واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
نیویورک تایمز: روحانی و ظریف با سیاستهای هوشمندانه از آمریکا برای پشت سرگذاشتن عربستان و تبدیل شدن به قدرت منطقه استفاده میکنند
در حالی که آمریکا و ایران مذاکرات بر سر برنامه هستهای تهران را پیش میبرند، خود را در مواجه با طیف عظیمی از شورش هایی منطقهای که سراسر خاورمیانه را احاطه کرده است، در یک سمت میبینند.
به گزارش نامهنیوز، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به بررسی همکاری های مشترک ایران و آمریکا پرداخته و می نویسد: در حالی که دولتهای واشنگتن و تهران بی سرو صدا به مذاکره در خصوص منافع متضاد خود ادامه میدهند، در مخالفت مشترک با جنبش بین المللی جوانان مبارز سنی به یک جا رسیدند؛ جوانانی که با خوردوهای جنگی و کلاشینکف پرچم سیاه القاعده را در امتداد چالش های فرقه ای در سوریه، لبنان، افغانستان و یمن برافراشتهاند.
تمایل آمریکا برای دخالت در درگیریهای خونین و بی نتیجه منجر به کاهش نفوذ منطقه ای واشنگتن شده است. در حالی که آمریکا در عراق بیش از 1 تریلیون دلار هزینه کرد و در نتیجه به راه انداختن جنگ در این کشور 4 هزار نفر جان خود را از دست دادند، شاهد آن هستیم که بی ثباتی به طور فزاینده ای در این کشور رو به گسترش است.
در همین زمان، ایران، قطب مغناطیسی برای اقلیت شیعه در منطقه در مقابل ارتش شبه نظامیان سنی مذهب که سوریه و عراق، دو متحد مهم ایران را تهدید میکنند و از سوی دیگر سرازیر شدن سربازان آمریکایی در افغانستان دلایل خود را برای نگرانی دارد.
روز دوشنبه، ایران پیشنهاد پیوستن به آمریکا برای ارسال نیروی نظامی کمکی به دولت شیعه بغداد را مطرح کرد؛ دولت عراق وارد درگیری خیابانی با تروریست های سنی رادیکال در استان الانبار شده است. روز یکشنبه، جان کری، وزیر خارجه آمریکا از امکان نقش آفرینی ایران در حاشیه کنفرانس صلح سوریه گفت. قرار است در این کنفرانس در خصوص تشکیل دولت انتقالی سوریه و کنار رفتن بشار اسد، ریس جمهوری این کشور که یکی از متحدان اصلی ایران به شمار می رود گفتوگو شود.
برای برخی، اقدامات ایران بیانگر اقدامات عمل گرایی هوشمندانه حسن روحانی، رئیس جمهوری جدید ایران و جواد ظریف، وزیر خارجهاش با هدف ساخت کشورشان به عنوان یک قدرت منطقه ای عنوان می شود. برای برخی دیگر، اهمیت آشتی بالقوه، این اقدامات از سوی ایران به عنوان پنجره ای با هدف خشنود کردن آمریکا از خود در بحبوحه پیشبرد برنامه هسته ای و حمایت از نیروهای خود در منطقه است.
در حالی که دولت اوباما عنوان می کند که ایران می تواند بازیگر تاثیرگذاری در موضوعات منطقه ای از افغانستان تا سوریه باشد، یک مقام ارشد در این باره گفت که تهران و واشنگتن تمرکز اصلی خود را بر مذاکرات هسته ای بنا نهاده اند. همکاری در موضوعات دیگر به طور گسترده ای در پس پرده مذاکرات هسته ای ایران قرار دارد.
دولت آمریکا به این نتیجه رسیده است که روحانی و ظریف قدرت و اختیارات کامل در زمینه مذاکرات هسته ای را در اختیار دارد اما مقامات آمریکا در خصوص اینکه اختیار و قدرت دولت ایران در خصوص موضوعات منطقه ای مانند سوریه نیز وجود دارند نیز تشکیک کرده است.
گرم شدن روابط ایران و آمریکا به یک سال گذشته باز می گردد، زمانی که دو کشور مذاکرات محرمانه ای را آغاز کردند، مذاکراتی که به شدت متحدان نزدیک واشنکتن، عربستان و اسرائیل را خشمگین کرد.
از سوی دیگر تحلیلگران در ایران بر این باورند که تهران سیاست های هوشمندانه ای را در پیش گرفته است که از آمریکا برای پشت سر گذاشتن بزرگترین متحدش در خاورمیانه، عربستان سعودی استفاده میکند.
1392/10/17
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]