واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: اختلاف نظر وزارتهاي دادگستري و امور خارجه آمريكا در مورد دستگيري ديپلمات هندي
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1392/09/29
خبرگزاري رويترز روز جمعه در گزارشي به قلم ديويد اينگرام و تبسم زكريا از واشنگتن نوشت:
پرونده حساس سياسي ديپلمات هندي كه هفته گذشته به اتهام جعل رواديد مورد بدرفتاري و بازرسي بدني قرار گرفت، اختلافنظرهايي را بين وزارت كشور و وزارت دادگستري آمريكا در پي داشت و اين در حالياست كه دولت اين كشور به شدت سعي دارد نشان دهد رويكردي متحد در واكنش به اين مسئله دارد.
دوياني خوبراگاده (Devyani Khobragade) هفته گذشته به اتهام جعل رواديد و نپرداختن دستمزد قانوني به سانگيتا ريچارد خدمتكار خود دستگير و بازداشت شد و مورد بدرفتاري و بازرسي بدني قرار گرفت.
دستگيري اين ديپلمات دولت هند را به شدت خشمگين كرد تا اندازهاي كه دهلي نو لغو فوري تحقيقات عليه وي را خواستار شد.
دولت هند همچنين عليه ريچارد پرونده قانوني تشكيل داده و دستگيري وي را خواستار است.
آمريكا در اقدامي غير متداول، خانواده ريچارد را به خارج از هند منتقل كرد.
پريت بهارارا (Preet Bharara) دادستان آمريكايي در توجيه اين مسئله تصريح كرد براي وادار كردن ريچارد به سكوت، تلاشهايي صورت گرفته است.
يك سخنگوي وزارت امور خارجه هند روز پنجشنبه در اعتراض به اين مسئله گفت: «يك دولت خارجي هيچ حقي براي خارج كردن شهروندان هندي از اين كشور ندارد، آنهم در زماني كه در سيستم قانوني هند پروندهاي عليه آنها بازگشايي شده و در حال بررسي است!»
روابط هند و آمريكا پيش از درگيري و تنشهاي ناگهاني بر سر اين مسئله كه از شنبه گذشته آغاز شد، صميمانه و در حال پيشرفت بود.
وزارت امور خارجه آمريكا سعي كرد تنشها را كاهش دهد و ناراحتيها را در هند از بين ببرد، اما مقامات وزارت دادگستري همچنان بر ادامه تحقيقات در پرونده تشكيل شده عليه خوبراگاده اصرار ورزيدند.
جان كري وزير امور خارجه آمريكا روز چهارشنبه با مشاور امنيت ملي هند تلفني گفتگو و تاسف خود را از بدرفتاري با خوبراگاده ابراز كرد.
در اين حال، بهارارا ساعاتي بعد بيانيه شديدالحني صادر و از تشكيل پرونده عليه خوبراگاده دفاع كرد.
وندي شرمن معاون وزير امور خارجه آمريكا روز پنجشنبه با سوجاتا سينگ همتاي هندي خود گفتگو و بار ديگر بر اهميت روابط واشنگتن و دهلينو تاكيد كرد و همكاري براي حل اين مسئله پيچيده را خواستار شد.
از سوي ديگر، ماري هارف در تلاش براي پنهان كردن اختلافنظرها بين دستگاه قضايي و وزارت خارجه در گفتگو با خبرنگاران اعلام كرد گزارشها در مورد تحت فشار گذاشتن وزارت دادگستري براي دست كشيدن از اين پرونده غير حقيقي است.
خوبراگاده هفته پيش دستگير، اما پس از تبرئه شدن از اتهامات وارده در زمينههاي جعل رواديد و نپرداختن دستمزد كافي به ريچارد، در مقابل وثيقهاي 250 هزار دلاري آزاد شد. در صورت اثبات اين اتهامها خوبراگاده به حداكثر 15 سال زندان محكوم ميشد.
در اين حال، وزارت دادگستري آمريكا تاييد كرد خوبراگاده را پس از دستگيري برهنه و بازرسي بدني كرده بودند.
جان بلينگر كه سابقه فعاليت در وزارتهاي دادگستري و امور خارجه آمريكا را دارد، تصريح كرد بروز برخي اختلافها بين دو وزارتخانه قابل پيشبيني بود، چرا كه يكي سعي دارد در مورد جرائم احتمالي بدون مداخله تحقيقات كند و ديگري بر قوانين بينالمللي و امنيت تمركز دارد.
وي كه پيشتر مشاور حقوقي وزارت امور خارجه بود تصريح كرد با اين حال، دستگيري و بازداشت شخصي به اتهام ارتكاب جرائم غير خشونتآميز همچون مورد خوبراگاده، سياست عاقلانهاي نبود.
دستگيري خوبراگاده همچنين ناآراميهايي را در هند در پي داشت و به هيجانات پيش از انتخابات در اين كشور افزود و همه احزاب سياسي در اقدامي ميهنپرستانه خشم خود را از بدرفتاري با وي ابراز كردند.
سلمان خورشيد وزير امور خارجي هند در گفتگو با خبرنگاران گفت دهلي نو متقاعد نشده كه پرونده قانوني عليه خوبراگاده وجود داشته است؛ رفتاري كه با وي شد همانند يك مجرم معمولي بود.
وي تصريح كرد: «ما (از آمريكا) ارائه توضيحات در مورد اتفاقات رخ داده و همچنين لغو فوري اين پرونده را خواستار شدهايم.»
وي افزود: «بزرگترين اتهام وارده به اين خانم نپرداختن دستمزد قانوني به خدمتكارش بود. فكر نميكنم اين مسئله رفتار با اين ديپلمات همانند يك مجرم معمولي را توجيه كند.»
هند در واكنش به بدرفتاري با خوبراگاده، برخي امتيازات براي ديپلماتهاي آمريكايي را لغو كرد و موانع امنيتي در مقابل سفارت آمريكا در دهلي نو را برداشت.
خوبراگاده در گزارش به پليس هند اعلام كرد ريچارد در ماه ژوئن از شرايط كاري خود شكايت كرده و معافيت از كار در ساعتهاي هفت بعد از ظهر تا هفت بامداد را خواستار شده بود؛ اما ريچارد با رواديدي دولتي وارد آمريكا شده بود و وي اطمينان نداشت كه آيا ريچارد اجازه دارد خارج از محيط كنسولگري زندگيكند يا خير.
ريچارد طبق اين گزارش به وعدههاي دروغين براي ورود به آمريكا و همچنين عدم ارائه رواديد دولتي در زمان استعفا از كار خود براي خوبراگاده، متهم است.
دادگاه هند حكم دستگيري ريچارد را صادر كرده و به گفته خورشيد، رواديد هندي وي لغو شده است.
خورشيد تصريح كرد ريچارد تنها در صورت دريافت پناهندگي ميتواند در آمريكا بماند و در غير اين صورت بايد به هند باز گردد، چرا كه رواديد وي از نظر قانوني فاقد اعتبار است.
173/142
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]