واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
ایرانیان و نقش غیر قابل انکار آنان در تحقق تمدن اسلامی تهران -ایرنا - آموزه های فرهنگ، هنر و تمدن اسلامی در شکل گیری انقلاب اسلامی تاثیرات عمیقی داشته در حالی که انقلاب 57 نیز به رشد و تعالی این فرهنگ در جهان کمک فراوانی کرده است.
![ایرانیان و نقش غیر قابل انکار آنان در تحقق تمدن اسلامی](http://img7.irna.ir/1392/13921112/81020176/81020176-5462190.jpg)
در واقع انقلاب اسلامی ایران را باید زاییده آموزه های دینی برگرفته از فرهنگ و تمدن اسلامی دانست و از این رهگذر باید به تحلیل تحولات این انقلاب پرداخت.
13 بهمن روز شکوفایی فرهنگ، هنر و تمدن اسلامی نامگذاری شده است.
فارغ از تحولات انقلاب اسلامی، ایرانیان در شکوفایی و به بار رسیدن تمدن اسلامی نقشی غیرقابل انکار داشتند، نقشی که حتی مستشرقان با تمام غرض ورزی های خود نتوانستند آن را منکر شوند.
این تمدن بیش از همه تمدن ها به علم و دانش اهمیت داده و کهن ترین دانشگاه های جهان را پدید آورده است و با تلفیق علوم گوناگون و افزودن بر آن ها میراث عظیم و تکامل یافته ای را تحویل بشریت داد.
با این اوصاف می توان گفت منظور از تمدن اسلامی مجموعه افکار، عقاید، علوم، هنرها و صنایع است که با الهام از آموزه های دینی توسط مسلمین پدید آمده است.
تحلیلگران تاریخ تمدن معتقدند، تمدن اسلامی به این دلیل در ایران نفوذی عمیق داشت که نیاز معنوی و روحی ایرانیان را سیراب می کرد چرا که درغیراین صورت نمی توانست چنین در ایران به شکوفایی برسد.
شواهد و مطالعات تاریخی هم گواهی می دهد که ایرانیان خود به دلیل برآوردن نیازعمیق معنوی، تمدن اسلام را پذیرا شدند و خلاقانه و حیرت انگیز در راه اعتلای تمدن اسلامی کوشیدند.
این کوشش چنان بود که اکنون تمدن اسلامی را تمدن ایرانی- اسلامی می خوانند و در سیر تاریخی آن بیش از هر سرزمین و نژادی به بزرگان فرهنگ ایران و دانشمندان و هنرمندان ایرانی اشاره می شود.
با پیدایش اسلام و انتشار سریع و گسترده آن در میان اقوام و ملل و جلب و جذب فرهنگ های گوناگون بشری بنای مستحکم و عظیمی از فرهنگ و تمدن انسان پایه گذاری شد که در ایجاد آن ملل و نژادهای مختلفی سهیم بودند. این ملل با ارزش ها و ملاک های نوین اسلامی موفق به ایجاد تمدنی شدند که بدان تمدن اسلامی گفته می شود.
تمدن اسلامی را از لحاظ تاریخی می توان به دو دوره تقسیم کرد؛ دوره اول از آغاز دعوت اسلامی و پیدایش اسلام در قرن هفتم میلادی آغاز شد و تا سقوط بغداد بدست هلاکو ادامه یافت.
تمدن اسلامی تمدن یک ملت یا نژاد خاص نیست بلکه مقصود تمدن ملت های اسلامی است عرب ها، ایرانیان و دیگران را شامل می شود که به وسیله دین رسمی یعنی اسلام و زبان علمی و ادبی یعنی عربی با یکدیگر متحد شدند. این تمدن با هنر ایرانی و رومی و سایر جوامع آمیخته شد و تمدنی به نام تمدن اسلامی به وجود آورد.
در مطالعه تاریخ اسلام به این نتیجه می رسیم که فرهنگ و تمدن اسلامی براساس اصولی منطقی و معقول شکل گرفته که دارای فلسفه ای زنده بوده و پویایی آن قابل تکرار است.
دوره دوم با پذیرش اسلام توسط مغولان و ایجاد حکومت هایی مانند صفوی و عثمانی تا اواسط قرن 18 میلادی به طول انجامید. هر یک از این دوره ها دارای ویژگی های خاصی هستند که آن ها را از هم متمایز می کند.
هنر اسلامی نیز یکی از دوران های شکوهمند تاریخ هنر و یکی از ارزشمندترین دستاوردهای بشری در عرصه هنری به شمار می آید و شامل انواع متنوعی از هنر همچون معماری، خوشنویسی، نقاشی، سرامیک و مانند آن ها می شود که شکل گیری انقلاب اسلامی تاثیرات مثبت عمیقی بر روند این نوع هنر گذشته است.
فراهنگ (5) ** 1569**1601**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
![](http://www.irna.ir/Theme1/images/icons/mail32.png)
[email protected]
12/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]