تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 3 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نيت خوب صاحب خويش را به بهشت مى برد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832620369




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آیینه‌کار حرم امام حسین(ع) کیست؟


واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
آیینه‌کار حرم امام حسین(ع) کیست؟
صدها تکه آینه در سقف‌ها و دیوارها که منعکس کننده نور و رنگ هستند، سال‌هاست نگاه گردشگران و زائران را در کاخ‌ها و امامزاده‌ها به خود جلب می‌کنند؛ آینه‌کاری تنها یکی از شگفتی‌های هنرمندان این سرزمین در معماری ایرانی است.
به گزارش نامه نیوز نقل از ایسنا، امروز (سه‌شنبه) سال‌روز تولد محمدرضا نوید، هنرمند آینه‌کار ایرانی است.معروف‌ترین کارهای او در این زمینه، آینه‌کاری تالار شمس‌العماره و برلیان در کاخ گلستان، تالار جهان‌نما در کاخ نیاوران، هتل شاه عباس صفوی در اصفهان و بناهای مذهبی‌ای چون حرم امام حسین (ع) در عراق، حرم حضرت رقیه در سوریه و حرم بی‌بی شهربانو در ایران اشاره کرد.
 
نوید در سال ۱۳۱۹ در محله امامزاده یحیی متولد شد. پدر و دایی‌های نوید گچ‌بر و آینه‌کار بودند و او پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی، آموزش این هنر را نزد دایی خود، عبدالکریم نوید تهرانی، آغاز کرد.
 
او پس از آموزش این هنر نزد اساتید مطرح به آینه‌کاری بناهای مختلف ایران مشغول شد. از معروف‌ترین کارهای او در این زمینه، آینه‌کاری تالار شمس‌العماره و برلیان در کاخ گلستان، تالار جهان‌نما در کاخ نیاوران، هتل شاه عباس صفوی در اصفهان و بناهای مذهبی‌ای چون حرم امام حسین (ع) در عراق، حرم حضرت رقیه در سوریه و حرم بی‌بی شهربانو در ایران اشاره کرد.
 
او همچنین در سال ۱۳۴۵ آینه‌کاری حرم شاه عبدالعظیم در شهرری را انجام داد که آن را از افتخارات دوران فعالیت هنری خود می‌داند. او این کار را در سبک‌های حاشیه‌سازی، مقرنس سازی، گره‌کشی، رسمی‌بندی و خطوط قرآنی انجام داده است.
 
شاید یکی از آشناترین آثار این هنرمند آینه‌کار برای شهروندان تهرانی، آینه‌کاری امامزاده حسن باشد. او تزئینات آینه‌کاری این بنا را در سال ۱۳۵۸ انجام داد.
 
نوید علاوه بر ایران فعالیت‌هایی در خارج از کشور هم نیز داشته است که از آن‌ها می‌توان به آینه‌کاری رستوران هتل «کران‌پلاز» در کویت، هتل «اکسیدور» در امارات متحده عربی و رستوران «دالاهو» در آلمان اشاره کرد. هنر او در این کشورها مورد استقبال قرار گرفت و حتی از آلمان به او پیشنهاد اقامت و تامین هرینه‌های هنرش را دادند، اما او نپذیرفت. همچنین این هنرمند از تابلوها، گلدان‌ها و جام‌های آینه‌کاری خود نمایشگاه‌های مختلفی در کشورهایی چون اسپانیا و مالزی برگزار کرده است. او در سال‌های ۱۹۹۲ و ۱۹۹۳ به عنوان هنرمند برتر در نمایشگاه‌های کشور مالزی برگزیده شد.
 
از دیگر آثار او آینه‌کاری حرم امامزاده طاهر، امامزاده حمزه، امامزاده جعفر،مقبره آیت الله کاشانی، مقبره حاج اسماعیل رضایی و رواق ابوالفتوح رازی است.
 
او یکی از مصاحبه‌هایش گفته بود:«در همه مکان‌ها نمی‌توان از آینه‌کاری استفاده کرد. در جاهایی که نور مستقیم خورشید نباشد، می‌توانیم از این هنر استفاده کنیم. تشخیص زاویه نور بسیار مهم است. البته آینه‌کاری در قدیم در خانه‌های سنتی کاربرد زیادی داشته، اما اکنون خانه‌ها به سبک اروپایی است و از آینه‌کاری و گچ‌بری در خانه‌ها استفاده نمی‌شود. از طرفی کارشناسان حوزه معماری هم هیچ علاقه‌ای به سبک‌ها و تزیینات سنتی نشان نمی‌دهند . ای کاش در دانشگاه‌ها آینه‌کاری و گچ‌بری سنتی آموزش داده می‌شد.»
 
آینه‌کاری به عنوان بخشی از معماری داخلی، نوعی تزیین و استحکام در نمای ساختمان‌هاست که از گذشته در کاخ‌ها، امامزاده‌ها و آرامگاه‌ها استفاده می‌شده است. در این هنر، هنرمند آینه‌کار با برش‌های مختلف آینه به شکل‌های هندسی، آن‌ها را در نماهای داخلی ساختمان‌ها می‌چسباند. این کار علاوه بر بازتاب نور و درخشش و زیبایی و انعکاس رنگ‌های درون بنا، باعث استحکام و دوام آن می‌شود.
 
در این هنر قطعات کوچکی از آینه را که با شکل‌های هندسی درآمده‌اند، کنار یکدیگر قرار می‌دهند و سطوح داخلی بنا را تزیین می‌کنند.
 
هنری که نماد پاکی و روشنایی است
 
خاستگاه این هنر را ایران می‌دانند. هنرمندان ایرانی با تکه‌های شکسته‌ی آینه‌هایی که به ایران وارد می‌شدند، اشکال هندسی می‌ساختند و با در کنار هم قرار دادن آن‌ها، سطوح داخلی بناها را تزیین می‌کردند. از آنجا که آب و آینه در فرهنگ ایران نماد پاکی و روشنایی و راستگویی است، هنرمندان ایرانی از آن برای شکوه و زیبایی بناها استفاده کردند. پس از اختراع آینه‌های شفاف در اروپا، این کالا از ونیز به ایران وارد شد.
 
آینه‌ها به سبب انعکاس زیبایی‌ها و ویژگی بازتاب نوری که داشتند خیلی زود مورد توجه پادشاهان صفوی قرار گرفتند و از هنرمندان و معماران خواستند تا در معماری داخلی بناهای باشکوه از آن استفاده کنند. در آن زمان جام‌های یکپارچه را با قالبی از گچ یا چوب بر بدنه‌ی بنا نصب می‌کردند. از اولین بناهایی که در ایران آینه‌کاری شد، دیوانخانه شاه تهماسب صفوی در قزوین است.
 
پس از انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان، هنر آینه‌کاری در بناهای این شهر به کار گرفته شد. در حقیقت اوج شکوفایی هنر آینه‌کاری در ایران در زمان حکومت صفویان بود. کاخ «آینه‌خانه» از معروف‌ترین بناهای این دوره است که هنر آینه‌کاری در آن به وفور به کار رفته است. این کاخ که در دوره قاجار ویران شد، دارای ۱۸ ستون آینه‌کاری شده بود و تالار و ایوان و دیواره‌های آن را با آینه تزیین کرده بودند. در ایوان و سقف و جداره‌های این بنا از آینه‌هایی به درازای ۲ متر و پهنای ۱ متر استفاده کرده بودند.
 
از دیگر بناهای آینه‌کاری شده در این دوره کاخ چهل‌ستون است که در زمان شاه عباس دوم ساخته شد. در ایوان این بنا آینه‌ی بسیار بزرگی نصب شد که به «آینه جهان‌نما» معروف بود.
 
با پایان دوران پادشاهی صفویان هنر آینه‌کاری رو به رکود گذاشت و کمتر در بناهای ساخته شده مورد استفاده قرار گرفت. بسیاری از بناهای آینه‌کاری شده در این دوره در زمان قاجاریه تخریب شدند، اما از طرف دیگر در همین دوره آینه‌کاری‌های باشکوه و ماندگاری توسط هنرمندان خلق شدند. از آینه‌کاری‌های دوره قاجار می‌توان به آینه‌کاری تالار جهان‌نما در دوران مظفرالدین شاه و قصر فیروزه در دوران ناصرالدین شاه اشاره کرد.
 
آینه‌کاری ابتدا در کاخ‌ها و امامزاده‌ها به کار برده می‌شد، اما بعدها به معماری خانه‌های مردم عادی هم راه پیدا کرد و در تزیین آن‌ها مورد استفاده قرار گرفت. به گفته کارشناسان هنر، آینه‌کاری ارتباط مستقیمی با ریاضی و هندسه دارد و مکان‌هایی که آینه‌کاری شده‌اند، هر صد سال یک بار نیاز به مرمت دارند.
 
آینه‌کاری چگونه انجام می‌شود؟
 
آینه‌کاری در آغاز با نصب جام‌های یک پارچه آینه بر بدنه بنا آغاز شدند، اما در دوره قاجار در مسیر تکاملی این هنر آینه به قطعات کوچکتر تبدیل و با اشکال مختلف هندسی همراه شد، به خصوص زمانی که جام‌های آینه‌ نازک از آلمان وارد شد، باعث شد برش این آینه‌ها راحت‌تر انجام بگیرد و این برش‌ها به صورت نمای مختلف لوزی مثلث، مربع، دایره و غیره در آینه‌کاری مورد استفاده قرار گرفت.
 
برای آینه‌کاری از چسب، قلم طراحی، خط‌کش چوبی، کاردک و گچ نرم استفاده می‌کنند. برای کار طرح مورد نظر توسط طراح، معمار یا شخص آینه‌کار آماده می‌شود، سپس کاغذ طراحی شده را سوزنی می‌کنند و بر سطح کار می‌گذارند و روی آن گرده‌زنی می‌کنند. پس از آن از روی طرحی که به وسیله گرده بر دیوار منتقل شده، هنر آینه‌کاری را به وسیله چسباندن قطعات آینه روی دیوار با گچ و چسب روی سطح مورد نظر پیاده می‌کنند.
 
نقوشی که در آینه‌کاری به کار می‌رود، اغلب نقوش اسلیمی، پرنده و گل و برگ است. در اکثر اماکن متبرکه از آینه‌های بلژیکی که از شفافیت مطلوبی برخوردار هستند استفاده می‌شود.
 
اوج هنر آینه‌کاران ایرانی را می‌توان در بناهایی چون تالار آینه کاخ گلستان، شمس‌العماره، کاخ سعدآباد، کاخ مرمر، حرم شاه عبدالعظیم حسنی و دارالسیاده حرم رضوی مشاهده کرد. آینه‌کاری تنها به بناهای ساخته شده در ایران محدود نمی‌شود و آن را در بناهای مذهبی خارج از کشور هم به کار رفته است. نمونه بارز آن آینه‌کاری حرم امام علی (ع) در نجف است.




1392/10/17





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن