واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نگاه تحلیلگران فرانسوی به سفر هیات اقتصادی این کشور به ایران تهران-ایرنا-حضور نمایندگان شرکت های بزرگ نفتی و خودروسازی فرانسه در ایران مورد توجه محافل سیاسی و رسانه ای در فرانسه قرار گرفت و آن را فرصتی جدید برای تعامل نزدیک اقتصادی تهران و پاریس دانستند.
روابط ایران و فرانسه که در سال های گذشته زیر تاثیر اختلاف بر سر برنامه ی هسته ای کشورمان به سردی گرایید، با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید و پررنگ شدن رویکردهای تعامل گرا در سیاست خارجی ایران، اندکی بهبود یافت.
در مهرماه گذشته «حسن روحانی» و «فرانسوا اولاند» رییسان جمهوری ایران و فرانسه در حاشیه ی شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد دیدار کردند. وزیران امور خارجه ی دو کشور نیز در ماه های گذشته، دیدارهای متعددی با یکدیگر داشتند.
توافق نامه ی هسته ای میان ایران و گروه 1+5 که فرانسه نیز بخشی از آن است، نقطه ی عطفی در مناسبات بین المللی ایران ایجاد کرد. آغاز فرایند لغو تحریم های یکجانبه علیه ایران، یکی از پیامدهای مثبت توافق نامه ی ژنو بود.
گشایش های اخیر، فضای جدیدی را برای سرمایه گذاری خارجی در اقتصاد ایران فراهم کرد. در روزها و هفته های گذشته، تهران میزبان هیات های اقتصادی از کشورهای مختلف بود. در این میان فرانسه که در سال های پیش از تحریم، روابط نزدیک اقتصادی با ایران داشت، انگیزه ی بالایی برای استفاده از موقعیت جدید با هدف بازیابی نقش خود در اقتصاد ایران دارد.
بر این اساس هفته ی گذشته نمایندگان بیش از 100 شرکت فرانسوی برای دیداری سه روزه به ایران آمدند تا با مسوولان سیاسی و تجاری ایران ملاقات و مذاکره کنند. هیات تجاری فرانسوی شامل صاحبان صنایع و فعالان اقتصادی در حوزه های نفت، گاز، پتروشیمی، آب، برق، حمل و نقل، صاحبان صنایع خودرو، صنایع سیمان، صنایع فلزات و فعالان اقتصادی در حوزه های دارویی، بهداشتی، فن آوری ارتباطات و مخابرات، صاحبان هتل ها، موسسات مالی، بانکی و تامین سرمایه و فعالان گردشگری است.
این سفر از سوی بسیاری از تحلیلگران، بزرگ ترین نشانه ی آمادگی غرب برای از سرگیری سرمایه گذاری در ایران در یک دهه ی گذشته تعبیر شد.
«پی یر موسکوویسی» وزیر بازرگانی فرانسه هدف از حضور این شرکت ها را که در میان آنان «توتال»، «آلستوم»، «رنو» و «تله کوم» نیز به چشم می خوردند، تاکید بر وجود فرصت های تجاری بی نظیر برای فرانسه در ایران در صورت کاهش تحریم ها و نیز تشویق ایران خواند.
گرچه مقام های فرانسوی، سرمایه گذاری قطعی شرکت های فرانسوی در ایران را منوط به لغو کامل تحریم ها علیه ایران کرده اند، اما به زعم بسیاری از تحلیلگران، این سفر به خودی خود نشان از آغاز فصل جدید در روابط اقتصادی ایران در جهان و آمادگی بالا برای سرمایه گذاری در ایران است.
به گفته ی دست اندرکارانی همچون «پاتریک بلان» رییس کمیته ی خودروسازی فرانسه، فعالان اقتصادی فرانسوی به خوبی ایران را می شناسند و می دانند که این کشور نقش مهم و تعیین کننده ای در اقتصاد منطقه دارد و تغییرات امیدبخشی که در صحنه ی اقتصادی ایران رخ داده، بخش خصوصی فرانسه را علاقه مند کرده است که فعالیت های تجاری خود را در ایران آغاز کند.
روزنامه ی «لوپوئن» چاپ فرانسه در مطلبی با عنوان «حضور قدرتمند کارفرمایان فرانسوی در ایران»، سفر هیات فرانسوی به تهران را تنها فرصت و شانس برای شرکت های اروپایی برای سرمایه گذاری های بلندمدت دانست.
پایگاه اطلاع رسانی رادیو بین المللی فرانسه هم در یادداشتی به قلم «کلر آرزونو» نوشت: فرانسه در بخش صنعت نفت بیش از دیگر بخش ها امیدوار به احیای روابط است؛ چرا که در سال های گذشته خلأ ناشی از نبود دو شرکت پژو و رنوی فرانسه از سوی کره ای ها و چینی ها پر شد. فرانسوی ها در این رقابت تنها نیستند؛ ایتالیایی ها، آلمانی ها، اتریشی ها و پرتغالی ها نیز در این میدان هستند.
با این وجود به نوشته ی رادیو بین المللی فرانسه، این کشور سعی می کند در سایه ی روابط تهران-واشنگتن که نسبت به قبل نزدیک تر به نظر می رسد، کمی محتاط تر عمل کند.
روزنامه ی «لوپاریزین» هم در مطلبی با عنوان «حال چه آینده ای با اسراییل در انتظار فرانسه است که در راه فتح بازارهای ایران است؟» گفت و گو با «تی یری کوویل» تحلیلگر ارشد مسایل اقتصادی را منتشر کرد و نوشت: سفر هیات فرانسوی به ایران کمی اسرارآمیز به نظر می رسد؛ به دلیل اینکه تحریم ها به طور کامل از ایران برداشته نشده است.
وی در پاسخ به این پرسش که در صورت برداشته شدن تحریم ها، آیا خودروسازان فرانسوی بیشترین بهره را از این سفر خواهند گرفت؟ گفت: در واقع فرانسه بیشترین بازار را در این بخش از دست داد؛ دو شرکت خودروسازی پژو و رنو حضور دیرینه ای در ایران دارند که به پیش از زمان اعمال تحریم ها باز می گردد.
کوویل بر تاثیر منفی تحریم ها بر شرکت های خودروسازی پژو و رنو اشاره کرد و نوشت: در شرکت پژو، بیش از هزار کارگر خود را به دلیل تحریم ها از دست دادند؛ رنو نیز حتی در سخت ترین شرایط 100 هزار سفارش از سوی ایران داشت؛ بنابراین بخش خودروسازی بیشترین بهره را در گشایش های تازه خواهد برد.
وی با تاکید بر اینکه سفر هیات فرانسوی در پی هیات هایی از ایتالیا و دیگر کشورها انجام شد، رقابت اصلی فرانسوی ها را با همتایان آلمانی عنوان کرد که پیش از تحریم ها بیشتر بازارهای ایران را در اختیار داشتند.
نگاه واقع بینانه ی بسیاری از رسانه های فرانسوی نسبت به ضرورت و اهمیت سرمایه گذاری خارجی در ایران، نشان از اهمیت آینده ی روابط ایران و فرانسه برای فرانسوی ها دارد و گذشته از برخی تنگ نظری ها و بدبینی ها و شاید هم سنگ اندازی ها، چشم انداز روشنی در این زمینه وجود دارد.
*گروه پژوهش های خبری
پژوهش**9277**2054
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
19/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]