واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رمز ماندگاری پس از 35 سال تهران - ایرنا - روزنامه «اعتماد» روز شنبه در یادداشتی با عنوان « رمز ماندگاری پس از 35 سال » نوشت:در آستانه سی و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی سوالی مشترک که هرساله در این ایام به ذهن متبادر می شود آن است که دستاورد یا دستاوردهای این انقلاب چیست؟
![رمز ماندگاری پس از 35 سال](http://img7.irna.ir/1392/13921119/81032995/81032995-5481900.jpg)
در ادامه این مطلب که به قلم « آذر منصوری» نگاشته شده آمده است : آیا شعارهای صفوف به هم پیوسته مردم یعنی استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی به منصه ظهور رسیده است یا خیر؟
یا پس از سه و نیم دهه آنچه می توان بیشتر از هر موفقیت و پیشرفتی بر آن صحه گذاشت کدام یک از شعارهای مورد درخواست و مطالبات مردم از انقلاب اسلامی بوده است.
برای پاسخ به این سوال یا سوالات فوق آنچه بیش و پیش از هر موضوعی باید به آن پرداخته شود، ارائه تصویری روشن از روزگار و زمانه یی است که به شکل گیری انقلاب و استقرار نظام جمهوری اسلامی انجامید.
به بیان دیگر با این توصیف که باید از حداکثر عینیت برخوردار باشد باید به این سوال پاسخ داده شود که آنچه بیش از هر عامل دیگری موجب انزجار مردم از حکومت مستقر بود چه بود؟
آیا رژیم شاه نتوانسته بود نفت را سر سفره مردم بیاورد یا اینکه در مقایسه با کشورهای مشابه از توسعه اقتصادی همپای آنان برخوردار نبود؟
آیا می توان اصلی ترین مطالبه مردم از انقلاب اسلامی رارفع اختلاف طبقاتی و تبعیض بین ایرانیان قلمداد کرد؟
به راستی منصفانه ترین قضاوت در مورد دلایل وقوع انقلاب اسلامی چیست؟
بی تردید بدون حضور رهبری فرزانه و وحدت آفرین پیروزی این انقلاب امری غیرممکن بود. اصلی ترین عامل گرد آمدن همه گروه های انقلابی و مبارز و توافق بر رهبری امام خمینی چه بود؟
به طور قطع طرح شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی و توافق همه گروه ها و مردم بر این سه شعار از نیاز مردم به تحقق این اهداف و خلئی بود که از آن رنج می بردند.
حس آزادی، استقلال و حق دخالت در تعیین سرنوشت در عمق جان مردم رسوخ کرده بود و همین اهداف اصلی ترین دلیل بر این انقلاب بود: نیازی که رژیم شاه با وجود توسعه اقتصادی نه به آنها باور داشت و نه اراده یی بر تحقق آنها داشت.
او خود را حاکم مطلقی می دانست که به هیچ روی آزادی، استقلال و جمهوریت را وقعی نمی نهاد و همین نیز بزرگ ترین دلیل بر خودکامگی، استبداد و دیکتاتوری حکومت او بود.
او آن قدر با مردم فاصله گرفت که صدای اعتراض آنها را عنداللزوم نشنید و پاسخ آنان را با گلوله و زندان و شکنجه و تحقیر داد وهمین شد عامل فروپاشی اش.
اصلی که در طول تاریخ و در همه حکومت ها تکرار شده است.
دوران زوال پادشاهی در ایران فرا رسیده بود و مردم آزادی، استقلال و حق تعیین سرنوشت می خواستند.
برای همین هم بود که 98 درصد از مردم در 12 فروردین 1358 به جمهوری اسلامی رای دادند و پس از آن نیز به همه پرسی قانون اساسی که به میراثی ماندگار در جمهوری اسلامی تبدیل شد.
حال 35 سال از آن روزها گذشته است و سوالی که به ویژه نسل امروز از پیشینیان خود می پرسد این است که انقلاب چه پیشرفت یا پیشرفت هایی را در کشور به همراه داشته است؟ و برخی نیز نسل پیشین را مورد عتاب و پرسش قرار می دهند که اساسا برای چه انقلاب کردید؟
نسلی که پرسشگر است باید پرسش کند و مدافعان انقلاب نیز باید خود را ملزم به پاسخگویی بدانند.
بهترین ایام نیز برای بازخوانی این واقعه عظیم ایام دهه فجر است.
اما به باور نگارنده توفیقات انقلاب اسلامی وقتی بیشتر رخ می نماید که با انقلاب های دیگر مورد مقایسه قرار گیرد.
نیاز به پرداختن به دور دست های تاریخ نیست، کافی است آنچه در طول چند سال گذشته در کشورهای خاورمیانه تحت عنوان بهار عربی یا بیداری اسلامی اتفاق افتاده را مورد مداقه قرار دهیم تا ارج و ارزش این انقلاب نمایان تر شود.
نظام پس از انقلاب اسلامی پس از سی و پنج سال برقرار مانده و همچنان نیز به راه خود ادامه می دهد.
راز این ماندگاری چیست؟ همان طور که در تشریح عوامل وقوع انقلاب اسلامی برشمرده شد اصلی ترین عامل انحطاط و زوال رژیم گذشته فاصله گرفتن مردم از حکومت بود.
بنا بر همین دلیل نیز اصلی ترین عامل ماندگاری این نظام نیز همین موضوع است، اصلی که بنیانگذار جمهوری اسلامی بر آن صحه گذاشت که میزان رای ملت است.
میزان قرار دادن رای ملت سخنی عالمانه و حکیمانه بود که خود به بزرگ ترین عامل انسجام و حفظ نظام انجامیده است، میراثی که مخالفان حق تعیین سرنوشت مردم بارها و به اشکال مختلف همه سعی خود را به کار گرفته اند تا آن را مصادره به مطلوب کنند اما این میزان و این حق ماندنی و ماندگار است.
حقی که تقریبا هر سال یک بار با انتخابات تمدید و تجدید می شود و هر ناظر بی طرف و منصفی نیز می داند چنانچه این حق نادیده گرفته شود نخستین آسیب آن متوجه کیان انقلاب و نظام برخاسته از آن خواهد بود.
میراثی که رهبری نیز با تدبیر در انتخابات اخیر آن را حق الناس نامید و از همگان خواست از این میزان بودن رای خود برای دور کردن کشور از مخاطرات استفاده کنند.
شاید نتوان به جرات ادعا کرد جمهوری اسلامی در همه خواست ها و آرمان های خود موفق بوده که در مجال این گفتار نیست اما به باور نگارنده مهم ترین وجه جمهوری اسلامی یعنی مردمسالاری و تلاش برای تحقق همه جانبه آن در بستر توسعه همه جانبه زمینه حضور آگاهانه مردم در بزنگاه های سخت را فراهم کرده است، عاملی وحدت آفرین که خود بزرگ ترین میراث و رمز ماندگاری این نظام پس از 35 سال است، میراثی که باید مغتنم شمرد و برای تحقق مردمسالاری و حفظ وحدت از آن بهره گرفت.
با این وصف ایام دهه فجر نیز باید به عاملی برای وحدت همه نیروها و جریان های مدافع منافع ملی و دلسوز کشور تبدیل شود.
به خصوص روز مبارک 22 بهمن که متعلق به همه ایرانیان است.
اول**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
![](http://www.irna.ir/Theme1/images/icons/mail32.png)
[email protected]
19/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]