تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 5 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):خداى تعالى كتابى راهنما فرستاد و در آن خوب و بد را روشن ساخت. پس راه خوبى را پيش گ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833842121




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گزارش جديد آمانو مي‌تواند، مانع از كارشكني‌هاي احتمالي در دور بعدي مذاكرات شود


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: گزارش جديد آمانو مي‌تواند، مانع از كارشكني‌هاي احتمالي در دور بعدي مذاكرات شود
گزارش جديد آمانو، مدير كل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي مي‌تواند بر فضاي مذاكرات تأثير مثبتي گذاشته و مانع از كارشكني‌هاي احتمالي همچون فرانسه در دور بعدي مذاكرات گردد.
به گزارش حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران، مركز پژوهش‌هاي مجلس شوراي اسلامي در تحليل سياسي اين هفته، مذاكرات ژنو 2، تفاوت‌ها و موانع را مورد بررسي قرار داده است.

متن گزارش به شرح زير است:

مقدمه

دومين دور مذاكرات هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران با گروه 1+5 درحالي به پايان رسيد كه طرفين تا آستانه رسيدن به توافقي نهايي پيش رفته بودند، اما موانعي نظير اختلاف نظرها در ميان خود گروه 1+5، لزوم پرداختن به جزئيات طرح پيشنهادي كشورمان و كارشكني وزير خارجه فرانسه موجب گرديد تا مذاكرات به دور سوم كشيده شود. درواقع، نمايندگان و مقامات عالي‌رتبه طرفين، يكبار ديگر جهت ازسرگيري مذاكرات در 29 آبان‌ماه راهي ژنو خواهند شد.

مذاكرات ژنو 2 به‌علت برخورداري از حساسيت و اهميت فراوان براي صلح و امنيت منطقه‌اي و جهاني، در مركز توجهات بين‌المللي قرار داشت. هرچند كه از آغاز بحران هسته‌اي، اين اولين بار نبود كه نمايندگان دو طرف، براي رسيدن به توافق يا دستكم كاهش تنش‌ها به ژنو مي‌آمدند، لكن در سطوح مختلف، تفاوت‌هاي مهمي ميان اين دور از مذاكرات با ادوار پيشين قابل مشاهده بود. آگاهي از اين تفاوت‌ها و موانع جهت پيشبرد روند مثبت مذاكرات و حفاظت از حقوق هسته‌اي كشورمان در ژنو 3 ضروري است.

سطح داخلي و مذاكرات ژنو 2

اوضاع داخلي جمهوري اسلامي ايران در آستانه مذاكرات دور دوم، به‌مراتب مناسب‌تر از دور اول بود. در سطح نخبگان، فرمايشات مقام معظم رهبري در 12 آبان ماه، به‌مثابه فصل‌الخطابي بر خودزني‌هاي داخلي، از يك سو، روحيه و اعتماد به نفس تيم مذاكره‌كننده ايراني را ارتقا بخشيد و ازسوي ديگر، با ناميدن مذاكره‌كنندگان كشورمان به‌عنوان فرزندان انقلاب، به طرفين غربي هشدار داد كه مذاكرات را جدي بگيرند. در سطح مردم نيز، حضور گسترده آحاد مختلف ايرانيان در سالروز يوم‌الله 13 آبان، نشان از عزم جدي ملت ايران در استكبارستيزي و حراست از ارزش‌هاي انقلابي و اسلامي خويش داشت.

سطوح منطقه‌اي و بين‌المللي مذاكرات

شرايط منطقه به نفع جمهوري اسلامي ايران درحال چرخش است. سفر هفته قبل دكتر ظريف به تركيه و گفتگوهاي مفصل وي با همتاي ترك خويش، نه تنها دورنماي حل‌وفصل بحران سوريه را روشن¬تر ساخت، بلكه با معرفي نيات و اهداف واقعي جمهوري اسلامي ايران در منطقه كه همان حفظ ثبات و جلوگيري از نزاع فرقه‌اي و مذهبي در جهان اسلام مي‌باشد، پرده از چهره مسببين اصلي بحران سوريه برداشت.

در سطح بين‌المللي نيز 6 قدرت جهاني براي اولين بار مذاكرات را جدي گرفته و علاوه‌بر نمايندگانشان، وزراي خارجه اين كشورها برنامه‌هاي قبلي خويش را لغو كرده و خودشان را به محل مذاكرات رساندند. مذاكره 5 ساعته دكتر ظريف ـ جان‌كري بيش از مجموع مذاكرات مستقيم جمهوري اسلامي ايران و آمريكا در سي سال گذشته بود. همچنين گفتگوهاي طولاني وي با وزير خارجه روسيه، قائم مقام وزير خارجه چين و نهايتاً نماينده ويژه اتحاديه اروپا، كاترين اشتون، همگي حاكي از عزم جدي طرفين مبني‌بر رسيدن به توافق از يك‌سو و سطح بالاي مذاكرات ازسوي ديگر است.

موانع رسيدن به توافق نهايي

به‌رغم اينكه دور دوم مذاكرات ژنو، بدون امضاي يك توافق مشخص به پايان رسيد، بسياري از تحليلگران اذعان داشتند كه مذاكراتي با اين سطح فشردگي، در تاريخ روابط بين جمهوري اسلامي ايران و غرب بي‌نظير بوده است. متأسفانه عليرغم تلاش‌ها و حسن نيت طرف ايراني باز هم شاهد حصول توافق در ژنو نبوديم هرچند كه 2 روز ديگر مذاكرات از سرگرفته خواهد شد و شايد در مذاكرات آتي طرف غربي بخواهد از فرصت ديپلماتيك موجود نيز استفاده نمايد. در اين ميان، نقش مخرب رژيم صهيونيستي و فرانسه در اين مذاكرات به وضوح قابل مشاهده بود.

هرچند كه وجود اختلاف نظر در مسائل جزئي و اجرايي طرح پيشنهادي ايران طبيعي به‌نظر مي‌رسيد، اما سركشي و عدم تمايل دولت فرانسه براي حصول به توافق نهايي از همان روز اول مذاكرات بارز بود. در شرايطي كه انگليسي‌ها مطابق روابط ويژه خويش با ايالات متحده موضعشان را با دمكرات‌هاي كاخ سفيد هماهنگ كرده‌اند، دولت سوسياليست پاريس با نمايندگي منافع صهيونيست‌ها در مذاكرات مانع نيل به توافق نهايي شد. سه سناريوي مختلف را مي‌توان براي رفتار مخرب و مبهم فرانسه متصور گرديد:

اول، مقامات فرانسه تحت نفوذ و فشار اسرائيلي‌ها تن به اين كار داده باشند. گفتني است كه از ديرباز لابي صهيونيست‌ها در فرانسه قدرتمند بوده است و از آنجا كه در مقطع فعلي، روابط تل آويو ـ واشنگتن به‌علت تندروي‌هاي نتانياهو و دستيارانش به سردي گراييده است، اسرائيلي‌ها جهت گريز از فروپاشي ائتلاف ضدايراني و كاهش تحريم‌ها چاره‌اي جز توسل به مقامات فرانسوي نداشتند. اين امكان نيز وجود دارد كه دولت اولاند كه از نظر محبوبيت، سير نزولي را طي ماه‌هاي گذشته سپري كرده است، براي جلب نظر مساعد رسانه‌هاي صهيونيستي داخلي و خارجي، ژست مستقل و متفاوتي را به‌خود گرفته باشد. اهميت اين سناريو علاوه‌بر لابي قدرتمند صهيونيستي در پارلمان و رسانه‌هاي عمومي، به عقده تاريخي فرانسوي‌ها مبني‌بر متفاوت بودن از آنگلوساكسون‌ها و مخالفت با هژموني آمريكا ناشي مي‌شود.

دوم، دولت فرانسه جهت گرفتن امتيازاتي در منطقه به‌خصوص در ارتباط با سوريه و لبنان چنين سياستي را اتخاذ كرده باشد. فرانسوي‌ها كه در روزهاي اخير تلاش‌هايشان در سوريه و لبنان را نافرجام مي‌بينند، به زعم خويش به فكر باجگيري از جمهوري اسلامي ايران در منطقه شامات هستند. درواقع، طبق اين سناريو، هدف اصلي دولت پاريس، نمايشي تاكتيكي جهت اخذ امتيازاتي در منطقه بوده است، غافل از اينكه پرونده هسته‌اي كشورمان اساساً موضوعي متفاوت از بحران سوريه است. شايان ذكر است كه دولت فرانسه يكي از موافقين جدي حمله نظامي به سوريه به بهانه استفاده از تسليحات شيميايي بود و به‌علت سابقه تاريخي استعماري در منطقه شامات، خود را محق مداخله در امور داخلي كشورهاي لبنان و سوريه مي‌داند.

سوم، اقدام فرانسه نه يك سياستي مستقل، بلكه در چارچوب يك نيرنگ غربي صورت گرفته باشد. بدين شكل كه در اين دور از مذاكرات، نقش و مأموريت مخالفت با حقوق هسته‌اي كشورمان به فرانسه محول شده باشد. در شرايط فعلي، دولت اوباما قصد دارد چهره ضدجنگي و فريبكارانه خويش را حفظ نمايد تا همچنان انگشت اتهامات به سمت جمهوري اسلامي ايران بوده و تحت فشارهاي سياسي و رسانه¬اي، تهران مجبور به دادن امتيازات بيشتر گردد. انگلستان نيز از آنجا كه به‌دنبال شروع مجدد روابط ديپلماتيك با ايران مي‌باشد، تمايلي به پذيرش چنين نقشي نداشته است.

دلايل و پيامدهاي كارشكني فرانسه

كارشكني فرانسه در مذاكرات پيشين درحالي صورت گرفته است كه اين كشور در عرصه داخلي با بحران بيكاري مواجه مي‌باشد. محبوبيت حزب سوسياليست به رهبري فرانسوا اولاند به كمترين ميزان خويش از زمان دستيابي به قدرت رسيده است. درواقع اين حزب برخلاف شعارهاي انتخاباتي خويش در مسائل اقتصادي و سياست خارجي همان سياست‌هاي دولت ساركوزي را دنبال مي‌كند. در سطح منطقه‌اي شكست سياست‌هاي اقتصادي رياضتي، جايگاه فرانسه به‌عنوان قطب سياسي اتحاديه اروپا را متزلزل ساخته است. در سطح بين‌المللي نيز، مواضع ضدايراني فرانسوي‌ها به‌ويژه در بحران سوريه مثمرثمر نبوده‌اند.

روابط اقتصادي فرانسه با كشورهاي عربستان سعودي و امارات متحده عربي نيز مزيد بر علت شدند تا پاريس، سردمدار جبهه غربي در بحران سوريه گردد. همزمان با كاهش سرمايه‌هاي خارجي در اقتصاد بحران‌زده فرانسه، عربستان و امارات سرمايه‌گذاري‌هاي زيادي در اين كشور اروپايي كرده‌اند. افزون بر اين، رياض و ابوظبي در كنار ساير شيخ‌نشين‌هاي خليج فارس از خريداران عمده تسليحات فرانسوي به‌شمار مي‌روند. تطويل بحران سوريه به تداوم فروش تسليحات فرانسوي به كشورهاي منطقه كمك مي‌كند و در نظر مقامات اليزه، مفري جهت برون‌رفت از مشكلات اقتصادي كنوني تلقي مي‌گردد.

فارغ از نيات واقعي فرانسوي‌ها، كارشكني نماينده فرانسه در مذاكرات پيشين تأثير سويي بر روند مثبت گفتگوها خواهد گذاشت و دست‌كم با تطويل مذاكرات، رسيدن به توافق نهايي را دشوارتر مي‌سازد. دولت فرانسه با گره زدن مشكلات و ناكامي‌هاي داخلي، منطقه‌اي و بين‌المللي خويش به پرونده هسته‌اي كشورمان، نه تنها احتمال دستيابي به توافقي پايدار را كاهش مي‌دهد، بلكه با آشكار نمودن اختلاف‌نظرهاي موجود در داخل جبهه غربي، موجبات تضعيف ائتلاف هسته‌اي ضدايراني را فراهم مي‌نمايد.

در سايه گزارش جديد آمانو كه تصوير نسبتاً مثبتي از فعاليت‌هاي هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران، ارائه مي‌دهد. فلسفه رژيم تحريم‌هاي غربي عليه جمهوري اسلامي ايران زير سؤال مي‌رود. به‌عبارت ديگر، تحولات جديد در رابطه با پرونده هسته‌اي كشورمان بار ديگر آشكار نمود كه برخلاف شعارهاي اعلامي، فصل مشترك ائتلاف ضدايراني، محدودسازي قدرت و نفوذ كشورمان با اهرم تحريم‌هاي همه‌جانبه مي‌باشد و پرونده هسته‌اي بهانه‌اي بيش نيست.

نتيجه‌گيري

با توجه به تاريخ مذاكرات هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران و غرب، مي‌توان گفت كه قطار گفتگوهاي هسته‌اي به ايستگاه آخر نزديك شده است و هر دو طرف منازعه، بر اين باور هستند كه مذاكرات ژنو 3 فرصت مناسبي براي نيل به توافق سياسي است. وجود اختلاف نظر اساسي ميان اعضاي 1+5 براي هيچ كس ترديدي باقي نگذاشت كه اين غربي‌ها هستند كه مسئول عدم حصول به نتيجه مرضي‌الطرفين در اين سه روز مي‌باشند. كارشكني دولت فرانسه و عدم هماهنگي ميان سه كشور اروپايي حاضر در مذاكرات به تنهايي مؤيد اين مطلب است. هر يك از سناريوهاي فوق به تنهايي يا به‌صورت تركيبي و مشترك، مي‌تواند تبيين‌كننده اين كارشكني باشد. اما اگر دولت فرانسه طبق سناريوي اول يا دوم، به فكر بهره‌برداري خودسرانه بوده باشد.

در چنين حالتي تداوم اختلاف‌نظرها مي‌تواند پايه‌هاي ائتلاف بين‌المللي شكل گرفته عليه جمهوري اسلامي ايران را سست نمايد و آن را در معرض فروپاشي قرار دهد و بايد انتظار داشت كه دولت اوباما براي جلوگيري از تكرار چنين اتفاقي، اقداماتي انجام دهد. در اين‌صورت مي‌توان به مذاكرات دور سوم اميدوار بود. اما اگر سناريوي سوم درست باشد، احتمال دستيابي به توافق نهايي كاهش مي‌يابد. طبق اين سناريو، واشنگتن طي سال‌هاي گذشته تمام تلاش‌هاي ضدايراني خويش را در جهت تشكيل اين ائتلاف سامان داده و همچنان به‌دنبال حفظ فشار تحريم‌ها حتي به قيمت شكست مذاكرات است.

در طرف ديگر، لفاظي‌هاي مقامات صهيونيست بار ديگر ثابت نمود كه هدف اصلي اسرائيل از تبليغات هسته‌اي، تنها محدودسازي ايران مي‌باشد وگرنه سازمان‌هاي جاسوسي اين رژيم بهتر از هر نهاد ديگري مي‌دانند كه در ايران برنامه‌اي براي توليد سلاح هسته‌اي وجود ندارد. با اين‌حال، گزارش جديد آمانو، مدير كل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي مي‌تواند بر فضاي مذاكرات تأثير مثبتي گذاشته و مانع از كارشكني‌هاي احتمالي همچون فرانسه در دور بعدي مذاكرات گردد.

هرچند كه مواضع و سياست‌هاي دوپهلو، همچنان در گزارش‌هاي آژانس به‌چشم مي‌خورد ولي محور اصلي گزارش اخير كه همان عدم انحراف در فعاليت‌هاي هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران مي‌باشد. خط بطلاني بر لفاظي‌هاي صهيونيست‌ها مي‌كشد. بيانيه مشترك ايران و آژانس نه تنها مي‌تواند تحركات تخريبي صهيونيست‌ها را خنثي سازد، بلكه در تلطيف فضاي مذاكرات نيز مؤثر خواهد بود.

انتهاي پيام/

شنبه 30 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن