واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
روزنامه نگارعرب:کنار گذاشتن ایران از کنفرانس ژنو-2 اشتباه بزرگی بود تهران- عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه اینترنتی ˈ رأ ی الیوم ˈ با اشاره به اینکه ایران یک قدرت بزرگ و اثر گذار در منطقه و جهان است ، تاکید کرد که کنار گذاشتن ایران از کنفرانس ژنو-2 در مورد سوریه اشتباه بزرگی بود .
![روزنامه نگارعرب:کنار گذاشتن ایران از کنفرانس ژنو-2 اشتباه بزرگی بود](http://img7.irna.ir/1392/13921116/81028716/81028716-5475507.jpg)
عطوان در رأی الیوم نوشت : ایران کشور اثر گذاری نه تنها در سوریه بلکه در کل خاورمیانه است و به همین دلیل باید این کشور در نشست های بین المللی در خصوص کشورهای منطقه حضور داشته باشد .
این نویسنده فلسطینی تبار ساکن لندن درادامه با اشاره به اهمیت مذاکره عربستان و ایران در مورد پرونده سوریه نوشت : هیات رسمی سوریه و معارضان سوری موافقت کردند دور دوم مذاکرات ژنو روز دوشنبه آینده برگزار شود اما این مذاکرات در صورتی موفقیت آمیز است که ایران و عربستان نیز در مورد سوریه با هم به توافق برسند .
عطوان اضافه کرد : روزنامهˈ کومرسانت ˈ روسیه روز سه شنبه نوشت : جان کری وزیر امور خارجه آمریکا چهار روز پیش در حاشیه کنفرانس امنیتی در مونیخ آلمان به سرگئی لاوروف همتای روسی خود پیشنهاد تشکیل کمیته ای پنج جانبه متشکل از روسیه ، آمریکا ، ایران ، ترکیه و عربستان را داده است تا راه حلی سیاسی بر اساس اصل مذاکره برای درگیری های جاری درسوریه یافته شود .
ˈآمریکا تصمیم قطعی گرفته است که در بحران سوریه دخالت نظامی نداشته باشد و به همین دلیل در مقابل همه فشارهایی که از سوی معارضان سوری و حامیان عرب آن ها به ویژه عربستان اعمال می شد ، مقاومت کرده است و اینگونه است که ˈ جنیفر پساکی ˈ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دوشنبه گذشته بار دیگر تاکید کرد که ˈ آمریکا راهبرد دیپلماتیک خود را در مورد سوریه تغییر نخواهد داد ˈ و در ادامه اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در جمع نمایندگان این کشور خواستار کمک تسلیحاتی به مخالفان سوری شده است را تکذیب کرد .
دولت عربستان دریافته است که سیاست ابراز ناراحتی و دشمنی و کینه جویی در مورد بحران سوریه و همچنین سیاست دشمنی با آمریکا هیچ نتیجه ای در بر ندارد و موضع گیری راهبردی آمریکا را تغییر نخواهد داد و اصرار بر راه حل نظامی برای بحران سوریه از طریق حمایت از گروه های مسلح سوری دشوار می تواند منجر به سرنگون کردن بشار اسد و نظام او بشود زیرا روسیه و آمریکا به صورت رسمی به توافق رسیده اند که اولویت نخستشان مبارزه با تروریسم باشد نه سرنگون کردن بشار اسد .ˈ
عطوان در ادامه خاطر نشان کرد که اخیرا تغییراتی در موضع گیری ها و سیاست های عربستان در مورد سوریه به وجود آمده است .
وی افزود : به وجود آمدن تغییر در موضع گیری های عربستان در موارد زیر قابل مشاهده است :
نخست : اخیرا از شدت دشمنی عربستان با ایران کاسته شده و حملات رسانه ای به ایران درمقایسه با دو سال گذشته کمتر شده است ، همچنین بسیاری از مبلغانی که با استفاده از مسائل مذهبی به تبلیغ ضد ایران می پردازند نیز مهار و کنترل می شوند .
دوم : در عربستان قوانینی سخت مبنی بر مجرم دانستن کسانی که برای جنگ به سوریه و مناطق دیگر خارج از مرزهای عربستان می روند و همچنین محاکمه آن ها به این اتهام در صورت بازگشت به عربستان و صدور حکم زندان برای آن ها از پنج تا 20 سال ، تصویب شده است و خود پادشاه عربستان نیز بر این مساله تاکید کرده است.
سوم : اخیرا در عربستان حمله سختی به شاهزاده های خانواده حاکم و مبلغان مشهوری که جوانان عربستانی را از طریق شبکه های ماهواره ای خود یا از طریق شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک و تویتر تحریک و تشویق به چنین کارهایی می کنند، آغاز شده است و همچنین این افراد به مجازات زندان تهدید شده وآن ها را متهم به این می کنند که جوانان عربستانی را به کشتن می دهند .
لازم به ذکر است که شبکهˈ ام بی سی ˈدر حال حاضر حمله سختی به چنین افرادی می کند.
تصویب و ابلاغ چنین قوانینی آن هم به صورت ناگهانی در عربستان نشان می دهد موضع گیری عربستان در مورد سوریه تغییری اساسی کرده و این کشور به تدریج از راه حل نظامی عقب نشینی کرده است زیرا مقام های این کشور دریافته اند که در منطقه و جامعه بین الملل کسی آن ها را در این راه همراهی و همنوایی نمی کند زیرا همه کشورها موافق راه حل سیاسی برای این بحران اند .
ˈ شاید غایب بودن شاهزاده ˈبندر بن سلطانˈ از صحنه سوریه و گرفتن مرخصی استعلاجی طولانی مدت و رفتن به خارج از عربستان یکی از نشانه های این تغییر در موضع گیری عربستان در مورد سوریه باشد زیرا غایب بودن وی بیش از حد عادی بوده و این تایید کننده تغییر در موضع گیری عربستان است زیرا شاهزاده بندر رهبری جریان تندروها را در عربستان بر عهده دارد .
عطوان در ادامه با اشاره به اهمیت توافق ایران و عربستان برای یافتن راه حلی برای بحران سوریه گفت : نشستن هیات های ایران و عربستان پای میز مذاکره ممکن است باعث حل بیشتر بحران ها در منطقه و تعریف اصولی دقیق برای توافق های جدید و همکاری ها و عادی سازی روابط و پایان دادن به اشکال مختلف تنش ها شود .
دیدار باراک اوباما از ریاض در ماه مارس که در دقیقه نود به برنامه سفرهای اوباما پس از سفر به هلند ، بروکسل و واتیکان اضافه شد ، تنها به خاطر این نیست که به مقام های عربستانی اطمینان دهد روابط واشنگتن – ریاض، مستحکم است بلکه از جمله اهداف دیگر ، تاکید بر این مساله نیز هست که سیاست خارجی آمریکا این است که نمی خواهد در مرداب خونین سوریه گرفتار شود و این سیاست آمریکا تغییر ناپذیر است .
روزهای آینده شاهد تغییرات زیادی در موضع گیری های منطقه خواهیم بود ، خواهیم دید که شیخ یوسف قرضاوی را ساکت می کنند ، به مبلغان طرفدار ˈجهادˈ تنها اجازه داده می شود در مورد نیکی به والدین و واجب بودن زکات و نماز و روزه و شرایط عقد و نکاح و واجبات آن و چنین مسائلی که به دور از هرگونه افراط گرایی و تندروی است و به سیاست ربطی ندارد ، در خطبه های خود سخن بگویند .
تصور نمی رود پس از این شیوخی مانند محمد العریفی، سلمان العودة وعدنان العرعور در شبکه های اجتماعی مانند تویتر خواستار حمایت جنگجویان در سوریه که آن ها را مجاهد می خواند ، باشیم زیرا اخیرا در قانون عربستان مجازات چنین اعمالی پنج سال زندان تعیین شده است .
عطوان در پایان نوشت : به هر حال باید دانست یک مرحله به پایان رسیده و مرحله دیگر آغاز شده است و قطعا شاهد تغییرات زیادی در خصوص پرونده سوریه خواهیم بود .
خاورم **2041**1586
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
![](http://www.irna.ir/Theme1/images/icons/mail32.png)
[email protected]
16/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]