واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
چرا سعودیها وارد مذاکرات مستقیم و عمیق با ایران نمیشوند؟
سرکیس نعوم در روزنامه النهار نوشت: ناظرانی که تحرکات عربستان را زیر نظر دارند مشاهده کرده اند که گرایش این کشور به رویارویی مستقیم به ویژه با جمهوری اسلامی ایران، مسئله تازه ای نیست.
به گزارش نامه نیوز، در ادامه این یادداشت آمده است: اقدام عربستان و سایر کشورهای عضو شورای همکاری به فرستادن نیروی نظامی به بحرین به منظور دفاع از رژیم این کشور در برابر اعتراضات بزرگ داخلی که مورد حمایت ایران بود؛ نشان داد که مرحله محافظه کاری و عقب نشینی و نتایج مترتب بر آن به پایان رسیده است.
نکته قابل توجه این است که هنگام اعزام نیروهای نظامی عربستان به بحرین، آمریکا از این اقدام انتقاد کرد، زیرا با این کشور مشورت نشده بود. سپس انقلاب سوریه و دستپاچگی انقلابیون و طرفداران آنها روی داد برای آن که عربستان را قانع کنند به رویارویی بپردازد و متحدان و دشمنان را در برابر عمل انجام شده قرار دهد.
عربستان سعودی رکن اصلی در راهبرد آمریکا است و این کشور به عربستان و دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس به خاطر ثروت نفت و گاز و نیز موقعیت راهبردی آنان نیازمند است. این نیاز با نزدیک شدن آمریکا به خودکفایی در بخش نفت و تصمیم راهبردی این کشور برای توجه بیشتر به خاوردور و یا تصمیم به واگذاری خاورمیانه عربی به متحد نزدیک خود یعنی انگلیس از بین نمی رود. انگلیس امکانات مالی و انسانی و نظامی را برای اداره منطقه خاورمیانه در اختیار ندارد. آمریکا نفت خاورمیانه را رایگان به چین و دیگر مصرف کنندگان بزرگ تسلیم نخواهد کرد.
این گفته به معنی این است که آمریکا به عنوان ابرقدرت جهان با کشورهای منطقه هم پیمان باقی می ماند. هرچند ممکن است از طریق مذاکره با کشورهایی که زمانی با آنان دشمن بود اما به علت منافع مشترک با آنان دوست می شود؛ دامنه این هم پیمانی را گسترش دهد.
خط مشی جدید عربستان برای رویارویی با ایران، سوریه، آمریکا و لبنان چه پیامدهایی خواهد داشت؟
ناظران تحرکات عربستان اعتقاد دارند حاکمان این کشور به دلایل متعدد در حال حاضر وارد مذاکرات مستقیم و عمیق با ایران نمی شوند. اول این که توازن قدرت در حال حاضر میان این دو کشور بر هم خورده است.
دوم این که ایران تلاش خواهد کرد از این مذاکرات برای کسب دستاورد قابل استفاده در تقابل با جامعه بین المللی بر سر برنامه هسته ای خود و مسئله سوریه بهره برداری کند. چنین وضعی، محاسبات آمریکا را به عنوان متحد عربستان بر هم می ریزد و مستقیما به زیان عربستان تمام می شود.
سوم این که مذاکرات جاری جامعه بین المللی و مشخصا کشورهای غربی با ایران، در فضایی صلح آمیز برگزار نمی شود. جنگ در سوریه ادامه دارد. جنگ های کوچک ولی خطرناک دیگری نیز در چند کشور دیگر در جریان است و فتنه از کشوری به کشور دیگر منتقل می شود. عربستان در این جنگ ها مشارکت دارد. اما آمریکا و غرب هیچ کس نمی داند که در این خصوص کاملا مشارکت داشته اند یا نه. در چنین وضعی بازار مذاکره با ایران گرم باقی خواهد ماند. عربستان نمی تواند این واقعیت را نادیده بگیرد. همچنین آمریکا نمی تواند از تفاهم با عربستان و حمایت از این کشور دست بردارد.
به گزارش تیک، اما در لبنان، ناظران معتقدند اتفاقات مثبتی که در حال چیره شدن بر بحران بلندمدت تشکیل کابینه در این کشور با موافقت عربستان است؛ به این معنا نیست که لبنان وارد مرحله ثبات جدی قبل از ورود به مرحله حل و فصل نهایی شده است. همچنین این اتفاقات مثبت به هیچ وجه شامل بحران سوریه نمی شود؛ بلکه احتمالا به معنای دور کردن لبنان از بحرانی بزرگ است. هیچ کس نمی تواند تضمین کند که تشکیل حکومت فراگیر در لبنان به معنی پایان دردهای این کشور است. لبنان بخشی از میدان کشمکش عربستان و ایران، ایران و جامعه بین المللی، و عربستان و اسد است و احتمالا راه حل سریعی برای پایان دادن به این کشمکش ها پیدا نمی شود.
1392/10/28
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]