واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > مرکز > قم قنبری نیک در گفتگو با مهر:
اهدای کتاب به صورت شعاری دنبال می شود/ هیچ امری ضروریتر از کار فرهنگی نیست
قم - خبرگزاری مهر: دبیر انجمن مطالعات اجتماعی حوزه گفت: سنت حسنه اهدای کتاب همچنان به صورت شعاری و صرفا توسط دستگاههای دولتی در زمانی خاص دنبال میشود.
سیفالله قنبری نیک در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه نهادینه شدن هر پدیده فرهنگی، نیازمند پذیرش و انجام آن از سوی عموم افراد جامعه است اظهار کرد: هیچ امری در کشور ضروریتر و حیاتیتر از کار فرهنگی نیست و از جمله مصادیق بارز در این زمینه کتاب و کتابخوانی است. وی کتاب را از عالیترین غذاهای روح و شفابخشترین دوای بیماریهای معنوی انسان دانست و گفت: کتاب، بهترین، مفیدترین و بیآزارترین همدم در همه حالتها است و مهمتر آنکه کتاب نفیسترین میراث نیاکان بزرگ بشر است که برای بهره برداری و استفاده فرزندان و آیندگان به یادگار گذاشتهاند. به گفته دبیر انجمن مطالعات اجتماعی حوزه، اهدای کتاب نیز سنت حسنه دیرینهای است که موجب بالندگی، نشاط اجتماعی و ارتقای فرهنگ عمومی در جامعه میشود. اما این سنت حسنه، همچنان به صورت شعاری و صرفا توسط دستگاههای دولتی در زمانی خاص دنبال میشود. قنبری نیک تصریح کرد: هر سال هفته کتابخوانی که میشود، رسانههای مختلف همه توان خود را معطوف میکنند به حرفهای کلیشهای که باید فرهنگ کتابخوانی را گسترش داد و باید سرانه مطالعه را بالا برد و لازم است فرهنگ اهدای کتاب ایجاد شود و... . بعد هم وزارتخانهها و نهادهای مربوطه، سعی میکنند به اقداماتی دست بزنند که به طور مثال در راستای تقویت فرهنگ کتابخوانی است، ولی چنان که واضح است تاکنون، این تبلیغات و اقدامات از آن جا که دفعی و یک روزه ظهور مییابند، در کنار میلیونها هزینه، بدون آثار قابل اعتنایی همان گونه نیز محو میشوند. وی اضافه کرد: در این راه، چنان که از آثارش هویدا است، نه به کتاب اهمیت داده شد و نه به روش نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی و نه به مخاطب این فرهنگ نیکو؛ سوای از دو بحث مخاطب و ذائقه او و محتوای غنی کتاب، در این جا تاکید بر شیوه و روش نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی است. کتاب خوانی و علم آموزی واجب دینی است قنبری نیک با بیان اینکه نهادینه ساختن یک مسئله یعنی فرد نسبت به موضوع احساس نیاز کند، به عنوان نمونه خلاء کتاب نخواندن را احساس کند گفت: وقتی افرادی کتابخوان خواهیم داشت، که در جامعه نیاز به کتابخواندن ایجاد شود و خریدن کتاب یا داشتن کتابی جدید تبدیل به یک لذت شود. وقتی افراد بعد از مدتی کتاب نخواندن، کمبود آن را در خود احساس کنند. این یعنی کتابخوانی در میان افراد جامعه نهادینه شده است.
در این گام، مهمترین رکن آن یعنی مردم و قدرت آنها در نهادینه کردن این فرهنگ فراموش شده است در حالی که ضروری است با استفاده از شیوههایی از قبیل هدیه دادن در مناسبتهای مختلف توسط خود مردم و نهادهای مردمی به یکدیگر، جامعه را به سوی عمومی کردن این فرهنگ رهنمون کرد. دبیر انجمن مطالعات اجتماعی حوزه تاکید کرد: کتابخوانی و علم آموزی، به فرمایش مقام معظم رهبری، نه تنها یک وظیفه ملی، که یک واجب دینی است. از همه بیشتر جوانان و نوجوانان باید احساس وظیفه کنند. کتاب خوب بهترین هدیه است وی سنت هدیه دادن را یکی از رفتارهای پسندیده و نیکویی دانست که در روایات اسلامی بر آن تاکید شده است و در این زمینه اظهار کرد: هدیه، سبب تقویت روابط دوستی بین افراد، تحکیم روابط اجتماعی و زدودن کینه و دشمنیهای درونی است که گاهی بین افراد ایجاد میشود. قنبری نیک تصریح کرد: رسول گرامی اسلام (ص) میفرماید: به یکدیگر هدیه دهید، تا دلهایتان به هم مهربان شود. زیرا هدیه، کینهها را از بین میبرد. به یقین کتاب خوب یکی از بهترین هدیههایی است که میتوان به دیگران تقدیم کرد. مهم در این امر، اقدام این رفتار نیک از سوی خود مردم و جریان یافتن آن در زندگی اجتماعی آنهاست. وی افزود: تک تک افراد جامعه کتاب را باید در ردیف ضروریات زندگی به شمار آورند؛ زیرا روح افراد مانند جسم آنها گرسنه میشود و به وسیله مطالعه از گرسنگی رهایی یابد. اگر چنین ضرورتی احساس شود و کتابخوانی فراگیر شود، در آن صورت است که میتوان انتظار نهادینه شدن این فرهنگ را داشت و شاهد آثار مثبت آن از قبیل ارتقای سطح فرهنگ، آگاهی بینش و اخلاق افراد در جامعه بود. به گفته دبیر انجمن مطالعات اجتماعی حوزه، رسالت نهادها و سازمانهای فرهنگی در این راه به جای متولی بودن، تشویق و بسترسازی، سمتدهی و نظارت است که با بهرهگیری از امکانات مادی و معنوی خود، فضای عمومی را برای تحقق فرهنگ کتابخوانی و نهادینهکردن اهدای کتاب توسط خود مردم در همه اوقات و مناسبتهای زندگی، فراهم آورد.
۱۳۹۲/۱۲/۲ - ۱۲:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]