واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
کارشناس اندیشکده آمریکایی توضیح می دهد: توافق هسته ای با ایران و اثر آن بر روابط تهران - ریاض تهران – ˈآنتونی کوردزمنˈ عضو اندیشکده آمریکایی مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی ضمن تاکید بر ضرورت انجام مذاکرات برای ایجاد اعتماد بیشتر بین ایران و عربستان و سایر کشورهای عرب منطقه گفت: این کار یک دهه طول می کشد و اجرای کامل توافق هسته ای ایران پیش شرط اساسی شروعی هدفمند است.
کوردزمن در مقاله منتشر شده در پایگاه اطلاع رسانی این اندیشکده آمریکایی با اشاره به تفاوت چشم اندازها و ارزش های غرب و خاورمیانه و خطر تبدیل این تفاوت ها به شکافی عمیق در سطح راهبردی در دو سال گذشته نوشت، بسیاری از صاحبنظران غربی خیزش های سیاسی این منطقه را پیش درآمد نوعی دوره گذار دمکراتیک موفق تلقی می کنند و تحلیلگران غربی با تمرکز گسترده بر تلاش های ایران در زمینه دستیابی به توانمندی های هسته ای، عربستان و سایر کشورهای محافظه کار حاشیه خلیج فارس را درگیر نوعی خصومت سطح پایین با ایران در این زمینه به شمار می آورند اما، واقعیت مساله در منطقه خلیج فارس بسیار متفاوت است.
از نظر عربستان سعودی و سایر کشورهای عرب منطقه خلیج فارس، خیزش های جهان عرب پیش درآمد اغتشاش، بی ثباتی و تغییر حکومت است.
به اعتقاد نویسنده، شک و تردید روزافزون عربستان و دیگر کشورهای عرب منطقه نسبت به ائتلافشان با آمریکا و سیاست های واشنگتن در قبال منطقه و تئوری های توطئه عربی مبنی بر زمینه چینی آمریکا برای چشم پوشی از متحدانش در جهان عرب و روی آوردن به ایران، رقابت بین ایران و عربستان سعودی را پیچیده تر کرده است.
به گفته وی، آمریکا و اروپا نمی توانند چشم اندازهای موجود در خلیج فارس و کشورهای عربی را نادیده بگیرند زیرا این اختلافات و تهدیدها در منطقه ای که حدود 20 درصد صادرات نفت جهان و مقادیر قابل توجهی گاز مصرفی دنیا در آن از تنگه ای به نام هرمز حمل و نقل می شود، بسیار واقعی هستند. میلیون ها بشکه ای که از طریق دریای احمر و مقادیر قابل توجه نفت که اکنون از ترکیه جابجا می شود نیز تحت تاثیر بی ثباتی منطقه ای قرار گرفته اند.
کوردزمن با تاکید بر اهمیت ثبات،امنیت و استمرار روند حمل و نقل انرژی بر توسعه کشورها و اقتصاد جهان و تاثیر بحران منطقه خلیج فارس بر همه کشورها گفت، صحبت از استقلال انرژی آمریکا این واقعیت را نادیده می گیرد که وزارت انرژی این کشور هنوز از وابستگی 32 درصدی آمریکا به واردات سوخت مایع تا سال 2040 خبر می دهد. مهم تر از همه آنکه، اقتصاد آمریکا همچنان با استقلال از واردات کالاهای صادراتی آسیا که به نفت منطقه خلیج فارس وابسته است، فاصله دارد.
این عضو اندیشکده آمریکایی افزوده است: علاوه بر این، اعراب حاشیه خلیج فارس از توافقات اخیر ایران و پنج بعلاوه یک و انفعال آمریکا در قبال سوریه ترسیده و به این نتیجه رسیده اند که آمریکا به ریسک کردن در برابر ایران تمایلی ندارد و ممکن است به بهای قربانی کردن آنها به ایران نزدیک شود.
چشم انداز توافقنامه ایران و پنج بعلاوه یک از نظر این اعراب به گونه ای بازتاب تصویر ایران است و صداهایی از سوی اعراب مبنی بر امکان تنش زدایی پایدار و ایجاد رابطه ای راهبردی با ایران به گوش می رسد.
کوردزمن با اشاره به مواضع آمریکا در قبال مصر، عراق و سوریه و بی اعتمادی روزافزون عربستان سعودی به آمریکا تصریح کرد، شرکت در کنفرانس آکادمیک عربی برای بررسی وضعیت امنیت در خلیج فارس بدون مقابله با آنهایی که معتقدند، آمریکا، اگر نه توطئه بلکه مذاکراتی محرمانه برای ائتلاف با ایران شروع کرده است، به متحدان عرب خود خیانت کرد ، غیر ممکن است. این مکتب تئوری توطئه افکار عمومی اعراب خلیج فارس بازتاب محدودیت های مطالعات راهبردی و رسانه ها در این کشورها، قصور در تشریح واقعیت ها و گرایش ها، جزییات توازن نظامی منطقه ای و همکاری و تمرینات نظامی آمریکا، انگلیس و فرانسه با نیروهای عرب است. این اعراب همانند ایرانی ها به جای توضیح شفاف واقعیات یاد شده، به توطئه تئوری روی آورده اند.
علاوه بر این، دیدگاه عربستان سعودی و کشورهای عرب خلیج فارس و ایران درباره بهار عربی فرق دارد. خیزش های سیاسی جهان عرب تا کنون به نفع ایران بود.
چشم انداز تهدیدهای داخلی عربستان و کشورهای عرب منطقه خلیج فارس متفاوت است. عربستان از سال 2003 با تهدید جدی القاعده شبه جزیره مواجه است که در داخل خاک این کشور تا حد زیادی کنترل شده اما، به یمن کشیده شده و همچنان تهدیدی واقعی است. دیگر کشورهای منطقه نیز با تهدیدهای جهادیون تندروی سنی مواجه هستند. مولفه های جمعیتی و اقتصادی که به شکل گیری خیزش های سیاسی در سایر کشورهای جهان عرب کمک کرد، در کنار مساله تروریسم و افراط گرایی تاثیرگذارند. 20 تا 30 درصد جمعیت جوان عربستان بیکار است و این کشور، عمان و بحرین برخلاف کویت، قطر و امارات عربی متحده که از ثروت کافی برای فرونشاندن این تنش ها برخورداند، از چنین ثروتی برخوردار نیستند.
این اندیشکده غربی در ادامه تصریح کرده که آمریکا بین سالهای 2004 تا 2011 میلادی تسلیحات جدید به ارزش 50 میلیارد و 400 میلیون دلار در اختیار عربستان و امارات متحده عربی قرار داده و این جدای از78 میلیارد و 400 میلیون دلار سفارشات نظامی این کشورها است.
**هدف ایرنا از انتشار این نوع مقالات اندیشکده ها ، اطلاع رسانی درباره نگرش این اتاق های فکر است و انتشار این مقاله ها الزاما به معنای تایید تمام محتوای آنها نیست.
مترجمام** 1088 **1575
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
16/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]