واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
استاد علوم ارتباطات در گفتگو با نامهنیوز؛
بررسی دیپلماسی رسانهای ظریف از فیسبوک تا رسانههای خارجی/ تمایل سیاستمداران ایرانی به ارتباط با رسانههای خارجی در سایه محافظهکاری خبرنگاران داخلی
یک استاد ارتباطات معتقد است با تاکید برای اینکه نباید سیاستمداران و دستگاه دیپلماسی در مقابل رسانه ها برای خود مصونیتی قائل باشد خواستار آن شد که وزارتخارجه مانند دیگر وزارتخانه از سوی رسانه ها مورد سوال و نقد قرار گرفته و برخی ملاحظات کنار گذاشته شود.
دکتر حسین علی افخمی، عضو هیئت علمی و استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با خبرنگار نامه نیوز، در بررسی دیپلماسی رسانه ای وزارتخارجه خصوصا محمدجواد ظریف، گفت: فیس بوک یک رسانه جمعی نیست و دل نوشته است. ممکن است یک سیاستمدار در فیس بوک مطالبی را مطرح کند که برای رسانهها سوال بوجود آورده و ایجاد ابهام کند. در واقع آن چیزی که در فیس بوک منتشر می شود پاسخ به سوال رسانهها نیست و اینکه عدهای خوششان میآید و کامنت می گذارند نباید ملاک ارزیابی و قضاوت قرار گیرد.
وی با بیان اینکه رسانههای جمعی بر اساس افکار عمومی ساخته شده، مدیریت و هدایت میشوند، افزود: یک دولتمرد به خصوص وقتی در وزارت امور خارجه کشور در حال نقش آفرینی است و رهبری مذاکرات حساس هسته ای را بر عهده دارد، باید بیشتر از فیس بوک با رسانهها در تماس باشد و یک تعامل چند جانبه با رسانهها، نمایندگان مجلس و دیگر نهادهای سیاسی داشته باشد و تنها به رسانههای خارجی اکتفا نکند.
این استاد ارتباطات با بیان اینکه سیاست خارجی ما تابع سیاست داخلی است، تصریح کرد: افکار عمومی جامعه سیاست خارجی ما را هدایت و کنترل میکند. در چنین شرایطی وزارت امور خارجه باید رسانههای داخلی را در اولویت قرار دهد. اما آنچه در واقعیت می بینیم این است که اگر میدانی برای سیاستمداران ما باز شود و آنها به سمت رسانههای خارجی بروند، رسانه های داخلی را در اولویت دوم و سوم قرار میدهند.
افخمی با اشاره به اینکه محمد جواد ظریف در ارتباط با رسانههای بین المللی از توانایی شخصی خود بهره میبرد، گفت: این توانایی به دلیل تسلط وی به زبان و شناخت او از این رسانههاست که در زمان حضور در نیویورک کسب کرده است، اما اینکه ظریف به دلیل این توانایی، اولویت را به رسانههای خارجی بدهد تشخیص اوست که برای بیان مسائل و رفع ابهام زدایی به سمت این رسانه ها برود.
وی ادامه داد: با این وجود اما انتظار می رود رسانههای داخلی هم این فرصت را داشته باشند که بخشی از سوالهای خود را با مسئولان عالی رتبه وزارت خارجه در میان بگذارند و پاسخ خود را بگیرند و اگر پاسخ قانع کننده ای نگرفتند بتوانند بحث را تا جایی که افکار عمومی قانع بشود ادامه بدهند.
این کارشناس حوزه ارتباطات در پاسخ به سوال که حضور ظریف در رسانههای خارجی چه تاثیری در جلوگیری از فضاسازی رسانه ای علیه ایران و توافق ژنو دارد، گفت: می توان به قضیه هم مثبت نگاه کرد و هم منفی، به این مفهوم که اگر اولویت با رسانههای خارجی باشد و به رسانههای خارجی امتیاز بدهیم این خوب نیست و نباید مبنای کار باشد. البته در رسانه های داخلی هم این ضعف وجود دارد و به نظام رسانهای ما برمی گردد که به مسائل سیاست خارجی کلی نگاه میکند و از کنار آن میگذرد.
وی افزود: سالهاست هاله ای در مسائل سیاست خارجی وجود دارد و ما در صفحات مطبوعات و رسانهها مطالبی که سیاست خارجی کشورهای دیگر را نقد کند، زیاد داریم ولی در مورد سیاست خارجی کشور، وزارت خارجه کمتر مورد سوال و انتقاد قرار می گیرد. ملاحظه ای که در سالهای اول انقلاب در مورد مسائل سیاست خارجی وجود داشت نباید به یک فرهنگ تبدیل شود، سایر وزارتخانه ها بیشتر مورد سوال و انتقاد قرار میگیرند ولی وزارت خارجه کمتر مورد سوال است. این ضعف در خبرنگاران داخلی وجود دارد و آنها قبول کردند که هر چیزی که در قالب اطلاعیه منشتر می شود و یا سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام می کند، کافی است. بنابراین این خبرنگاران و روزنامه نگاران داخلی ما هستند که باید این روش را اصلاح کنند.
استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید براینکه این انتقاد به سیاستمداران هم وارد است، خاطرنشان کرد: چرا که آنها مصونیتی برای خود قائل هستند که در مورد مسائل سیاست خارجی حرفی نزنند و مبهم اظهارنظر کنند.
افخمی هم چنین به حضور کمرنگ ایران در رسانه های بین المللی اشاره کرد و گفت: ما در سالهای اخیر در رسانههای بین المللی حضور کمرنگی داشته ایم و این ضعف تنها متوجه وزیر امور خارجه هم نبوده و در کل نظام دیپلماسی رسانه ای ما وجود داشته است. کارشناسان و وابستگان مطبوعاتی ما در خارج از کشور کمتر در روزنامه های بزرگ دنیا با رسانه های کشورهای دیگر چالشی برخورد کردند و حتی اگهی های سیاسی و تجاری بدهند و اگر در همین زمینه خودمان با ترکیه مقایسه کنیم متوجه این تفاوت خواهیم شد.
وی با اشاره به طبقه بندی رسانه ها در مورد سیاست خارجی گفت: در سیاست خارجی همچنان اولویت به تلویزیون داده می شود، آنها دوربین را ترجیح می دهند و کم اتفاق می افتد که خبرنگار روزنامه مصاحبه اختصاصی با وزیر امور خارجه داشته باشد. اینها اشکالاتی است که باید در ساختار دیپلماسی ما مرتفع شود تا در کورس رقابت با رسانه های بین المللی عقب نمانیم.
1392/11/25
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]