واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: اعتراضات بيپايان شيعيان در بحرين
در آينده نزديك ديگر هيچ ديوار خالي در روستاهاي غرب منامه پايتخت جزيره كوچك پادشاهي بحرين وجود نخواهد داشت. همه ديوارنوشتهها حكايت از خواسته مردم براي سرنگوني پادشاه است. اين شعارها هر روز از سوي ماموران پاك ميشود، اما ديري نميپايد كه در جاي ديگر دوباره ظاهر ميشود و اين روند ادامه دارد تا ديگر جايي براي نوشتن روي ديوارها پيدا نشود.
خودروهاي پليس در ورودي تمام روستاها حضور دارند. حتي در مناطق پرزرق و برق و توسعه يافته منامه نيز بسياري از ساكنان از اوضاع جاري كشور شكايت دارند.
يكي از اهالي منامه مي گويد: «نه آزادي وجود دارد و نه عدالت و دموكراسي.»
بحرين كشوري است كه يك حكومت پادشاهي سني مذهب سال هاست بر اكثريت شيعه حكومت مي كند.
اعتراضات الهام گرفته شده از بهار عربي در فوريه 2011 اين كشور را نيز به لرزه درآورد، هرچند بلافاصله اعتراضات مردمي در اين كشور به طور وحشيانه اي توسط نيروهاي امنيتي عربستان سعودي در هم كوبيده شد. با اين همه اعتراضات كماكان ادامه دارد.
جوانان چند روستا به طرف پليس سنگ و كوكتل مولوتف پرتاب مي كنند و نيروهاي امنيتي نيز در پاسخ گاز اشك آور و بمب هاي صدادار.
سازمان هاي حقوق بشري هشدار مي دهند كه وضع در بحرين رو به وخامت گذاشته است. با گذشت دو سال از گزارش بي طرفانه كميسيون مستقل تحقيق بحرين تعداد كمي از توصيه هاي اين گزارش اجرايي شده است.
نيروهاي مخالف حكومت تحت تعقيب و شكنجه قرار گرفته و به زندان افتاده اند، بسياري نيز درصدد ترك كشور هستند.
حكومت به ندرت به تقاضاي ويزاي خبرنگاران خارجي جواب مثبت مي دهد. دادگاه خليل مرزوق نماينده سابق پارلمان و شخصيت برجسته حزب الوفاق كه جناح رهبري كننده مخالفان را در دست دارد، نگراني هاي فراواني را به دنبال داشته است. خليل مرزوق در به وجود آوردن ائتلاف 14 فوريه نقش اساسي داشته است.
مخالفان شركت در گفت وگوهاي ملي را به حالت تعليق درآورده اند و روند آشتي سياسي نيز متوقف شده است. هر دو طرف مي گويند، مايل به پيشرفت گفت وگوها هستند، اما هيچ كدام چندان به يكديگر اعتماد و اطمينان ندارند.
دولت بحرين اعتراضات مردم را كه خواهان دموكراسي هستند به عنوان منازعه اي قومي توصيف و آن را به سمت افراط گرايي سوق داده است. حاكمان بحرين با ناميدن مخالفان خود به عنوان نيروهاي طرفدار يك دولت خارجي در پي راه اندازي تظاهرات سني ها عليه راهپيمايي شيعيان است.
در اين ميان مردم از افزايش هزينه زندگي و فقدان حضورشان در روند تصميم گيري هاي كشور شكايت دارند. بين شيعيان نيز اتحاد كاملي وجود ندارد. جمعيت الوفاق اعلام كرده است، در پي سرنگوني دولت نيست و در واقع به يك حكومت پادشاهي مشروطه معتقد است و به همين منظور براي متقاعد كردن ديگر گروه هاي مخالف تلاش مي كند.
با اين حال اغلب گروه ها در يك بن بست امنيتي گرفتار شده اند. ميثم سلمان از روحانيون شيعه مي گويد: «در بحرين حتي ميانه روها نيز از تخريب 38 مسجد در طول حملات خشمگين هستند. تعداد كمي از اين مساجد دوباره بازسازي شده اند.» يكي از حقوقدان بحريني مي گويد: «سياست يك چيز است و حمله به مذهب چيز ديگر.»
مردم بويژه نسبت به استخدام افراد غيربومي در پليس اين كشور اعتراض دارند. تعداد زيادي يمني و پاكستاني با حقوق هاي بالا در نيروهاي امنيتي مشغول به كار شده اند و اين در حالي است كه تقاضاي شيعيان براي استخدام در پليس توسط حكومت رد مي شود.
كاربرد وسيع گاز اشك آور از سوي پليس به عاملي مهم در بروز كينه و عداوت ميان دو طرف بدل شده است.
در يكي از اسناد فاش شده، وزارت كشور بحرين در ماه اكتبر سخن ازخريد يك ميليون و 600 هزار گلوله گاز اشك آور به ميان آورده است.
تا اين لحظه آل خليفه توانسته است اعتراضات مردمي را با كمك نيروهاي امنيتي سعودي و پشتگرمي حضور ناوگان پنجم نيروي دريايي ايالات متحده مستقر در بحرين تا حدودي كنترل كند.
اقتصاد كشور آن گونه كه بعضي سال 2011 از آن هراس داشتند، هنوز ورشكسته نشده است و پيش بيني مي شود رشد 3.3 درصدي را در سال بعد تجربه كند.
با وجود بحران و تنش و به دليل حضور عربستان به عنوان پدرخوانده جزيره و مركز مالي منطقه و شركت هاي كمي بحرين را ترك كرده اند.
معترضان ميانه رو اميدها براي اصلاحات را به سمت سلمان بن حمد آل خليفه وليعهد 44 ساله معطوف كردند، اما سلمان بن حمد بايد پيش از هر چيز با تندروهاي درون خانواده خودش دست و پنجه نرم كند.
منبع: اكونوميست
مترجم: ايرج جودت
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]