پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851866466
دیوان عالی کشور را بیشتر بشناسیم
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: دانشنامه حقوقی/
دیوان عالی کشور را بیشتر بشناسیم
سابقه تشکیل دیوان عالی کشور را باید در اصل 75 متمم قانون اساسی دوره مشروطه جستجو کرد.
به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی باشگاه خبرنگاران، از لحاظ تاریخی سابقه تشکیل دیوان عالی کشور را باید در اصل 75 متمم قانون اساسی دوره مشروطه جستجو کرد.
این اصل، به تقلید از حقوق اساسی برخی کشورهای اروپایی، تشکل دیوان عالی کشور را تحت عنوان دیوان خانه تمیز برای اول بار پیش بینی کرد، بر اساس این اصل، ماده 49 قانون اصول تشکیلات عدلیه مصوب 1329 قمری، تاسیس دیوان تمیز در پایتخت را مقرر نمود و در سال 1316 شمسی، بنا به پیشنهاد فرهنگستان زبان و ادب فارسی، نام این مرجع به دیوان عالی کشور تغییر یافت.
**تاریخچه و مختصات ساختمان دیوانعالی و دادستانی کل کشور
انديشه بپا كردن ساختماني بزرگ و مدرن براي تشكيلات عدليه و دادگستري از زماني مطرح شد كه «علي اكبرخان داور» وزير عدليه دوره پهلوي اول، دست به يك سري اصلاحات اساسي در تشكيلات عدليه زد.
وزارت عدليه در دوره ناصرالدين شاه بنا شد، زماني كه وي پس از بر كنار كردن «ميرزا آقاخان نوري» صدراعظم خود دست به ابتكاري جديد زد و به جاي صدراعظم، شش وزارت خانه تاسيس كرد. شش وزارتخانه اي كه قرار شد، با مشاركت شاه و حكومت، اداره شود.
اين شش وزارتخانه اگر چه شباهتي به هيات وزيران كنوني نداشت ولي شايد نخستين قدم براي ايجاد دولت در ايران بود. يكي از اين شش وزارتخانه، وزارت عدليه بود. اين وزارتخانه تا حدود سالهاي 1285ق. برنامه منظم و مدوني براي ايجاد نظم و عدالت نداشت، تا آن زمان دادگاهها دو نوع بودند: دادگاههاي «عرفي» كه به امور جزائي كم اهميت رسيدگي ميكردند و دادگاههاي «شرع» كه محاكمات بزرگ را اداره مي كرد. حدود سالهاي 1285.ق پس از آن كه ناصرالدين شاه، ميرزا حسين خان سپه سالار وزير مختار ايران در عثماني پس از سفر به عتبات از عثماني به ايران فراخواند، از او خواست تا تغييراتي در سيستم قضايي كشور انجام دهد.
ميرزا حسين نيز دستورالعمل عدليه را به منظور به وجود آمدن يك نظام هماهنگ تدوين كرد. اين سيستم قضايي بعدها در مجلس اول با اضافه كردن موادي و اعمال تغييراتي، نظام عدليه كشور را تشكيل داد. اما پس از به قدرت رسيدن پهلوي اول، «علي اكبر داور» يكي از كساني كه در به سلطنت رسيدن رضاخان موثر بود، به وزارت دادگستري منسوب شد. وي تشكيلات جديد دادگستري را تدوين و براي تصويب به مجلس برد و توانست آن را به مرحله اجرا در آورد. اين قانون تشكيلات، كه تشكيلات دادگستري كشورهاي غربي مانند سوئيس، فرانسه را الگو قرار داده بود، بسيار وسيع و گسترده بود. يكي ديگر از كارهاي «داور» لغو مصونيت كنسولي اتباع بيگانه در ايران _ كاپيتولاسيون _ بود كه به موجب آن اتباع خارجي ساكن ايران نيز تحت پيگرد قانوني ايران قرار ميگرفتند.
بعد از استقرار نظام دادگستري (عدليه) جديد احتياج به يك ساختمان بزرگ و مجلل احساس شد.
پيش از اين وزارت عدليه در ساختماني قرار داشت كه در دوره محمد شاه توسط «حاج ميرزاي آقاسي»، صدر اعظم ساخته شده بود. اين ساختمان كه در زميني به وسعت 50 هكتار در قسمت غربي ارگ و كاخ گلستان واقع شده بود، داراي 240 اتاق بود. بعد از فوت محمد شاه و از كار بركنار شدن «حاج ميرزا آقاسي»، صدراعظم بعدي، يعني «ميرزا تقي خان اميركبير» در آن جا ساكن شد.
با تاسيس وزارت عدليه توسط شاه، خانه صدراعظم را براي اين وزارت خانه در نظر گرفتند و كمي به ساختمانش اضافه كردند. اين ساختمان تا زمان تشكيل دادگستري نوين نيز ساختمان عدليه بود.
«داور» در سال 1306 ش. براي ساختمان دادگستري مقداري اعتبار از مجلس گرفت. اما آغاز بنا تا سال 1312.ش ميسر نشد. هر چند «علي اكبرخان داور» در سال 1312 به يك باره خودكشي كرد و رئیس الوزرا كه در آن زمان «محمد علي فروغي» بود، «محسن صدر» ملقب به صدرالاشراف را به رياست وزارت دادگستري (عدليه) انتصاب كرد. صدر الاشراف در همين سال ساخت بناي دادگستري را به مناقصه گذاشت.
11 شركت از 11 كشور در اين مناقصه شركت كردند و طرحها و نقشههاي خود را ارايه كردند كه نهايتا شركت اشكودا از چكسلواكي برنده اين مناقصه شد.
به دليل وسعت مشاغلي كه در دادگستري به وجود آمده بود و به وجود ميآمد در سال 1314.ش تصويب نامهاي از سوي هيات وزرا تصويب شد كه اجازه مي داد كاخ دادگستري ساخته شود.
با برآورد مهندسان، اين بنا بايد در مساحتي حدود بيست هزار متر بنا ميشد. بدين منظور، دولت ساختمانهاي اطراف را كه شامل خانه و مدرسه و قزاقخانه بود، خريد.
اين زمين بين چهار خيابان اصلي شهر قرار داشت. ناصرخسرو از شرق، ارگ، بازار از جنوب خيام يا خيابان جليل آباد از غرب و از سمت شمال به وسيله خيابان داور به ميدان توپخانه وصل مي شد. اين خيابان را سابق بر اين در دوره قاجار به علت قرار گرفتن خانه «كامران ميرزا» نايب السلطنه در آن كوچه، نايب السلطنة مي گفتند. عمليات ساختماني از اول فروردين 1317.ش رسما آغاز شد و تا اواسط سال 1318 ادامه داشت. در اين زمان به علت آغاز جنگ جهاني دوم و حضور چكسلواكي در جنگ، تعطيل شد. بعد از پايان يافتن جنگ كار ساختمان در سال 1325.ش از سر گرفته شد و در آذر ماه آن سال، عليرغم كامل نشدن گشايش يافت.
ساختمان كاخ دادگستري چنان چه گفته شد در زميني به مساحت 20000 متر مربع پي ريزي شد.
حجم ساختمانهاي آن، بخش عظيم زمين را تشكيل ميداد. ارتفاع آن از سطح زمين 17 تا 27 متر و 60 سانتي متر و عمق آن از سطح زمين 5 تا 10 متر است. ساختمان از لحاظ ايمني بسيار مستحكم است و از نظر زلزله استاندارد شده است. ساختمان داراي سه قسمت عمده مركز و 2 بال شمالي جنوبي است. در اصلي آن در خيابان داور است. وروديها و خروجيها در آن جوري تعبيه شده كه محل ورود ارباب رجوع كارمندان از يكديگر متمايز است. تونل مخصوصي در قسمت جنوب آن ساخته شده است تا مجرمين از آن جا رفت و آمد كنند.
البته اين در زماني بود كه زندان نيز در كنار دادگستري بود و از آن مجزا نشده بود. اسكلت بنا از بتن مسلح است كه در فواصل آنها آجرچيني شده است. نماي خارجي از كف تا 4 متر از سنگ معدن گاجره اصفهان و بقيه آن اندود سيمان انگليسي است. روپوش داخلي سرسراي بزرگ و پلكانها از سنگ معدن است كه معادن اراك، قم و يزد استخراج شده بود، روپوش داخلي اتاقهاي درجه اول و بعضي سالنها تختههاي سه لايي آمريكايي است. كف قسمتي از اتاقها از پاركت روسي است و كف سرسراي بزرگ از سنگ معدن گاجره اصفهان است. سيستم گرمايشي و سرمايشي آن به صورت حرارت مركزي توسط يك شركت انگليسي تعبيه شد. تهويه هاي مجهزي نيز براي پزشك قانوني و زندانها نصب شد. ساختمان مجموعا داراي 7 حياط 550 اطاق و سالن است. زيباترين سالن آن سالن محاكمات جنايي است كه گنجايش 450 نفر تماشاچي را دارد.
زندان دادگستري داراي امكاناتي چون حمام مخصوص و آشپزخانه و رختشویخانه بود. يك رستوران نيز مخصوص كارمندان با ظرفيت 300 نفر در روز ساخته شد.
در زمان تاسيس ساختمان يك دستگاه تصفيه آب و يك دستگاه 150 شماره اي تلفن در نظر گرفته شد.
سيستم اطفاء حريق كاخ نيز به صورت مركزي است و به محض اين كه بخشي دچار حريق شود، به سرعت اطفاء مي شود. در ابتداي بناي اين ساختمان قرار بود زندان و پزشك قانوني در مكان كاخ باشد، اما بعدها به همراه برخي از شعبات دادگستري جا به جا شد.
**مجسمههای ورودی را استاد صنعتی ساخت
مجسمههاي نماي ورودي و داخلي آن توسط بهترين مجسمه سازها و مهندسان ايران طراحي شد.
استاد «علي اكبر صنعتي» به همراه استاد «ابوالحسن صديقي» و «ارژنگ رحيم زاده» اين مجسمهها را ساختند.
استاد صنعتي در يكي از مصاحبههاي خود تعريف ميكند كه به اعتراض براي نگرفتن دستمزد خود ترازوي عدالت را كج كرده بود و بعد از دريافت حقالزحمه خود، آن را دوباره صاف ميكند.
كاخ دادگستري در طول سالهاي فعاليتش، مهمترين محاكمات تاريخ دادگستري مانند محاكمه«سيد محمد تدين» از رؤساي مجلس شورا كه در سال 1320.ش به جرم دخالت در انتخابات و سوء استفاده در خريد خواربار و «علي سهيلي» نخست وزير، به اتهام شركت در خريد لوازم متروكه و دخالت در انتخابات، شاهد بوده است.
امروز، سالهاست كه ساختمان كاخ دادگستري افتتاح شده است و مردم آن جا را به عنوان تنها پناهگاه خود در برابر جرم و جنايت تبعيض اجتماعي و... ميدانند و فرشته عدالت علي اكبر صنعتي هنوز دل نگران «عدالت» است.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۰:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
دیدار رییس دیوان عالی کشور با آیت الله نظری در ساری
دیدار رییس دیوان عالی کشور با آیت الله نظری در ساری خبرگزاری رسا ـ رییس دیوان عالی کشور امروز با آیت الله نظری خادم الشریعه دیدار و گفت و کرد به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در ساری حجت الاسلام والمسلمین محسنی گرکانی رییس دیوان عالی کشور ظهر امروز با آیت اللرئیس دیوان عالی کشور: قدرتهای استکباری، گروههای تروریستی مانند تکفیری، القاعده و طالبان را خلق میکنند
رئیس دیوان عالی کشور قدرتهای استکباری گروههای تروریستی مانند تکفیری القاعده و طالبان را خلق میکنندرئیس دیوان عالی کشور با بیان اینکه قدرتهای استکباری گروههای تروریستی مانند القاعده تکفیری و طالبان را خلق میکنند خطاب به مسئولان گفت اخبار مربوط به تکفیریها و اقدامات آنهرئیس دیوان عالی کشور: امروزه ولایت فقیه یک نماد نیرومند و امنیت برای استمرار حکومت اسلام است
رئیس دیوان عالی کشور امروزه ولایت فقیه یک نماد نیرومند و امنیت برای استمرار حکومت اسلام استرئیس دیوان عالی کشور گفت امروزه ولایت فقیه یک نماد نیرومند و امنیت برای استمرار حکومت اسلام است که با رهبری داهیانه مقام معظم رهبری سی و پنجمین سالگرد نظام دینی را با اقتدار پایدار و ماندگرئیس دیوان عالی کشور: امر به معروف در کشور به فراموشی سپرده شده است
رئیس دیوان عالی کشور امر به معروف در کشور به فراموشی سپرده شده استرئیس دیوان عالی کشور گفت امر به معروف در کشور به فراموشی سپرده شده است به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان قائمشهر آیتالله احمد محسنیگرکانی صبح امروز در سی و دومین یادواره شهید نواب صفوی و شهدای فدائیان اسلام کهنایب رئیس شورای عالی استانهای کشور: نمایندگان مجلس تعامل خوبی با شوراها ندارند
نایب رئیس شورای عالی استانهای کشور نمایندگان مجلس تعامل خوبی با شوراها ندارندنایب رئیس شورای عالی استانها گفت نمایندگان مجلس شورای اسلامی ما را رقبای خود می دانند و تامل خوبی با شوراها ندارند به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری ابراهیم ولیشیخزاهد عصر امروز در سومین اجلاجهانگیری در نخستین جلسه شورای عالی اداری در دولت یازدهم: نظام اداری کشور باید به مسیر اصلی خود بازگردد
جهانگیری در نخستین جلسه شورای عالی اداری در دولت یازدهم نظام اداری کشور باید به مسیر اصلی خود بازگرددمعاون اول رییسجمهور گفت ما از طرف ملت مسئول هستیم تا نظام اداری کشور را به مسیر اصلی آن بازگردانیم هر چند این تصمیم پرهزینه باشد زیرا حرکت به شیوه کنونی به بنیان نظام و کشور آساستقبال بيشتر كشورها نسبت به جام ياريگين / تعداد كشورهاي خارجي به 15 رسيد
رقابتهاي بينالمللي كشتي آزاد جام تختي- تهران استقبال بيشتر كشورها نسبت به جام ياريگين تعداد كشورهاي خارجي به 15 رسيد 15 كشور خارجي براي حضور در جام تختي به ايران ميآيند به گزارش گروه ورزشي باشگاه خبرنگاران وبه نقل از روابط عمومي فدراسيون كشتي رقابتهاي بينالمللي كشتدر دیدار با نمایندگان مجلس صورت گرفت تاکید وزیر علوم بر توزیع متوازن امکانات آموزش عالی در کشور
در دیدار با نمایندگان مجلس صورت گرفتتاکید وزیر علوم بر توزیع متوازن امکانات آموزش عالی در کشوروزیر علوم در دیدار با نمایندگان مردم استانهای سیستان و بلوچستان کرمان و هرمزگان در مجلس بر توزیع متوازن امکانات آموزش عالی در سراسر کشور تاکید کرد به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری فارسکدام کشورها بیشترین تروریست را به سوریه فرستادند؟
کدام کشورها بیشترین تروریست را به سوریه فرستادند بین الملل > خاورمیانه - مراکز آمار غربی در تازه ترین گزارش خود آمار جنگجویان خارجی ای که به سوریه آمده و در کنار جریان های تروریستی مسلح با ارتش و حکومت سوریه می جنگند را اعلام کرده اند به گزارش پایگاه خبری دام پرس&nنقد و بررسي فعاليت هاي مراكز استاني حوزه هنري منطقه 5 کشور
استانها شمال آذربایجان شرقی در آذربایجان شرقی برگزار می شود نقد و بررسي فعاليت هاي مراكز استاني حوزه هنري منطقه 5 کشور تبریز – خبرگزاری مهر رييس حوزه هنري استان آذربایجان شرقی از برگزاری پنجمین نشست منطقه اي مراكز استاني حوزه هنري منطقه پنج كشور در مركز حوزه هنري آذربایجانسفر شاعران بسیجی کشور به عتبات عالیات
ایلام سفر شاعران بسیجی کشور به عتبات عالیات رییس سازمان بسیج هنرمندان استان ایلام از اعزام شاعران بسیجی کشور به عتبات عالیات کشور عراق خبر داد به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران ایلام محمود علیپور با اعلام این خبر افزود این شاعران به تعداد 20 نفر برگزیده ششمین جشنواره سرمردم کدام کشورها بیشترین مصرف چای را دارند؟/ جایگاه ایران؟
مردم کدام کشورها بیشترین مصرف چای را دارند جایگاه ایران ما بر این باوریم که کشوری هستیم با مصرف فراوان چای چرا که این نوشیدنی در سراسر کشور بسیار محبوب و مورد مصرف است به گزارش سرویس علمی جام نیوز به نقل از همشهری آنلاین سایت دیسکاوری زون اخیرا آماری از میزادر راستای تعامل هرچه بیشتر با مراکز آموزش عالی مطرح شد ضرورت تشکیل کمیتههای پژوهشی در ادارات کهگیلویه و بویرا
در راستای تعامل هرچه بیشتر با مراکز آموزش عالی مطرح شدضرورت تشکیل کمیتههای پژوهشی در ادارات کهگیلویه و بویراحمدمعاون پژوهشی دانشگاه یاسوج بر ضرورت تشکیل کمیتههای پژوهشی در ادارات کهگیلویه و بویراحمد برای تعامل هرچه بیشتر با مراکز آموزش عالی تأکید کرد به گزارش خبرگزاری فارس ازمعاون وزیر صنعت معدن و تجارت عنوان کرد فعالیت بیش از 700 شهرک صنعتی در کشور
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت عنوان کردفعالیت بیش از 700 شهرک صنعتی در کشورمعاون وزیر صنعت معدن و تجارت از فعالیت بیش از 700 شهرک صنعتی در کشور خبر داد سید محمدعلی سیدابریشمی عصر امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به اهمیت شهرکهای صنعتی در رونق اقتصادی کشور و به خصوص شهرهای کوچک گوزیر دفاع آلمان به دنبال نقش نظامی بیشتر کشورش در آفریقاست
وزیر دفاع آلمان به دنبال نقش نظامی بیشتر کشورش در آفریقاستوزیر دفاع جدید آلمان خواستار نقش پررنگتر نظامی کشورش در مالی و جمهوری آفریقای مرکزی شد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه خبری الجزیره وون در لین وزیر دفاع جدید آلمان یکشنبه اظهار داشت کشورش باید با اعزام مربیاناز سرمایه ایرانیان خارج از کشور بیشتر بهره ببریم/برای جذب سرمایه، قوانین مبهم اصلاح شود
سهشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۸ ۱۷ یک نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت دعوت رییسجمهور از سرمایهگذاران خارجی برای حضور در ایران با این هدف که بگوییم کشور ما از نظر سرمایهگذاری امن است و ریسک سرمایهگذاری در ایران پایین آمده است خوب بود اما به نظر من نتیجه عملی نخواهد داشت محمدجرییس کل دیوان محاسبات کشور: پیشگیری تخلفات مالی با سخنرانی محقق نمیشود
پنجشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۱ ۰۹ رییس کل دیوان محاسبات تاکید کرد پیشگیری از تخلف مالی با سخنرانی محقق نمی شود و نیازمند برنامههای اجرایی است که راهاندازی سامانه نظارت الکترونیکی به عنوان یکی از این راهکارها از وزاتخانهها و ادارات تهران آغاز شده است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ای-