واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: گفت وگوعلي معلم: يكي از متهمان رديف اول هستم!
علي معلم دامغاني، شاعر و رييس فرهنگستان هنر، در گفت وگو با ايسنا، درباره فعاليت هاي چند سال اخير اين فرهنگستان، اداره نشر كتاب اين مركز را يكي از موفق ترين اداره هاي فرهنگستان هنر دانست و در اين باره گفت: اداره نشر كتاب فرهنگستان هنر درصدد است جاي خالي آثار مورد نياز مردم به خصوص دانشجويان را با انتشار كتاب هاي فرهنگيِ برتر پُر كند.او آماده سازي نسخه اي از شاهنامه شاه طهماسب را كه به زودي كار چاپش به پايان خواهد رسيد، يكي از فعاليت هاي اين اداره عنوان كرد.
موضوعي كه به سود خود آذربايجان هم نيست
معلم در ادامه در پاسخ به سؤالي درباره مشكلات ادبيات و زبان فارسي و رشد چالش ها در چند سال اخير گفت: يكي از مشكلاتي كه در چند سال اخير گريبان گير فرهنگ و هنر ما شده، بي توجهي به شاعران كلاسيك و ادبيات فارسي ايران بوده است. به عنوان مثال يك نمونه از آن در آذربايجان رخ داد و به برداشته شدن كتيبه هاي فارسي نظامي از مقبره اين شاعر انجاميد.
او با بيان اين كه در حال حاضر بسياري از كشورها درصدد عوض كردن زبان و خط خود هستند، اضافه كرد: بايد بگويم اين مسئله به سود خود مردم آذربايجان هم نيست، چون شاعران ما كساني بوده اند كه نسل هاي گذشته مردم كشورها به آن ها افتخار مي كردند، بنابراين فرزندان شان هم نبايد از آن ها محروم بمانند.
اشكالات سينما، تئاتر و ادبيات در حال افزايش است
اين شاعر با بيان اين كه بي اعتنايي به اطلاعات و دانش نامه هايي كه از تاريخ گذشتگان در اختيار ماست، باعث شده اشكالات موجود در همه عرصه هاي فرهنگي مثل سينما، تئاتر و ادبيات روز به روز افزايش پيدا كند، ادامه داد: يك سينماگر نمي تواند خودش از اول ادبيات را بخواند تا بتواند فيلمنامه اي بنويسد كه منطبق با تاريخ باشد. حتي الآن خيلي از جوانان ما با كتاب هاي تاريخي و شعر شاعران قديم، ارتباط درستي برقرار نمي كنند. البته كاش فقط بي اعتنايي ما بود، چون دشمنان ما به همان اندازه اي كه ما به تاريخ و فرهنگ خود بي اعتنا هستيم، به اين مسائل دقت مي كنند و براي مصادره فرهنگ و هنر ما برنامه ريزي هاي عجيبي دارند.
مميزي اشكالاتي هم داشته است
معلم در پاسخ به اين سؤال كه رويكردتان نسبت به موضع گيري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي درباره مسئله مميزي چيست، گفت: يكي از مسائلي كه حكومت ها هميشه به آن توجه كرده اند، مسئله مميزي و آن چيزي است كه قرار است به دست مردم برسد كه در هر دوره اي هم وجود داشته و حكومت ها همواره حدودي براي آن تعيين مي كردند. گاهي اين كار بر عهده اهل خبره بود، مثلا در دوره پهلوي ها كار مميزي را كساني مثل تقي زاده و يغمايي انجام مي دادند و آثار فرهنگي و ادبي را كه قرار بود به دست مردم برسد، جمع آوري، گزارش و ارزيابي مي كردند. به هر صورت مميزي اشكالاتي هم داشته است و هيچ وقت به صورت كامل و درست بررسي نشده است. مثلا هيچ وقت سميناري نداشته ايم كه دست اندركاران مميزي و نويسندگان دور هم جمع شوند و اصول اين كار را بررسي كنند. هيچ انسان و نويسنده اي هم بي وطن، بي حريت و بي حرمت نيست و ما حق نداريم درباره آدم ها خيالاتي داشته باشيم كه باعث مميزي آثارشان شود. اما اين كه مميزي تا چه حد مي تواند مؤثر باشد و جلو برود، بايد بررسي و مطالعه شود.
ادبيات مي تواند حرف را به صورت نهفته بيان كند
او در همين زمينه افزود: البته ادبيات هم شيوه هايي دارد كه مي تواند حرف خودش را حتي به صورت نهفته بيان كند، بنابراين مميزي نمي تواند جلوي انديشه ها و حرف نويسندگان را بگيرد. تصميم درست اين است كه راه ميانه صحيح انتخاب شود كه در اين راه خود مردم پاسدار و پاسبان ادبيات و فرهنگ باشند. بايد مطالبي به دست مردم برسد كه با زبان خودشان نوشته شده باشد.
يكي از متهمان رديف اول هنرمند دولتي بودن هستم
علي معلم در رابطه با اين كه چرا جامعه به گونه اي هدايت شده كه بخشي از هنرمندان كه آثار هنري فراواني خلق كرده اند و در بين مردم نيز از اقبال خوبي برخوردارند، از حمايت ها و خدمت هاي دولتي محرومند، اما عده اي ديگر به شدت مورد حمايت دولت و حكومت قرار دارند، اين گونه پاسخ داد: «هنرمند دولتي» از صفت هايي است كه در سال هاي اخير به بعضي ها نسبت مي دهند و من هم يكي از متهمان رديف اول آن هستم، اما در مورد خودم بايد بگويم در 40 سالي كه خواندم و نوشتم و شاگرد تربيت كردم، نه به خاطر حكومت و دولت بوده و نه براي تبليغات، بلكه كارهايم را بدون انتظار عنايت و به خاطر اعتقادم انجام داده ام. در قبال آثاري هم كه تا به حال به صورت شعر و سرود و كتاب عرضه شده است، تا به حال حتي يك ريال هم دريافت نكرده ام و در اين سال ها فقط با حقوق كارمندي زندگي كرده ام؛ بنابراين اطلاق «هنرمند دولتي» به من و بلكه به بسياري از ديگر افراد اشتباه است، آن ها تافته جدا بافته نيستند و رييس جمهور يا مقامات دولتي ديگر عنايت خاصي به آن ها ندارند.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]