محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832563462
انقلاب اسلامی و گذار به تجدد ایرانی
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
انقلاب اسلامی و گذار به تجدد ایرانی تهران - ایرنا - روزنامه اعتماد روز یکشنبه در یادداشتی با عنوان « انقلاب اسلامی و گذار به تجدد ایرانی » نوشت: پرسش از رابطه و نسبت انقلاب ایران با مدرنیته یکی از مسائل بحث برانگیز در ادبیات مطرح پیرامون انقلاب ایران است.
در ادامه این مطلب آمده است : دیدگاه های موجود در این باره را دست کم درسه مورد می توان جای داد: مدرن یا پیشرو (progressive)، محافظه کار یا پس رو (regressive) و پست مدرن.
از دیدگاه نخست انقلاب ایران با وجود برخی از ناسازگاری ها با مدرنیته در مجموع تحولی در راستای تجدد ارزیابی می شود.
از دیدگاه دوم انقلاب ایران، از سنخ انقلاب های محافظه کارانه و واپس گرا یا ارتجاعی قلمداد می شود.
دیدگاه سوم نیز، که برداشت اولیه فوکو بود ولی پس از آن تغییر یافت، این انقلاب را حرکتی در جهت فرارفتن از مدرنیته می داند.
از دیدگاه نوشتار حاضر انقلاب ایران با وجود اینکه در چارچوب گفتمان اسلام سیاسی تحقق پذیرفت، ولی در مجموع می توان آن را تحولی در راستای گذار به گونه یی خاص از تجدد تحلیل و ارزیابی کرد، که با عنوان «تجدد ایرانی» از آن یاد می شود.
ادعای بالا بر چند پیش فرض استوار است، نخست اینکه انقلاب یکی از راه های دگرگونی و توسعه سیاسی است که در شرایط انسداد سیاسی و عدم امکان تغییر و اصلاح نظام سیاسی از درون رخ می دهد.
این پدیده در بنیاد مدرن است و در جهان قدیم و در چارچوب اندیشه کلاسیک و سنتی امکان طرح و اندیشیدن به آن وجود نداشته است.
در اندیشه قدیم همچنان که در کتاب سیاست ارسطو به خوبی بیان شده است، با نگاه بدبینانه و منفی به انقلاب و دگرگونی می نگریسته اند و هرگز آن را گزینه یی در راه پیشرفت و توسعه قلمداد نمی کرده اند.
در اندیشه اسلامی نیز، به جز معتزله و شیعیان زیدیه، با اصالت بخشیدن به نظم با قیام و اقدام برای تغییر حکومت به دلیل نتایج و پیامدهای هرج و مرج آور آن مخالفت می شده است.
اندیشمندان مسلمان با استناد به حدیث «سلطانٍ ظلوم خیرً مِن فتنهٍ تدوم»، که به امام علی (ع) نسبت داده می شود، پادشاه ستمگر را بهتر از آشوب همیشگی می دانستند، از این رو با انقلاب مخالفت می کردند.
برای نخستین بار در عصر مشروطه بود که با نگاهی خوشبینانه به انقلاب نگریسته شد و میرزای نایینی درکتاب تنبیه الامه با رویکرد فقهی به توجیهِ آن پرداخت.
دوم اینکه تجدد و مدرنیته تنها در الگوی غربی خلاصه نمی شود، بلکه با توجه به زمینه های گوناگون اجتماعی و فرهنگی، الگوهای دیگری نیز برای آن قابل تصور است.
از این دیدگاه، تجدد در بنیاد عبارت از جدال قدیم و جدید و فرآیندی است که در آن متاخران اندیشه و برداشت قدما را به پرسش و چالش کشند و در برابر آنها اندیشه های جدید و نو را مطرح کنند.
در مورد ایران نیز با توجه به اندیشه قدیم و سنت قدمایی، می توان فرآیند به چالش کشیده شدن این اندیشه و سنت توسط متاخران و پدیدار شدن تجدد را تصور کرد.
این چالش دست کم در دو حوزه پدیدار شد: نخست در حوزه اندیشه دینی به ویژه در چارچوب سنت فقهی و اجتهادی و دوم در حوزه روشنفکری.
آوردگاه این چالش دوران مشروطیت بود و پس از آن نیز با فراز و نشیب تا امروز تداوم یافته است.
بی تردید این چالش در پرتو آشنایی با تجدد غربی و با بهره بردن از اندیشه و مفاهیم غرب رخ داده است، ولی نمی توان آن را به طور کامل وارداتی و برون زا دانست و وجه درون زایی آن را نادیده انگاشت.
بر اساس این دو پیشفرض، می توان ادعا کرد: انقلاب اسلامی ایران پدیده یی بود که در شرایط گذار به تجدد رخ داد و با وجود برخی از چالش ها با تجدد غربی و الگوهای نوسازی برآمده از آن، در مجموع نوگرایانه بود و راه تجدد ایرانی را هموار کرد.
استدلال بر این ادعا بر پایه مقدماتی سه گانه استوار است که بخشی از آن به فرآیند انقلاب و بخش دیگر به دستاوردهای انقلاب مربوط می شوند و بخش نهایی پاسخ به استدلال مخالفین خواهد بود.
در بخش نخست با توجه به ایدئولوژی انقلاب، آرمان ها و اهداف انقلاب و نیروهای انقلاب می توان به تحلیل و ارزیابی ماهیت انقلاب پرداخت.
در بخش دوم نیز قانون اساسی، نظام جمهوری اسلامی و روندهای موجود پس از پیروزی انقلاب مورد توجه قرار می گیرند.
بخش سوم نیز به دلایلی که مخالفین این برداشت در توجیه دیدگاه خود بیان کرده اند، مربوط است.
در نوشتار حاضر تنها به اشاره یی کوتاه به بخش نخست بسنده و تفصیل همه موارد به فرصتی دیگر واگذار می شود.
انقلاب ایران در چارچوب گفتمان اسلام سیاسی تحقق یافت و در پی تاسیس نظامی بود که الگوی آن برگرفته از تعالیم و آموزه های اسلامی باشد.
اسلام سیاسی با دو ایدئولوژی مسلط آن دوران: یعنی سرمایه داری و کمونیسم مرزبندی و سه گرایش چپ، میانه و فقاهتی را دربرداشت.
وجه مشترک این سه گرایش انتقاد از برداشت سنتی از اسلام بود، که تفسیری غیر سیاسی از آن ارائه می کرد و بیشتر نگران پایبندی به آن در حوزه خصوصی و مدنی بود.
بنابر این ایدئولوژی انقلاب اسلامی در تقابل با محافظه کاری و برپایه نوعی نوگرایی دینی شکل گرفت.
در این نوگرایی چپ اسلامی را شریعتی و نخشب، جریان میانه را بازرگان، مطهری، طالقانی و بهشتی و گرایش فقاهتی را امام خمینی و آیت الله منتظری نمایندگی می کردند.
محافظه کارانی، که پس از پیروزی انقلاب به تدریج روایتی اقتدارگرایانه از اسلام سیاسی را گسترش و گرایش راست اسلام سیاسی را شکل دادند، برخلاف توصیه رهبر انقلاب، در آن دوران به جای شاه، با دکتر شریعتی درگیر بودند.
اسلام سیاسی، چونان ایدئولوژی اعتراض که در دوران انقلاب مطرح می شد، نه تنها با مفاهیم و آموزه های تجدد: همچون آزادی، دموکراسی، جمهوریت، حقوق بشر و استقلال مخالفت نداشت، بلکه در صورت بندی و توجیه خود از آنها بهره نیز می جست.
مرزبندی آن با تجدد شاید تنها در موضوع پیوند دین سیاست بود، که البته با هدف استعلای سیاست و احیای معنویت توجیه می شد و هرگز استفاده ابزاری از دین یا اقتدارگرایی دینی مورد نظر نبود.
این همسویی و سازگاری در بیان آرمان ها و اهداف انقلاب بازتاب یافت و شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» به روشنی آن را نشان می داد.
رهبر فقید انقلاب نیز در سخنان خود نه تنها به پایبندی به آزادی، دموکراسی و جمهوریت پافشاری می کرد، بلکه تاکید داشت که آنها را به همان معنای مصطلح در جهان جدید به کار می برد.
نیروهای انقلاب را نیز ائتلافی از نیروهای سنتی و مدرن شکل می دادند و همچون جنبش مشروطیت، رمز پیروزی انقلاب نیز همین ائتلاف بود.
با وجود این، همچنان که هانتینگتون نیز در نظریه انقلاب خود، اشاره کرده است، نیروهای مدرن نقش هدایت کننده و سازماندهی را بر عهده داشتند.
نهاد های سنتی مانند روحانیت و پایگاه های مذهبی: همچون مساجد و منابر، نقش موثری در بسیج نیروها و توده مردم داشتند، ولی این نقش تحث تاثیر نیروهای مدرن و با هدایت رهبر انقلاب تحقق می یافت.
پذیرش رهبری امام خمینی نیز در بخش سنتی و توده جامعه هر چند با انگیزه های سنتی بود ولی در بخش مدرن به دلیل همسویی با ارزش های مدرن صورت گرفت.
امام در جریان مبارزه نه تنها از اداره حکومت توسط روحانیت سخن نگفت بلکه به روشنی با آن مخالفت می کرد.
بر اساس آنچه بیان شد می توان نتیجه گرفت که عناصر تجدد خواهانه در سه بخش ایدئولوژی، آرمان ها و اهداف و نیروها جایگاهی برجسته تر از عناصر سنتی و محافظه کارانه داشته اند.
این تجددخواهی هرچند در چارچوب اندیشه دینی و تعالیم و آموزه های دینی صورت می گرفت، ولی نه تنها خوشایند محافظه کاران نبود بلکه با آن مرزهایی روشن و آشکار داشت.
در اندیشه محافظه کارانه و سنتی چیزی به عنوان انقلاب و دگرگونی همه جانبه و همراه با خشونت اندیشه پذیر و توجیه پذیر نبود، از این رو آنان اقدامات انقلابی را قابل پذیرش نمی دانستند.
نزد آنان تاسیس حکومت دینی در عصر غیبت امام عصر امکان پذیر نبود و اقدام برای آن را جایز نمی دانستند.
اسلام خواهی نیروهای انقلاب نیز نه از نوع سلفی گری بلکه از نوع احیا گری یا اصلاح طلبی بود.
آنان در پی تاسیس خلافت اسلامی و بازگرداندن جامعه به گذشته نبودند، بلکه خواهان اسلام اصیل بودند که ارزش هایی همچون آزادی، برابری، حکومت قانون و حاکمیت مردم را تایید و پشتیبانی می کرد.
بنابر این انقلاب اسلامی را در مجموع می توان پروژه یی در راستای تحقق تجدد ایرانی قلمداد کرد.
این ادعا را وجود عناصر تجددخواهانه در قانون اساسی و جمهوری اسلامی به عنوان برترین دستاوردهای انقلاب نیز پشتیبانی می کند.
بررسی این بخش و پاسخ دیدگاه های مخالف در فرصتی دیگر دنبال خواهد شد.
* سید علی میرموسوی - عضو هیات علمی دانشگاه مفید
اول**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
20/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]
صفحات پیشنهادی
دبیرانجمن دانشجویانی ایرانی در ترکیه : انقلاب اسلامی معادلات جهانی را برهم زد
دبیرانجمن دانشجویانی ایرانی در ترکیه انقلاب اسلامی معادلات جهانی را برهم زد آنکارا - ایرنا - فراز صفایی دبیر انجمن علمی و فرهنگی دانشجویان ایرانی در ترکیه گفت پیروزی انقلاب اسلامی معادلات سیاسی جهان را برهم زد صفایی روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا به پیروزی انقلاب اسید حسن خمینی: انقلاب اسلامی در مقابل مخالفان فرهنگ ایرانی و اسلامی ایستاد
سید حسن خمینی انقلاب اسلامی در مقابل مخالفان فرهنگ ایرانی و اسلامی ایستاد حجت الاسلام سید حسن خمینی با گرامی داشت یاد مرحوم دکتر حسن حبیبی و کسانیکه در راه اعتلای فرهنگ ایرانی و اسلامی تلاش کرده اند گفت انقلاب اسلامی یک نه در مقابل کسانی بودکه در مقابل فرهنگ ایرانی و اندیشهانقلاب اسلامی متعلق به همه ایرانیان و آزادیخواهان جهان است
انقلاب اسلامی متعلق به همه ایرانیان و آزادیخواهان جهان است تویسرکان- ایرنا- فرماندار تویسرکان گفت انقلاب اسلامی با هویت عدالت خواهانه و ظلم ستیز خود متعلق به همه ایرانیان و آزادیخواهان جهان است به گزارش ایرنا حسینعلی شرکایی در آئین بزرگداشت اولین روز از دهه فجر در جمع مردم رورئیس شورای اسلامی شهر شیراز: پلیس بدون نردهگذاری خیابان انقلاب را کنترل میکند
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز پلیس بدون نردهگذاری خیابان انقلاب را کنترل میکندرئیس شورای اسلامی شهر شیراز گفت پلیس طرح ترافیک در خیابان انقلاب این شهر را بدون نردهگذاری اجرا و کنترل میکند به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز غلام مهدی حقدل عصر امروز در بیست و هشتمین جلسه عادی شورتجدید میثاق ظریف و کارکنان وزارت خارجه با بنیانگذار انقلاب اسلامی
تجدید میثاق ظریف و کارکنان وزارت خارجه با بنیانگذار انقلاب اسلامیوزیر امور خارجه معاونان و کارکنان این وزارتخانه با حضور در مرقد امام راحل با آرمانهای بنیانگذار انقلاب اسلامی تجدید میثاق کردند به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس محمدجواد ظریف به همراه معاونان مدیران کعضو هیئت رئیسه مجلس مطرح کرد تاثیرگذاری انقلاب اسلامی پس از 35 سال
عضو هیئت رئیسه مجلس مطرح کردتاثیرگذاری انقلاب اسلامی پس از 35 سالعضو هیئت رئیسه مجلس گفت امروز پس از گذشت 35 سال از انقلاب تاثیرگذاری ایران در عرصههای مختلف را به خوبی مشاهده میکنیم گزارش خبرگزاری فارس از شیراز به نقل از روابط عمومی دفتر نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلاکاروان میثاق با بنیانگذار انقلاب اسلامی جنوب شرق پایتخت
کاروان میثاق با بنیانگذار انقلاب اسلامی جنوب شرق پایتخت معاون حمل و نقل ترافیک شهرداری منطقه 15 از اعزام کاروان میثاق با بنیانگذار انقلاب اسلامی در این منطقه خبر داد سید جلال حسینی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران گفت اعزام کاروان میثاق با بنیانگذار انقلاب اسلامانقلاب اسلامی یک فرهنگ اثر گذار الهی در جهان است
انقلاب اسلامی یک فرهنگ اثر گذار الهی در جهان است تویسرکان- ایرنا- امام جمعه تویسرکان گفت انقلاب اسلامی ایران نه یک حادثه و اتفاق بلکه یک حقیقت و فرهنگ اثر گذار الهی در سراسر جهان است به گزارش ایرنا حجت الاسلام مرتضی موحدی روز شنبه در اولین روز از دهه فجر در دیدار با مسوولان دستپیشنهاد فارس برای مطالعه در ایام دهه فجر/ کتاب «تاریخ شفاهی مساجد تأثیرگذار در انقلاب اسلامی» چهار م
پیشنهاد فارس برای مطالعه در ایام دهه فجر کتاب تاریخ شفاهی مساجد تأثیرگذار در انقلاب اسلامیچهار مسجد فعال در پیروزی انقلاب اسلامیپیشنهاد امروز کتاب تاریخ شفاهی مساجد تأثیرگذار در انقلاب اسلامی به نقش تاثیرگذار چهار مسجد فعال مساجد قبا جاوید لرزاده الجواد در دوران انقلاب اسلابزرگداشت روزهای تاریخی پیروزی انقلاب اسلامی وظیفه هرایرانی غیرتمند است
بزرگداشت روزهای تاریخی پیروزی انقلاب اسلامی وظیفه هرایرانی غیرتمند است کرج-ایرنا- مدیرفرهنگی دانشگاه پیام نور استان البرز گفت بزرگداشت روزهای تاریخی و به یاد ماندنی دهه فجر و پیروزی انقلاب اسلامی وظیفه هر ایرانی غیرتمند و متعهد است به گزارش ایرنا سید ابوالحسن ترابی روز سه شنبزنان ایرانی در حمایت از انقلاب اسلامی بلند آوازه هستند
زنان ایرانی در حمایت از انقلاب اسلامی بلند آوازه هستند زنجان- ایرنا- استاندار زنجان گفت زنان ایرانی در عرصه حمایت از انقلاب اسلامی بلند آوازه هستند به گزارش ایرنا جمشید انصاری روز دوشنبه در همایش سالگرد اولین راهپیمایی بانوان زنجانی افزود ضرورت تداوم و نقش آفرینی بانوان زنجانیاستاندار: زنان ایرانی در حمایت از انقلاب اسلامی بلند آوازه هستند
استاندار زنان ایرانی در حمایت از انقلاب اسلامی بلند آوازه هستند زنجان- ایرنا- استاندار زنجان گفت زنان ایرانی در عرصه حمایت از انقلاب اسلامی بلند آوازه هستند به گزارش ایرنا جمشید انصاری روز دوشنبه در همایش سالگرد اولین راهپیمایی بانوان زنجانی افزود ضرورت تداوم و نقش آفرینجشن پیروزی انقلاب اسلامی در پایتخت ترکیه با حضور ایرانیان و علاقه مندان ترک
جشن پیروزی انقلاب اسلامی در پایتخت ترکیه با حضور ایرانیان و علاقه مندان ترک آنکارا - ایرنا - در چهارمین روز از ایام الله دهه مبارک فجر جشن سی و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با شکوه فراوان و با حضور شماری از ایرانیان مقیم آنکارا و علاقه مندان ترک به انقلاب اسلامی در سالن شادای احترام بسیجیان تهران به بنیانگذار انقلاب اسلامی
سیاسی نیروهای مسلح با اهدایگل به ضریح مطهر امام خمینی انجام میشود ادای احترام بسیجیان تهران به بنیانگذار انقلاب اسلامی مراسم اهدا گل بسیجیان تهران به ضریح مطهر امام ره روز پنج شنبه با حضور سردار کاظمینی برگزار می شود به گزارش خبرنگار مهر همزمان با فرا رسیدن دهه فجر انقلابانقلاب اسلامی ایران انقلاب اثرگذار در سایه ولایت فقیه در جهان است
فرماندار نکا انقلاب اسلامی ایران انقلاب اثرگذار در سایه ولایت فقیه در جهان است ساری- ایرنا- فرماندار نکا گفت انقلاب اسلامی ایران انقلاب فرهنگی اثرگذار در سایه ولایت فقیه در جهان است به گزارش خبرنگار ایرنا علی رجبی روز شنبه در آیین نواختن زنگ انقلاب در مدرسه شهید باقری اهمزمان با آغاز ایامالله دهه فجر انجام شد استقبال نمادین از بنیانگذار انقلاب اسلامی در فرودگاه یزد
همزمان با آغاز ایامالله دهه فجر انجام شداستقبال نمادین از بنیانگذار انقلاب اسلامی در فرودگاه یزدبا آغاز ایامالله دهه فجر و سالروز ورود امام خمینی ره به میهن اسلامی در 12 بهمن سال 1357 مراسم استقبال نمادین از تمثال امام خمینی ره در فرودگاه شهید صدوقی یزد آغاز شد به گزارش خمسئول بسیج طلاب و روحانیون سپاه نینوا گلستان: انقلاب اسلامی نقش تاثیرگذار دین و ولایت را به نمایش گذاشت
مسئول بسیج طلاب و روحانیون سپاه نینوا گلستان انقلاب اسلامی نقش تاثیرگذار دین و ولایت را به نمایش گذاشتمسئول بسیج طلاب و روحانیون سپاه نینوا گلستان با بیان اینکه دستاوردهای انقلاب اسلامی بیشمار است گفت انقلاب اسلامی نقش تاثیرگذار دین و ولایت را در همه عرصهها و برهههای مختلف به-
گوناگون
پربازدیدترینها