هدف است. دشواري دسترسي به اطلاعات قابل‌ اتکا و قابل‌ وارسي گاه سبب مي‌شود تا دولت به همه افراد اعم از افراد گروه هدف و غير آن يارانه پرداخت کند؛ اما در شرايطي چون شرايط جاري کشور که دولت در مضيقه است و اين سياست ناکارآمد خرج سالانه‌اي حدود 42 هزار ميليارد تومان روي دست دولت مي‌گذارد و دامنه يارانه‌بگيران از تعداد آحاد زنده کشور فراتر مي‌رود، چاره‌اي جز تغيير اين سياست نخواهد بود.
نقشه راه ترسيم شده توسط وزير محترم اقتصاد براي حل اين معضل تغيير فهرست يارانه‌بگيران با تکيه بر خوداظهاري و بر مبناي يک کف تعريف شده از درآمد، دارايي و تعداد نفرات خانوار است. متقاضياني که به‌رغم خارج بودن از گروه هدف و بهره‌مندي از درآمدي بيش از کف تعيين شده اقدام به پر کردن فرم کرده و خود را مشمول و متقاضي دريافت يارانه سوخت اعلام کنند نيز با راستي‌آزمايي براساس اطلاعات موجود شناسايي شده و مورد مجازات قرار خواهند گرفت.
با اين همه همان‌طور که توسط مسوولان تکرار شده است پرداخت يارانه سوخت به شکل نقدي همچنان در دستور کار بوده و حتي اگر دولت در موازات آن اقدام به پرداخت يارانه جنسي به گروه‌هاي هدف کند اين رويه کنار گذارده نخواهد شد. حال سوال اينجا است که اين نقشه و سياست اعلام شده تا چه ميزان قابليت اجرايي داشته و دوم آنکه آيا شيوه و روش‌هاي ديگري که بر آن برتري داشته باشند و با کارآيي بيشتر اهداف مورد نظر را برآورده کنند، وجود دارد؟
واقعيت آن است که براي تصميم‌گيرندگان جهت ثبت‌نام از پيش مسجل است که اگر دولت اطلاعات کامل در اختيار مي‌داشت ديگر نيازي به خوداظهاري نبود و شناسايي گروه‌هاي هدف براساس اطلاعات دولت انجام مي‌گرفت. پس صرف تکيه بر خوداظهاري، گواه نقصان اطلاعات است. دوم آنکه تهديد دولت به مجازات براي بسياري از متقاضيان قابل ‌اعتنا نيست. تجربه گذشته نشان مي‌دهد که مطالبات دولت را مي‌توان پشت گوش انداخت. اغلب حتي با وجود اسناد لازم و پشتوانه محکم حقوقي بسياري از دعاوي در سنگلاخ اجرا گرفتار مي‌آيند و به فرجام نمي‌رسند تا چه رسد به وضعيت يک تهديد که مباني و شيوه به فعل درآمدن آن هنوز مشخص نيست و با اگر و اما‌هاي زيادي همراه است.
در مواجهه با چنين معضلاتي به جاي تهديد و زور مي‌توان بر پايه انگيزش افراد، مکانيزم‌هايي را تعريف و به‌کار گرفت که قواعد عمل در آن به گونه‌اي تعريف شده باشد تا افراد با گزينش آزادانه خود به نتيجه مطلوب سياست‌گذار برسند. براي حرکت در اين مسير اول يک پنداشت نادرست که پرداخت نقدي در هر صورت بر پرداخت جنسي (in-kind) اولويت دارد را بايد کنار بگذاريم. مايلم روي عبارت «در هر صورت» در جمله قبلي تاکيد کنم. براي بحث‌هاي نظري در اين زمينه مي‌توان به‌کار مشترک کوري و گوهري (2008) در ژورنال ادبيات اقتصادي مراجعه کرد، اما موارد زيادي وجود دارد که اين نتيجه‌گيري با کمک آنها کاملا ملموس و قابل ‌درک است. مثلا صرف هزينه براي مهدکودک‌ها مي‌تواند بسيار مطلوب‌تر از پرداخت نقدي به والدين باشد. به عبارت ديگر هرچند در حالت فرضي (بدون مشکلاتي چون عدم تقارن اطلاعاتي، وابستگي ترجيحات و اثرات خارجي پرداخت نقدي با آزاد گذاشتن دست افراد در انتخاب مطلوب‌تر باشد، اما از نگاه رفاه اجتماعي هميشه چنين نيست. مثال ديگر که مربوط به بحث ما است همين توزيع يارانه در حالت عدم ‌تقارن اطلاعات بين متقاضي يارانه و دولت است.
با مجاز شناختن پرداخت يارانه به صورت جنسي امکانات بيشتري براي سياست‌گذاري در دسترس خواهد بود. اساس راه‌حل، جستن کالا و خدماتي است که با وجود نياز گسترده مردم به آنها در زمره انتخاب‌هاي افراد غني و متمکن جامعه نباشند. يک مثال در اين مورد خدمات رفت‌و‌آمد با وسايل نقليه عمومي است. چنانچه افراد با ثبت‌نام براي دريافت يارانه سوخت بدانند که در نهايت تقاضاي آنها به دريافت کارت مسافرت درون و برون‌شهري با وسايل نقليه عمومي ختم مي‌شود، اين خدمت براي افراد مرفهي که از زمره استفاده‌کنندگان از وسايل ترابري عمومي نيستند، جذابيتي نخواهد داشت. در اينجا غربالگري به کمک گزينش فرد يا خودگزيني انجام مي‌گيرد؛ اما اگر پرداخت به صورت نقدي باشد بديهي است که هيچ‌کس اعم از فقير و غني از دريافت مبلغي رايگان چشم نخواهد پوشيد. اينجا است که بازپرداخت جنسي بر پرداخت نقدي اولويت مي‌يابد. روش ديگري که به اين منظور مي‌توان پيشنهاد کرد ترکيبي از تکيه بر اطلاعات ناقص و خودگزيني براي شناسايي گروه‌هاي هدف است. در اين روش دولت با وجود تعريف سقف مشخصي از درآمد و عوايد، با اشراف به دشواري شناسايي گروه‌هاي هدف که عايدي کمتري از آن دارند، از معيار‌هاي جايگزيني استفاده مي‌کند. به جاي خوداظهاري، دولت خود با تکيه بر اطلاعات ناقص فهرستي از افرادي که با معيار يا معيارهاي خاصي شناسايي شده‌اند را بر مي‌گزيند. اين معيار بايد براي خانوارها کاملا قابل‌ درک باشد. مثالي در اين مورد، شناسايي بر مبناي کد پستي و جغرافياي سکونت است. دولت با آگاهي و اذعان به عدم‌ قطعيت اين معيار، خود معيار دومي را براي غربال دقيق‌تر معرفي مي‌کند؛ مثلا سقف مشخصي براي متراژ واحد مسکوني نسبت به بعد خانوار يا ترکيبي از معيار‌ها. پس براي افراد معترضي که براساس معيار دوم بايد در گروه هدف قرار گيرند باز امکان شناسايي با طرح شکايت و تسليم مدارک خود به دولت وجود خواهد داشت.
نهايتا براي آن دسته که براساس دو معيار بالا در فهرست گروه هدف قرار نگرفته‌اند دولت مکانيزمي طراحي کند که طي آن امکان طرح شکايت و رسيدگي از طريق مرجع ذي‌صلاحي وجود داشته باشد. چنانچه براي پرداخت هزينه‌هاي رسيدگي به شکايات متقاضيان، قاعده «پرداخت هزينه توسط بازنده» قيد شده و مبناي عمل قرار گيرد، به شرط عملي بودن اين سازوکار بر مبناي قيود نهادي، کارآيي از پيش تضمين خواهد بود. دليل اين امر، آن است که در اين صورت اطلاعات نا‌متقارن خود به کمک غربالگري خواهد آمد. به اين شکل که فرد متقاضي که در موقعيت اطلاعاتي بهتري قرار دارد پيش از امضاي قرارداد مي‌داند که شانس شکست او و تحمل هزينه‌هاي دادرسي بيشتر از شانس وي در ورود مزورانه به گروه هدف است. در اين حالت فرد از طرح دعوي آزادانه کناره خواهد گرفت. ملاحظه مي‌شود در اين صورت گزينش آزادانه فرد به کارآيي و هدفمندي نظام پرداخت يارانه کمک مي‌کند و نيازي به تهديد نخواهد بود. اين سازوکارهاي پيشنهادي تنها دو گزينه از گزينه‌هاي بسياري است که با تکيه بر خودگزيني براي شناسايي گروه هدف قابل ‌طرح است. هدف در اينجا طراحي يک سازوکار اجرايي بدون نقص نيست. هدف از اين يادداشت صرفا تاکيد بر اهميت خودگزيني در طراحي سازوکار‌هاي قابل ‌اجرا و کارآمد در سياست‌گذاري است. ادبيات گسترده‌اي در اين زمينه موجود است که در طراحي مکانيزم‌هاي کارآمد با توجه به وضعيت خاص هر کشور قابل‌استفاده است. اميد است سياست‌گذاران ما در طراحي سازوکارهاي اجرايي از اين يافته‌ها هرچه بيشتر بهره گيرند.
مهرداد سپه‌وند













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن